Kulttuuri

Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

Vuonna 2012 Juli Apponen meni sukupuolenkorjausleikkaukseen. Leikkaus epäonnistui. Alkoi kuuden vuoden traumaattinen kausi, jonka aikana entisen tanssijan kroppa tuhoutui. Näyttämöteoksessaan Apponen kertoo yleisölle kokemuksistaan ja kivustaan kaiken.

Taiteilija Juli Apponen pitää numeroista. Ne järjestävät todellisuutta. Ja vähän epätodelliselta se tuntuukin, että Apponen istuu tuossa elävänä vastapäätä ja luettelee, mitä operaatioita hänelle on tehty.

Vatsasta on menty läpi kaksi kertaa. Tikkejä kehossa on ollut ainakin 250, ellei jopa 300. Hengenvaarallisia, isoja suolitukoksia Apposella on ollut 27 kertaa. Sellaisia, joiden aikana hän on oksentanut vatsansa tyhjäksi. Lukuisia pienempiä riittää myös.

Kuuden vuoden aikana hän on maannut leikkauspöydällä yhdeksän kertaa.

Ja kun Apponen esittää yleisölle Life is hard and then you die part 3. -teostaan, hän miettii joka kerta itsekin, miten monta leikkausta on käynyt läpi. Teoksessa Apponen kertoo seikkaperäisesti, mitä hänelle on kymmenen vuotta kestäneen sukupuolenkorjausprosessin aikana tapahtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kertaakaan en ole lukenut sitä teosta läpi ilman, että olen ajatellut, että mitä minä tässä oikeasti teen? Yleisössä on 50 tai 100 tyyppiä. Mitä oikein pistän ne kokemaan”, Apponen kertoo.

Kaikki tämä vain siksi, että Apponen halusi korjata kehonsa. Hän halusi naisen sukupuolielimet. Se vaan ei kerralla mennyt niin kuin piti.

Vuonna 2011 Apponen sai lähetteen sukupuolenkorjausleikkaukseen. Jo useamman vuoden hän oli käynyt psykiatrien ja psykologien pakeilla. Hän pukeutui ja elehti psykologien mukaan naisellisesti, vaikka ei sukupuoli-identiteetiltään ollut erityisen naisellinen.

Tärkeintä Apposelle oli se, että biologinen sukupuoli muuttuu. Että hän saa naisen sukupuolielimet.

”Ei naiselta näyttäminen ollut minulle niin tärkeää. Se fyysinen todellisuus oli tärkein. Ja sitten se oli just se, joka meni päin helvettiä. Oikein täysillä”, Apponen sanoo ja naurahtaa.

”Täydellinen epäonnistuminen se oli periaatteessa.”

Ensimmäinen leikkaus helmikuussa 2012 meni niin kuin sukupuolenkorjauksen kirurginen vaihe menee. Kivekset poistettiin ja kivespusseista tehtiin häpyhuulet. Terskaa pienennettiin ja siitä tehtiin klitoris. Peniksen ihosta tehtiin vagina ja uusi virtsatie avattiin.

Operaatio kesti neljä ja puoli tuntia. Sen jälkeen Apposesta tuntui, että jokin oli mennyt fyysisesti kohdalleen.

”Tunsin sen heti leikkauksen jälkeen. Kun kaikki oli mennyt hyvin.”

Muutaman päivän jälkeen sattui jotain, jonka todennäköisyysprosentti on Apposen mukaan noin puoli prosenttia.

Vaginaa ylläpitämään asetettu tuki iskeytyi vaginan ja peräsuolen seinämän läpi.

Se oli vasta alkua epäonniselle tapahtumasarjalle.

Apponen ei osaa nimetä menneisyydestään sitä hetkeä, jolloin hän tiesi olevansa nainen. Ajatus leikkauksesta kypsyi ajan kanssa. Se oli hänelle vääjäämätön.

”Olin kahdessa nilkkaleikkauksessa pienenä. Tämä oli vähän kuin nilkkaleikkaus. Se piti tehdä”, Apponen perustelee.

Leikkaukset tehtiin Ruotsissa. Siellä helsinkiläissyntyinen Apponen on asunut 2000-luvun alusta saakka.

Ruotsi päätti lakata pakkosterilisoimasta sukupuoltaan korjaavia vuonna 2013. Apponen oli siis viimeisiä sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvistä, joilta vaadittiin sterilisaatiota.

Sterilisaatiosta luopuminen oli tärkeä askel heille, jotka haluavat olla virallisesti toista sukupuolta, mutta eivät välttämättä tahtoneet leikkaukseen. Apponen tiesi, että leikkaus tarkoitti joka tapauksessa sterilisaatiota.

Mutta se oli hänestä naurettavaa ja nöyryyttävää, miten media ja poliitikot puhuivat julkisuudessa hänen kehostaan, siitä, mitä sai ja mitä ei saanut tehdä.

Apponen kuitenkin ymmärtää tämän hetken kiinnostuksen transsukupuolisuutta kohtaan.

”Se on symboli syvälle eksistentiaaliselle tilanteelle. Olemassaololle.”

Esityksensä avulla Apponen ottaa ohjat omiin käsiinsä ja kertoo oman kokemuksensa. Esityksessä vilahtaa myös paljon ulkopuolisten ajatuksia, kuten psykologien ja psykiatrien lausuntoja Apposesta sekä ystävien ja perheen reaktioita.

”Kaikki on totta. En lähtenyt runoilemaan mihinkään päin”, Apponen sanoo.

”Ei kaikkia osia pysty muistamaan kukaan. En edes minä. Suurin osa niistä on traumoja. Se kai oli henkilökohtainen syy kirjoittamiseen. Piti kirjoittaa ylös, jotta muistaisi.”

Apponen on myös miettinyt, onko esitys ongelmallinen negatiivisuutensa vuoksi. Hän on kuitenkin tullut lopputulemaan, että sukupuolenkorjausleikkaus on vääjäämätön valinta sellaisille transsukupuolisille, jotka tahtovat korjata sukupuolielimensä.

”En koskaan sanoisi kenellekään, että älä tee leikkausta.”

Eikä Apponen ole katunut leikkaustaan. Ei, vaikka kaikki tapahtunut on ollut vaikeaa, kivuliasta ja traumatisoivaa.

”Olen yrittänyt kaivaa itsestäni katumuksen fiilistä. Mutta ei sitä ole. Totuus on se, että elämä menee eteenpäin, jos se ei lopu.”

Kerran Apponen kertoo olleensa lähellä loppua.

Kun Apponen nukutettiin toiseen leikkaukseen, hänestä tuntui, ettei haittaisi, vaikka nukahtaisi iäksi.

”Olin täydellisen okei sen fiiliksen kanssa.”

Toinen leikkaus kesti kuusi tuntia. Ensimmäisen leikkauksen jälkeen tapahtuneita tuhoja korjattiin. Apposelle asetettiin avanne kymmeneksi kuukaudeksi. Seuraavana päivänä nukutuslääkäri kävi katsomassa Apposta. Hän kuuli lääkäriltä olleensa leikkauksen aikana epävakaa ja saaneensa paljon verta.

”Tuli sellainen tunne, että se nukutuslääkäri halusi nähdä minut elävänä.”

Seuraava kesä oli epäonninen. Apposen virtsaputki meni umpeen. Sitä jouduttiin levittämään, eikä sairaalan pienin katetrikaan tahtonut mennä läpi.

Virtsaputkea availtiin vielä useamman kerran. Apponen joutui myös itse venyttämään sitä. Mutta se ei ollut ainoa vastoinkäyminen.

Samana kesänä Apponen koki ensimmäisen vakavan suolitukoksen. Sisäelimet eivät liikkuneet vapaasti, eikä suolessa liikkunut mikään, vaikka suolisto yritti liikuttaa eteenpäin. Apponen oksensi vatsansa tyhjäksi. Tällainen tila voi lopulta johtaa repeytymään ja kuolemaan.

Viiden vuoden aikana Apponen laskee kokeneensa 27 isoa suolitukosta.

”Jos en olisi alkanut laskea niitä, en uskoisi tuohon määrään. Hetkellisesti siinä tuhoutui koko elämä. Ja se kipu on niin suuri, että ei sitä voi käsittää.”

Vasta vuonna 2015, kun vatsa jälleen avattiin, Apposen sisuskalut saatiin järjestykseen ja tilanne helpotti.

Sukupuolesta ja sukupuoli-identiteetistä tuli pian toissijainen asia. Kovan kivun ja oman kropan tuhoutumisen keskellä se ei enää paljonkaan kiinnostanut, mitä sukupuolta oli.

Myös Apposen teos kertoo kehosta ja kivusta. Siitä, miten kipu tuhoaa identiteettiä. Apponen kertoo kärsineensä kovista fyysisistä nivelkivuista jo 18-vuotiaana.

”Suhde kipuun on elämäni syvin ja pisin suhde.”

Ennen leikkauksia Apponen oli tanssija ja nykysirkustaiteilija. Nyt kaikki näin fyysinen on jäänyt pois elämästä. Samalla kipu on kuitenkin ollut materiaalia, josta ammentaa teoksiin.

”Kipu on tuhonnut niin paljon elämässäni. Olin hyvin fyysinen. Tein akrobatiaa ja kaikkea”, Apponen kertoo.

”Mutta samaan aikaan suuri osa syvemmästä kokemuksestani, mitä pystyn käyttämään, on tullut kivun vaikutuksesta elämääni. Koreografina ja tanssijana pystyn tekemään vain hitaita juttuja. Se on antanut tekemiselleni suunnan.”

Apponen täyttää helmikuussa 37 vuotta. Samassa kuussa ensimmäisestä korjausleikkauksesta tulee kuluneeksi kuusi vuotta.

Näyttämöteostaan Apponen alkoi esittää vuonna 2014. Esitys on kiertänyt Euroopassa muun muassa Göteborgissa, Kööpenhaminassa, Tukholmassa, Berliinissä ja Barcelonassa. Nyt Apponen esittää sen ensimmäisen kerran Suomessa.

Vuosien varrella teos on elänyt sitä mukaa kun Apposelle on tehty leikkauksia.

”Siihen on tullut vähän lisää joka kerta. Kerran oli niin, että esityspäivän jälkeen menin sairaalaan leikkaukseen. Lopussa sanoin, että huomenna menen taas leikkaukseen. Se todellisuus oli niin lähellä siinä.”

Sisukaluja on kursittu, virtsaputkea venytetty, sukupuolielimiä korjailtu vähän kerrallaan. Apponen oli yhdeksännessä leikkauksessa viime joulukuussa. Operaatiossa virtsaputki korjattiin viidennen kerran. Nyt näyttää siltä, että se onnistui.

”Tässä esityksessä on ensimmäisen kerran jonkinlainen loppu. Nautin nyt siitä, ettei tarvitse ajatella tuota osastoa”, Apponen sanoo ja nyökkää alapäähän.

Mutta voiko tästä rakentaa onnellisen lopun? Ei Apposen mukaan täysin. Vanhat kivut vaivaavat yhä. Parhaillaan Apponen toipuu burn outista. Sukupuoli-identiteettiä hänellä ei ole. Niistä irtautuminen tapahtui jo ensimmäisen leikkauksen jälkeen.

”En ainakaan ole mies missään tapauksessa. Tällä hetkellä tunnen olevani jotain naisen ja miehen väliltä, tai en mitään”, Apponen kertoo.

Häntä myös luullaan usein ulkonäkönsä perusteella kymmenen vuotta nuoremmaksi. Se on vain pintaa. Apponen kuvailee tilaansa useampaan otteeseen tuhoutumiseksi tai hajoamiseksi.

”Yritän tottua tähän, että täytän 37 vuotta kohta. Miten ennenaikaisesti vanheneminen ja hajoaminen on tapahtunut”, Apponen sanoo ja nauraa päälle.

Jokseenkin huumorilla taiteilija tilanteensa kuitenkin siis ottaa.

”Pakko sille on nauraa. En välttämättä olisi tästä kaikesta selviytynytkään, jos ei olisi sisäänrakennettu tämä suhtautumiseni elämään.”

Juli Apposen Life is hard and then you die part 3 -esitykset Tiivistämössä 18.–19.1. Esitys avaa esitystaiteentalo Mad Housen kevätkauden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Transsukupuolisuus
 • Teatteri
 • Esitystaide
 • Laura Hallamaa
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Ovatko pyöräilijät niin laiskoja, että heille pitää rakentaa 26 miljoonan euron tunneli? Poliitikoilla on useita syitä kannattaa kallista hanketta

  3. 3

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  4. 4

   Erossaolo lapsesta yksi painava syy – Aino-Kaisa Saarinen kertoi itkien, että hulppea ura on päättymässä: ”Olen saanut elää ihan ihmeellistä elämää”

  5. 5

   Sinisten Sampo Terho ehdottaa ansiosidonnaista turvaa kaikille työttömille – STTK:n Ralf Sund Demokraatti-lehdessä: ”Röyhkeää, törkeää ja pöljää”

  6. 6

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  7. 7

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  8. 8

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  9. 9

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  10. 10

   ”Jäärännissä” Suomenlahdella kulkeneet alukset törmäsivät toisiinsa – toinen alus sai reiän keulaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  4. 4

   Ennen Kampin keskus oli Helsingin merkittävin portti länteen – länsimetron takia kauppakeskus menettää nyt päivittäin tuhansia kävijöitä

  5. 5

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  6. 6

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  7. 7

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  8. 8

   Puistotyöntekijät luulivat nykytaideteosta roskaksi, nyt Helsinki kiistelee taiteilijan kanssa korvauksista – ”Esineiden yhteydessä ei ollut mitään kylttiä”

  9. 9

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  10. 10

   Kulutamme itsemme kuoliaiksi, jyrisee ympäristö­professori Lassi Linnanen: Suomessa on vallalla harhainen mantra, joka syöksee koko planeetan perikatoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  4. 4

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  5. 5

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  6. 6

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  7. 7

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  8. 8

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  9. 9

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää