Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Suomalaistutkijan uusi Hitler-kirja jää toistelemaan natsien luomia myyttejä – ”Saksassa oli ja on aina kaivattu vahvaa johtajaa” – Markku Jokisipilä täräyttää

Kirja kolmannen valtakunnan johtajista tarjoaa vähän uutta tietoa ja tulee samalla toistaneeksi kansallissosialistien luomaa propagandaa, toteaa Oula Silvennoinen.

Historia

Markku Jokisipilä: Hitlerin kopla. 20 natsi-Saksan johtajaa. WSOY. 551 s.

Historian tutkija ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä on tunnettu politiikan ja lähihistorian kommentaattori. Hänen edellinen teoksensa, Janne Könösen kanssa kirjoitettu Kolmannen valtakunnan vieraat, oli ansiokas esitys suomalaisten monitasoisista suhteista Adolf Hitlerin uuteen Saksaan.

Nyt tarjolla on vaikeammin arvioitava työ.

Hitlerin kopla on 20 pienoiselämäkerran kokoelma Hitleristä ja hänen tukijoistaan, seuraajistaan ja kätyreistään. Tämän tyylisestä lähestymistavasta ei maailmalla ole varsinaisesti ollut pulaa, ja Guido Knoppin kaltaiset kirjoittajat ovat tehneet siitä suorastaan leipälajinsa.

Hyvän ja tärkeän tarinan voi toki aina kertoa uudelleen. Kokeneelta kirjoittajalta odottaisi silti edes johdannossa jonkinlaista perustelua, miksi hän on valinnut aiheensa ja mitä haluaa teoksellaan sanoa. Nyt sitä joutuu arvailemaan.

Jokisipilä ei tuo aiheen käsittelyyn omaa tutkijanpanostaan.

Hitlerin kopla perustuu kokonaan aikaisempaan kansainväliseen tutkimukseen ja kansallissosialistisen Saksan merkkihenkilöitä käsittelevään, ennestäänkin laajaan kirjallisuuteen.

Teos voisi silti kasvaa historialliseksi esseekokoelmaksi Hitlerin ja hänen liikkeensä saavuttaman tuhoavan vaikutusvallan dynamiikasta, mutta siihen ei aivan ylletä. Pienoiselämäkerrat eivät tunnu linkittyvän toisiinsa, ja analyysistä jää tapauskohtainen tuntu.

Kelpo tietokirjan tapaan teos pysyttelee tiukasti asialinjalla. Itse pienoiselämäkertojen teksti on aihepiirin ja kirjallisuuden tuntevan tutkijan työtä.

Niitä edeltävässä johdannossa on kuitenkin kiireen tuntua. Jokisipilä painottaa Hitlerin nauttiman suosion syvyyttä ja hänen henkilönsä poikkeuksellisuutta niin pontevasti, että tuntuu itsekin jäävän kansallissosialistien kehräämien myyttien vangiksi.

Ei ole syytä epäillä, etteikö Hitler olisi aivan loppuun saakka nauttinut saksalaisten keskuudessa aitoa, laajaa ja usein hurmoksellista kannatusta. Jokisipilä kuitenkin luonnehtii Hitlerin luomaa valtiota tutuilla, alkuperältään kyseenalaisilla tarmon ja tehokkuuden kuvilla.

Kun hän kertoo, miten Hitler ”taikoi” pois työttömyyden ja nöyryytyksen tunteet, ”lopetti sisäiset riidat”, palautti työttömät työhön ja ”elvytti kaupan ja palvelut”, tutkijan ääni tuntuu sotkeutuvan kansallissosialistien oman propagandan yhä kiiriviin kaikuihin.

”Saksassa oli ja on aina kaivattu vahvaa johtajaa”, Jokisipilä täräyttää, ja sanoo Hitlerin olleen oikeassa väittäessään ”ettei kukaan ollut pakottanut saksalaisia ottamaan häntä johtajakseen.”

Ei nyt sentään. Hitler nimenomaan pakotti saksalaiset johtajuuteensa.

Valtakunnankanslerin virkaan kerran kiinni päästyään hänellä ja hänen puolueellaan ei ollut aikomustakaan enää koskaan päästää valtaa käsistään. Näin myös tapahtui.

Hitlerin Saksassa saattoi kyllä elää suhteellisen vapaasti, kunhan alistui NSDAP:n yksinvaltaan, ei erehtynyt purnaamaan riippumattoman oikeuslaitoksen tai vapaan lehdistön puuttumisesta, keskitys- ja työleirijärjestelmästä, huonoista palkoista tai puuttuvasta lakko-oikeudesta, ei kuulunut johonkin hallinnon vainoamista vähemmistöistä tai korottanut ääntään vainottujen puolesta.

Tällaisilla ehdoilla useimmat muutkin diktatuurit ovat olleet valmiita sietämään kansalaisiaan.

Hitlerin todellisen kannatuksen arvioiminen on kuitenkin ollut historiantutkimukselle vaikeaa juuri siksi, että laillisuusjulkisivunsa takana Hitlerin Saksa oli rautainen diktatuuri. Kansan mielipidettä ei kysytty, eikä mitattu. Niinpä historioitsijoiden käytettävänä ei ole turvallisuuspoliisin mielialaraportteja kummoisempaa aineistoa.

Hitlerin Saksa oli myös korruptoitunut komentotalous, jonka väitetyt saavutukset osoittautuvat lähempää katsoen ennemmin propagandakuviksi kuin kiistattomaksi todellisuudeksi.

Erityisesti kansallissosialistien innokkaasti mainostamat työllisyystoimet jäivät lyhytjänteisiksi ja tehottomiksi. Yhä kuuluisa moottoriteiden rakennushanke oli alusta lähtien propagandatempaus, jonka työllisyysvaikutukset olivat mitättömät.

Todellista vaikutusta työllisyyteen oli vasta vuonna 1934 aloitetulla massiivisella varusteluohjelmalla. Hitlerin Saksan kaltaisessa diktatuurissa oli mahdollista käyttää typerryttävä osuus julkisista menoista tykkeihin, koska voin tuotannosta ei tarvinnut niin välittää.

Kuten Hitlerin Saksan, myös Stalinin Neuvostoliiton tehokkuus aseiden tuottajana perustui tälle samalle seikalle. Neuvostotaloutta ei silti muistella tehokkuuden symbolina. Nykyään sen täystyöllisyyttä ja kansan palavaa rakkautta johtajaansa kohtaan enää harvemmin kuvataan yhteiskunnallisiksi saavutuksiksi.

Vaikka varusteluohjelma oli Hitlerin hallinnon ehdoton päähanke, sekin oli lopulta kohtalokas epäonnistuminen.

Ohjelma onnistui hankkimaan hetkellisen etumatkan Englantiin ja Ranskaan nähden. Vuoteen 1938 mennessä kävi kuitenkin ilmeiseksi, ettei Saksa kykenisi sitä säilyttämään. Sotaan oli ryhdyttävä nopeutetussa aikataulussa juuri siksi, että Hitler ymmärsi Saksan jäävän muuten jalkoihin.

Ulkonaisesta mahtailusta huolimatta sota ei syttynyt Euroopassa vuonna 1939 Saksan voiman, vaan sen heikkouden takia.

Johdannon huitaisujen jälkeen Markku Jokisipilä osoittaa olevansa asiansa ja tutkimuskirjallisuuden hallitseva kirjoittaja. Ehkä juuri oman tutkimusotteen puuttumisen takia pienoiselämäkerrat eivät tarjoile varsinaisia yllätyksiä tai uudelleentulkintoja.

Ne, jotka kuitenkin ovat kaivanneet suomenkielistä, perusvarmaa esitystä moneen kertaan kerrattunakin aina kiinnostavasta aihepiiristä, voivat ryhtyä lukemaan turvallisin mielin.

Kirjoittaja on Euroopan historian dosentti ja akatemiatutkija.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   Boris Johnson on briljantti ja hurmaava poliitikko, mutta hän ei missään nimessä sovellu pääministeriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää