Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Olli Mustosen Beethoven-leikki muuttui perinteiseksi kiihkoksi

Radion sinfoniaorkesterin kokoama kekseliäs Beethoven-festivaali jatkui lauantaina pirteästi Musiikkitalossa.

Klassinen. Olli Mustonen RSO:n Beethoven-festivaalilla Musiikkitalossa lauantaina.

Pianisti Olli Mustonen täyttää keväällä jo 51 vuotta, mutta hänellä saattaa yhä olla Pohjois-Euroopan irtonaisimmat näpit.

Se huomattiin, kun Radion sinfoniaorkesteri kutsui hänet soittamaan neljä Beethovenin pianosonaattia säveltäjälle omistetulla festivaalilla lauantai-iltapäivällä Musiikkitalossa.

Mustonen aloitti kahdella ensimmäisellä sonaatilla opuksesta 2 eli ajalta, jolloin Beethoven teki 25-vuotiaana läpimurtonsa. Ja niinpä vain se joskus hieman puisevaksi jäävä F-molli-sonaattikin soi aivan poikkeuksellisen irtonaisesti ja vetävästi.

Mustonen ei ole täysin hylännyt omaleimaisuuksiaan. Jo alkutahdeissa hän lisäsi parit yllättävät aksentit, soitti perin hiljaisesti säveltäjän ensimmäisen yllätyspaukun, jonka esitysmerkintä on fortissimo (erittäin voimakkaasti) ja teki vanhaan malliin muutaman hidastuksen ilman hidastusmerkintää. Sehän sopii: ennen tempo saattoi muuttua musiikin karakterin muuttuessa, vaikka säveltäjä ei tätä erikseen merkinnytkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ääriosien jälkipuoliskojen kertauksia hän ei soittanut, mikä sopi näiden esitysten logiikkaan. Muutenkin kaikki omaleimaisuudet vain elävöittivät esitystä.

Mustonen on myös tasoittunut nuoruusvuosien jälkeen.

Neljännesvuosisata sitten taiteilijan vieteri oli niin kireällä, että legatokaaret irtautuivat joskus kuin yksittäisten nuottien ryöpsähdyksiksi ja juoksutusten viimeinen nuotti saattoi jäädä kuulumatta, kun kiire oli hirmuinen. Sointi sinänsä oli jopa nykyistä kauniimpi.

Nyt suprajohtavat, kitkan kaatavat ryöpyt ovat vähentyneet, eikä edes sonaatin finaalin prestissimo-esitysmerkintä (mahdollisimman nopeasti) houkutellut poikkeukselliseen hurjasteluun.

Nuoren Mustosen Beethoven-konsertissa motto olisi voinut olla ”leikki”. Hän korosti leikkisyyttä silloinkin, kun muut löysivät nuoteista säveltäjätitaanin traagisia tuntoja.

Nyt konsertin mottona oli ”kiihko!” epäilemättä siksi, että pääteos oli sonaatti opus 57, lisänimeltään Appasionata.

Sitä lisänimeä Beethoven ei itse antanut, mutta muuten niin leikkisässä sonaatissa nro 2 A-duuri hidas osa saa esitysmerkinnäkseen Largo appasionato.

Ja toden totta: Mustonen kasvatti osasta traagisen surumarssin, jonka fortissimohuipennus sai soida monumentaalisena.

Kävimme taannoin aivan toisenlaisen pianistin eli perin pedagogisesti esiintyvän András Schiffin kanssa näillä sivuilla läpi Beethovenin jokaisen pianosonaatin, ja hänen luonnehdintansa löytyvät arvostelun lopssa olevista linkeistä.

Harvoin kuultu opus 54 F-duuri oli Schiffin mukaan kaunottaren ja hirviön vuoropuhelu, jossa kaunotar saa viimeisen sanan ensimmäisen osan lopussa. Jos vertauskuvaa soveltaisi tähän konserttiin, niin Mustosen kaunotar oli oikukas tuittupää, ei vain ”hirviön” eli roisien oktaavikulkujen rauhoittelija.

Mustosen otteessa kyse oli kahden vain näennäisesti vastakkaisen elementin yhteisistä ja ilkikurisista bileistä, jotka huipentuivat toisen osan ikiliikkujamaiseen menoon.

Mustonen soitti senkin osan niin vakuuttavasti, että lopun harhalyönti tuntui kuin tarkoitukselliselta vitsiltä.

Kaiken kruunasi suuri opus 57 (Appasionata), joka huipensi Beethovenin keskikauden myrskyn ja kiihkon. Hän oli 35-vuotiaana voimiensa huipulla

Nyt Mustonen otti hurjiakin riskejä nuoruusvuosiensa tapaan, eikä kaikki mennyt aivan putipuhtaasti. Kokonaisote teki kuitenkin vaikutuksen, sillä leikillinen ote oli kehittynyt perinteiseksi kiihkoksi.

Ennen hän olisi ehkä korostanut herkempää keskiosaa eli Schiffin sanoin ”kukkaa kahden kuilun välissä”.

Nyt nuo kuilut eli dramaattiset ääriosat saivat pauhata koko orkestraalisessa huumassaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Selkävaivainen törmää monenlaisiin käärmemiehiin ja läksyttäjiin, mutta avun löytyminen oikeasti on onnenkauppaa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”

  9. 9

   Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat

  10. 10

   Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  4. 4

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  5. 5

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  8. 8

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  10. 10

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Naisleijonien päävalmentaja hämmästelee joukkueensa yhteishengestä syntynyttä äläkkää: ”Käsittämätön uutisankka – meillä ei ole nyt yhtään aikaa tähän”
  3. Suomen varamiehisen viestijoukkueen hieno taistelu riitti neljänneksi – hurjan takaa-ajon esittänyt Iivo Niskanen kuittasi epäonnistuneille ruotsalaisille: ”Tämä oli karmaa, nyt voitamme teidät jääkiekossakin”
  4. Taimenien matka tärkeälle kutupurolle Haagaan helpottuu ensi vuonna – kaupunki purkaa surkean padon
  5. Johanna Venho julkaisi parhaan runokokoelmansa kahdeksan vuoden tauon jälkeen
  6. Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia
  7. Kultaa puolustanut Ruotsi romahti voitelufiaskon seurauksena ja hävisi Suomelle 25 sekuntia – avausosuuden viejä eksyi vaihtoalueella: ”Se meni päin helvettiä”
  8. Tunti sitten
  9. Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä” Tilaajille
  10. Matkustajakone katosi tutkasta ja putosi maahan Iranissa – kaikki lennolla olleet 66 ihmistä kuolivat
  11. Selkävaivainen törmää monenlaisiin käärmemiehiin ja läksyttäjiin, mutta avun löytyminen oikeasti on onnenkauppaa
  12. Liki miljoona lisärahaa harrastuksiin lapsille ja aikuisille, jotka eivät liiku – Helsinki järjestää ideakilpailun
  13. Näytä lisää