Kulttuuri

Onko suomalainen muotoilu todella niin homeista kuin ruotsalaiset väittävät? Artek ja Iittala vastaavat kritiikkiin

Valinta tehdä kestävää designiä on ollut tietoinen, sanotaan Artekilta ja Iittalasta – yritykset eivät halua juosta trendien perässä.

Helsingin Sanomat kirjoitti maanantaina ruotsalaisten muotoiluasiantuntijoiden Daniel Gollingin ja Gustaf Kjellinin Designmuseoon kuratoimasta näyttelystä. Gollingin ja Kjellinin teesi on, että suomalaisen tuote- ja huonekalumuotoilun kehitys on pysähtynyt.

”Menneisyyden ikonisiin muotoilutuotteisiin takertuminen synnyttää vaikutelman toistuvasta nostalgiamatkasta, jossa uutta edustaa ainoastaan esineiden vaihtuva väri”, he kirjoittavat näyttelyyn liittyvässä pamfletissa.

Artekin johtaja Marianne Goebl vastaa puhelimeen Baselista, Artekin omistavan Vitran päämajasta. Hyväntuulinen Goebl ei ota itseensä ruotsalaisten kritiikistä.

”Minua ilahduttaa se, että muotoilusta käydään keskustelua”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Artekissa klassikoiden hyödyntäminen nähdään kuitenkin vähän toisin.

”Kyllä, klassikkokoelmamme on toimintamme ytimessä. Rakennamme kuitenkin jatkuvasti myös nykydesignin valikoimaa”, hän sanoo.

Viime vuosina Artek on tuottanut pöytiä ja hyllyjä ranskalaisten Ronan ja Erwan Bouroullecin kanssa. Norjalaisen muotoilijan Daniel Rybakkenin kanssa Artek teki peilejä ja naulakoita. Toiset yhteistyöt ovat koskeneet enemmän pintaa: hollantilainen väriasiantuntija Hella Jongerius teki uusia väriversioita Aallon klassikkotuotteista ja muotimerkki Supreme puki Aalto-jakkaran punavalkoiseen ruutuun.

Uusia suomalaiskykyjä Artek ei ole viime vuosina juuri tuonut esiin.

”Aallot olivat maailmankansalaisia. Vuonna 2018 on yhä vaikeampaa tehdä päätöksiä passin perusteella. Meidän täytyy löytää suunnittelijoita, jotka sopivat meidän arvoihimme. Toki tekisimme mieluusti töitä myös suomalaisten kykyjen kanssa”, Goebl perustelee.

Golling ja Kjellin kaipaavat suomalaisilta designyrityksiltä uusia avauksia ja uusia tekijöitä, jotka näkyvät ja kuuluvat. Kjellinin mukaan historian painolasti on Artekille ongelma: nuoret muotoilijat kunnioittavat Artekin perintöä eivätkä tee mitään villiä.

”Mutta miksi Artekin pitäisi tuottaa villejä asioita?” kysyy Goebl. ”Emme me halua tehdä villejä huonekaluja vaan huonekaluja, joiden kanssa ihmiset haluavat elää vuosikymmeniä.”

Marianne Goebl ei usko, että esimerkiksi Bouroullecin suunnittelijaveljekset musertuivat Artekin historian painolastin alle.

”He ymmärsivät meitä ja suunnittelivat tuotteita, jotka toimivat meillä. Jollekin muulle yritykselle he saattavat tehdä jotain villimpää.”

Kyse on siis Artekin tietoisesti valitsemasta strategiasta – johon Golling ja Kjellin eivät ehkä yhdy.

”Kriitikon rooli on toki haastaa. Olisi tylsää jos he sanoisivat että me olemme upeita”, Goebl sanoo ja naurahtaa.

”Kyse on makuasioista. Tuotteemme saattavat olla heidän mielestään liian kesyjä, mutta meidän tehtävämme on tehdä asiakkaillemme tarpeellisia asioita eikä sokeerata heitä.”

Iittalan ja Arabian suunnalta viesti on samantyyppinen.

”Olemme tietoisesti tehneet valinnan tarjota aikaa kestävää muotoilua”, sanoo Tuija Aalto-Setälä.

Hän työskentelee Iittalan ja Arabian omistavan Fiskarsin palveluksessa brand managerina ja vetää Iittala & Arabia -muotoilukeskusta.

Jos ajattelee vaikkapa 1950-luvun autoja, ne eivät enää istu vuoden 2018 katukuvaan.

Aino Aalto onnistui kuitenkin tekemään 1930-luvulla sellaisen lasin, jota nykynuoret ostavat ja pitävät modernina, funktionaalisena ja kauniina – usein tietämättä mitään sen suunnittelijasta tai suunnitteluvuodesta”, Aalto-Setälä sanoo.

Kun Iittala ja Arabia briiffaa suunnittelijoitaan, lähtökohtana on hänen mukaansa se, että tuote kestää vuosikymmeniä.

”Se on koko suunnittelufilosofiamme lähtökohta. Se, ettemme yritäkään olla mukana trendeissä, on meidän kilpailuetumme.”

Golling ja Kjellin kirjoittavat Designmuseon näyttelytekstissään näin: ”Huolimatta pyrkimyksistä, jotka ovat tilapäisesti nostaneet esiin Iittala-brändin uutta suunnittelua, kuten Klaus Haapaniemen luoma satumaailma tai elegantit Issey Miyaken liinojen taitokset, Iittalan tuotanto lepää historian varassa.”

Osittain kyse on näköharhasta, Aalto-Setälä sanoo.

”Tämähän on aika tyypillinen tapa käsitellä suomalaista muotoilua”, hän huomauttaa.

Suomalaisesta muotoilusta tulevat mieleen Aalto-jakkara ja Savoy-vaasi, mutta sama pätee muihin maihin: tanskalainen muotoilu herättää mielikuvia Louis Poulsenin lampuista ja Carl Hansenin tuoleista, vaikka tarjolla olisi paljon uudempaakin. Tietyt tuotteet ylittävät julkisuuskynnyksen. Niiden takana on kuitenkin monta tuolia, maljakkoa, lamppua ja astiasarjaa, jotka eivät saa yhtä paljon huomiota ja muodostu klassikoiksi.

Oiva Toikka kiteytti asian loistavasti kertoessaan pitkästä urastaan – ’Yleisö päättää’”, Aalto-Setälä sanoo.

Kun Aalto-Setälä listaa Iittalan ja Arabian lanseerauksia viimeisten kymmenen vuoden ajalta, niitä kertyy pari tusinaa. Klaus Haapaniemen Taika-sarjan (2008) lisäksi listalla on muun muassa Harri Koskisen, Musutan, Samujin, Aleksi Kuokan ja Lotta Olssonin kanssa tehty Sarjaton (2012), vuosina 2012–2014 tuotettu sisustuskokoelma ja Bouroullecin veljesten tekemät palkitut Ruutu-maljakot.

Kaikki sarjat eivät ole nousseet suureen suosioon, ja jotkut tuotteet on jo poistettu valikoimista. Siihen on voinut vaikuttaa moni asia kilpailusta kuluttajien mieltymyksiin ja markkinointikampanjoiden onnistumiseen.

Aalto-Setälä kuvailee työtä jatkuvaksi tasapainon hakemiseksi. Joskus kokeiluissa mennään pitkälle ja palataan takaisin, ja välillä ei ehkä kokeilla tarpeeksi.

Uuden Savoy-vaasin tai Teema-sarjan kaltaisen klassikon synnyttäminen ei onnistu sormia napsauttamalla.

”Pitää muistaa että Tapio Wirkkala, jolta muistetaan nykyään lähinnä Ultima Thule, teki noin 400 lasistoa. Niistä jäivät elämään vain muutamat, joita yleisö rakasti.”

Kuluttajat kuitenkin haluavat toisinaan piristystä ruokapöytäänsä, ja siksi esimerkiksi Teema-sarjasta tehdään uusia värivaihtoehtoja. Koko vanhaa sarjaa ei tarvitse heittää pois, vaan voi ostaa vaikka uudenväriset mukit.

Aalto-Setälän mukaan taustalla vaikuttaa myös trendi, jossa tavoitteena on selvitä vähemmillä tavaroilla. Kodit pienenevät. Tarvitaan monikäyttöisiä, helposti pinoutuvia astioita.

”Se asettaa niille harvoille tavaroille kovat vaatimukset, ja uskomme, että se määrää suuren osan kuluttajien valintoja. Meillä on siinä työsarkaa ihan riittämiin.”

Entä Artek, jolle Kjellin ehdotti 3d-tulostamista?

”Me 3d-tulostamme itse asiassa koko ajan. Se on osa kehitystyötämme. Tällä hetkellä emme kuitenkaan halua 3d-tulostaa lopullisia tuotteitamme”, Marianne Goebl sanoo.

”Se voi toki muuttua. Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muotoilu
 • Design
 • Artek
 • Iittala
 • Aino Frilander

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Olen käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti”

  3. 3

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  4. 4

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  5. 5

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  6. 6

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  7. 7

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  8. 8

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  9. 9

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  10. 10

   Salibandyliitto tutkii: sovittiinko ottelun päättyvän tasapeliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  6. 6

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää