Kulttuuri

”Isoäiti potki kohdussa teloituskuopan reunalla ja sitten tapahtui ihme” – Veljeni vartija -oopperan tekijät kertovat sukutarinoita keväältä 1918 ja pohtivat, mitä itse olisivat tehneet

Sisällissota on yllättävän lähellä, kun Veljeni vartija -oopperan tekijät pohtivat, kenen joukoissa heidän sukulaisensa seisoivat keväällä 1918. Uusi ooppera saa kantaesityksensä Tampereella perjantaina.

Tampere

Isoäiti potki kohdussa teloituskuopalla

Tuomas Parkkinen, libretisti ja ohjaaja: ”Äidin suku oli Helsingin porvareita ja us­koakseni valkoisia, mutta isän­äitini äiti Sofia oli punaisten puolella ja tuli sisällissodan ­aikaan raskaaksi venäläisarmeijan tataarille.

Sofia vietiin teloitus­kuopalle, ja sitten tapahtui ihme. Suku­tarinan mukaan valkoinen upseeri katsoi häntä ja sanoi: ’En voi ampua noin kaunista naista, mene kotiisi’.

Ilman tätä tekoa isoäitini Olga Maria ei olisi syntynyt 18. joulukuuta 1918 eikä minua siis olisi.

Veljeni vartija -oopperassa on tästä muistuma: raskaana olevan punakaartilaisen valeteloitus. Muuten tarina on aivan toinen. Olen tuonut mukaan satiiria ja tragikomiikkaa, mutta en usko, että kukaan Tampereella loukkaantuu. Tarina on kirjoitettu näitä ihmisiä rakastaen, ymmärtäen ja armahtaen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oopperamme nimi oli jo ollut julkisuudessa, kun kävi ilmi, että [rap-artisti] Cheekin elokuvalle tulee sama nimi. Sekaannuksia on onneksi ollut vähän, ja molemmille on varmasti tilaa.

Minulla on ollut onni kirjoittaa myös Tom of Finland -musikaali sotaveteraani Touko Laaksosesta, joka sai kunniamerkin Mannerheimilta. Ja olla kätilönä ja ohjaajana Tuomas Kantelisen Mannerheim-oopperassa, jonka libreton Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies kirjoittivat.

Nämä teokset kertovat siitä, miten Suomi kompuroi itsenäiseksi ja täysi-ikäiseksi Mannerheimin syntymästä Tom of Finlandin kuolemaan. Parhaillaan kirjoitan jo uutta oopperalibrettoa aiheesta, joka täydentää täydellisesti näitä tarinoita.”

Brutaalin murhan jälkeen talo sai miniän vastapuolelta

Olli Kortekangas, säveltäjä: ”Isän puolen suku oli keväällä 1918 normaalihommissa rautateillä kaukana tapahtumien polttopisteestä, mutta äidin puolella oltiin tilallisia ja kauppiaita, ja isoäitini veli koki erittäin brutaalin kuoleman punaisten käsissä Satakunnassa.

Myöhemmin 1920-luvulla samaan perhee­seen tuotiin miniä punaisten puolelta. Näin saatiin henkilö­kohtainen kosketus vasta­puoleen. Myös Veljeni vartijaan varmasti vaikuttaa se, että Tuomaksen ja minun suku­taustoissani on nähty sotaa molem­milta puolilta.

Veljeni vartija on dramaattista musiikkia, orkesterinkäytöltään värikkäämpää ja rohkeampaa kuin esimerkiksi Isän tyttö -oopperani. Solisteille annetaan paljon mahdollisuuksia näyttää kykynsä, ja kuorolla on valtavan iso haaste.

Tampereella tämä on herkkä aihe. Sain sellaisenkin yleisöviestin, että lahtarit tappoivat isoisän, eikä anteeksiantoa tule. Mutta en usko, että se asenne on enää vallitseva. Rohkenen toivoa, että tämä ei jää vain Tampereen kuvaukseksi, koska aihe on yleismaailmallinen.

Cheek-elokuvan sama nimi ei oikeastaan häiritse. Jos Cheek-fanit tulevat katsomaan tätä oopperaa, menen mielelläni katsomaan Cheekiä.”


Sattumakin ratkaisi kenen joukossa seisoit

Tuuli Takala, sopraano: ”Sukujuuriani on Itä-Suomessa, eikä konkreettisia tarinoita ole tullut esiin. Ooppera muistuttaa myös siitä, miten sattumanvaraista oli kenen joukoissa seisoit.

Roolihahmoni on nuori nainen lukkarin perheestä ja töissä puhelinsentraalissa 1910-luvun Tampereella. Hän on tietoinen tasa-arvoaatteen noususta ja nähnyt työväen ahdingon. Hän päättää olla punainen, kun veli [Ville Rusanen] jää valkoisten puolelle.

Roolihahmojemme isän tavoin olisin varmaan pyrkinyt pysymään puolueettomana pasifistina, vaikka punaisten pyrkimyksissä oli ollut paljon hyvää. He hävisivät sisällissodan, mutta monia heidän ajamiaan muutoksia ei kumottu. Se on harvinaista ja vei kehitystä eteenpäin.”

En haluaisi, että Suomi olisi jäänyt Venäjälle

Erica Back: mezzosopraano: ”Sukuni on ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta ja maanviljelijöitä, oletettavasti valkoisia. Äidin iso­isä oli sisällis­sodan aikana Yhdysvalloissa.

Henkilö­hahmoni Sera­fina Suomi uskoo sosia­lismiin täysillä ­eikä pelkää lähteä rintamalle, vaikka odottaa lasta. Tätä en koskaan tekisi, ja se on mielestäni kauhea ja pelottava juttu.

Olisin varmaan ollut punaisten puolella keväällä 1918, vaikka olisin ollut enemmän Tuulin laulaman hahmon kaltainen. Hän ei halua tarttua aseeseen, mutta välittää pakolaisista ja köyhistä.

En haluaisi että Suomi olisi jäänyt Venäjälle, vaikka en usko, että niin olisi käynyt jos punainen puoli olisi voittanut sodan. Vain jos ne punaiset ’sosialismifanaatikot’ kuten Serafina olisivat nousseet valtaan, Suomi olisi ehkä kuulunut Venäjälle ensimmäisen maailmansodan jälkeen.”


Luokkaerot kasvavat ja uusi sisällissota voi syttyä

Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari: ”Minulla ei ole tietääkseni sukutaakkaa keväästä 1918. Mummo ja vaari sanoivat, että ei se ollut mikään juttu heidän suvuissaan, eikä siitä koskaan heille puhuttu.

Olin lukiossa kiinnostunut historiasta ja luin enemmänkin keväästä 1918. Onhan se jotenkin vaikuttavaa, että suomalaiset ovat saaneet tuollaisen mössön aikaan. Tämä ooppera saa ajattelemaan, että nytkin on luokka­eroja ja ne kasvavat jatkuvasti. Leikkauksia on tullut, perus­duunareilta on palkkoja vähennetty ja sitten kuitenkin rikkaat... voisihan sitä ajatella, että siitä se lähtisi.

En usko, että tilannetta päästetään enää sellaiseksi, mutta ei sisällissota mahdoton ole, jos tilanteet kärjistyvät.

Kummalla puolella olisin? Koska olen tullut Tampereelle jäädäkseni, ensimmäinen ajatus ja sydämen ajatus on, että kuuluisin punaisiin. Tuskin nyky­päivän punaiset olisivat aatteellisesti samoja kuin silloin.

Mutta sellaisessa tilanteessa pitäisi tietää mistä aatteista soditaan ja miettiä asia oikeasti.”

Fakta

He tekevät Veljeni vartijan


 Libretisti ja ohjaaja Tuomas Parkkinen on kirjoittanut useita näytelmiä.

 Säveltäjä Olli Kortekangas on tehnyt useita oopperoita. Seuraavaksi hän säveltää tunnin mittaisen kirkkoteoksen Isokyrön kirkkoon elokuuksi 2019.

 Santtu Matias Rouvali on Tampere Filharmonian ja Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari sekä lontoolaisen Philharmonia Orchestran päävierailija.

 Päärooleissa Tuuli Takala, Erica Back, Ville Rusanen, Virpi Räisänen, Juha Kotilainen ja Päivi Nisula.

 Kantaesitys 16.2. Tampere-talossa. Yle Areena välittää esityksen 21.2. Televisio­tal­tiointi pääsiäisenä. HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tampere
 • Ooppera
 • Klassinen musiikki
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  3. 3

   Näyttelijä Natalie Portman kieltäytyi miljoonan dollarin palkinnosta Israelissa ”omantunnon syistä”

  4. 4

   Missä ovat Stora Enson kadonneet kuitupuut? 30 rekkalastillista puuta ajelehtii jossain Perämerellä, mutta ainuttakaan runkoa ei ole löytynyt

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Tasavallan presidentti nimitti kaksi professoria korkeimman oikeuden tuomareiksi

  8. 8

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  9. 9

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  10. 10

   Paavo Väyrynen yllättää jälleen: Kertoo vetäytyvänsä keskustan puheenjohtajakisasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  2. 2

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  7. 7

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  8. 8

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  9. 9

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  10. 10

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Näyttelijä Natalie Portman kieltäytyi miljoonan dollarin palkinnosta Israelissa ”omantunnon syistä”
  3. Syyriaan viime vuonna ohjuksia ampunut Yhdysvaltain laivaston hävittäjä vierailee Helsingissä – alus on nähtävissä Länsi­satamassa
  4. Kuntaliitto laski hurjan hinnan oppi­velvollisuuden pidentämiselle: Lähes 700 miljoonan lisä­lasku joka vuosi
  5. Näin syntyy läheisyys Meghaniin ja Harryyn – uusi tietokirja kertoo, miksi suomalaiset voivat nauttia kuninkaallisista enemmän kuin britit
  6. Syyttäjä vaatii oman lapsensa nälkiinnyttämisestä ja käsien teippaamisesta syytetyille eteläsuomalaisvanhemmille ehdotonta vankeutta – äidille kolmea vuotta, isälle kahta ja puolta vuotta
  7. Voiko kuuden vuoden pelikieltoa saada hölmömmin? Englantilainen jalkapalloilija hankki tahallaan varoituksia, jotta kaverit saivat pieniä vedonlyönti­voittoja
  8. Missä ovat Stora Enson kadonneet kuitupuut? 30 rekkalastillista puuta ajelehtii jossain Perämerellä, mutta ainuttakaan runkoa ei ole löytynyt
  9. Tunti sitten
  10. Jalkapallon huippupelaajat ja -valmentajat osoittivat kunnioitustaan Arsene Wengerille – Pep Guardiola: ”Valioliiga on Valioliiga Wengerin takia”
  11. Paavo Väyrynen yllättää jälleen: Kertoo vetäytyvänsä keskustan puheenjohtajakisasta
  12. Ruotsin Akatemia ilmoittaa katuvansa syvästi ja jättää asianajajaselvityksen poliisille – ”Epätoivottua käytöstä on tapahtunut”
  13. Näytä lisää