Kulttuuri

Loviisan kirkon alastomuutta ja eritteitä tihkuva ”toisenlainen jouluseimi” suututti yleisön – ”Yllätti tämä raivo, lynkkaus on meneillään”, kertoo järjestäjä

Taiteilija Pauliina Turakka Purhonen puolustaa tekstiiliveistoksiaan: ”Ei ole olemassa erikseen Jumalalle kelpaavaa siivottua versiota ja erikseen rietasta ihmistä.”

Loviisan kirkossa jouluaattona paljastettu taideteos on herättänyt yllättävän kovaa paheksuntaa. Taiteilija Pauliina Turakka Purhosen (s. 1971) tekemistä tekstiiliveistoksista on käyty viime päivät vilkasta keskustelua Loviisan Sanomien Facebook -ryhmässä. Asiasta ovat aiemmin kertoneet muun muassa Svenska Yle ja Loviisan Sanomat.

Millaisia teokset sitten ovat?

Yhdessä nainen imettää karitsaa. Toisessa on mies, jonka sylissä on valtavan suuri emakko. Kolmannessa teoksessa vastasynnyttänyt nainen pitää sylissään napanuorasta kiinni olevaa lastaan rinnat maitoa vuotaen ja verta haaroissaan.

Valtaosa keskusteluun osallistuneista pitää teoksia mauttomina ja irvokkaina ja on sitä mieltä, että sellaiset teokset eivät sovellu kirkkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä muutamia poimintoja Facebookissa esitetyistä sadoista kommenteista:

”Käsi ylös ne, jotka haluaisivat kyseisten taideteosten röhnöttävän läheisen arkun ympärillä.”

”Onneksi erosin kirkosta. Koska tällaseen kirkkoon en halua kuulua enkä maksaa kirkollisveroa.”

”No huh huh,en ole uskovainen enkä käy kirkossa,mutta minä kuitenkin pidän kirkkoa pyhänä paikkana,ja nämä kuvat ihan missä vaan muualla sivuuttaisin hymyllä, mutta ainoa paikka missä en näitä haluaisi nähdä, tai esiteltävän on kirkko. Onko nyt niin että kuitenkin kirkko on se joka haluaa saada lisää julkisuutta keinolla millä hyvänsä.”

Turakka Purhosen taide saa osakseen myös ymmärrystä:

”Jos kyky kohdata taidetta, uutta, rohkeutta ja erilaisuutta on tällä asteella, niin en voi muuta sanoa kuin että kirjoittamanne tekstit kertovat paljon kirjoittajasta, ei taiteesta. Kuka määrää kirkkoon soveliaan taiteen? Läheltä nähtynä, nämä työt ovat pehmeitä, värikkäitä ja hyvän maun mukaisia. Erilaisia, muttei ketään loukkaavia. Valokuvat ei anna oikeutusta töille. ”

”Mun mielestä on hienoa, että välillä jotain erilaista. En oikein ymmärrä tota ”ei sovi kirkkoon”-höpinää, eiköhän olekin jo aika kirkon astua nykyaikaan. Selkeästi se on monelle vielä se ainoa pyhä asia, jossa täytyy pysyä tiettyjen normien sisällä... ahdasmielistä ajattelua. Toki kauneus on aina katsojan silmässä.”

”Kiinnostava teoskokonaisuus. Voiko tästä lukea jostain lisää? Konteksti on myös kiinnostavasti valittu ja näkyy herättävän tunteita monissa eli sinänsä todella onnistunut valinta.”

Taiteilija itse on parhaillaan lomalla Italiassa, eikä oikeastaan ole ehtinyt seurata asiasta syntynyttä keskustelua. Yllättänyt se kuitenkin on.

”Ei minun tarkoitukseni ollut loukata ketään. Se ei ole koskaan tarkoitukseni”, Turakka Purhonen kertoo puhelimitse.

Vuonna 2003 Kuvataideakatemiasta valmistuneen Turakka Purhosen teoksia on ollut Loviisan kirkossa esillä aiemminkin, mutta vasta nyt esillä oleva miehen, kahden naisen, vauvan, emakon ja karitsan muodostama teoskokonaisuus on herättänyt kirkkokansan kielenkannat.

Teoskokonaisuuden miesveistos Antonius ja emakko on vanhin kolmesta veistoksesta, ja se oli esillä Loviisassa muutama vuosi sitten. Kaksi muuta veistosta ovat valmistuneet vuonna 2015.

”Yksi niistä on muokattu uudelleen tuota kirkkoa varten. Ihan niin kuin vanhan taiteen mukaan, että otetaan valmis hyvä oopperabiisi ja tehdään siitä uusi aaria johonkin oratorioon, kun on sen tarve. Samalla asenteella.”

Niille ihmisille, jotka ihmettelevät, miksi tällaista taidetta on tuotu kirkkoon, Turakka Purhonen vastaa yksiselitteisesti: ”Miksi ei?”

”Miksi ihminen ei mahtuisi kirkkoon? Kirkkohan on kokonaista ihmistä varten. Jos kirkko ylipäätään on olemassa, niin se on olemassa ihmistä varten, jonka ei pidä siistiä itseään ennen kuin kelpaa ehtoolliselle.”

Turakka Purhonen tulee pappisperheestä. Hänen molemmat vanhempansa ovat pappeja. Siksi hänen taiteessaan kohtaavat lapsuuden kirkkojen veistokset.

”Olen oikeasti paneutunut tähän aihepiiriin. Olen istunut kuuntelemassa saarnoja. En koe, että nämä veistokset olisivat ristiriidassa sen kanssa, mitä kirkossa saa ja voi olla tai millainen ihminen voi ja saa olla. Mielestäni ei ole olemassa erikseen Jumalalle kelpaavaa siivottua versiota ja erikseen jotain rietasta ihmistä, rietasta lihaa. En näe, minkä takia kirkossa ei voisi olla tällaisia kuvia”, Turakka Purhonen sanoo.

Näyttelyn järjestänyt Loviisan suomalaisen seurakunnan kanttori Suvi af Hällström kertoo Helsingin Sanomille yllättyneensä teoksen saamasta vastaanotosta.

”Yllätti tämä raivo, joka on väliin jopa pelottavakin. Näyttely on ammuttu alas järkyttävin sanoin. Lynkkaus on meneillään”, hän toteaa.

Turakka Purhosen ”toisenlainen jouluseimi” oli samalla viimeinen luukku Loviisan kaupungin tämän vuoden joulukalenterissa. Af Hällströmin mukaan hän keskusteli teosten sisältämästä alastomuudesta kirkkoherran kanssa ja jonkinlaista sensurointia myös pohdittiin, mutta sitä ei kuitenkaan haluttu tehdä.

”Minusta ne ovat todella kauniita ja monikerroksisia teoksia, joissa on symboliikkaa”, af Hällström toteaa.


Loviisan Sanomille haastattelun antanut Loviisan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Mia Aitokari toteaa, että monen mielestä kirkon perinteinen sanoma on vesittynyt, vanhoillinen ja laimea. Mutta onko tämä nyt esillä oleva näyttely oikea tapa herätellä väkeä, siitä hän ei ole varma.

”Herättäjää varmaankin tarvitaan, mutta valitettavasti tällainen herättely kohdistuu ikävällä tavalla juuri heihin, jotka vuosikymmenet ovat pitäneet kirkkoa pystyssä. Moni heistä kokee, että tämänkaltaisen taiteen tarkoitus on etäännyttää heitä kirkosta”, hän toteaa haastattelussa.

”Kirkon tulee olla avoin, vastaanottava ja valitettavasti joskus hieman tylsäkin. Kirkossa pitää olla tilaa omille ajatuksille ja sieltä pitää voida lähteä kotiin virkistyneenä ja hyvillä mielin. Nyt monille käy päinvastoin, enkä tiedä mitä hyvää siinä on.”

Pauliina Turakka Purhonen sai vuonna 2016 kuvataiteen valtionpalkinnon. Tuolloin palkinnon myöntänyt toimikunta kehui häntä rohkeaksi taiteilijaksi, joka uskaltaa pureutua vaikeisiinkin aiheisiin niin, että ulkoisesti kepeänkin tarinan sisältä löytyy möykky, joka koskettaa syvästi.

Turakka Purhonen tunnetaan teoksistaan, jotka maallistavat pyhiä ja pyhittävät maallisia.

”Turakka Purhosen taide toimii monilla tasoilla. Teoksia voi lukea paitsi vanhan uskonnollisen taiteen ja taidehistorian perinteiden kautta, myös esimerkiksi tekstiilitaiteesta lähtien ja lopulta pelkästään jokapäiväisen inhimillisyyden upeina kuvina”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko Kaisa Heinänen vuonna 2011 Turakka Purhosen näyttelystä, joka oli esillä Amos Anderssonin taidemuseossa.

Pauliina Turakka Purhosen töitä on parhaillaan esillä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Yhteisnäyttely Filippa Arriaksen kanssa kestää 28. tammikuuta asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Kirkko
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Ei laihdutus­kuuria eikä kalorien kyttäämistä – Pertti Mustajoki on tutkinut suomalaisten ylipainoa vuosi­kymmeniä ja nyt hän kertoo, miten kilot katoavat helposti ja pysyvästi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  4. 4

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  5. 5

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Suomessa on liikaa hengailupäiväkoteja”, jyrähtää asiantuntija – Dosentti Marjatta Kallialan mielestä päiväkodeissa on pulaa motivaatiosta ja työmoraalista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää