Kulttuuri

Sofi Oksanen kohtasi kotiovellaan masturboivan miehen ja sai julkisen nöyryytyksen kerrottuaan kourivasta kansanedustajasta – Nyt hän vaatii suomalaisten ahdistelijoiden nimiä julki

Kymmenen vuotta sitten ahdistelusta kertonut Oksanen sai rohkeudestaan paljon positiivista palautetta sekä naisilta että miehiltä. Siitä huolimatta julkinen keskustelu ajautui osin omituiseen suuntaan.

Ensimmäinen artikkeli elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin ahdistelusyytöksistä julkaistiin The New York Timesissa puolisentoista kuukautta sitten, eikä loppua siitä alkaneelle vyörylle näy.

Artikkelia seuranneen #metoo-kampanjan aikana suunnaton määrä naisia on kertonut törkeistä ehdotuksista, huuteluista, kähminnöistä, painostamisesta ja raiskauksista, ja joukko vaikutusvaltaisia miehiä on saanut potkut sikailujen paljastuttua.

Ruotsissa kampanja on aiheuttanut ainutlaatuisen reaktion, joka ulottuu niin elokuva-alalle, teattereihin, oopperataloihin, mediaan kuin muihinkin yrityksiin. Tiistaina tuli julki 653 naislaulajan allekirjoittama avoin kirje, jossa he vaativat alalla rehottavan seksuaalisen häirinnän loppumista. Vain pari päivää aiemmin sadat naisnäyttelijät julkistivat vastaavan kirjeen. Dagens Nyheterissä kolumnisti Maria Schottenius kuvaa kampanjaa merkittävimmäksi sitten naisten äänioikeustaistelun.

Myös kirjailija Sofi Oksanen pitää tuloksia merkittävinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ennen häirintään syyllistyneet eivät menettäneet töitään, nyt menettävät”, hän sanoo. ”Se on merkittävä signaali.”

”Hyvä puoli asiassa on se, että kyseessä on kansainvälinen kampanja, ja näin ollen kaikki vastuu ei ole suomalaisilla”, hän sanoo. ”Ruotsalainen media on esimerkiksi tarttunut asiaan suomalaista tarmokkaammin.”

On julkisesti ahdistelusta kertoneita naisia toki ollut ennenkin, joskin vähän. Yksi harvoista on juuri Oksanen, joka kertoi kymmenen vuotta sitten kansanedustaja Jukka Roosin kourineen häntä.

Syntyi media­mylläkkä, minkä aikana Roos kielsi kouri­misen ja ilmoitti Oksa­sen häirin­neen hänen pöytä­seuruettaan.

Nyt asia on luonnollisestikin palannut Oksasen mieleen.

Edelleen hän pitää julki­tuloaan oikeana ratkaisuna.

”Kerroin asiasta siksi, että asia oli mielestäni tärkeä: kansanedustajat säätävät lait, myös lait, jotka koskevat ahdistelua ja häirintää. Miten voimme olettaa lakijärjestelmämme olevan oikeudenmukainen, jos sitä säätävät tahot eivät ymmärrä, että ahdistelu ei käy?”

Oksanen kertoo saaneensa rohkeudestaan aikoinaan paljon positiivista palautetta sekä naisilta että miehiltä.

Siitä huolimatta julkinen keskustelu ajautui osin omituiseen suuntaan.

”Siinä yksi olennainen elementti olikin minun vetovoimaisuuteni tai vetovoimattomuuteni”, Oksanen sanoo.

”Minun uskottavuuteni riippui siis siitä, mitä mieltä kommentoija oli minun vetovoimaisuudestani. Tämä kertoo siitä, että merkittävä osa kansalaisista ei käsitä, että ahdistelu on vallankäyttöä.”

Yksi asiaa kommentoineista on Iltalehden kolumnistina tuolloin toiminut Jyrki Lehtola. Kolumnissaan Lehtola muun muassa toteaa, että ”nuorisolla on joskus liian suuret käsitykset omasta vetovoimastaan”, ja epäilee Oksasen sen takia tulkinneen tilanteen väärin.

”Siis millainen mies lusikoi toisella kädellä lohikeittoa ja toisella kädellä goottia?”, Lehtola päätti kolumninsa.

Nykyään Lehtola mestattaisiin sosiaalisessa mediassa välittömästi. Ehkä aiheesta.

Uutta nykyisessä tilanteessa on nimenomaan syyllisten nimeäminen. Ahdisteluista on kerrottu esimerkiksi taiteilijaelämäkerroissa aikaisemminkin, mutta yleensä anonyymisti.

Oksanen sanoo aikoinaan saaneensa muilta kansanedustajilta pyyntöjä syyllisen nimeämiseksi, koska he kokivat, että muuten kaikki mieskansanedustajat leimattaisiin ahdistelijoiksi.

Nyt hän hämmästeleekin, että suomalaiset elokuvaohjaajat ovat niin hiljaa.

”Tietääkseni kukaan ei ole kehottanut julkisesti paljastamaan nimiä. He siis kollektiivisesti hyväksyvät sen, että kuka tahansa kansalainen voi pitää kaikkia ohjaajia ahdistelijoina”, hän sanoo.

”Tämä kertoo siitä, että siellä pidetään yhtä enemmän kuin vaikkapa eduskunnassa. Piirit ovat alalla pienet”, hän sanoo.

Ohjaajana, tuottajana ja näyttelijänä työskentelevän Heidi Lindénin keräämässä aineistossa ahdistelijoina toistuvat samat 5–10 miestä, joukossa muun ­muassa nimekkäitä ohjaajia.

”On tietysti ikävää, että nimien kertominen voi leimata kokonaisia produktioita. Ei ole reilua, että yhden ihmisen porsastelun vuoksi koko satojen ihmisten tiimi joutuu kärsimään. Olen silti sitä mieltä, että nimien pitäisi tulla julki.”

Esimerkiksi ahdistelusta syytetty tähtinäyttelijä Kevin Spacey on jouduttu leikkaamaan pois elokuvasta jo kuvausten päätyttyä.

Angelina Jolie, Annabella ­Sciorra, Ashley Judd, Rose McGovan, Gwyneth Paltrow ja Mira Sorvino.

Weinsteinin tapauksessa julkisuuden valokeila on kohdistunut pääsääntöisesti maailmanluokan kaunottariin, mikä Oksasen mielestä vääristää ajatusta ahdistelusta.

Näyttelijä kun on jo lähtökohtaisesti karismaattinen henkilö, jonka helposti oletetaankin vetävän vastakkaista sukupuolta puoleensa.

Seksuaalinen ahdistelu on kuitenkin vallankäyttöä, joka ei katso kohteen vetovoimaisuutta.

”Julkisilla tarinoilla on valtava merkitys siinä, miten asiaan suhtaudutaan, hän sanoo. ”Pidän esimerkiksi hyvänä aloitteena Broadchurch-rikossarjan kolmatta kautta, jossa raiskauksen uhri on keski-ikäinen nainen. Ei siis säkenöivä nuori kaunotar.”

Palataan Oksasen omiin kokemuksiin.

Tähän mennessä #metoo-kampanja on ravistellut voimakkaimmin elokuva- ja teatterialaa, joista Oksasella on omakohtaista kokemusta lähinnä kirjojensa elokuva- ja näytelmäversioiden ansiosta.

Kirjailijan ammattia hän pitää näyttelijän ammattia suojatumpana.

”Kirja-ala on hyvin naisvaltainen”, hän selittää. ”Lisäksi työ eroaa näyttelijän työstä siinä, että kirjailijan työväline ei ole hänen oma ruumiinsa. Näyttelijän työ on myös hyvin kollektiivista, mikä nostaa kynnystä tuoda asia julkisuuteen.”

”Voi kysyä, kuinka moni näyttelijä oikeasti haluaa, että vuosien ajan töiden yllä roikkuu jonkun oikeusprosessin varjo? Nykyisessä yhteiskunnassa se voi olla uran kannalta hyvin tuhoisaa. Näin ei tietenkään pitäisi olla, ja se on väärin.”

Oksasen mukaan kuitenkin myös kustannusalalla esiintyy ahdistelua. Jos kustantamon taloudellista kivijalkaa edustava bestselleristi käyttäytyy asiattomasti nuorta editoria kohtaan, valta-asetelma on selvä.

Oksanen kertoo, että häntä on myös varoitettu menemästä kustannusalalla toimivan ulkomaisen miehen hotellihuoneeseen.

”Minua vannotettiin tapaamaan hänet aulassa, vaikka hän muuta vaatisikin”, hän kertoo.

Samalla tavoin laulaja-näyttelijä Courtney Love neuvoi nuoria näyttelijättäriä välttämään Weinsteinin huonetta.

Oksanen on myös tavannut ovellaan hänen nimeään hokevan masturboivan miehen.

”Se on näitä julkisen ammatin iloja”, hän toteaa ironisesti.

Näin nyt, mitä seuraavaksi? Jotkut katsovat #metoo-kampanjan saavuttaneen jo kohtuuttomat mittasuhteet, toiset taas pelkäävät kohun menevän ohi ilman todellisia muutoksia.

Kirjailija ei pessimismiin yhdy, vaan uskoo kampanjan olleen ainutlaatuinen.

”Olen huomannut, että on epäilty asian aiheuttavan inflaation: että kukaan ei enää välitä. Tästä olen eri mieltä. Kun arvomaailma muuttuu, maailma muuttuu.”

Jatkojuttuja Oksanen kaipaa esimerkiksi siitä, kuinka paljon seksuaalinen häirintä vaikuttaa työkykyyn ja sitä kautta koko yhteiskunnan toimintakykyyn.

Omilta kouluajoiltaan hän sanoo muistavansa lukuisia tapauksia, jolloin opettajan olisi pitänyt puuttua tilanteeseen, eikä näin käynyt.

Esimerkiksi rivojen huutelun hän uskoo jatkuvan edelleen.

”Olenkin varsin skeptinen sen suhteen, kuinka hyvin opettajia koulutetaan tunnistamaan seksuaalista häirintää ja millaisia välineitä heillä on siihen puuttua. Siinä mielessä tyttöjen esineellistäminen tapahtuu koululaitoksen suojeluksessa.”

Erityisen vahingollisena Oksanen pitää sitä, että tyttö oppii jo varhain suomalaista yhteiskuntaa riivaavan hiljaisuuden kulttuurin, joka ei puutu ahdisteluun.

Näin hän oppii pitämään häpeän sisällään ja toistaa samaa mallia aikuisena.

”Juuri uhrin syyttä kokema häpeä on se syy, miksi näistä kokemuksista kerrotaan harvoin julkisesti. Mitä enemmän keskustelua, sitä vähemmän häpeää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  10. 10

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää