Kulttuuri

Karita Mattila laulaa kanadalaisen poptähden Rufus Wainwrightin oopperassa – aiheina keisari Hadrianuksen homoseksuaalisuus ja holhoojaäidin palvonta

Arvostettu laulaja-lauluntekijä Rufus Wainwright saa päärooliin toisen supertähden eli baritoni Thomas Hampsonin.

Suomalainen tähtisopraano Karita Mattila laulaa naispääroolin merkittävän kanadalaisen laulaja-lauluntekijä Rufus Wainwrightin seuraavassa oopperassa, Canadian Opera Company ilmoittaa. Kantaesitys on 13. lokakuuta Torontossa.

Miehitys on muutenkin korkeinta laatua, sillä pääosan laulaa toinen oopperan supertähti, baritoni Thomas Hampson. Mukana on myös esimerkiksi takavuosien tenoritähti Ben Heppner.

Aiheena on Rooman keisari Hadrianus (syntyi vuonna 76, kuoli vuonna 138) ja hänen homoseksuaalisuutensa. Hadrianuksen rakastettu Antinoos hukkui Niiliin, jonka jälkeen Hadrianus julisti hänet jumalaksi, nimesi tähtikuvion hänen kunniakseen ja pystytti kaupungin sekä 2000 patsasta hänen muistokseen.

Mattila laulaa Plotinan roolin. Plotina oli keisari Trajanuksen vaimo ja Hadrianuksen holhooja, joka vaikutti suuresti siihen, että Hadrianus nimettiin keisariksi. Hadrianus puolestaan julisti Plotinan jumalaksi tämän kuoleman jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wainwright kertoo verkkosivuillaan vaikuttuneensa jo varhain suuresti Marguerite Yourcenarin kirjasta Hadrianuksen muistelmat (1951, suomennettu 1984). Libretisti Daniel MacIvor on kuitenkin saanut vapaat kädet muokata oman tarinansa.

Wainwrightin mielestä Hadrianusta paneteltiin hänen seksuaalisuutensa vuoksi ja historioitsija pani hänet ”itkemään kuin nainen” rakkaansa kuolemasta kuultuaan. Toisaalta säveltäjä ei halua peittää myöskään Hadrianuksen kauden julmuuksia, kuten juutalaisten massamurhaa.

Wainwright on taustaltaan kuuluisaa musiikkisukua: Hän on Loudon Wainwright III:n poika, Jörn Weisbrodtin puoliso ja Leonard Cohenin tyttärentyttären isä.

Wainwrightin musiikkia on kutsuttu HS:n konsertti- ja levyarvosteluissa esimerkiksi barokkipopiksi ja ”poperaksi”. HS:n haastattelussa hän kertoi elämänsä muuttuneen jo 14-vuotiaana kuultuaan Giuseppe Verdiä. ”Sen jälkeen halusin kuunnella vain oopperaa”, Wainwright kertoi.

Karita Mattila (s. 1960) on viime vuosina uudistanut voimakkaasti roolivalikoimaansa. Hän sanoi HS-haastattelussa jo vuonna 2012 siirtyvänsä vähitellen vanhempien naisten rooleihin. Hän saavutti suuren menestyksen Lontoosta New Yorkiin vaihdettuaan Leoš Janáčekin Jenůfa-oopperan nimiroolin äitipuoli Kostelničkan rooliin. Hän debytoi onnistuneesti myös Richard Wagnerin Parsifal-oopperan Kundryn roolissa viime kesän Turun musiikkijuhlilla.

Zürichin oopperassa hän debytoi Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin oopperassa Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho.

Tulevilla kausilla hän debytoi myös Richard Wagnerin Lohengrinin noitamaisena Ortrudina, Richard Straussin Elektra-oopperan Klytaimnestrana eli Elektran tappajaäitinä ja esimerkiksi Poulencin Karmeliittain tarinoita -oopperan Madame de Crossyna New Yorkin Metropolitanissa.

Wainwrightin oopperaan lähtemistä voi pitää pienenä yllätyksenä, vaikka Mattila on tehnyt populaarimusiikkia jazzista Lasse Mårtensoniin aikaisemminkin.

Wainwrightin kyky säveltää 1800-luvun oopperoiden tapaista laulajille kiitollista materiaalia saattoi vaikuttaa asiaan. Wainwrightin ensimmäinen ooppera Prima Donna kantaesitettiin vuonna 2009 ja niin Verdi- kuin populaarimusiikkivaikutteet olivat selvästi kuultavissa.

Jos käytät Spotifya, voit kuunnella levyn tämän linkin takaa tai oheisesta upotuksesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Karita Mattila
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää