Kulttuuri    |   HS-analyysi

Palvomme länsimaista kulttuuria, vaikka sitä ei ole olemassa – Idässä luodaan oivaltavia teoksia, mutta me näemme vain eksotiikan tai lapsellisuuden

Muumit, Murakami ja astiankuivauskaappi ovat ihmiskunnan yhteistä kulttuuria.

Ruotsissa
on kaikki paremmin, ihmiset fiksumpia ja kauniimpia. Lännessä unelmat kukoistavat, toivo elää, elokuvissa on värit. Tiede, taide, inhimillisyys ja järki kulkevat käsikkäin. Lännellä on arvot, puhtaat jauhot pussissa ja pyrkimys hyvyyteen.

Itä taas on likainen, primitiivinen, köyhä ja kommunistinen. Ihmisoikeuksista piittaamaton. Uskomusten saastuttama. Jossain määrin vähän höpsö ja lapsellinen.

Näin me usein katselemme maailmaa. On länsi, joka vie ja itä, joka laahustaa perässä.

Mutta nyt seuraa lause, joka voi järkyttää maailmankuvaasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Länsimaista kulttuuria ei ole.

On vain hassu käsite, joka saa meidät tuntemaan itsemme jotenkin sivistyneemmiksi, ehkä paremmiksi ihmisiksi.

Vaikeissa maailmanpoliittisissa tilanteissa ripustaudumme käsitteeseen ja suljemme pois kaiken, mikä sen ulkopuolelle jää.

Käännetään katse hetkeksi itään.

Lapsena tutustuin vietnamilaiseen tyttöön. Se oli ensimmäinen, ja hyvin pitkään ainoa kosketukseni kansainväliseen maailmaan.

Vietnamin sodan päättyminen 1970-luvulla näkyi pikkukylän katukuvassa 1990-luvun alussa. Vietnamista pakeni läjäpäin väkeä, varsinkin kiinalaistaustaisia.

Perheitä sijoitettiin kotikyläni keskellä sijainneeseen kerrostaloon. Sen rappukäytävässä tuoksui aina aasialainen ruoka. Ystäväni opetti minulle, miten syödään puikoilla. Hänen perheensä katseli televisiosta aasialaisia sarjoja: draamaa, saippuasarjoja ja visailuja.

Aika samanlaisia ohjelmia kuin suomalaisessakin televisiossa.

Tärkein oppi taisi olla, että aasialaiset katsovat televisiota, kuuntelevat musiikkia, pelaavat tietokonepelejä ja lukevat kirjoja. Ja he myös tuottavat kaikkia näitä.

Oppimiskokemukset olivat aika mullistavia alakoululaiselle aikana, jolloin suomalaisessa yliopistossakin sai perustella, miksi halusi tutkia vaikkapa Kiinaa eikä Eurooppaa.

Niin Kiina-tutkija Tiina Airaksinen joutui opiskeluaikanaan tekemään.

”Kiinan tutkiminen nähtiin pitkään turhana. Eurooppa määritteli kaiken. Tutkimusseminaarinkin nimi oli ulko-Eurooppa”, Airaksinen muistelee.

Kiina oli kaukana, vanhahtavasti sanottuna Kaukoitää. Ei sen asioiden pitänyt kiinnostaa täällä Pohjoisen perukoilla.

Siksi Kiinasta, Vietnamista tai Aasiasta ei puhuttu koulukirjoissakaan mitään.

Venäjää lukuun ottamatta maailman suurin maanosa katoaa edelleen eksotisoinnin huntuun. Enemmän korostetaan kansakuntien eroja kuin yhteisiä, inhimillisiä piirteitä.

”Kuvaus Aasiasta on historian koulutuksessa hyvin pinnallinen. Ei sitä hir­veästi nykyäänkään opiskella perus­koulussa. Myös Kiinan kulttuurista kertovia teoksia on suomennettu vähän.”

Mutta kuten aina on käynyt, jos jokin kulttuuri ei tule lähelle, niin nuori sukupolvi löytää sen kyllä.

Aasiasta on tuotu kulttuuria Suomeen aina, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana aasialaisen kulttuurin hedelmät ovat rantautuneet tänne näkyvästi.

Meillä suurinta huomiota herättävät ilmiöt ovat populaarikulttuurin tuomia, vähän lapsellisiakin: animea, mangaa ja Pokemoneja. Perinteisemmät kulttuurin lajit jäävät varjoon. Valtavirtaan ei juuri kelpuuteta japanilaista tai korealaista poppia, eivätkä niiden palkintogaalat saa sellaista yleisöä kuin Yhdysvaltojen vastaavat.

Entäs vakavampi kulttuuri? Esimerkiksi kirjallisuus? Japanilaisia tai sieltä lähtöisin olevia kirjailijoita osaamme nimetä. Haruki Murakamia ja Kazuo Ishiguroa suomennetaan kyllä.

Tartuin vuosi sitten japanilaisen Takashi Hiraiden Kissavieraaseen. Ihastuin kirjan kerrontaan. Sama toistui japanilaisen Kaori Ekunin Blink Blinkiä lukiessani. Teokset on kirjoitettu kuin rauhassa tuumaillen. Siihen länsimaalainen, toimintaan ja jatkuvaan analysointiin taipuvainen ajattelu ei aina kykene.

Jos länsimaalainen kirjallisuus on öljyväreillä kyllästetty maalaus, aasialainen on hentoa akvarellia. Virkistyin. Ajattelin, että meissä on paljon samaa, mutta kerromme vain asioista eri tavalla.

Siihen ajatukseen myös Airaksinen yhtyy.

”Meidän kannattaisi napata aasialaisista kulttuureista elämänilo, positiivinen asenne elämään ja jatkuvuuteen. Ja he myös pitävät ja nauttivat länsimaisesta ja suomalaisesta kulttuurista.”

Tove Janssonin Muumit saavat japanilaiset sukupolvi toisensa perään hulluksi.

Jos jokin tässä maailmassa on yhteistä, niin iloa ja ajatuksia tuottava inhimillinen kulttuuri.

Murakamin Norwegian Wood herätti minussa ajatuksen, jota olen vaalinut siitä lähtien, kun teoksen luin:

Lue kirjoja, joita muut eivät lue.

Yritän, mutta se on käytännössä mahdotonta. Joku on jo jossain lukenut sen saman kirjan. Maailmassa ideat, ajatukset ja kulttuuri-ilmiöt liikkuvat niin, että emme voi omia länsimaiseksi mitään. Tai edes suomalaiseksi.

Esimerkkinä toimikoon suomalaisten ylpeydenaihe: kuivauskaappi. Se ei kuulemma olekaan puhtaasti Maiju Gebhardin keksintö 1940-luvulta. Vastaavia, ritilällisiä kuivauskaappeja patentoitiin Yhdysvalloissa jo 1920-luvun lopulla.

Voisi ajatella, että kaikki on lainaa. Mutta mieluummin ajattelen, että kaikki kulttuuri on yhteistä.

Länsimaista kulttuuria ei ole. Tähän loppupäätelmään tulee filosofi Kwame Anthony Appiah The Guardianin artikkelissa, jossa hän pohtii läntisen sivilisaation olemassaoloa.

”Länsimaisen kulttuurin perusta oli yksilökeskeinen, demokraattinen, vapaamielinen, suvaitsevainen, edistynyt, ra­tionaalinen ja tieteellinen huolimatta siitä, että modernia Eurooppaa edeltävä ­Eurooppa ei ollut mitään näistä.”

Niin. Edeltävä, kristinuskon korruptoima Eurooppa vähät välitti esimerkiksi Aristoteleen tai Pythagoraan teksteistä. Niistä, joita nyt pidämme koko kulttuurimme vankkana kivijalkana. Kiitos arabian­kielisten kansojen, tekstit säilyivät arabiaksi. Siitä ne käännettiin eurooppalaisille kielille takaisin. Eurooppaa kiinnosti enemmän kristinusko ja myöhemmin suurvaltapolitiikka.

Ajatus länsimaisesta kulttuurista saikin alkunsa imperialismin aikana 1800–1900-lukujen vaihteessa, kun eurooppalaiset levittivät eurooppalaisuuden ilosanomaa muihin maihin.

Ylemmyydentunto syveni, kun kylmän sodan aikana rautaesiripun läntisellä puolella alkoi puhe paremmasta maailmasta.

Sieltä saakka olemme kääntäneet katseen länteen, kun kaipaamme pelastusta. Siinä ei ole mitään väärää. Mutta ilmansuuntaa voisi välillä vaihtaakin.

Se tekisi meille oikeasti jopa hyvää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Kulttuuri
 • Kirjallisuus
 • Musiikki
 • Elokuvat
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  9. 9

   Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

  10. 10

   Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  3. Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitäisi erottaa – ”Ei edellytyksiä jatkaa tuomion jälkeen”
  4. Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan
  5. Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa
  6. Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä
  7. Thaimaan vaalit siirtyvät toden­näköisesti ensi vuoteen, vaikka juntta lupasi ne marraskuulle – Sanomalehti perusti vaalilaskurin auttaakseen pääministeriä pysymään kerrankin lupauksessaan
  8. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  9. Millaista hoitoa kuoleva läheisesi sai elämänsä viime hetkillä? HS tekee juttua, kerro kokemuksesi
  10. #MeToo, #TimesUp ja #OscarsSoWhite ovat saamassa aikaan todellista muutosta – kuohunta tasa-arvon ympärillä näkyy Oscarien ehdokkuuksissa
  11. ”Olen aina miettinyt, miten asiat voisi tehdä toisin”, sanoo musiikkimajuri Raine Ampuja, jonka keksinnöstä syntyi muun muassa Linnan juhlien viihdeorkesteri Kaartin Combo
  12. Näytä lisää