HIM-yhtyeen maailman­valloitus päättyi Lontooseen, mutta takaportti jää auki: ”Ehkä me soitetaan Ruisrockissa 2024, kun rahat on loppu”

Helsinkiläisyhtye soittaa jäähyväiskiertueellaan 13 maassa kaikkiaan 44 konserttia. Kaikki illat on myyty loppuun.

Rock

HIM Lontoon Roundhousessa

Hyvää yötä ja kops!

Mikrofoni putoaa kolisten lattialle, ja Ville Valo kävelee lavalta. Hän jättää hyvästit lontoolaisyleisölle vähäeleisimmällä mahdollisella tavalla, vaikka keikka on kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Helsinkiläisen HIM-yhtyeen maailmanvalloitus päättyy tähän iltaan. Tiistain keikka Lontoon Roundhousessa on yhtyeen jäähyväiskiertueen viimeinen Suomen ulkopuolella, ja kaksi kuukautta kestäneestä kierroksesta on jäljellä enää viisi keikkaa kotimaassa joulun jälkeen.

Hautajaispuheita ei silti kuulla. Päinvastoin. HIM on tullut osoittamaan, että vielä loppumetreillä yhtyeessä on elinvoimaa eikä mitään säästellä. Valo laulaa suorastaan poikkeuksellisen voimakkaasti, ja aivan kuin hän ottaisi jopa pari tanssiaskelta. Se on kerrassaan poikkeuksellista.

Bändi soittaa lähes pimeydessä, ja voimakkaat taustavalot paljastavat heistä usein vain silhuetit. Poikkeuksena on kitaristi Mikko ”Linde” Lindström, joka astelee uskaliaasti valokeilaan aina soolojensa ajaksi. Nekin rönsyilevät tavallista runsaampina.

Lähes kaksituntinen konsertti täyttyy hiteistä, ja yli kolmentuhannen hengen englantilaisyleisö laulaa uskollisesti mukana. Maahanpanijaisiin sopivia kappaleita yhtyeen ei ole tarvinnut miettiä, sillä niitä riittää omasta takaa: Buried Alive by Love käynnistää konsertin, Join Me (In Death) on odotetusti kohokohta ja tunnelmallinen When Love And Death Embrace päättää koko illan.

Billy Idolilta on sentään lainattu encoreen Rebel Yell, jonka kertosäkeessä yleisö pääsee huutamaan HIMille vielä kerran ”more, more, more” – lisää, lisää, lisää.

Lavalle lentelee lahjoja, mutta muuten tunnelma salin puolella on ennemmin harras kuin riehakas. Yleisö tietää, että seuraavaa kertaa ei tule.


Kun HIM keväällä ilmoitti lopettavansa, se ei tullut suurena yllätyksenä. Viime vuodet yhtye on tehnyt hidasta kuolemaa, kun isoista hiteistä on jo yli vuosikymmen ja edellisestä levystäkin kohta viisi vuotta.

Tuoreessa Metal Hammer -lehden kansihaastattelussa Ville Valo kertoo ”erottaneensa itsensä yhtyeestä, kun muita ei enää kiinnostanut”. Nyt hän ottaa sanojaan vähän takaisin, kun tapaamme Roundhousen takahuoneessa.

”Ehkä se oli enemmän niin, että ketään meistä ei enää kiinnostanut, jos olen vähän tasapuolisempi”, hän sanoo. ”Tuli ahterin alta oli kadonnut. Kun uudet biisi-ideat eivät olleet tarpeeksi hyviä, oli pakko nostaa kädet pystyyn. Yritettiin me pitää myös taukoa, mutta sen aikana mikään ei parantunut.”

”Biisejä tuli, mutta ei ollut fiilistä tehdä niitä HIMin nimellä. Menestys on myös haaste, kun oma rima nousee niin korkealle.”

Lontoolla oli rooli myös yhtyeen hajoamisessa. Kun yhtye huilasi viime vuonna, Valo vietti kaupungissa aikaansa kaikessa hiljaisuudessa. Fanit ehtivät jo epäillä, että hänellä on Englannissa salainen uusi projekti.

”Olispa!” Valo riemastuu. ”Mutta ei. Kun HIMille alkoi tulla probleemeja, en halunnut lähteä tekemään mitään muuta ennen kuin ne on selvitetty. Se olisi tuntunut liian skitsofreeniselta.”

”Tulin Lontooseen hakemaan kitaraa Denmark Streetiltä ja väsäilemään biisejä, mutta samalla halusin tehdä irtioton HIMistä, hakea ulkopuolelta vähän perspektiiviä, mitä yhtyeen kanssa pitäisi tehdä.”

”Voidaan siis syyttää Lontoota!” hän naurahtaa. ”Osa päätöksestä syntyi silloin, mutta lopulta me päätettiin se yhdessä. Kaikki ei ollut samaa mieltä, mutta treenikämpällä kävi iso huojennuksen huokaus, kun selvisi, että tämä on tässä.”

Sen jälkeen syksyn kiertue on ollut kuin yhtyeen kunniakierros. Kaikki 44 konserttia Amerikassa ja Euroopassa on myyty loppuun, ja katsojia kiertue kerää kaikkiaan yli 110 000. Pelkästään Lontoossa yhtyeen näki kahtena iltana yhteensä 6 600 katsojaa.

Ne ovat soveliaita päätöslukuja yhdelle kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisyhtyeistä, jonka historia on täynnä suuria tekoja. Mittarissa on nyt neljännesvuosisata, levymyynti lasketaan miljoonissa ja yhtye on nähnyt kiertueillaan puoli maailmaa.

”Sitä olen tällä kiertueella ihmetellyt, että miksi tämä ei ole aina näin kivaa”, Valo kuvaa jäähyväiskiertueen tunnelmia. ”Minulle rundaaminen on aina ollut stressaavaa, mutta nyt tunnelma on ainakin minun mielestäni ollut rela. Tietysti tunnelma on spesiaali, koska me tiedetään, että tämä loppuu ja meidän ei tarvitse haistella toisiamme enää vuodenvaihteen jälkeen.”

Jäähyväiskiertue saattaa olla myös ensimmäinen kerta, kun yhtye pääsee nauttimaan työnsä hedelmistä täysipainoisesti.

”Nyt ei ole mitään paineita, eikä tarvitse miettiä seuraavaa levyä. Voimme vain nauttia musasta, jota on tullut tehtyä.”

”Kun yhtyeellä menee kovaa, ajatukset ei ole siinä hetkessä, vaan monta askelta edellä. Koko ajan on pakko olla kärppänä, ettei mikään tärkeä tilaisuus mene ohi. Sen keskellä ei välttämättä hiffaa, mitä on jo saavuttanut.”

Yleisön puolella Valo kertoo aistineensa jäähyväiskiertueella ”positiivista surullisuutta”.

”Jengi on ollut aivan pähkinöinä, mutta on siellä myös kyyneliä nähty. Kiva nähdä, että joillekin me ollaan oltu niin merkityksellinen orkesteri.”

HIMin aivan viimeinen keikka häämöttää reilun viikon päässä, kun yhtye päättää päivänsä uuden vuoden aattona Tavastialla.

”Sitä ei sitten tiedä, pillitetäänkö myös me siellä. Pitää olla nenäliinat valmiina rumpukorokkeella”, Valo arvelee. ”Saa sitten nähdä mikä sokki alkuvuodesta tulee vastaan, kun tämä on oikeasti ohi. Jossain vaiheessa tulee varmasti isku naamaan.”

Valo uskoo, että yhtyeen kaikki jäsenet tulevat kukin tavallaan jatkamaan musiikin parissa. Kitaristi Lindström, basisti Mikko ”Mige” Paananen ja kosketinsoittaja Janne ”Burton” Puurtinen ovat jo pitkään soittaneet yhdessä Daniel Lioneye -yhtyeessä, ja rumpali Jukka Kröger on juuri liittynyt Rytmihäiriön riveihin.

Omista suunnitelmistaan hän ei kerro juuri sen enempää kuin tähänkään saakka.

”Ekaksi haluan tehdä vain biisejä, ja vasta sitten katson, minkälaisiin vaatteisiin ne istuu ja kenen kanssa alan niitä tekemään. Onko se bändi vai soolo, sitä en tiedä vielä.”

HIM on aina ollut leimallisesti helsinkiläinen bändi, ja yhtye on ankkuroinut myös Ville Valon kotikaupunkiinsa. Oletko ajatellut, että olet nyt vapaa tekemään uraa myös muualta käsin?

”Olet muuten ensimmäinen, joka ottaa tuon puheeksi”, Valo sanoo yllättyneenä. ”Todella vaikea sanoa. Siinä on paljon mahdollisuuksia, eikä se ole mitenkään mahdotonta. Olen tavannut maailmalla paljon mielenkiintoisia soittajia. Mutta ihan ensiksi haluan tehdä niitä biisejä.”

Myös HIMin suhteen Ville Valo jättää takaportin tukevasti auki. Yhtye lopettaa uransa nyt, mutta ”kukaan ei ole sanonut, että me ei missään nimessä tehdä enää koskaan mitään yhdessä”.

”Paluu ei ole mitenkään olennaista nyt. Olennaista on se, että voimme lopettaa tämän nyt jotenkin semityylikkäästi. Bändissä ei ole mitään aggressioita, mutta me hiffattiin, että me ollaan suistumassa sille tielle, jos tämä vielä jatkuisi.”

”Mutta jos mennään rockmyyttien mukaan, niin tässä käy niin, että mikään meidän uusi juttu ei osoittaudu menestykseksi. Ehkä me soitetaan sitten Ruisrockissa 2024, kun rahat on loppu ja laskut on pakko saada maksettua.”

HIMin jäähyväiskiertueen viimeiset keikat ovat 27.12. Helsingin jäähallissa, 28.12. Oulussa, 29.12. Seinäjoella, 30.12. Tampereella ja 31.12. Helsingin Tavastialla. Kaikki keikat on loppuunmyyty.  

Fakta

Nämä kappaleet HIM soitti viimeisellä ulkomaan-keikallaan


Buried Alive by Love

Heartache Every Moment

Your Sweet Six Six Six

The Kiss of Dawn

The Sacrament

Tears on Tape

Wings of a Butterfly

Gone With the Sin

Soul on Fire

Wicked Game

Killing Loneliness

Poison Girl

Bleed Well

Heartkiller

Join Me (in Death)

Stigmata Diaboli

In Joy and Sorrow

Right Here in My Arms

The Funeral of Hearts

Rebel Yell

When Love and Death Embrace

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  9. 9

   Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

  10. 10

   Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  3. Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitäisi erottaa – ”Ei edellytyksiä jatkaa tuomion jälkeen”
  4. Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan
  5. Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa
  6. Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä
  7. Thaimaan vaalit siirtyvät toden­näköisesti ensi vuoteen, vaikka juntta lupasi ne marraskuulle – Sanomalehti perusti vaalilaskurin auttaakseen pääministeriä pysymään kerrankin lupauksessaan
  8. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  9. Millaista hoitoa kuoleva läheisesi sai elämänsä viime hetkillä? HS tekee juttua, kerro kokemuksesi
  10. #MeToo, #TimesUp ja #OscarsSoWhite ovat saamassa aikaan todellista muutosta – kuohunta tasa-arvon ympärillä näkyy Oscarien ehdokkuuksissa
  11. ”Olen aina miettinyt, miten asiat voisi tehdä toisin”, sanoo musiikkimajuri Raine Ampuja, jonka keksinnöstä syntyi muun muassa Linnan juhlien viihdeorkesteri Kaartin Combo
  12. Näytä lisää