Kulttuuri

Suomalaiset lastenkirjat ovat Pietarissa ratkaisu lasten heikkoon lukuintoon – lapsia kiinnostaa suomalaiskirjoissa elämänilo, myönteisyys ja värikkyys

Venäläinen vanhempi tarttuu suomalaiseen kirjaan kasvatuksellisista syistä.

Perhoset-päiväkotiryhmän lapset kuuntelevat etukenossa, kun Olga Vasileva lukee heille Tiina Nopolan Siiri ja yläkerran Onni -kirjan venäjännöstä.

”Mikä on koiran nimi, jonka kanssa Siiri asuu?”, Vasileva arvuuttelee.

”Radost”, lapset vastaavat kuorossa.

Kirja on lapsille tuttu. A.S. Puškinin lastenkirjaston virkailija Olga Vasileva käy Pietarin keskustassa sijaitsevassa Rostok-päiväkodissa kaksi kertaa viikossa lukemassa kirjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjälläkin lapset lukevat aiempaa vähemmän. Kirjaston projektin tarkoituksena on innostaa heitä kirjojen pariin. Siihen suomalaiset lastenkirjat sopivat Vasilevan mielestä hyvin.

”Ne saavat lapset nauramaan ja he ymmärtävät itse, mistä tarinassa on kyse. Monissa venäläisissä kirjoissa lapsille täytyy lopuksi selittää, mitä kirjailija haluaa tarinallaan sanoa.”

Esimerkiksi Tolstoin kertomukset ovat jättäneet lapset kylmiksi. Vasilevan mielestä niissä ei ole huomioitu lapsen tunteita ja ote on ollut liian opettavainen. Aleksandr Kuprinin Norsua lapset ovat pitäneet tylsänä. Vitali Biankin satujen maailma ja sanasto on Vasilevan mukaan nykylapsille jo osin vieras.

Vasileva valitsee lukutuokioihin joka kerta eri teeman, kuten pelot tai yksilöllisyys. Tällä kertaa keskiviikko sattuu olemaan myös Suomen itsenäisyyspäivä, joten kirjapinossa on vain suomalaisia lastenkirjoja.

Vasileva lukee toisenkin Siirin: Siiri ja kolme Ottoa. Siirien jälkeen on vuorossa Mervi Lindmanin Urhea pikku Memmuli, jossa käsitellään erilaisia pelkoja. Lapsia huvittaa kuva, jossa tyttö ajelehtii vessan putkessa kalojen ja erilaisten ötököiden seassa.

Vasileva on huomannut, että suomalaisten kirjojen yksityiskohtia vilisevä kuvitus kiehtoo lapsia.

”Juuri suomalaiset taiteilijat tekevät sellaisia hullunkurisia kuvituksia, joihin lapset kiinnittävät huomiota.”

Kirjat herättävät myös keskustelua.

”Minun kävi sääliksi Siiriä. Hän itki, ja isä puhui puhelimessa”, Anastasia Setjuškina, 5, sanoo.

”Minua pelottaa ukkonen”, Anja Sovinkova, 6, kertoo.

Vasileva pitää suomalaisten lastenkirjojen valttikorttina juuri arkipäiväisten ongelmien käsittelyä, mitä venäläisistä harvemmin löytyy.

”Ongelmat ovat yksinkertaisia ja lähellä elämää. Venäläiset lastenkirjailijat kirjoittavat eläimistä: on koira, joka katosi ja palelee, ja omistaja etsii sitä. Kirjoissa on joku traaginen ongelma. Suomalaisissa kirjoissa on päinvastoin: päähenkilö löytää itselleen uuden ystävän.”

Vasilevan mielestä suomalaiset kirjat eroavat venäläisistä positiivisuudellaan.

”Niissä on iloa ja elämänhalua. Tekee mieli elää ja tehdä yksinkertaisia asioita.”

Vasileva ottaa esimerkiksi perhosille lukemansa Siiri ja kolme Ottoa, jossa Siiri toivoo itselleen sisarusta. Äiti torjuu ajatuksen, jolloin Siiri ilmoittaa haluavansa koiran.

”Siinä on lapsille tietty kasvatuksellinen pointti: ei sanota, että käyttäydy tietyssä tilanteessa näin tai näin, vaan tytöstä saa esimerkin, että ongelmat voi ratkaista myönteisellä tavalla.”

Nykylapsille suunnatulle kirjallisuudelle olisi Venäjällä tilausta.

”Meilläkin on kertomuksia, jotka kuvailevat ystävyyttä, koulua, lomaa ja kesää, mutta ne ovat enimmäkseen neuvostoajalta. Me kasvatamme edelleen lapsiamme lukemalla heille vanhoja venäläisiä satuja, joita lukivat jo isoäitimme tai ainakin äitimme”, Vasileva sanoo.

Suomalainen lastenkulttuuri onkin nosteessa Pietarissa. Se on osa pohjoismaisen lastenkirjallisuuden buumia, joka on vain voimistunut viimeisen noin kolmen vuoden aikana, kun valikoima on kasvanut.

Klassikoita, kuten Astrid Lindgreniä, Selma Lagerlöfiä ja Tove Janssonia lukivat jo nykylasten vanhemmat, mutta ensimmäiset uusien pohjoismaisten lastenkirjojen käännökset ilmestyivät markkinoille noin kymmenen vuotta sitten.

”Pienet lastenkirjakustantamot ryhtyivät etsimään omille lapsilleen sopivia kirjoja ja löysivät niitä ulkomailta”, suomalaista lastenkirjallisuutta venäjäksi kääntänyt Anna Sidorova kertoo.

Pohjoismaiset tekijät ovat dominoineet varsinkin kuvakirjallisuutta, joka on Venäjällä edelleen suurimmaksi osaksi käännettyä.

”Pohjoismaisessa kirjallisuudessa viehättää, että siinä ollaan lapsen kanssa samalla tasolla. Venäläiselle kirjallisuudelle ominaista on opettavainen sävy. Aina pitää olla joku moraali ja pitää oppia vaikka pesemään kädet. Se on tosin muuttumassa. Myös absurdi on Venäjällä suosittua”, Sidorova sanoo.

Venäläistä nykylastenkirjallisuutta kyllä on, mutta sitä ei Sidorovan mukaan tunneta. Venäläisiä kuvakirjoja on alkanut ilmestyä vasta hiljattain.

Uusia lastenkirjoja julkaisevat vain pienet kustantamot muutaman tuhannen kappaleen painoksina. Suuret kustantamot keskittyvät kaikkien tuntemiin ja myyviin klassikoihin.

Suomeksi venäläisten lastenkirjailijoiden teoksia on käännetty vähän. Suosituin on Fedja-sedän, krokotiili Genan ja Muksiksen isä Eduard Uspenski. Absurdin tyylilajin tunnetuin taitaja lienee Daniil Harms, jolta on suomennettu lasten kertomusten ja runojen kokoelma Kurmiainen. Grigori Osterilta on käännetty runokokoelma Huviksi ja haitaksi.

Venäjällä lapsille luetaankin paljon runoja.

”Venäläistä lastenrunoutta kaipaisin Suomeenkin. Sitä on niin paljon ja se on niin erilaista. Jokainen lapsi osaa jonkun runon ulkoa. En usko, että suomalainen päiväkotilapsi osaa lausua mitään runoa ulkoa”, Sidorova sanoo.

Lastenkirjojen kääntämistä ja julkaisemista puolin ja toisin rajoittaa kuitenkin raha. Venäläisillä kustantamoilla ei ole Sidorovan mukaan aina varaa maksaa oikeuksista isoja summia. Lisäksi kääntäjien palkat ovat kehnot sekä Suomessa että Venäjällä.

”Kysyntää on. Esimerkiksi Detgiz-kustantamo olisi valmis julkaisemaan lisää Reetta Niemelän kirjoja, mtta se tarvitsisi rahaa tai sponsoreita”, päätyönsä ohessa Timo Parvelan uusinta Ella-kirjaa kääntävä Sidorova sanoo.

Välillä lastenkulttuurille löytyy sponsoreita. Suomen Pietarin-pääkonsulaatti kutsui marraskuussa järjestetyllä suomalaisen elokuvan viikolla runsaat kaksisataa suomea opiskelevaa pietarilaista lasta katsomaan Risto Räppääjä ja yöhaukka -elokuvaa.

Pietarissa on jo yli kolmetuhatta lasta, jotka opiskelevat suomea ensimmäisenä tai toisena vieraana kielenä. Määrä on kasvussa.

Lasten vanhemmat ovat kiinnostuneet Suomesta yleensä ostosmatkoillaan. Kouluissa kuitenkin toivotaan, että suomea opiskelevista lapsista kasvaisi muutakin kuin kuluttajia.

”Haluaisimme, että Suomea ei pidettäisi vain suurena kauppana, vaan omanlaisenaan maana, jolla on oma kulttuuri, kieli, musiikki ja historia”, koulun numero 227 rehtori Vladimir Sedov sanoo.

Siksi Sedovin koulussa luetaan Tove Janssonia, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatuja ja Patuja. Tunneilla on laulettu Happoradiota ja katsottu Heinähattu ja Vilttitossu. Kolme vuotta sitten koulussa vieraili kirjailija Hannu Mäkelä.

Elintarvikkeet voivat kuitenkin johdattaa elämänmittaiseen ihastukseen. Skvortzovien perheessä kiinnostus suomalaiseen lastenkulttuuriin alkoi gluteenittomista tuotteista.

Tatjana Skvortzovan tyttäret Sofia, 11, ja Agata, 4, sairastavat keliakiaa. Perhe ryhtyi käymään Suomessa ostoksilla, kun tytöille piti saada gluteenitonta syötävää.

”Pikkuhiljaa ihastuimme Suomeen”, kotiäiti Tatjana Skvortzova kertoo.

Nykyään perhe viettää kaikki kesälomansa vuokramökillä Punkaharjulla. Kotona käy kerran viikossa yksityisopettaja opettamassa Sofialle suomea.

Skvortzova lukee lastensa kanssa ahkerasti muumikirjoja. Lastenhuoneesta löytyy Muumitalo ja muumipelejä. Muumien perhemalli puhuttelee.

”Muumeilla on hyvä ja rakastava perhe. He selviävät vaikeuksista yhdessä. Suomalaisissa lastenkirjoissa vanhemmat ovat muutenkin aina lähellä ja auttavat lapsiaan. Venäläisissä kirjoissa lapset jätetään selviämään yksin vaikeuksista. Kun vanhemmat tulevat kotiin, asioiden pitää olla hyvin”, Skvortzova vertailee.

Kesällä yksi tyttöjen haaveista toteutui, kun vanhemmat veivät heidät Naantalin Muumimaailmaan. Siellä Agata tapasi suosikkinsa, joka on Pikku Myy.

”Se on niin pieni ja sympaattinen”, Agata henkäisee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastenkulttuuri
 • Lastenkirjallisuus
 • Venäjä
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  4. 4

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  5. 5

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trump ajaa kuolemantuomiota huumekauppiaille, mutta ei tietenkään lääketehtailijoille, jotka aiheuttivat epidemian

  7. 7

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  8. 8

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita”

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää