Kulttuuri

Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

Suomalaisesta sankaruudesta runon tehnyt Gabriela Mistral oli chileläinen opettaja, joka ryhtyi runoilijaksi rakastajansa tehtyä itsemurhan

Näinä päivinä kelpaa olla suomalainen! Suomen satavuotislahjaksi on annettu muun muassa nimikkotulppaani, Gergely Bogányin suunnittelema piano, astronautti Timothy Kopran avaruusraha ja koko liuta taidelahjoja.

Joukossaan se Ruotsin kuuluisa suihkulautakin.

Sympaattisin lahja on kuitenkin tullut Chileltä. Etelä-Amerikan pitkä luikerovaltio päätti lahjoittaa Suomelle 77 vuotta vanhan Campeón Finlandés -nimisen runon suomennoksen.

Runon on kirjoittanut kuuluisa chileläisrunoilija Gabriela Mistral vuonna 1940.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomalainen mestari, pitkin pituuttasi makaat viimeisen stadionisi hohteessa”, runo alkaa.

Se kätkee sisälleen myös jännittävän tositarinan.

Aloitetaan runoilijasta. Gabriela Mistral oli chileläinen opettaja, joka ryhtyi runoilijaksi rautateillä työskennelleen rakastajansa tehtyä itsemurhan.

Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon ensimmäisenä etelä­amerikkalaisena vuonna 1945, samana vuonna, kun A.I. Virtanen kuittasi kemianpalkintonsa. HS:n paikalla olleen toimittajan mukaan Mistral ja Virtanen seisoivat palkintojuhlassa lähekkäin.

Myöhemmin hän on pysynyt suosiossa monessa muussa maassa, mutta jäänyt Suomessa toisen suuren chileläisrunoilijan, Pablo Nerudan varjoon.

Suomen satavuotislahjarunon suomentaja Jukka Koskelainen uskoo syyn olevan ainakin osin poliittinen.

”Hän on Nerudaa konservatiivisempi ja osin uskonnollinenkin runoilija, eikä siten sopinut siihen vasemmistolaiseen aikaan”, Koskelainen sanoo.

Itse hän valikoitui lahjarunon kääntäjäksi sattumalta. Chilen Helsingin-suurlähetystö lähetti runoa eri tahoille ja kysyi, onko sitä mahdollisesti suomennettu.

”Heti kun näin runon, olin melko varma, että sitä ei ole käännetty. Latinalaisaiheista kirjallisuutta alettiin kääntää Suomessa vasta 1960-luvulla, ja talvisodan ylistäminen ei ollut sovelias aihe silloin”, Koskelainen sanoo.

Aiemmin hän ei ollut Nobel-runoilijaan juurikaan tutustunut. Hän oli nähnyt vuonna 1995 Mistralin elämästä kertovan näytelmän ja tutustunut tämän muutamaan espanjakieliseen runoon, mutta muuten tämä oli jäänyt tuntemattomaksi.

”Joistakin runoista pidin paljonkin ja ajattelin, että näihin vielä palaan”, hän muistelee.

Se hetki tuli pari vuosikymmentä myöhemmin.

Mennään sitten runoon (koko runo löytyy jutun lopusta). Koskelaisen suomennoksessa nimen Suomalainen mestari saaneessa runossa esitellään aluksi juuri maalinauhan katkaissut, lopen uupuneena stadionilla makaava juoksija.

Tämä on tullut maaliin voittajana, ja pian runon kertoja ylistää mestarin urotekoja myös sotatantereilla.

Vihollisen vaatimukset tämä torjuu urheasti.

Kielsit valloittajalta siemauksen järvistäsi, kielsit polkusi, porojesi langan, kotisi kynnyksen...

Olympiavoittajan kamppailu yhdistyykin Suomen käymään sankarilliseen talvisotaan.

”Mistral eläytyi voimakkaasti puolustussotiin ja piti talvisotaakin sellaisena”, Koskelainen kertoo. ”Neuvostoliiton hän näki barbaarisena ateistivaltiona.”

Koskelainen myöntää, ettei Mistralin runon kääntäminen ollut aivan helppo tehtävä. Vuonna 1957 kuollut runoilija oli ihastunut mystiikkaan, ja runossa on arvoituksellisia ilmaisuja, joiden tarkkaa merkitystä hän ei saanut selville edes chileläisten tuttujensa avustuksella.

Hieman suomentaja otti vapauksiakin. Poron höyryävä hengitys muuttui pytonista huurukäärmeeksi, koska lopputulos olisi muuten ollut turhan surrealistinen.

Porojen ohella runo vilisee muutakin Suomi-kuvastoa. On viisisataa järveä, keskiyön aurinko, lunta ja mäntyjä. Ja jopa yksi mursu!

”Eihän siinä ihan kaikki täsmää, mutta minusta on hienoa, että hän on yrittänyt miettiä, millaista täällä kaukana Pohjolassa on”, Koskelainen sanoo.

Hän myöntää, ettei koskaan ole ajatellut kääntävänsä ylistysrunoa sodalle, mutta pitää Mistralin teosta toisaalta kiinnostavana vaihteluna vasemmistorunoilijoille.

Runon kirjoittamiseen innoittaneen juoksijasankarin nimikin on Koskelaisella todennäköisesti tiedossa. Hän on talvisodassa kuollut Gunnar Höckert, suomalainen olympiavoittaja.

Palataan siis vuoden 1936 pahamaineisiin natsikisoihin Berliinissä.

”Huomaan vierelläni olevan nuoren miehen laulavan säettä: ’Ei vettä rantaa rakkaampaa’. Suomen liput kohoavat tankoihin. On eletty urheilun hetki, joka on painunut mieleen lähtemättömällä tavalla. Suomi, Hannes! Suomi, Nurmi! Suomi, Ritola! Suomi, Lehtinen! Suomi, Höckert! Mikä velvoittava luettelo kaikessa yksinkertaisuudessaan!”

Helsingin Sanomien kisaraportti Berliinistä on kuin urheiluselostusta kuuntelisi. Innostunut toimittaja raportoi, että suomalainen Gunnar Höckert katkaisee maalinauhan ”juostuaan kuin hirvi viimeisen kilometrin”.

Olympialaisissa Suomi sai peräti seitsemän kultamitalia, mutta ylivoimainen juoksukulta oli niistä tärkeimpiä. 5 000 metrin juoksun kruunasi se, että toiseksi tuli Lauri Lehtinen ennen Ruotsin Henry Jonssonia.

Kisan jälkeen Höckert seppelöitiin ja hän antoi haastatteluja sujuvalla saksankielellä.

Omalla paikallaan katsomossa patsasteli myös olympiaisäntä Adolf Hitler, joka hyökkäsi kolmisen vuotta myöhemmin Puolaan ja aloitti toisen maailmansodan.

Suomessa alkoi talvisota. Gunnar Höckert kuoli, kun sitä oli kestänyt 74 päivää. Kuolema oli Mistralin runon mukaisesti sankarillinen.

Samassa joukkueessa palvellut Sven Lindqvist kertoo helmikuun 1940 tapahtumista Kansa taisteli -lehdessä näin;

”Eräässä taistelun vaiheessa kohosi luutnantti Höckert äkkiä asemastaan ja juoksi liikuntakyvyttömänä lojuvan panssarin luokse. Ennen kuin kukaan oikeas­taan ennätti havaita mitään, tämä kultamitalimies kapusi panssarin katolle ja sukelsi tuota pikaa sen torniluukusta sisään. Alikersantti Nyman ähkäisi vieressäni: ’Dorka tuo luti on! Mitä se tonne menee?”

”Nyman kirosi, kun ensimmäinen ammus suhahti vihollismaastoa kohden. Hän katseli silmät teevadin kokoisina kallellaan lojuvaa tankkia, joka sylki tulta omiensa tuhoksi. Ja sitä tempausta ihailivat kaikki. Sen oli tehnyt kunniakkaisiin urheiluvoittoihin tottunut mies, upseeri ja tähtiurheilija. Gunnar Höckert ampui.”

Lindqvistin kertoman mukaan Höckert sai tankista noustessaan osuman tarkka-ampujan luodista ja kuoli Kannaksella. Hän oli päivää alle kolmenkymmenen ikäinen.

Hesarin uutinen olympiavoittajan kuolemasta olikin tunnepitoinen.

”Aivan kuin hän Berliinin tiilimurskaisella olympiaradalla, nuoruutensa kukoistuksessaan, juoksi ja yritti kaikkensa Suomen siniristilipun puolesta ja sai ohimolleen palkinnoksi olympialaisen laakerin, hän myöskin laakeriseppele otsallaan juoksi KarjaIan kannaksen lumipeitteisissä metsissä elämänjuoksunsa ’viimeisen kierroksensa’ tämän maan vapauden itsenäisyyden puolesta. Voiko urheilijapoika saavuttaa sen kauniimman voiton elämänjuoksunsa päätepisteeksi?”

Mistralin runo Campeón Finlandés ilmestyi muutama kuukausi Höckertin kuoleman jälkeen.

”Olet kaatunut lapsuutesi lumiin”, siinä sanotaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Runous
 • Kulttuuri
 • Jussi Lehmusvesi
 • Talvisota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Olen käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti”

  3. 3

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  4. 4

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  5. 5

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  6. 6

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  7. 7

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  8. 8

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  9. 9

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  10. 10

   Salibandyliitto tutkii: sovittiinko ottelun päättyvän tasapeliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  6. 6

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää