Kulttuuri

Yksi kommentti pudotti Liettuan luetuimman kirjailijan hylkiöksi – Kustantaja poisti kaikki hänen teoksensa myynnistä ja tuhosi ne

Rūta Vanagaitė mainitsi toimittajalle, mitä KGB:n arkisto kertoo Liettuan partisaanijohtajasta Adolfas Ramanauskasista. Syntyi skandaali. Entinen valtionpäämies Vytautas Landsbergis suositteli Vanagaitėlle Juudaksen kohtaloa.

Perjantaiaamuna 27. lokakuuta viime vuonna Liettuan luetuinta kirjailijaa Rūta Vanagaitėa alettiin vihata.

Edellisenä iltana kustantaja oli järjestänyt hänen kuudennen teoksensa – hilpeäsävyinen omaelämäkerta, jossa Suomellakin on merkittävä osuus – kunniaksi isot julkaisujuhlat. Kaiken piti olla kunnossa, jälleen yksi myyntimenestys kaupoissa.

Seuraavana aamuna eräs toimittaja soitti ja kysyi, mitä mieltä Vanagaitė on kustantajansa päätöksestä?

”Mistä päätöksestä?” Vanagaitė kertoo ihmetelleensä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liettuan suurin kustantamo Alma Littera oli juuri ilmoittanut vetävänsä kaikki Vanagaitėn teokset pois markkinoilta ja tuhoavansa joka ikisen jäljellä olevan kappaleen.

”Noin 27 000 nidettä”, Vanagaitė arvioi.

Omaelämäkerrasta oli otettu 15 000 kappaleen ensipainos. Liettuassa jo 5 000 kappaletta on bestseller.

Kustantamon ratkaisu on täysin poikkeuksellinen, onhan Liettua sentään EU-maa.

Vanagaitėn ensimmäinen teos käsittelee vanhustenhoitoa, toinen viisikymppisten naisten mahdollisuuksia ja oikeutta hyvään oloon ja sukupuoli­elämään. Tuhottavaksi nekin.

Vuonna 1993 hän oli Liettuassa ”vuoden nainen”.

Pääministerin erikoisavustajanakin työskennellyt ja monia vaalikampanjoita johtanut Vanagaitė on koulutukseltaan teatteritieteilijä, mutta työskennellyt myös muun muassa televisiotuottajana, festivaalijärjestäjänä sekä johtajana Vilnan ohjelmassa Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2009.

Vuoden 2016 teoksessa Mūsiškiai (”Meikäläiset”) Vanagaitė tarttui kansallisesti kovin arkaan aiheeseen, liettualaisten osuuteen juutalaisten järjestelmällisessä murhaamisessa vuonna 1941 alkaneen saksalaismiehityksen aikana. Holokaustin uhriksi joutui 200 000 Liettuan juutalaista. Harva selvisi.

Vuonna 1944 natsivalta vaihtui neuvostokomentoon. Virossa uutta miehittäjää vastustivat niin sanotut metsäveljet, Liettuassa puhutaan partisaaneista. Keskeinen partisaanijohtaja oli Adolfas Ramanauskas, ja etenkin häntä Liettuassa on määrä juhlia alkaneen vuoden aikana. Liettua itsenäistyi Venäjästä 16. helmikuuta 1918.


Juuri Rama­naus­ka­siin (1918–1957) liit­tyy Vana­gai­tėn äkil­li­nen pu­toa­minen.

”Heti samana viime lokakuun päivänä arvovaltaisella Delfi-sivustolla oli Neuvostoliitosta vapautuneen itsenäisen Liettuan ensimmäisen valtionpäämiehen Vytautas Landsbergisin kirjoitus, joka päättyi siihen, että minun – Juudaksen – pitäisi mennä metsään, rukoilla ja tuomita itseni”, Vanagaitė kertoo. ”Landsbergis oli koko uudelleen itsenäistyneen Liettuan suurin sankari, myös minun!”

Jeesuksen pettänyt Juudas hirttäytyi.

Landsbergis ei mainitse Vanagaitėn nimeä vaan käyttää ilmaisuja ”rouva” ja ”toveri Dušanskienė”. Se viittaa Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin juutalaiseen majuriin Nachmanas Dušanskisiin, joka kidutti Liettuan partisaaneja.

Landsbergisin kirjoitus löytyy täältä.

Vähän ennen omaelämäkerran ilmestymistä Vanagaitėlla oli vapaata aikaa. Hän tiesi, että Liettuan parlamentti suunnitteli vuoden 2018 julistamista myös Ramanauskasin juhlavuodeksi, ja kävi siksi selvittelemässä KGB:n arkistossa, oliko tämä ampunut juutalaisia natsimiehityksen aikana vai ei.

”Jos löytäisin todisteita sellaisesta, tarkoitukseni oli valmistaa parlamentille selonteko asiasta ja pyytää, että juhlallisuuksia harkittaisiin vielä”, Vanagaitė kertoo.

Arkistolähteitä löytyi parisenkymmentä, mutta ei todisteita Ramanauskasin osallisuudesta holokaustiin. Sen sijaan löytyi muuta.

”Todisteita siitä, että hän suostui KGB:n ilmiantajaksi. Viimeisissä puheenvuoroissaan ­oikeudessa hän lupasi myös ylistää kommunismijärjestelmää.”

”Päivää ennen omaelämäkertani julkaisemista tein jotakin kaikkein typerintä, mitä olisin ikinä voinut tehdä, kun eräs toimittaja kysyi: kerroin, mitä olin löytänyt.”

”Jo 24 tunnin sisällä tiedotusvälineet olivat täynnä juttuja, joissa minä julistan sankarin lieroksi.”

Kadulla liikkuminen kävi mahdottomaksi.


Patrioottien järjestö vaati, että syyttäjäviranomainen asettaa Vanagaitėn rikosoikeudelliseen vastuuseen Ramanauskasin kunnian loukkaamisesta.

Vanagaitė poistui maasta. Ensin tyttärensä luokse Wieniin, ja sieltä puhujamatkalle Yhdysvaltoihin, jonne hänet olivat kutsuneet Wilson Center Washingtonissa, Harvardin yliopisto sekä lukuisat juutalaisjärjestöt.

”Se matka sattui sopivaan kohtaan”, kirjailija toteaa.

Yhdysvaltain Pen-järjestö julkaisi Vanagaitėa puolustavan vetoomuksen.

Takaisin Vilnaan hän palasi joulun alla.

Syyttäjä valmisteli ratkaisuaan pari viikkoa.

Vanagaitė kertaa päätöstä:

”Mitään näyttöä siitä ei ole, että yrittäisin tahallani mustamaalata Ramanauskasia, vaan yritän ainoastaan tuoda esiin oman näkemykseni, joka saattaa olla virheellinen. Ja niin edelleen.”

Rikosoikeudellista prosessia ei siis tule.

”Ainoa, mitä pelkään, on se, että Landsbergisin innoittama väki – heillä on netissä oikein joukkoliike – selvittää, missä minä asun ja auttaa minua tekemään sen, mitä Landsbergis neuvoi.”

Vanagaitė pysyttelee kotona. Ruuat hän tilaa kaupasta. Jos on ihan pakko mennä johonkin, niin aina autolla.

Solvauksiin Vanagaitė on jo jossain määrin tottunut. Yhdessä Jerusalemin Simon Wiesen­thal -keskusta johtavan Efraim Zuroffin kanssa kirjoitetun Mūsiškiai-holokaustiteoksen jälkeen oli pakko.

”En tosin uskonut, että kukaan lukisi sitä. Eikä uskonut kustantajakaan: se otti siitä vain 2 000:n kappaleen painoksen. Mutta teos myytiin loppuun kahdessa päivässä, minkä jälkeen painettiin 17 000 kappaletta lisää.”

Vanagaitė viittaa akateemisten tutkijoiden vähälle huomiolle jääneisiin selvityksiin: noin 17 000 liettualaista osallistui juutalaisten tuhoamiseen, jollain lailla. Saksalaisia Liettuassa oli sodan aikana vain kuudesta yhdeksään tuhatta, mikä on melkoisen vähän valloitetulle maalle.


”Ei kaikissa liettualaisissa suvuissa ole osallisia holokaustiin, mutta monessa on”, Vanagaitė luonnehtii.

Myös hänen omassaan, kuten kirjaa varten tehdyissä arkistotutkimuksissa kävi ilmi.

”Vuonna 1941 natsit pyysivät isoisääni laatimaan muiden kyläläisten kanssa listan niin sanotuista neuvostoaktivisteista. He antoivat 11 nimeä, kaikki juutalaisia – ja kaikki murhattiin. Kenties isoisäni ei tiennyt, mihin listaa tarvittiin, saati mitä kyseisille ihmisille tapahtuu. Mutta ainakin hän sai palkinnon työstään: kaksi neuvostovankia pakkotyöhön maatilalleen.”

Nyt Liettuassa asuu noin 3 000 juutalaista.

Vanagaitėn ja Zuroffin teoksen menekki osoittaa, että moni liettualainen haluaa tietää myös epämiellyttäviä tosiasioita.

”Mutta ihmisiä pelottaa. Minulle tultiin kyllä sanomaan, että en saa antaa periksi, vaan minun pitää taistella. Kuitenkin harva uskalsi osoittaa tukea edes Facebookissa, sillä se olisi usuttanut ääri-isänmaalliset ja partisaanien pyhyyteen sokeasti uskovat porukat heidän kimppuunsa.”

Vanagaitėn mukaan monia pelottaa nyt ihan samalla tavalla kuin neuvostoaikana.

”Mutta eri syistä. Ihmiset pelkäävät omia mielipiteitään, koska voisivat niiden tähden leimautua Putinin kätyreiksi – tai nartuiksi, kuten minä. Ei uskota, että ihmisillä voisi olla omia silkkaan tiedonhaluun liittyviä syitä selvitellä hankalia asioita, vaan aina lyödään leima, että Putin on maksanut sinulle.”

Sinänsä Vanagaitė pitää Putin-vainoharhaa ja Venäjää kohtaan tunnettua pelkoa ymmärrettävinä.

”Mutta ei voi olla niin, että jokainen, joka on eri mieltä jostakin, toimii Putinin palkkaamana ja suoltaa Venäjän propagandaa.”

Itse hän kuuli olevansa KGB:n agentti jo 1980-luvulla, koska asui Suomessa ja oli naimisissa suomalaisen kanssa – koska silloin Neuvosto-Liettuasta ei niin vain matkustettu ulkomaille.

Nykyisessä Saksassa oman maan aiheuttamat karmeudet kuuluvat kouluopetukseen. Natsismin rikokset tunnustetaan, jotta ne eivät toistuisi.

”Missään Itä-Euroopassa ei ole suoritettu menneisyydenhallintaa”, Vanagaitė sanoo, ”kaikki haluavat olla pelkkiä uhreja tai sankareita. Tai molempia. Jos Venäjällä arvostelee Stalinia, häpäisee Suuressa isänmaallisessa sodassa saavutettua voittoa. Täällä Liettuassa partisaanien kriittinen tarkastelu on ihan yhtä mahdotonta.”

Vanagaitė epäilee menettäneensä hiukan kosketustaan omaan kansaansa ulkomailla viettämiensä vuosien aikana.

”Liettua on kyllä demokratia, vaan ei moderni sellainen. Kovin ruusuisia tulevaisuuden­kuvitelmia ei ole: 3,5 miljoonasta asukkaasta jo miljoona on muuttanut ulkomaille itsenäisyyden aikana.”

Epävarman tulevaisuuden edessä vain menneisyyteen voi luottaa.

”Toisin sanoen siihen, että me olemme olleet hyviä, emmekä ole syyllistyneet mihinkään. Partisaanit olivat oikeita sankareita. Ja nyt minä siis julkean riistää maaltani pois tätä ihanaa myyttiä.”

Vanagaitė huomauttaa, että Liettua on ollut uudelleen itsenäinen jo 27 vuotta, ja siinä ajassa selkäranka olisi saanut jo suoristua vahvaksi.

”Minusta minun maani pitäisi olla jo niin kypsä, ettei sen tarvitsisi uskoa mukaviin satuihin, vaan se voisi kohdata reippaasti totuuden. Mutta taidan olla liian varhain liikkeellä... Ehkä me tarvitsemme vielä toiset 20 vuotta.”

”Mutta minä en halua enää odottaa kahtakymmentä vuotta!”

Siksi Rūta Vanagaitė jatkaa kirjoittamista. Vaikka juuri nyt kukaan ei paina, julkaise eikä myy häneltä mitään.

”Jos minä kuolen, niin kuka sitten kirjoittaa”, hän toteaa. ”Sitten ihmisiä vasta pelottaisikin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Liettua
 • Kulttuuri
 • Antti Majander

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  8. 8

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää