Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Ane Rielin Pihka on hurja, repivä ja syvästi inhimillinen romaani, jota lukee itku kurkussa

Parhaana pohjoismaisena rikosromaanina palkitussa Pihkassa rikokset ovat vain lenkkejä ketjussa.

Romaani

Ane Riel: Pihka (Harpiks). Suom. Katriina Huttunen. Aula & Co. 248 s.

On jouluaattoaamu, kun isä tappaa isoäidin. Tyttö nimeltä Liv on paikalla ja näkee kaiken.

Tästä alkaa tanskalaisen Ane Rielin hurja, kaunis ja hirvittävän inhimillinen Pihka, jonka loppuessa on ehtinyt kyseenalaistaa aika monta käsitystä ­oikeasta ja väärästä.

Kaikki tapahtuu saaressa, ja vieläpä varsinaisesta saaresta erkanevassa pikkusaaressa, jossa asuu vain yksi perhe. Pientä saarta yhdistää isompaan Korstediin vain kaulan kaltainen kapea kannas, jonka takia pientä saarta kutsutaan Pääksi.

Vaikka kirja alkaakin äidinmurhalla, on perhe ollut kaikessa eristyneisyydessään myös hyvin onnellinen. Varsinkin isän, Jensin, lapsuudessa, kun isoisä Silas ja veli Mogens olivat vielä läsnä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin asiat hajautuvat: kuolema seuraa kuolemaa, menetys menetystä. Sitten ne alkavat kasautua. Isä Jens tuo kotiin yhä enemmän ja enemmän tavaraa, kunnes talossa on miltei mahdotonta liikkua.

Äiti Maria puolestaan lihoo niin valtavaksi, ettei enää pääse huoneestaan ulos.

Isä julistaa Livin kuolleeksi, jotta tätä ei voitaisi vaatia kouluun tai muuten yhteyteen ulkomaailman kanssa. Jens ei kestä menettää enää yhtään enempää.

Tätä symboloi männyistä valutettava pihka: sitä, että aika pysähtyy ja pysyy.

”Haluaisin tietää, montako kertaa tiimalasi pitää kääntää, että pieni pala pihkaa muuttuu pieneksi palaksi meripihkaa, jonka sisällä ikivanha muurahainen on. Muurahainen on olemassa. Minähän näen sen. Voi siis olla olemassa, vaikka onkin kuollut.”

Sekä sairaalloista tavaroiden keräämistä eli hamstraamista että sairaalloista ylipainoa on kuvattu niin monissa yhdysvaltalaisissa ja brittiläisissä dokumenteissa, että useimmilla on jonkinlainen mielikuva niihin sairastuvista.

Säälittävää, surullista: ottaisivat nyt itseään niskasta kiinni.

Pihkassa nämä mielikuvat muuttuvat monimutkaisiksi ja paikoitellen hyvinkin ristiriitaisiksi tunteiksi. Tarinaa kerrotaan Livin näkökulmasta, mikä värittää kaiken lapsen rakkaudella ja ihailulla vanhempiaan kohtaan. Isä ei olekaan hullu hamstraaja, vaan täysin loogisesti toimiva sankari; on ikävää, ettei äiti pääse alakertaan, mutta samaan aikaan on ihanaa syödä äidin kanssa pikkuleipiä sängyssä.

Järkytys iskee, kun talo pihapiireineen näytetään lopussa ulkopuolisen silmin.

Pihka voitti vuoden 2016 Lasiavain-palkinnon, joka myönnetään parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille. Kirja on ehdottomasti kaikkien palkintojen arvoinen, mutta sen lukeminen rikosromaanina oudoksuttaa.

Rikoksia Pihkassa toki tapahtuu, mutta kukaan ei missään vaiheessa varsinaisesti selvittele niitä.

Lopulta rikokset ovat Pihkassa vain lenkkejä ketjussa. Ja vaikka luin kirjaa paikoitellen itku kurkussa, jäi päällimmäiseksi sittenkin Livin lohdullinen toteamus: ”Kaikki tulee takaisin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Kirja-arvostelut
 • Arla Kanerva
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Selkävaivainen törmää monenlaisiin käärmemiehiin ja läksyttäjiin, mutta avun löytyminen oikeasti on onnenkauppaa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”

  9. 9

   Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat

  10. 10

   Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  4. 4

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  5. 5

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  8. 8

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  10. 10

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”
  3. Suomen varamiehisen viestijoukkueen hieno taistelu riitti neljänneksi – hurjan takaa-ajon esittänyt Iivo Niskanen kuittasi epäonnistuneille ruotsalaisille: ”Tämä oli karmaa, nyt voitamme teidät jääkiekossakin”
  4. Taimenien matka tärkeälle kutupurolle Haagaan helpottuu ensi vuonna – kaupunki purkaa surkean padon
  5. Johanna Venho julkaisi parhaan runokokoelmansa kahdeksan vuoden tauon jälkeen
  6. Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia
  7. Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”
  8. Tunti sitten
  9. Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä” Tilaajille
  10. Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat
  11. Selkävaivainen törmää monenlaisiin käärmemiehiin ja läksyttäjiin, mutta avun löytyminen oikeasti on onnenkauppaa
  12. Liki miljoona lisärahaa harrastuksiin lapsille ja aikuisille, jotka eivät liiku – Helsinki järjestää ideakilpailun
  13. Näytä lisää