Kulttuuri

Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

Veimme Kellokosken sairaalan entisen ylilääkärin katsomaan Kansallisteatterin Masennuskomediaa. Vastikää muistelmateoksensa julkaiseen Ilkka Taipaleen mielestä nyyhky-yhteiskunta polkee heitä, jotka ovat oikeasti masentuneita tai mielisairaita.

Ensin kuluu kymmenen minuuttia. Sitten vartti. Lopulta kaksikymmentä minuuttia. Ohi valuu teatteriväkeä kohti Kansallisteatterin pientä näyttämöä. Siellä alkaa pian Masennuskomedian näytös.

Mutta Taipaleen pariskuntaa ei näy.

Noin viisi minuuttia ennen esityksen alkua narikan luona vilahtaa letitetty hiuspehko ja sininen, kuviollinen paita. Psykiatri ja ex-kansanedustaja Ilkka Taipale bongattu! Vieressä hänen vaimonsa Vappu Taipale pahoittelee myöhästymistä. Loskaisessa Helsingissä matka teatteriin on kestänyt odotettua kauemmin.

Sitten riennämme yläkertaan, Kansallisteatterin pienen näyttämön lämpiöön. Vielä ehtii ottaa tilkan viiniä ennen esitystä. Ilkalle punaista, Vapulle valkoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me kävimme Vapun kanssa paljon teatterissa 1960-luvulla. Sitten se vähän jäi”, Ilkka Taipale kertoo.

Niin siinä helposti käy, kun työ- ja perhe-elämä vievät mukanaan. Ilkka Taipale työskenteli 50 vuotta lääkärinä. Hän lopetti lääkärin työt vuonna 2016. Vappu Taipale jäi eläkkeelle vuonna 2008 Stakesin pää­johtajan paikalta.

Taipaleet ovat vähän vakavamman teatterin ystäviä, mutta tällä kertaa ohjelmassa on komedia. Marraskuun lopussa ensi-iltansa saanut Masennus­komedia käsittelee työuupumusta, masennusta ja yhteiskunnan jatkuvaa tehokkuusajattelua, jonka rattaissa heikommat lyyhistyvät.

Ja harva tässä maassa tuntee vähäosaiset paremmin kuin Ilkka Taipale. Hänen vastaanotoillaan ovat vuosikymmenien saatossa käyneet muun muassa alkoholistit, asunnottomat ja mielisairaat.

Myös he tuntevat Taipaleen. Huusivatpa alan miehet kerran Alkon nurkallakin: ”Terve Ilkka, me edustetaan sua täällä!”

Taipale työskenteli mielisairaaloissa 14 vuoden ajan. Eduskunnassa hän istui 11 vuotta sosiaali­demokraattien riveissä.

Nyt Taipaleelta on ilmestynyt teos, jossa hän valottaa oman uransa kautta mielisairaiden tilannetta maassamme. Mieli­sairaalassa – Lääkärin muistelmat -kirjan nimi tosin johtaa hieman harhaan. Kyseessä kun ei ole muistelmateos vaan sosiaalipoliittinen julistus.

”Mielisairaiden sosiaalinen asema pitää panna kuntoon. Mielisairaudet ovat aivosairauksia. Tavallisten ihmisten mielenterveysongelmia ja vaikeavammaisten mielisairaiden tilannetta ei pidä sotkea keskenään”, Taipale avaa kirjansa keskeisiä näkökulmia.

Mutta nyt hys. Katsotaan näytelmää.


Mari Rantasilan ohjaamassa Masennuskomediassa päähenkilö Eevalla naksahtaa työpaikalla. Raskas työtahti ajaa entisen teräsrouvan työuupumukseen ja masennukseen. Työtön Eeva joutuu työpajaan muiden mielenterveyskuntoutujien kanssa. Eevan kautta paja saa ison tilauksen. Sitten hän alkaa konsultoida, brändätä ja lopulta johtaa työpajaa kuin yritystä.

Välissä naureskellaan työ­pajan hulluille, Eevalle ja käsittämätöntä jargonia jauhavalle nyky-yhteiskunnalle.

Kun esitys on ohi, Taipale aloittaa analyysinsa.

Ihan ensimmäiseksi hän muistaa miten kävi, kun teatteriohjaaja Juha Hemánus aikoi ohjata Yksi lensi yli käenpesän Kuopion kaupunginteatteriin. Tuolloin Hémanus tuli Kellokoskelle seuraamaan mielisairaalan arkea.

Lopulta ohjausta ei syntynyt. Hemánus huomasi, että teos ei vastannut mielisairaalan todellisuutta ja vaati näytelmätekstiä muutettavaksi. Se ei onnistunut.

”Mielenterveyspotilaathan eivät esimerkiksi pysty sillä tavalla järjestäytymään, kuin teoksen potilaskapinassa tapahtuu”, Taipale sanoo.

Millä tavalla Masennuskomedia sitten vastaa todellisuutta? Vai vastaako ollenkaan?

Muutaman ongelman Taipale näytelmässä näkee. Muun muassa sen, että vaikeasti vammaista mielisairasta ei voi rinnastaa ihmiseen, joka kokee elämässään jonkun yllättävän takapakin.

”Näytelmän päähenkilöllä oli työuupumus, joka teorian ja näytelmän mukaan voi kohdata ketä tahansa. Nämä muut hahmot olivat skitsofreenikkoja, joilla oli kunnon mielisairaus. On vähän eri asia olla koko elämänsä mielisairas kuin että leikkaa kerran kiinni”, Taipale sanoo.

Masennuskomediasta kun on puhe, pitää tietysti käsitellä myös masennusta.

Normaalin ihmisen elämään kuuluu alakuloa, takaiskuja ja masennustakin. Taipale kuitenkin muistuttaa, että tavallisen depression ja psykoottisen depression välillä on ero.

Psykiatri pelkäsi etukäteen, että näytelmä mässäilee nyyhky-yhteiskunnalla, jossa oikeasti mielisairaat vaikeavammaiset jäävät jalkoihin. Niin näytelmässä myös osittain kävi.

”Tämän naisen tarina oli tyypillistä naistenlehden kansi­kuvakamaa. ’Minulla oli burn out, mutta minä toivuin’. Se on ihan eri asia, jos kansikuvajulkkikset kertoisivat sairastuneensa skitsofreniaan ja toipuneensa vähän, mutta sairastavansa sitä edelleen”, Taipale sanoo.

”En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät.”


Toinen teema, jonka Taipale nostaa esityksestä esiin on mielisairaiden työtoiminta. Työtoimintaa Taipale pitää asiana, joka jäsentää työttömien arki­päivää. Samalla saa kokemusta työstä ja tapaa ihmisiä.

”Ihmiset tarvitsevat työtä, toimintaa ja päämäärän elämässään”, Taipale luettelee.

Eikä työ ole pelkästään tavallisia työttömiä varten. Myös mielisairaiden, invalidien ja vankien pitää Taipaleen mielestä saada tehdä töitä. Monet sopivat työt on kuitenkin automatisoitu ja samalla työtoimintaa ajettu alas. Esimerkiksi vankien tekemiä tuotteita myyviä vankilakauppoja on lopetettu ympäri Suomen.

”Vanhoissa mielisairaaloissa oli niin, että 80 prosenttia potilaista oli työssä, 10 prosenttia jouten jalkeilla ja 10 prosenttia makuulla. Sehän on parempi tilasto kuin nyky-Suomessa koko väestön parissa.”

Masennuskomediassa työ­toiminnassa ommellaan pupuja. Kellokoskella tehtiin 1990-luvun alussa Molkka-pelejä. Tuotantolinjaa Molkalle ei kuitenkaan voitu rakentaa.

Myöhemmin Molkka on tullut suomalaisille tutuksi nimellä Mölkky, eikä sitä valmisteta enää työtoiminnassa vaan peliä valmistaa perheyritys Tactic.

Mielisairaat ovat Masennus­komediassa myös huumorin lähde. Hahmoissa on sellaisia naurettavia piirteitä mielisairaista, jotka Taipaleen mielestä ylläpitävät yhä stereotypioita.

Niitä stereotypioita Taipale on yrittänyt uransa eri käänteissä purkaa.

Työskennellessään Kellokosken ylilääkärinä Taipale pyysi alueen yhdistyksiä vierailuille mielisairaalaan. Vieraiden suusta tuli lähes poikkeuksetta joka kerta kolme asiaa: kyllä nuo ovat sairaita, kyllä nuo ovat tavallisia ihmisiä ja onpas kurjat oltavat.

”Kun he huomasivat, että mielisairaiden kanssa voi jutella, ennakkoluulot poistuivat.”

Mielisairaiden aseman nostaminen olisi hänen mukaansa keino vähentää heihin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Ja tästä päästäänkin siihen sosiaalipoliittiseen julistukseen, jonka Taipale on nyt kirjoittanut.

Mielisairaalassa-kirjalla on kaksi päämäärää. Ensinnäkin se, että mielisairaudet pitäisi mieltää kunnon aivosairauksiksi. Toinen on mielisairaiden sosiaalisen aseman nosto.

Jos mielisairaudet lopulta tulkitaan ruumiillisiksi sairauksiksi, mielisairaisiin täytyy alkaa soveltaa samoja lakeja kuin vammaisiin.

”Mielisairailla on heikommat olot kaikella tavalla. Heihin ei sovelleta vammaispalvelulakia, eikä vammaispoliittisissa ohjelmissa ole koskaan mielisairaita mukana.”

Monet mielisairaat myös asuvat kurjissa oloissa ja ovat perheettömiä. Ylipäätään yksinasuvien asema on Taipaleen mielestä unohdettu. Perhelainsäädäntö ei ota huomioon perheettömiä.

”Mitään muuta ryhmää ei enää Suomessa saa sortaa tai syrjiä, mutta perheettömiä näköjään saa”, Ilkka Taipale sanoo.

Kirjan ajatukset kristallisoituvat loppupuolella. Kaikki jo aloitetut mielenterveysuudistukset ovat jäissä, koska sote-uudistuksen odotetaan ratkaisevan ongelmat.

Taipale on skeptinen. Kirjoitukset, mielenosoitukset ja seminaarit eivät hänen mielestään enää riitä. Nyt Taipale aikoo toimia, mutta miten?

”Minulla on erilaisia suunnitelmia, mutta en puhu niistä enempää ennen kuin teen. Ne menettävät muuten merkityksensä.”

Kirjailija Fjodor Dostojevski nimitti vankiloita yhteiskunnan peiliksi. Taipale siteeraa Dostojevskia sekä teoksessaan että kasvotusten: Vankilat ja mielisairaalat ovat yhteiskunnan peili. Jos peiliä korjaa, niin kuva yhteiskunnasta paranee.

”Valitettavasti aika harva on korjannut sitä peiliä.”

Kuka?

Ilkka Taipale


 75-vuotias psykiatri ja sosiaalilääketieteen dosentti.

 Työskennellyt lääkärinä Hesperian ja Nikkilän mielisairaaloissa sekä ylilääkärinä Sosiaalisairaalassa ja Kellokosken mieli­sairaalassa.

 Toiminut Sdp:n kansanedustajana vuosina 1971–1975 ja 2000–2007.

 Puoliso professori Vappu Taipale.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Teatteri
 • Kirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  2. 2

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  3. 3

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  4. 4

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  5. 5

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  6. 6

   Saako paleltumaa hieroa? Suojaako rasvaaminen kasvoja pakkaselta? Miten kylmässä vauva voi nukkua? Asiantuntija vastaa 16 kylmää koskevaan kysymykseen

  7. 7

   ”Ihminen lakkaa piittaamasta elämästään” – valokuvaaja Abdulmonam Eassa kertoo HS:lle, miten Itä-Ghoutan pommisateessa oppii elämään

  8. 8

   Italian poliitikot viis veisaavat valtion velasta – muhiiko maassa EU:n seuraava kriisipesäke?

  9. 9

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  4. 4

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  5. 5

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  6. 6

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  10. 10

   Keskustan kannatus on palautunut hivenen sisäisestä kuohunnasta huolimatta – vihreiden vauhti hyytyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää