Kulttuuri

Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

Nimimerkki Heli kirjoitti Hesariin vuonna 1944 rakkaudestaan kanadalaiskirjailija Lucy Maud Montgomeryn Anna-kirjoihin. Tuon jälkeen kirjailijan elämästä on paljastunut jatkuvasti uusia järkyttäviä tietoja. Tehdään siis matka kirjettä seuraaviin vuosikymmeniin.

Vuoden 1944 marraskuussa, jatkosodan juuri päätyttyä, Helsingin Sanomien lasten ja nuorten osastossa julkaistiin viehättävä kirje.

Siinä Heliksi esittäytynyt lukija pohtii, mikä kanadalaiskirjailija Lucy Maud Montgomeryn Anna-kirjoista on häneen eniten vaikuttanut. Näin Heli kirjoittaa:

Itkin yhdessä Annan karssa Vihervaaran ullakolla ensimmäisen yön, mutta iloni oli rajaton, kun Anna sai jäädä kotiin, jota tuo pieni orpotyttönen janosi. Kaikessa seurasin Annan mielikuvitusrikkaita retkiä. Riemuitsin Annan menestyksestä koulussa, istuin tyttöjen rupattelua kuunnellen "Karoliinien majassa" ja niin tulin aikaan, jolloin Anna, tuo tähtisilmä, solakka neitonen Vihervaaran kauniilla pihamaalla vihittiin Gilbert Blythen kanssa. Siitä kertoo sarjan kirja Anna omassa kodissaan. Se on Anna-kirjoista eniten minulle antanut.

Helin kirjeestä on aikaa yli 70 vuotta, mutta yhä vuonna 2018 sama punatukkainen orpotyttö kiehtoo tyttöjä niin Suomessa kuin maailmallakin. Syynä ovat yli sata vuotta sitten kirjoitetuista kirjoista otetut uusintapainokset sekä Netflixin tv-sarja, jossa käsitellään orpotytön elämää aiempaa realistisempaan sävyyn.

Blogit tulvivatkin Anna-postauksia, ja tämän joulun jäljiltä monen suomalaistytön yöpöydällä on orpotyön elämästä kertova kirja, jota saatetaan ahmia useammankin sukupolven voimin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja riemuita Annan mahdollisuudesta onneen ja rakkauteen.

Gilbert veti Annan lujasti itseään vasten ja suuteli häntä. Sitten he lähtivät hämärissä kulkemaan kotiin päin. Vieretysten kuin morsiuspari he vaelsivat mutkittelevaa polkua, jota reunustivat maailman kauneimmat kukat, ja samosivat yli niittyjen, joiden yllä puhalsi toivon ja muistojen lauha tuuli.

Pitkään menestyskirjoilla rikastuneen Montgomeryn omaakin avioliittoa hymykuoppaisen pappi Ewan Macdonaldin kanssa pidettiin onnellisena rakkaustarinana, mutta paljon enempää siinä ei olisi voitu erehtyä.

Kirjailijan miljoonia ihailijoita onkin seurannut järkytys toisensa jälkeen.

Otetaan siis vähän vapauksia, ja kuvitellaan alussa mainittu Heli kirjeen kirjoittamisaikana 14-vuotiaaksi tytöksi, johon Montgomeryn Anna-sarja on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Ja katsotaan, miten hänen kuvansa suosikkikirjailijasta on vuosikymmenten aikana muuttunut.

1. Rakkaus olikin valhetta

Ensimmäiseen suureen salaisuuteen törmätäkseen Helin on pitänyt elää 55-vuotiaaksi.

Vuonna 1942 kuollut Montgomery säilytti salaisuutensa pääosin kuolemaansa saakka, mutta lopulta vuosina 1985–2004 julkaistut päiväkirjat paljastivat karun totuuden hänen avioliitostaan.

Päiväkirjoissaan kirjailija kirjoittaa, ettei ole koskaan rakastanut miestään vaan tämä oli tullut hänen elämäänsä ”sen pimeimmällä hetkellä”.

Näin Montgomery kirjoittaa päiväkirjassaan:

Ja nyt, kun kaikki oli ohi ja huomasin istuvani aviomieheni vieressä – minun aviomieheni! – äkillinen kauhu, jossa oli kapinaa ja epätoivoa, valtasi minut. Mina halusin olla vapaa! Tunsin itseni vangiksi – vangiksi, jolla ei ole toivoa. Jokin minussa – jokin villi, vapaa ja kesytön – jokin, mitä Ewan ei ollut kesyttanyt – eikä voisi koskaan kesyttää – jokin, mikä ei tunnustaisi häntä herraksi – nousi yhtenä kuumeisena protestina niitä kahleita vastaan, jotka sitoivat minut.

Istuin hilpeässä hääjuhlassa, valkoisessa hunnussani ja appelsiininkukissa, sen miehen vieressä, jonka kanssa minut oli vihitty – ja olin onnettomampi kuin koskaan elämässäni.

Macdonald puolestaan suvaitsi vaimonsa kuuluisuutta, toivathan menestyskirjat perheelle varallisuutta, mutta suhtautui tämän teoksiin välinpitämättömästi. Tiettävästi hän ei lukenut ainoatakaan vaimonsa kirjoittamaa kirjaa.

2. Uskonto toi kärsimystä

Anna-kirjoissa uskontoa käsitellään monin eri tavoin, mutta pastorinrouvana kirjailijan oli ajateltu suhtautuvan uskontoon myönteisesti. Päiväkirjamerkinnöissä ja kirjeissä tämäkin harha väistyi. Niissä kirjailija totesi, että hänellä ei ollut onnea omien pyhäkoulunopettajiensa suhteen. Ensimmäinen heistä menetti mielenterveytensä ja hukuttautui.

Toista opettajaansa Montgomery puolestaan kuvaa ”rumimmaksi naiseksi, jonka on koskaan nähnyt”. Kirjailijan mukaan naisen kasvot olivat täynnä syyliä ja alahuuli riippui.

”He saivat minut tuntemaan, että uskonto ja kauneus olivat vastakkaisia voimia”, kirjailija sanoi.

Kirjailijan mielenterveysongelmista kärsivää miestä puolestaan kiusasi aina järjettömyyteen asti pelko, että hänet on määrätty kadotukseen. Papinrouva itse piti epätoivoisesti yllä kulisseja ja käytti loputtomasti energiaa salatakseen miehensä ongelmat.


Lopulta tämä sai kuitenkin potkut, ja seurakuntalaiset hylkäsivät avioparin. Eräässä kirjassa Anna toteaa:

”Gilbert, pahoin pelkään, että olen pöyristyttävän rakastunut sinuun. Eihän se ole mielestäsi epäkunnioittavaa, eihän? Onneksi sinä et olekaan kirkkoherra.”

3. Kirjailija tekikin itsemurhan

Vuonna 2008 oli jälleen uuden järkytyksen aika. Tuolloin kirjailijan pojantytär paljasti, ettei Montgomery kuollutkaan sydänkohtaukseen vaan kirjailija oli tehnyt itsemurhan lääkkeiden yliannostuksella.

”Tunnen syvää surua isovanhempieni puolesta”, Kate Macdonald Butler sanoi tuolloin lehtihaastattelussa. ”He kuuluivat sukupolveen, joka ei tunnustanut persoonallisuuden järkkymistä saati etsinyt siihen apua.”

Aviomiehen masennuksen lisäksi laman karusti kohtelemaa Montgomeryä olivat painaneet taloudelliset huolet ja oma heikkenevä terveys. Vähitellen päiväkirjamerkinnätkin vähenivät. Vuodelta 1940 niitä ei ole ainoatakaan. Seuraavalta vain yksi.

”Oi Jumala, sellainen loppu elämälle. Sellaista kärsimystä ja surkeutta”, hän kirjoitti.


4. Viimeinen Anna-kirja oli synkkä

Järkytykset eivät loppuneet kirjailijan kuolinsyyn selviämiseenkään. Seuraavana vuonna 2009 kustantaja julkaisi Montgomeryn viimeisen itsemurhan alla valmistuneen Anna-kirjan.

Viisitoista novellia kertovat synkkään sävyyn aikuisesta Annasta ja hänen perheestään. Tarinoissa on kyse muun muassa aviorikoksista, naisvihasta, kostosta, epätoivosta ja kuolemasta, eivätkä ne ihastuttaneet elämäniloisempaa menoa toivoneita lukijoita.

Yhdysvalloissa paheksuttiin myös sitä, että ”huorintekoja, kuolemaa ja naisvihaa” sisältävää tarinakokoelmaa markkinoitiin myös lapsille.

5. Netflix antoi orpotytölle piiskaa

Anna-kirjoja on myyty kaikkiaan yli 50 miljoonaa kappaletta ja orpotytöstä on tehty lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja sekä musikaaleja ja näytelmäsovituksia. Tunnetuin on 1985–2000 tehty 13-osainen Anna ystävämme -sarja, joka on nähty Suomenkin televisiossa usein.

HS on kertonut myös Kallion ilmaisutaidon lukion Anna-versiosta, jossa tämä on tummaihoinen, huostaan otettu tyttö.

Klassikkoa on siis ollut halua päivittää. Silti Netflixin sarjan Anna, lopussa A viime vuonna esitetty ensimmäinen tuotantokausi aiheutti kohun erityisesti Yhdysvalloissa. Sitä on pidetty liian suorapuheisena, raakana ja Montgomeryn alkuteoksia vääristelevänä.

Konservatiivisimpien ihailijoiden kauhuksi sarja näyttää muun muassa Anna kuukautisten alkamisen. Eräässä takaumassa esitetään myös alkoholisoitunut herra Hammond piiskaamassa tyttöä. Takaumissa näytetään kiusaajia ja seksuaalisia ahdistelijoita.

Feministikseksi mainostettua Netflix-sarjaa Heli ei ehkä enää ole katsomassa, mutta jospa jatketaan kuvittelua. Ehkäpä hänen Annaksi ristitty tyttärensä, Emiliaksi nimetty lapsenlapsensa tai Rillaksi kutsuttu lapsenlapsenlapsensa ovat jatkaneet hänen Montgomery-rakkauttaan.

Ja ehkä he ovat löytäneet Netflix-sarjasta samaa lämpöä ja optimistisuutta kuin Helikin jatkosodan päätyttyä. Sitä samaa, jota yksi Montgomeryn viimeisten vuosien päiväkirjamerkinnöistäkin kuvastaa:

Paina tämä sydämeesi, lapseni. Niin kauan kuin voit vähänkin ilahduttaa muita ja tuoda lohtua heidän elämäänsä, oma elämäsi on elämisen arvoista.

Sen ajatuksen Heli allekirjoittaisi varmaan vieläkin.

Tärkeimmät lähteet: HS:n arkisto, L. M. Montgomery, Sisko Ylimartimo: Alppipolku, L. M. Montgomeryn elämä ja teokset (Minerva 2017), Anna-kirjasarja (WSOY), Wikipedia. Oikaisu 20.1. klo 13.36: Korjattu juttuun Gilbert Blythen nimi oikein. Korjaus 22.1.2018 klo 10:41: Korjattu kirjailijan nimi Maydista Maudiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää