Kulttuuri

Maria Heiskanen on elokuvatähti, josta harva Suomessa tietää mitään – Ja nyt hän lopettaa uransa

Näyttelijä Maria Heiskanen teki pitkän ja menestyksekkään uran Ruotsissa. Psykologiasta kiinnostunut näyttelijä jätti lopulta roolihahmojen maailmaan uppoutumisen ja kouluttautui terapeutiksi. Silti hän on jälleen ehdolla arvostetun Guldbagge-palkinnon saajaksi.

Näyttelijä Maria Heiskasen ura alkoi elokuvaroolista, ja siihen se myös päättyy. Heiskasen pitkä matka saa arvokkaan päätöksen maanantaina, kun Ruotsissa vietetään vuoden tärkeintä elokuvajuhlaa Guldbagge-gaalaa.

Guldbagge on Ruotsin merkittävin elokuvapalkinto. Heiskanen on voittanut sen jo kerran vuonna 2009 parhaasta naispääosasta. Nyt hän on ehdolla jälleen, tällä kertaa parhaasta sivuosasta.

Pelkkä ehdokkuuskin on harvinaista paitsi suomalaiselle näyttelijälle, saati sellaiselle näyttelijälle, joka on oikeastaan jo vaihtanut ammattia. Heiskanen nimittäin työskentelee tätä nykyä hahmoterapeuttina.

Monelle suomalai­selle Heiskasen, 47, ­nimi ja kasvot ovat ­vieraat. Se ei ole ­mikään ihme, sillä ­hän teki näytte­lijänuransa pääasiassa ruotsalaisissa teattereissa ja elokuvissa. Kaikkiaan Heiskanen asui Ruotsissa parissa eri jaksossa yli 15 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli vasta 19-vuotias, kun tunnettu ohjaaja Jan Troell valitsi hänet elokuvaansa Il Capitano. Se kertoi suomalaisesta kolmoissurmaajasta Juha Valjakkalasta (nyk. Nikita Bergenström), ja Heiskanen näytteli siinä tappajan tyttöystävää.


Iso elokuvarooli oli näyttelijän urasta haaveilleelle Heiskaselle ­aikamoinen onnenpotku ja samalla todellinen oppikoulu. Heiskanen hylkäsi sen jälkeen ajatuksen Teatterikorkeakouluun pyrkimisestä ja päätti jäädä 1990-luvun alussa Ruotsiin – eikä ole katunut.

”Jotenkin silloin se ruotsalainen yhteiskunta natsasi hyvin, tuntui hyvältä olla Ruotsissa. Minulla oli tarve muutokseen, suuri tarve johonkin uuteen”, Heiskanen kertoo.

Hän päätti opetella kielen ja työskenteli siksi muutaman vuoden kahviloissa ja ravintoloissa, milloin mitäkin tehden. Kun kielitaito oli lopulta hallussa, Heiskanen alkoi etsiä ja löytää töitä näyttelijänä. Hän päätyi usean vuoden ajaksi Riksteaterniin ja käväisi myös Dramatenin lavalla.

Heiskanen ei osaa harmitella sitä, että teatterikoulu jäi aikoinaan käymättä.

”En näkisi sitä haittana. Minun luonteelleni sopi hyvin työn kautta oppiminen. Suomen teatterikentässä en ole juuri millään tavalla mukana.”

Se, että Heiskasesta tuli myös terapeutti, ei ollut mikään hetken päähänpisto vaan pikemminkin päämäärä, jota kohti hän on jollain tavalla koko ajan kulkenut. Taustalla on vaikuttanut Heiskasen kiinnostus psykologiaan, siihen, miksi ihminen käyttäytyy tietyllä tavalla. Ihmismielen pohtiminen ja tutkiminen on ollut myös näyttelijän työssä kiehtovinta, Heiskanen sanoo.

”Sukeltaa siihen ihmiseen, jota näyttelee, miettiä, tekeekö ihminen omia valintoja vai kokeeko hän olevansa tilanteen uhri.”

Heiskasen näyttelijäntyö ja terapeutiksi kasvaminen ovat nivoutuneet kiinnostavasti yhteen. Samaan aikaan kun hän esimerkiksi valmisteli hahmoterapian lopputyötään läheisriippuvuudesta, hän kuvasi elokuvaa Ikuistetut hetket (2008), jossa hän näytteli väkivaltaisen miehen aviopuolisoa.


Omien rajojen määrittäminen, näkyväksi tuleminen ja siihen liittyvät vaikeudet ovat Heiskasen mielestä yleisiä ongelmia oikeassakin elämässä. Kaikilla meillä on myös erilaiset selviytymismetodit.

”Usein sanotaan, että heikko ihminen ei voi laittaa rajoja mutta vahva ihminen voi. Se ei ole noin mustavalkoista. Sillä, ettei uhka­tilanteessa pysty sanomaan ei, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että ihminen olisi heikko”, Heiskanen sanoo.

”Vaaran uhatessa keholla on kolme vaihtoehtoa: taistele, pakene tai leiki kuollutta. Jos taistelu tai pakeneminen jossain tilanteessa on mahdotonta, jää vaihtoehdoksi lamaantuminen. Hermoston toiminta voi olla niin voimakasta, että lamaantunut henkilö ei pysty sanomaan ei.”

Tämä on asia, joka hänen mielestään on hämärtynyt #metoo-kampanjan yhteydessä.

”Ihmetellään, miksi naiset eivät vain voi sanoa ei. Sanoisivat, niin miehet kuuntelevat. Mutta se ei ihan mene sillä tavalla.”

Viime kuukausina käynnissä ollut seksuaalista häirintää vastustava metoo-liikehdintä ilahduttaa Heiskasta. Hänen mielestään on hyvä, että asia nousee pinnalle ja laittaa jokaisen miettimään omia rajojaan ja tekemisiään.

”Mielestäni nyt eletään hyvin jännittävää aikaa. Samalla huomaa, että monia muutos pelottaa. Valta­rakenteissa tapahtuva muutos vaatii ison liikkeen ja aallon.”

Seksuaalisesta häirinnästä on puhuttu nyt etenkin teatteri- ja elokuva-alalla, ja likapyykkiä on pesty paljon juuri Ruotsissa.

”Leffa-alalla ja teatterissa tapahtuu vallan väärinkäyttöä, ei se mitään uutta ole. Tietyssä asemassa olevia miehiä suojellaan. Uutta ja positiivista on se, että Ruotsissa lainsäätäjät ryhtyvät puuttumaan tähän, tulee oikeita muutoksia.”

Heiskanen ei kommentoi aihetta enempää saati ryhdy puhumaan asiasta nimillä.

Heiskanen on työskennellyt hahmoterapeuttina hyvin aktiivisesti varsinkin viime vuoden ajan. Helsingin keskustassa vastaanottoaan pitävä entinen näyttelijä tykkää siitä, että voi käyttää työssään luovuutta erilaisten työmetodien soveltamisessa.

Hahmoterapian lähestymistapa on humanistinen ja vuorovaikutuksellinen. Siinä ihmistä tarkastellaan kokonaisuutena.

”Että on järki, äly, ajattelu ja loogisuus, mutta aivan yhtä tärkeitä ovat tunteet ja niiden tunnistaminen kehossa sekä niiden ilmaiseminen. Tukahdutetut tunteet tai käsittelemättä jääneet tapahtumat voivat ilmetä ahdistuksena tai vaikka niin, että keho alkaa jumittaa. Tämä terapiamuoto sopii hirveän hyvin siihen pohdintaan, että kuka minä pohjimmiltani olen.”

Yksi Heiskasen motiiveista näyttelijän työn vaihtamisessa terapeutin ammattiin on vaikuttaminen.

”Joskus ennen kuvittelin, uskoin ja toivoin, että voin vaikuttaa maailmaan näyttelijyyden kautta. Se oli suuri haave. Tässä terapiatyössä saan auttaa ihmistä omalla matkallaan tulemaan omaksi itsekseen. Tämä on paljon välittömämpi kokemus siitä, että olen mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi paikaksi”, Heiskanen sanoo työhuoneellaan.

Entä mikä on suurin oivallus, jonka näyttelijäntyö on Heiskaselle antanut?

”Kontakti! Kontakti itseen, kanssanäyttelijään, yleisöön, kameraan...”, Heiskanen sanoo välittömästi.

”Myös terapiatyössä kontakti on avainasemassa. Autan asiakkaitani tulemaan tietoiseksi kontaktista itseen ja kanssaihmisiin. Sen kautta alkaa hyväksyä omia tunteitaan ja ymmärtää paremmin miksi reagoi niin kuin reagoi.”

Kun kontaktia on, se näkyy myös valkokankaalla, kuten ­silloin, kun Heiskanen teki Jan Troellin kanssa elokuvan Ikuistetut hetket.

Heiskanen sai vastanäyttelijäkseen Ruotsin tunnetuimpiin näyttelijöihin kuuluvan Mikael Pers­brandtin. Heiskanen epäili etu­käteen kaksikon kemioiden yhteensopivuutta, mutta lopputuloksesta tuli loistava. Suurin kiitos siitä kuuluu Heiskasen mukaan ohjaajalle.


Suomalaisnäyttelijä voitti elokuvasta uransa ensimmäisen Guldbaggen, aivan kuten Persbrandtkin. Yhteensä Ikuistetut hetket sai viisi Guldbaggea, ja se keräsi mainetta myös ulkomaisilla festivaaleilla.

Ei Heiskanen silti aivan täysin tuntematon Suomessakaan ole.

Esimerkiksi ennen Ikuistettuja hetkiä Aki Kaurismäki pyysi hänet elokuvaansa Laitakaupungin valot (2006). Vuonna 2007 Heiskanen nähtiin Aleksi Salmenperän ohjaamassa Miehen työssä.


Molemmista elokuvista Heiskanen oli ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi.

Heiskanen palasi lopullisesti Suomeen viitisen vuotta sitten perustettuaan perheen.

Kaipaatko Ruotsiin?

”Koen vieläkin, että se on toinen kotimaani, koska elin siellä nuoruuteni tärkeimmät ajat. Enää en kaipaa, mikä johtuu siitä, että minulla on perhe. Mutta aina se tulee olemaan lähellä sydäntäni, nimenomaan Tukholma.”

Heiskasen viimeinen rooli on Jens Assurin ohjaamassa elokuvassa Korparna. Heiskanen esittää miehensä varjossa elävää maatilan perheenäitiä tarinassa, joka käsittelee maaseudun murrosta. Ohjaaja pyysi Heiskasen koekuvauksiin.

”Jokin siinä elokuvassa alkoi kiinnostaa, että en voinut sanoa ei. Mutta kyllä tämä oli viimeinen elokuvani, olen tiennyt sen jo kauan.”


Heiskanen on aiemmin keskustelun aikana todennut, että jos hän vielä joskus näyttelijän hommia tekee, hän tekee sen vain omaksi ilokseen.

Entä jos hän maanantaina voittaa Guldbaggen, ja uusia leffatarjouksia alkaa taas tulla? Pystyykö terapeutti silloin kieltäytymään rooleista?

”Kyllä pystyn. On tärkeää sanoa ei, jotta tulee tilaa sanoa kyllä jollekin muulle.”


Psst, juttukeikan kulisseissa

Toimittaja Riitta Koivuranta:

”Tapasin Maria Heiskasen hänen vastaanotollaan Helsingissä. En epäile hetkeäkään, etteikö hän menestyisi myös uudessa ammatissaan. Samaa turvallisentuntuista, intensiivistä läsnäoloa, joka hänestä huokuu esimerkiksi valkokankaalla, aistin myös tässä livekohtaamisessa.”

Valokuvaaja Sami Kero:

”Kuvasin raa’alla, muokkaamattomalla valolla, koska visualistit pyysivät varjoilla leikittelyä. Näyttelijöiden kuvaaminen on joskus konstikasta, koska he näyttelevät. Heiskanen ei näytellyt. Tai sitten hän näytteli niin hyvin, että en ymmärtänyt hänen näyttelevän.”

Kuka?

Maria Heiskanen


 Syntynyt 21.8.1970 Kuopiossa. Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluu mies ja kaksi lasta.

 Näyttelijä. Työskentelee nykyään hahmoterapeuttina.

 Näyttelyt Riks­teaternissa 1993–1999 ja Dramatenissa 1999–2000. Tehnyt omaa lasten­ohjelmaa Ruotsin radiolle.

 Esitti Helsingissä Klockrike­teaternissa vuonna 2005 suosittua monologinäytelmää Spoonface.

 Tunnetaan muun muassa elokuvista Il Capitano (1991), Laitakaupungin valot (2006), Miehen työ (2007), Ikuistetut hetket (2008), Hella W (2011), Korparna (2017).

 Voittanut Guldbaggen parhaasta naispääosasta vuonna 2009.

 Valmistunut hahmoterapeutiksi Gestalt Institute of Scandinaviasta 2009. Pitää omaa vastaanottoa Helsingissä.

 Opiskellut myös Helsingin traumaterapiakeskuksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää