Kulttuuri

Maiju ”Mansikkka” Voutilainen on Suomen suosituimpia videobloggareita, joka puhuu Youtubessa meikeistä, kissoista, kirjoista – ja siitä, miten halusi tappaa itsensä

Youtubessa Maiju Voutilainen, 21, tunnetaan nimellä Mansikkka. Hänen mielenterveyttä käsittelevien videoidensa kommenteissa lukuisat nuoret kertovat, kuinka paljon ne ovat heitä auttaneet.

rac
Kaksi varhaisteini-ikäistä tyttöä lähestyy kahvilan pöytää ja seisahtuu kunnioittavasti parin metrin päähän.

”Sori että me häiritään!”

”Sä oot mun lempitubettaja!”

”Ou mai gaad!”

Innostuksen kohde on pöydässä istuva Maiju Voutilainen. Tai Mansikkka, kuten hänet Youtubessa tunnetaan.

Voutilainen, 21, on Suomen suosituimpia videobloggareita eli tubettajia, jonka kanavalla on reilut 162 000 seuraajaa. Vertailun vuoksi: laulaja Robinilla seuraajia on 114 000, Cheekin yhtiöllä Liiga Music Oy:lla 132 000.

Suosio ei kuitenkaan tullut yhdessä yössä, tai edes kahdessa. Vuonna 2013 varsinaisen videobloggaamisen aloittanut Voutilainen alkoi saada suurempia seuraajamääriä vasta parin vuoden ahkeran videoinnin jälkeen.

Suosituimpia videoita on katsottu satojatuhansia kertoja.

Esimerkiksi tammikuussa Voutilainen teki videon, jota on tähän mennessä katsottu yli 433 000 kertaa. Siinä Voutilainen puhuu seksistä:”Mä oon jo pitkään miettinyt, että tästä aiheesta pitäisi puhua enemmän”, Voutilainen sanoo videolla. ”En oo vaan itse jostain syystä uskaltanut puhua tästä aiheesta, en tiedä miksi.”

Tämän jälkeen Voutilainen toteaa muun muassa, että seksin haluaminen ei ole sukupuolesta kiinni, että seksikumppanien määrä on ihmisen oma asia ja, että seksi ei tarkoita pelkästään yhdyntää.

Loppuun Voutilainen tiivistää: ”Ei ole vain yhtä tapaa harrastaa seksiä! Kokeile, ole utelias, tutustu itseesi ja siihen, mistä sä itse tykkäät!”

Tällainen on Voutilaisen videoiden tyyli: henkilökohtainen, avoin ja nuoria mietityttäviin aiheisiin tarttuva.

Kahvilan pöydässä istuva Voutilainen hymyilee faneilleen iloisesti ja toivottaa heille hyvää joulua.

Hänelle tämä on arkipäivää: nuoret fanit tulevat juttelemaan milloin missäkin. Ja se on Voutilaisesta mukavaa.

Seksin lisäksi Voutilainen puhuu videoillaan muun muassa meikeistä, kuukautisista, kirjoista, kissoista, vanhempien avioerosta, kehonkuvasta, itsetunnosta ja mielenterveydestä.

Pirteästä ulosannistaan huolimatta Voutilainen onkin kuluneen vuoden aikana tullut tunnetuksi nimenomaan omista mielenterveysongelmista kertovista videoistaan. Niiden lisäksi hän on käsitellyt aihetta myös muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Snapchatissa.

Toukokuussa 2016 Voutilainen osallistui Ylen ja mielenterveysjärjestöjen Sekasin-kampanjaan julkaisemalla videon otsikolla ”Kaikki on joskus sekaisin”. Siinä hän kertoo kärsivänsä itse masennuksesta ja ahdistuneisuushäiriöstä:Voutilaisen mukaan se on ollut hänen tubettajan uransa vaikein video.

Ennen videon julkaisua Voutilainen oli kertonut masennuksestaan vain kolmelle läheiselle ihmiselle.

”Kaikki on joskus sekaisin” -videon ansiosta Mielenterveyden keskusliitto valitsi Voutilaisen vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi. Vuodesta 2004 jaetun tunnustuksen aiempia lähettiläitä ovat olleet muun muassa kirjailija Tuomas Kyrö, koomikko Krisse Salminen ja laulaja-näyttelijä Samuli Edelmann.

Hyvän mielen lähettiläänä Voutilainen on julkaissut kuluneen vuoden aikana useita muitakin mielenterveyttä käsitteleviä videoita, muun muassa itsetuhoisuudesta ja masennuslääkkeiden lopettamista seuranneista vieroitusoireista.

Hyvän mielen lähettilään titteli oli mahdollisesti syynä siihenkin, että Voutilainen sai tänä vuonna kutsun Linnan juhliin.

Mielenterveys-teemaan liittyy myös hänen tänä syksynä julkaistu esikoisteoksensa, runokokoelma Itke minulle taivas (Otava). Kirja sisältää tekstejä useamman vuoden ajalta, Voutilaisen lukiovuosista aina alkusyksyyn asti. Ne ovat runoja, jotka Voutilainen on kirjoittanut vaikeimpina hetkinään.

Runoja Voutilainen alkoi kirjoittaa Kallion lukiossa, jonka kirjallisuuden opettaja oli hänen mukaansa ”ihan huippu”.

Kirjan esipuheessa Voutilainen kirjoittaa: ”Ahdistus, yksinäisyys ja mielen ristiriitaisuus ovat varmaan tuttuja harmillisen monelle, myös minulle. Olen etsinyt niihin lievitystä monilla eri keinoilla, joista kirjoittaminen auttoi tehokkaimmin.”

”Olen aina ollut tunnetyyppi, tunteet vie mua todella vahvasti”, Voutilainen pohtii nyt.

Hänelle vaikein aika oli pari vuotta sitten, kun työt ja lukio loppuivat. Ja silloin hän myös haki apua, ensin soittamalla terveyskeskukseen ja jatkamalla siitä psykiatriselle terveydenhoitajalle.

Avunhakemisen prosessia Voutilainen kuvaa todella työlääksi.

”Voin vain kuvitella millaista se on heille, jotka ovat vielä huonommassa kunnossa kuin missä itse olin”, hän pohtii. ”Se vaatii itseltä ihan superpaljon.”

Tästä huolimatta Voutilainen suosittelee hakemaan apua ja puhumaan mielenterveydestä avoimemmin.

”Vielä on asenteita, joita pitäisi muuttaa.”

Mielenterveyttä käsitelleet videot ovat keränneet paljon palautetta. On kannustavia viestejä, ja on viestejä, joiden kirjoittajat kertovat Voutilaisen esimerkin innostaneen heitä itseään hakemaan apua.

”Voi kamala tätä itkun määrää, jotenkin tosi helpottavaa kuulla että muillakin on samanlaisia ongelmia kuin mulla. Itse oon ollut masentunut 13-vuotiaasta asti ja nyt on 3 vuotta takana”, kommentoi nimimerkki s.

Nimimerkki enkerro nimeäni puolestaan sanoo: ”En osannu yhtään odottaa että näin positiivisella ihmisellä kuin sulla olis masennus, mutta aina sitä yllättyy. Mut hei, tosi rohkee veto ja hieno video! Tsemppiä vielä kaikkeen.”

Negatiivisiakin viestejä on tullut.

Esimerkiksi pojalta, joka kommentoi Instagramissa toivovansa, että Voutilainen olisi tappanut itsensä.

Viesti tuli sen jälkeen, kun Voutilainen oli julkaissut videon jolla kertoi harkinneensa itsemurhaa.

”On ihan sama mitä mulle sanotaan, mutta tiedän, että jos sanoo minulle sanoo varmasti jollekin muullekin”, Voutilainen puuskahtaa.

Siksi hän ei jättänyt viestiä sikseen, vaan etsi käsiinsä pojan vanhempien yhteystiedot ja lähetti näille sähköpostia. Vanhemmat eivät kuitenkaan koskaan vastanneet.

Se harmittaa.

”Olisin halunnut tietää, ottivatko he poikaa puhutteluun”, Voutilainen sanoo. ”Haluan, että vanhemmat tietävät mitä heidän lapsensa netissä kirjoittelevat.”

Tällä hetkellä Voutilainen on asemassa, josta moni nuori saattaa olla kateellinen. Youtube-videoiden tekeminen on hänelle ammatti, josta hän saa rahaa.

Toisaalta se myös työllistää kokopäiväisesti. Vaikka videot ovat pisimmillään vain reilun viidentoista minuutin mittaisia, ilmestyy niitä useamman kerran viikossa. Yhden videon tekemiseen menee päivä tai parikin, Voutilainen kertoo.

Eniten aikaa kuluu suunnitteluun. Sen ja kuvaamisen lisäksi kuvamateriaalia pitää valikoida, editoida ja leikata.

Siksi onkin hyvä, että videoiden tekeminen kerryttää myös pankkitiliä.

”Tubettaja voi saada rahaa neljää eri kautta”, Voutilainen sanoo ja nostaa pystyyn neljä sormea. ”Tavoitteena olisi, että ei ole vain yhtä tulolähdettä, koska se on niin epävarmaa.”

Voutilainen tarttuu toisella kädellään yhteen pystyyn nostetuista sormistaan.

”On mainostulot”, hän sanoo. ”Niistä tulee aika vähän.”

Tässä yhteydessä mainonta tarkoittaa Youtube-videoiden edellä tai niiden keskellä näytettäviä mainospätkiä.

Toinen sormi.

”Sitten on sisältömarkkinointi. Siitä tulee ehkä suurin osa.”

Sisältömarkkinoinnissa tubettaja sopii jonkin yrityksen kanssa esimerkiksi Youtuben, Instagramin tai Snapchatin kautta toteutettavasta yhteistyöstä, jossa tekijä esimerkiksi esittelee jotakin yrityksen tuotetta tai sisällyttää yrityksen kampanjan muulla tavoin kanavansa sisältöön.

Voutilainen korostaa valikoivansa sisältömarkkinointiin vain sellaisia tahoja, joista hän on kiinnostunut myös omassa arjessaan.

Yksi tällainen taho oli Amnesty, jonka kanssa tehdyn yhteistyön kautta Voutilainen osallistui keskusteluun translaista.

Blogien ja vlogien eli videoblogien sisältömarkkinoinnista on viime vuosien aikana keskusteltu paljon. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi se, käykö blogin kirjoituksesta tai vlogin videosta tarpeeksi selkeästi ilmi se, että kyse on mainoksesta, josta bloggaaja/vloggaaja hyötyy tavalla tai toisella.

Toisaalta on käyty keskustelua myös siitä, saavatko ”vaikuttajiksi” kutsutut bloggaajat ja vloggaajat tekemästään työstä kunnollista korvausta, vai käyttävätkö isot yritykset hyväkseen innokkaita nuoria.

Voutilainen ei osaa sanoa, millaiset palkkiot olisivat kulloinkin kohtuulliset, mutta yksi asia on varma: ”Sellainen yhteistyö, jossa yritys lähettää pari tuotetta ja pyytää tekemään videon, ei ole reilu.”

Voutilainen tarttuu kolmanteen sormeen.

”Live-esiintymiset.”

Näihin voivat lukeutua niin viihteellisemmät tapahtumat kuin asiapainotteiset puheenvuorot ja juontokeikatkin. Lisäksi Voutilainen tapaa seuraajiaan erilaisissa meet & greet -tapahtumissa, ja kevättalvella hän osallistuu Suomea kiertävälle TubeTourille.

Neljäs sormi.

”Oheistuotteet.”

Tällaisia voivat olla esimerkiksi vaatemallistot, makeiset ja virvoitusjuomat – tai kirjat. Itke minulle taivas -runokirja ei tosin ole perinteinen oheistuote, sillä Voutilainen on kirjoittanut sen omalla nimellään eikä Mansikkka-nimimerkillä. Perinteisemmäksi oheistuotteeksi voitaisiin laskea vaikkapa samaten tänä vuonna julkaistu Deata – Älä oleta. Laura Frimanin kirjoittama kirja kertoo vielä Mansikkkaakin suositummasta tubettajasta Mikael Hertellistä, ja nimenomaan tubettamisen kautta.

Epävarmat tulot tarkoittavat tietenkin myös sitä, että rahaa tulee toisina kuukausina paljon, toisina ei juuri ollenkaan.

Youtube-videoiden tekeminen ei myöskään ole Voutilaisen lopullinen urasuunnitelma. Hän suunnittelee hakevansa keväällä Helsingin yliopistoon, kolmen välivuoden jälkeen.

Erityisesti häntä kiinnostaa sukupuolentutkimus, jota tosin on tarjolla ainoastaan maisteriohjelman muodossa.

”Haluaisin oppia siitä lisää, se kiinnostaa hirveästi”, Voutilainen sanoo, ja lisää nauraen: ”Sillä voisi myös päteä.”

Välivuosien aikana Voutilaisella on ollut aikaa miettiä sitä, mitä oikeastaan haluaa tehdä. Osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa ovat nousseet tärkeään asemaan.

Tästä kuuluu kiitos videoblogille ja yhteisölle, joka tulee juttelemaan niin kadulla, keikoilla kuin kahvilassakin.

”Tuntuu, että minne ikinä menenkin, siellä on aina ystäviä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemmille tuomiot hovioikeudessa pienen lapsensa käsien yhteen teippaamisesta ja pakottamisesta syömään lattialla – tapaus paljastui perheen purjeveneellä Helsingissä

  2. 2

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  3. 3

   Uusnatsit polttivat Tampereella Israelin lipun Auschwitzin muistopäivän aattona

  4. 4

   Kobe Bryantin raiskauskohusta muistuttanut toimittaja hyllytettiin tehtävistään

  5. 5

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  7. 7

   Kiina vaatii tanskalaislehdeltä anteeksipyyntöä – Kiinan lipun tähdet korvattiin pilapiirroksessa koronaviruksen kuvilla

  8. 8

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  9. 9

   Asukkaat työntävät ostoskärryjä jatkuvasti kaupoista kotiin Myyrmäessä – epätoivoiset kauppiaat etsivät kärryjä jopa kilometrin päästä

  10. 10

   Kone jatkaa vahvaa menoaan: Suomen suurimman yhtiön kannattavuus parani loppuvuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  2. 2

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  4. 4

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  5. 5

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  6. 6

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  8. 8

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  9. 9

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  10. 10

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää