Kulttuuri

Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

Vuosi herrasmiehenä -kirja on kuvaus hyve-etiikan paluusta.

Proosa

Joonas Konstig: Vuosi herrasmiehenä. WSOY. 474 s.


Joonas Konstigin kirja Vuosi herrasmiehenä on erittäin erikoinen lukukokemus. Kun kirjaa lukee, se alkaa heti vaikuttaa omaan arkeesi. Lopussa huomaat katsovasi omia ja lähimmäistesi touhuja eri silmin.

Konstig kokeili elää vuoden ”herrasmiehenä”, perinteisiä miehisiä hyveitä opiskellen. Kimmokkeen asiaan hän sai arkisessa tilanteessa, poikansa kanssa ruokapöydässä tapellessaan. Kirjailija huomasi käyttäytyvänsä 40-vuotiaana aivan samoin kuin yksivuotias poikansa. Jos asia ei miellytä, aletaan huutaa. Jos se ei auta, huudetaan kovempaa.

Reality-proosaksi luokiteltua kirjaa pitää ensin tarkastella kriittisesti peruskäsitteestä lähtien.

”Herrasmiehen” mielleyhtymät ainakin meikäläisessä ilmapiirissä liittyvät vanhanaikaiseen, yläluokkaiseen käyttäytymiseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sen pinnallisia tunnuksia ovat ovien aukominen naisille, pystyyn pomppiminen pöydässä, takkien päälle auttaminen. Ja joutavanpäiväinen keekoilu tweed-takin taskujen ja nappi­rivien kanssa.

Kenelle ja miksi herrasmiehen pitäisi olla nykymaailmassa herrasmies? Eiväthän itsenäiset, tasa-arvoiset naiset edes mokomaa suojelua halua.

Ja koko vuoden mittaisen kokeilun ideakin on ristiriidassa elämänkestävän herrasmies­kasvatuksen kanssa, minkä Konstig myöntää heti kättelyssä.

Kuitenkin: kirja on virkistävä, erilainen, yhtä aikaa käytännöllinen, filosofinen.

Virkistäväksi sen tekee juuri lähtökohtien ristiriita. Konstig ei ole käynyt edes armeijaa, upseerikoulusta puhumattakaan.

Entinen vihreätukkainen, yhteiskuntaa keskisormi pystyssä katsellut punkkaripoika lähtee liikkeelle pisimmältä mahdolliselta takamatkalta.

Turhimmillaan tämä tietämättömyys tuo kiinnostamattomia asioita kirjaan. Käytöstapojen noviisi käy ihaillen läpi perinteisen käytöskoulun asiat, klinget ja suonperät.

Pehmennystä asetelmaan tuo, että päiväkirjanomainen kirja on niin sanotusti korjaamaton laitos. Alkupuolella päähenkilö mokailee mokailemasta pääs­tyään, ja vasta loppupuolella hän alkaa viihtyä nokkavammin herrainvaatehtimoissaan. Mutta koskaan hänestä ei ehdi tulla vastenmielistä pikkutarkkaa ohjeiden antajaa.

Siksi kirja on kulttuurinen seikkailu, ei käytösopas.

Toinen syy Konstigin kirjan kiehtovuuteen on, että sangen nopeasti hän pääsee asian ytimeen.

Herrasmiehen rooli lähtee ritareista, hovimiehistä ja englantilaisen herrasmiehen luonteenkasvatuksesta.

Mutta Konstigin kirjan ydin on se valtava muutos, joka käyttäytymisessämme on tapahtunut sen jälkeen, kun hyve-etiikka (luonteen kasvatus) hävisi velvollisuus- ja seurausetiikalle.

Hyve-etiikan mukaan ihminen on syntyessään itsekäs (tai kristillisin termein perisyntinen), joka hitaan kasvatuksen myötä oppii käyttäytymään jotakuinkin siedettävästi lähimmäistään kohtaan.

Tästä ajattelusta nousevat kirjassa paitsi englantilaiset hyve-etiikan klassikot, esimerkiksi jesuiitat ja Baltasar Gracián.

Nykyaikaisemman kuvan mukaan ihminen vailla hyve-etiikan arvoja on ”tuulessa heiluva muovipussi, jonka voi täyttää millä roskalla hyvänsä”.

Seurausetiikan mukaan ihminen taas olisi hyvä, jos surkea yhteiskunta vain antaisi hänelle siihen mahdollisuudet. Luetellessaan jälkimmäisen ajattelumallin muunnelmia Konstig nostaa suurimmaksi vastuulliseksi Jean-Jacques Rousseaun, jonka mukaan ihminen on jalo villi, kunnes kasvatus pilaa hänet.

Myös marxismi laittaa vastuun kokonaan yhteiskunnalle, jonka luokkia ihminen vain ajattelussaan kuvastaa. Nykyajan lähtöloitsuna itsensä toteuttamisen etiikalle Konstig pitää Beatlesien lausetta ”All you need is love”.

Eli kärjistäen: hyve-etiikan päässä on luonnettaan (character), itsehillintää, älyään ja fysiikkaansa monipuolisesti kasvattava ihminen.

Toisessa päässä on itseään toteuttava yksilö. Hänen korkein päämääränsä on raahustaa sunnuntai-iltapäivänä crocsit jalassa, arstilat roikkuen ovelle hakemaan noutopitsansa aamiaisekseen. Se on vapautta se!

Jälkimmäisessä tilanteessa ei siis ole kyse moraalin rappiosta, vaan hyve-etiikan ja itsensä toteuttamisen etiikan erilaisista päämääristä. Konstig kuulee kaikkialta ympäriltään itsensä toteuttamisetiikan peruslauseen: ole oma itsesi, tule sellaisena kuin olet. Niin olet arvokas.

Tämä on Konstigin kirjan suuri periaatteellinen näkökulmien jako. Se ympärille asettuvat kaikki uudet opiskelun kokemukset ja itsekasvatuksen vaiheet, joita kirjoittaja vuotensa aikana kokee.

Kirja täyttyy näistä kokemuksista. Konstig pelaa rugbya, jonka piilo-opetussuunnitelma verrattuna tavalliseen jalkapalloon ilmenee pelin hengessä. Kun tavallisessa jalkapallossa näytellään 90 minuuttia loukkaantunutta, rugbyssä näytellään pelin ajan tervettä, vaikka juostaisiin pallo toisessa, pää toisessa kainalossa.

Edelleen: Konstig järjestää pikku tytöilleen viehättävän illallisen, tutustuu diakoniaan auttamalla muistisairasta, ratsastaa, käy James Bond -hengessä Venetsian kasinolla.

Vuoden mittaan kestävimmistä asenteen muutoksista kertyy myös sloganeita: ihmiselle kehittyy painoarvoa, jos hän ei käytä sarkasmia; tiedossa on ajastin; tiellä ei ole vaikeuksia, vaikeudet ovat tie.

Nämä eivät ole muistisääntöjä, vaan ideologia. Mokailut menettävät merkityksensä, kun jo ”jalkaterän asentosi” kuvastaa suhtautumistasi lähimmäiseen.

No, kirjan alussa epäilin, että Konstigin keskustelukumppanina esiintyvä vaimo joko eroaa tai ainakin huokaa helpotuksesta, kun intoilevan kirjailijan projekti loppuu. Loppu on yllätys, mutta kumpuaa loogisesti kirjan ajatuksista. Kokonaisuutena: Vuosi herrasmiehenä on radikaalia konservatiivista etiikkaa eloisana käytännön kokemuksena.

Siksi mahdollisimman monen kunnollisen ja erityisesti kunnottoman nuoren miehen pitäisi lukea tämä kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Matti Mäkelä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  5. 5

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut

  8. 8

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää