Kulttuuri

Suomi 100 -tuotteista erikoisin on laite, jolla kuka tahansa voi soittaa kitarakuningas Albert Järvisen soundilla: Tältä se kuulostaa

26 vuotta sitten kuolleen kitaristin maine suomalaisen rockin legendana ei ole haihtunut mihinkään. Pyysimme blueskitaristi Erja Lyytisen testaamaan vuoden erikoisimman Suomi 100 -tuotteen.

­Laite on vain vähän tupakka-askia suurempi. Jämäkkä metallikuori on Suomen lipun sininen, päällä on neljä valkeaa säädintä ja iso nappikytkin.

Se on virallisen Suomi 100 -statuksen saaneista juhlavuoden tuotteista ehkä erikoisin: äänensärkijä eli sähkö­kitaran efektilaite, joka jäljittelee edesmenneen Albert Järvisen kitaran sointia.

Siksi laitteen nimi on Albert’s Overdrive ja siinä lukee Suomi Finland 100 -logon lisäksi myös teksti ”Albert Järvinen 1950–1991”.

Järvinen menehtyi sydänkohtaukseen 26 vuotta sitten, mutta hänen maineensa ja merkityksensä suomalaiselle rockille ei ole suinkaan haalistunut.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Siitä kertoo se, että Albert’s Overdriven valmistaja, kitara­teknologiaan erikoistunut kotimainen Mad Professor -yhtiö panosti resurssejaan laitteen kehittelyyn.


Mad Professor tekee tuotannostaan valtaosan vientiin, mutta Järvisen nimikkopoljin on suunnattu kotimaan markkinoille.

Laitteen kohderyhmä on toki ammattimuusikot, mutta erityisesti kitaransoiton harrastajat, joille Järvinen ja hänen Hurriganesissa tekemänsä levytykset ovat olleet suuri innoittaja.

”Siinä voivat sitten oman elämänsä rokkikitaristit soitella pienessä keskikaljassa It Ain’t What You Do’ta”, Albert Järvisen poika Silas Järvinen murjaisee.

Kitaristilegendan perintö on konkreettisimmin Silas Järvisen ja muun perikunnan käsissä. Mad Professorin laite syntyi Järvisten luvalla, ja he saavat osuutensa myös sen myyntituotosta.

Silas Järviselle isän maine on ollut välillä raskas taakka kantaa.

”Kovin piikki omalla kohdal­lani oli toista­kymmentä vuotta sitten. Vuosi­tuhannen alku­puolella tuli paljon kaiken­laisia yhteyden­ottoja, ja siellä rupesi olemaan myös päihde- ja mielenterveysongelmaisia ihmisiä. Jouduin laittamaan puhelin- ja osoitetietoni salaiseksi, kun kaiken maailman hullut soittelivat keskellä yötä.”

Hankalimmilla soittelijoilla oli pakkomielteinen tarve saada puhua Albert Järvisestä ja hänen kuolemastaan. Häiriköinti loppui aikanaan, ja nykyisin ”niin sanotut renkaanpotkijat” eivät enää piinaa.

”Nykyään kaikki yhteyttä ottavat ovat onneksi vakavasti otettavalla asialla liikkeellä”, Silas Järvinen sanoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että isävainajan työ on tehnyt ihmisiin suuren vaikutuksen.

”Olen itse kuullut hävyttömän vähän oman isäni soittoa. Olin silloin niin pieni vielä, ettei mulla ollut analyyttistä korvaa, jolla ehkä nykyään osaisi kuunnella.”

Albert Järvisen maine perustuu hänen mielestään silti kiinteästi Hurriganesiin, varsinkin sen alkuaikoihin vuosina 1972–1975.

”Synnyin vasta 1980, joten en pysty antamaan mitään aikalaiskuvausta, mutta alitajuisestikin olen ymmärtänyt, että Hurriganes oli hyvä kokoelma oikeanlaisia tyyppejä, ja kaiken kaikkiaan uutta ja erilaista. Pahannäköisiä jätkiä, joilla oli piukeat farkut ja Amerikan meininki.”

Silas Järvinen uskoo, että hänen isästään olisi saattanut tulla melko suosittu ja työllistetty sessiomuusikko ilman Hurriganesia, mutta ei missään nimessä rocktähteä.

”Faijan tekninen osaaminenhan oli Remuun ja Cisseen verrattuna täysin ylivertainen, mutta ei hän olisi yksinään saanut koskaan myytyä itseään millekään keikalle”, Järvinen sanoo.

”Siinä yhtyeessä oli hyvä balanssi, koska peräsimessä oli rahanahne rosvo, jolla oli pokkaa ilmoittaa, että tästä hommasta pitää tulla fyrkkaa, mennään sitten mihin vaan. Välissä oli Häkkinen tasapainottamassa ja tuomassa hyvää fiilistä ja näyttävyyttä lavalle. Faija ja Remu olisivat riitautuneet ensimmäisen tunnin jälkeen, jos siinä ei olisi ollut Cisseä pehmittämässä.”

Hurriganesin jälkeen Albert Järvinen soitti proge-henkisemmässä Royalsissa ja 1980-luvulla taas maanläheisempää rockia eri kokoonpanoissa ja sooloprojekteissaan.

Silas Järviselle ja hänen veljelleen jäivät isän viimeisinä vuosina käyttämät soittimet ja vahvistimet, mutta niitä ei ole käytetty apuna Albert’s Overdrive -pedaalin suunnit­telussa. Pedaalin ideana on toisintaa Järvisen 1970-luvun sointi.

”Kaikki kamat, mitkä sillä oli Hurriganesin aikaan, on jossain muualla kuin meillä”, Silas Järvinen sanoo.

”Niitä on kanitettu ja myyty rahapulassa ja vaihdettu toisiin. Faija ei ollut kova fakkiutumaan mihinkään, eikä sillä ollut mitään yhtä oikeaa kitaraa eikä vahvistinta, joilla saadaan oikea soundi.”

Niinpä Mad Professorillakin jouduttiin tekemään tavallista enemmän töitä Albert Järvisen nimikko­soundia etsiessä.

Apuna olivat muun muassa Hurriganesin keikoilta tehdyt vanhat tv-tallenteet. Niistä yritettiin katsoa mitä laitteita Järvisen edessä lavalla oli.

Kävi ilmi, että paksun ja laulavan soinnin perustana oli signaalia yliohjaava äänensärkijä ja ennen kaikkea kompressori, joka tasaa äänen dynamiikkaa: nostaa hiljaisia ääniä ja vaimentaa voimakkaita.

Albert’s Overdrivessa nämä kaksi efektiä pakattiin samoihin kuoriin.

Mad Professorin perustaja ja toimitusjohtaja Harri Koski muistuttaa, että Järvisellä oli käytännössä koko ajan kompressori päällä, vähintään kohtalaiselle tasolle säädettynä. Sen takia tottumattomampikin soittaja saattaa tavoittaa Järvisen soinnin helpommin.

”Kompressori tekee soittotatsista automaattisesti oikeanlaista”, Koski sanoo.

Harri Koski tunnustautuu pitkän linjan Albert Järvinen -faniksi. Hänen esikoispoikansa nimikin on Albert.

Siksi hänelle ei ollut ongelma rahoittaa sellaisen laitteen suunnittelua, joka ei olisi mikään vientituote.

Varsinaista juhlavuoden mallia tehtiin vain sadan kappaleen erä. Se tuli myyntiin itsenäisyyspäivänä, ja kaikki menivät hetkessä. Tammikuussa sama laite tulee myyntiin eri värisenä ja ilman Suomi 100 -tunnusta.

”Olin miettinyt tätä aikaisemminkin, ja kun huomasin, että valtioneuvostosta voi hakea Suomi 100 -statusta, niin ajattelin, että nyt on aika tehdä se”, Koski sanoo.

”Jos mietitään mikä on ikonisin suomalainen rockkitarasoundi, niin ei ole paljon vaihtoehtoja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Hurriganes
 • Kulttuuri
 • Ilkka Mattila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron liukuportaista tuli kesto-ongelma Matinkylässä – Rautatieaseman portaat ovat puolestaan niin erikoiset, että korjaaminen kestää kuukausia ja varaosia haetaan Venäjältä

  2. 2

   Onko autosi arvosta pian mitään jäljellä, jos se on iso manuaalivaihteinen dieselauto?

  3. 3

   Jyväskylän yliopisto käynnistää esiselvityksen Laura Huhtasaaren gradua koskevista plagiointi­väitteistä

  4. 4

   Isä antoi pojalleen autotallin avaimet painonnostelua varten Vantaalla, poika pyöritti tallissa huumekauppaa – hovioikeus tuomitsi isän ehdolliseen vankeuteen

  5. 5

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  6. 6

   Mies kaatoi puun toisen päälle Iittalassa, molemmat huitaisivat toisiaan raivaussahoilla vahingossa – kumpikin loukkaantui vakavasti

  7. 7

   Brigitte Bardot haukkuu #MeToo-liikkeen: ”Tekopyhä, naurettava ja epäkiinnostava”

  8. 8

   Poliisi: Räjähdys poliisiaseman lähellä Malmössä oli todennäköisesti rikollisten kostoisku – ”Olemme valmistautuneet tällaiseen”

  9. 9

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  10. 10

   Suomeen laskeutuneita jättiläispandoja vilautettiin vain hetken yleisölle – WWF:n pääsihteeri seurasi seremonioita hämmentyneenä: ”Hyvä, jos pandadiplomatian kautta keskustellaan uhanalaisista eläimistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  4. 4

   Lohjan nokkakolarissa kuolivat kolmevuotias tyttö ja puolitoistavuotias poika – auto kääntyi vastaantulevien kaistalle, kun isä kiihdytti nopeusrajoituksen muuttuessa

  5. 5

   Kännykkäsovelluksella voi tehdä sitovan sopimuksen seksin harrastamisesta – Ongelmallinen lähtökohta, mutta on sovelluksessa hyvääkin, sanoo professori

  6. 6

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  7. 7

   Pekka Haavisto esiintyi Ylen vaalitentissä, tarkastimme faktat – tässä parhaat palat giffeinä

  8. 8

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  9. 9

   BBC: Rasistiseksi väitetyn H&M-mainoksen lapsimallin perhe joutui muuttamaan turvallisuussyistä

  10. 10

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  6. 6

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  7. 7

   ”Unettomuudesta voi parantua, oli millaisessa alhossa tahansa” – Taina Laaneen valvotut yöt loppuivat yksinkertaiseen oivallukseen

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo sellaisena kuin sen tunsimme kuoli yhdessä yössä – Länsimetron tiedettiin pistävän elämän mullin mallin Helsingin länsinaapurissa, mutta ymmärrettiinkö sitä?

  9. 9

   Vääränlainen kasvatus voi vinouttaa lapsen suhteen syömiseen – Älä tee näitä virheitä oman lapsesi kanssa, varoittaa ravitsemus­asiantuntija

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää