Kulttuuri

Suomalaista seksiturismia ei voi pitää pelkkänä sikailuna, kertoo uutuuskirja – kirjoittajat ohittavat tyystin seksi­turismin pimeän puolen

Päivi ja Santeri Kannisto halusivat kirjoittaa kirjan, joka kertoisi seksiturismista ”moniäänisesti ja kiihkotta”, mutta päästäkseen tähän lopputulokseen he ohittavat tyystin ihmiskaupan, -salakuljetuksen ja lapsiprostituution.

Tietokirja

Päivi ja Santeri Kannisto. Kuuma loma – kuinka seksiturismi liikuttaa ihmisiä, rahaa ja tunteita. Atena Kustannus 2018. 280 s.

”Väittävät moralistit mitä tahansa, seksiturismilla on myös hyviä vaikutuksia.”

Näin kirjoittavat Päivi ja Santeri Kannisto keskiviikkona ilmestyneessä tietokirjassaan Kuuma loma – kuinka seksiturismi liikuttaa ihmisiä, rahaa ja tunteita - ja tietävät osuvansa tunteita kuumentavaan aiheeseen.

It-yrittäjä Santeri Kannisto ja liikkeenjohdon konsultti Päivi Kannisto jättivät työnsä vuonna 2004, ja ovat viettäneet siitä lähtien elämää maailmaa kiertäen ja tietokirjoja kirjoittaen. He törmäsivät ensimmäistä kertaa seksituristeihin heti matkansa alkumetreillä Koillis-Brasilian Fortalezassa.

Pari istui kahvilassa, kun lähellä istuva mieskolmikko alkoi vertailla kokemuksiaan paikallisten prostituoitujen kanssa – suomeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyllä tämä on todellista laatuaikaa.”

”Voi tapailla nättejä likkoja ja pimpautella pilluja pikkurahalla.”

”Hyvää se tekee likoillekin.”

Kannistot kiinnostuivat ja alkoivat kerätä aiheesta tietoa. He halusivat kirjoittaa kirjan, joka kertoisi seksiturismista ”moniäänisesti ja kiihkotta”.

Kirja on jaettu kahteen osaan.

Ensimmäisessä osassa Santeri Kannisto ruotii miesten seksiturismia. Osiossa käydään Thaimaassa, Filippiineillä ja Malesiassa. Toisessa osassa Päivi Kannisto käsittelee naisten sekä homomiesten harjoittamaa seksiturismia. Matkakohteina ovat Sri Lanka, Kenia ja Meksiko.

Kannistojen mukaan seksiteollisuuden merkitys kehittyvien maiden taloudelle ja ihmisille on suuri. Se tarjoaa kouluttamattomille töitä eikä edellytä pääomaa. Esimerkiksi Thaimaassa se tuottaa eri tutkijoiden mukaan 1–10 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, ja on seksityöläisten järjestön Empowerin mukaan tuottavampaa kuin riisin vienti.

Kirjoittajat kertovat monen kehitysmaan prostituoidun kokeilleen muitakin ammatteja vaikkapa kodinhoitajina tai tehdastyöntekijöinä, mutta töitä ei ole tai palkka ei riitä.

”Alapään kaupallistaminen on huonoista vaihtoehdoista paras”, Santeri Kannisto kirjoittaa.

Kirjassa ei käsitellä seksiturismin pimeimpiä puolia, kuten ihmiskauppaa, -salakuljetusta tai lapsiprostituutiota. Seksin myymisen haittapuolet kuitataan suht lyhyesti.

Mielenkiintoisinta antia kirjassa on seksituristien mielenmaiseman kuvaus.

Kannistojen mukaan seksituristit ovat usein tavallisia ihmisiä, jotka toteuttavat matkalla piilossa pitämiään tarpeita ja unelmia. Reissuihin voi liittyä toiveita jopa elämänkumppanin löytymisestä.

Kirjassa siteerattujen tutkimusten mukaan osa seksituristeista on miehiä, jotka eivät kelpaa kotimaidensa naisille joko epäviehättävän ulkonäkönsä tai konservatiivisten arvojensa takia. Kannistojen mielestä seksituristeja ei kuitenkaan voi niputtaa yhteen, sillä heidän motivaationsa ja elämäntilanteensa vaihtelevat.

Kuvaavaa kuitenkin on, että esimerkiksi Bangkokin baareissa länsimaisia miehiä houkutellaan iskulauseella ”pussy without attitude”, suomeksi ”pillua ilman asennetta”.

Pariutumisesta haaveilevat miehet etsivät tyttöjä, jotka kunnioittavat perinteisiä sukupuolirooleja. Heidän joukossaan on paljon yksinäisiä. Kannistot kuvaavat, kuinka mies saattaa ”käyttää” samaa tyttöä koko lomansa ajan, ja suhde muistuttaa seurustelua.

Moni mies näkee itsensä tytön katuojasta pelastaneena ritarina ja uskottelee itselleen prostituoidun pitävän työstään.

Osa seksituristien ja paikallisten naisten suhteista on kirjan mukaan kuin työsopimuksia.

Kannistot kertovat Thaimaassa tapaamastaan australialaisesta miehestä, joka maksoi vaimolleen kuukausipalkkaa seksistä, lastenhoidosta ja taloudenpidosta. Heidän mukaansa vaimo tienasi paremmin kuin sihteerit länsimaissa.

Santeri Kannisto toteaa, että köyhällä ei ole varaa kieltäytyä tarjouksesta.

Kirjassa kuvataan myös netin keskustelufoorumeja, jossa seksituristit vaihtavat kokemuksiaan.

Kokeneemmat varoittelevat palstoilla noviiseja rakastumasta. He haukkuvat baarityttöjä mustasukkaisuudesta ja väkivaltaisuudesta. Lisäksi he kertovat, että avioliittoon päässeet naiset manipuloivat ja kiristävät seksillä rahaa, eikä heistä pääse avioitumisen jälkeen eroon.

”On vaikea sanoa, kuka näissä suhteissa käyttää hyväksi ja ketä”, Santeri Kannisto kirjoittaa.

Kirjan tyyli on lennokas, ja raflaavia tarinoita riittää.

Suomalainen seksituristi kehuskelee ystävilleen hypänneensä ravintolan parvekkeelta alas, jotta hän välttää maksamasta brasilialaisen prostituoidun tilaamat samppanjat. Kannistot kohtaavat Mombasassa asuvan, eläkkeellä olevan brittiläisen metsänhoitajan, ja kertovat, kuinka tämä pyytää heitä vilkaisemaan alaikäisen tyttöystävänsä alapäähän ilmaantunutta kystaa välttyäkseen sairaalareissulta.

Manilassa he tapaavat italialaisen Fabion, jolla on ollut elämänsä aikana 401 kumppania. Välillä käydään katsomassa seksibaarissa kirsikkatytöiksi kutsuttuja neitsyitä, sitten puhutaan filippiiniläisistä postimyyntivaimoista ja lohtunaisista.

Monille mielenkiintoisin osuus kirjasta saattaa kuitenkin olla naisten seksiturismin kuvaus.

Naisturisteille seksiä myyviä miehiä kutsutaan kirjan mukaan Sri Lankassa rantapojiksi, Karibialla vuokrarastoiksi, Balilla Kuta cowboysiksi, Gambiassa bumstereiksi ja Senegalissa rumpalipojiksi. Joidenkin tutkijoiden mielestä naisseksituristit matkustavat miesten tavoin maksullisen seksin perässä, mutta toiset näkevät naisten hakevan romansseja.

Miesprostituoitujen työ on kirjan mukaan erilaista kuin naisten.

”He eivät tyrkytä itseään baareissa tai nytky näyteikkunoissa. Useimmat työskentelevät matkailubisneksessä turistioppaina, urheiluvälinevuokraamojen myyjinä, tarjoilijoina, baarimikkoina tai kiinteistönvälittäjinä. Iskeminen alkaa työn varjolla vaivihkaa, ja näin se ei yhdisty naisten mielessä seksiturismiin, vaan kiihkeään lomaromanssiin”, Päivi Kannisto kirjoittaa.

Hienovaraisuus on bisneksessä tärkeää.

Rantapojat esiintyvät hyvätapaisina, kiinnostavina ja luotettavina. He keskittyvät sataprosenttisesti naisen tarpeisiin, liehittelevät ja imartelevat. Työ on pitkälti psykologiaa.

Kanniston mukaan rantapojat valitsevat kohteikseen yleensä ylipainoisia, vanhempia naisia, jotka ovat paitsiossa kotimaassaan.

”Leidejä viedään ensin nähtävyyksiin, tanssimaan, ravintoloihin, shoppailemaan ja rannalle. Miehet kantavat kylmiä juomia ja kasseja, sivelevät aurinkorasvaa pintaan, pitävät kädestä ja kaulailevat. Aina työt eivät ole mieleisiä. Asiakkaan kanssa pitää jaksaa kuherrella, vaikka hammasta särkisi ja naama olisi turvonnut, sillä muuten ei ehkä ole varaa antibiootteihin”, Päivi Kannisto kirjoittaa.

Naisasiakkaat voivat olla epävarmoja, itseään etsiviä tyttöjä tai vanhempia, huonosta itsetunnosta kärsiviä naisia tai eronneita. Toisille seksi toimii terapiana, toisille jännittävänä vaihteluna.

Päivi Kanniston mukaan naisseksiturismiin ei liity ihmiskauppaa, eivätkä naiset yleensä jahtaa alaikäisiä tai palkkaa parittajia. Bodatut rantapojat eivät ole hänen mukaansa fyysisesti alakynnessä eikä seksin myymisestä myöskään aiheudu miehille samanlaista stigmaa kuin naisille.

Silti miesseksituristien tavoin osa naisista nauttii seksin ostamiseen liittyvästä vallantunteesta, Kannisto muistuttaa tutkija Jacqueline Sanchez Taylorin suulla.

Kirjoittajat kertovat halunneensa pitää kirjan tekstin kevyenä ja helppolukuisena, ja huomauttavat, ettei sen perusteella sovi tehdä tilastollisia yleistyksiä. Teksti on viihdyttävää, mutta kovin syvällisiä pohdintoja kirjasta ei löydy.

Välillä sen tyyli myös tökkii.

”Rattiin pääsee pikkurahalla eikä hurjastelun seurauksista tarvitse välittää. Ajonautintokin on automaatilla taattu. Ei muuta kuin tärpättiä käkättimeen ja menoksi”, Santeri Kannisto kuvaa Pattayan go go-baareja.

Keskittyminen tiukemmin pelkästään seksiturismiin olisi kannattanut.

Nyt sivuja vie aivan turhaan esimerkiksi Kuala Lumpurissa asuvan naistoimittajan esittely. Hän metsästää seksikumppaneita Tinderistä, eikä siinä pitäisi olla kenellekään mitään uutta 2018-luvulla.

Kustannustoimittajakin olisi voinut olla paremmin hereillä. Kirjassa esimerkiksi puhutaan moneen otteeseen muun muassa eri ihmisroduista, vaikka nykytieteen valossa biologisia rotuja ei ole.

Kiinnostavimmat pohdinnat tulevat kirjan lopussa, vaikka niiden käsittely jääkin pintaraapaisuksi.

Päivi Kannisto kirjoittaa, että seksityöläisten niputtaminen pelkästään uhreiksi ja raukoiksi vie heiltä ihmisarvon.

”Monet seksiturismin palveluksessa työskentelevät eivät tunnista leimojamme. He eivät koe itseään hyväksikäytetyiksi eivätkä he samastu seksityöläisen rooliin, johon yritämme heitä pakottaa.”

Näkökulma on tärkeä. Myös prostituoitujen järjestöt muistuttavat, etteivät seksityöläiset kaipaa surkuttelua tai pelastetuksi tulemista, vaan mahdollisuuksia parantaa itse omaa asemaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Prostituutio
 • Seksi
 • Turismi
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Venla Pystynen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolaisen Veikko Hamilon, 69, postiluukusta tupsahti yllättäen 7 500 euron remonttilasku – alkoi riita, jossa etsittiin maksajaa kylpyhuoneelle, jonka taloyhtiö oli jo luvannut hoitaa

  2. 2

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  3. 3

   Trump ja Juncker onnittelivat Putinia vaalivoitosta, ja länsijohtajat pillastuivat – ”Nyt ei ole onnittelujen aika”, ”häpeällistä”

  4. 4

   Sote-uudistusta ajetaan ”aivan uskomattomalla väitteellä”, sanoo Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa – Helsingissä kulut ovat hänen mukaansa kurissa

  5. 5

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  6. 6

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  7. 7

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  10. 10

   ”Naapurin isäntä nauroi, että pallit keikkuu takaikkunassa” – Haisuli-Hiacella on ajettu yli miljoona kilometriä ja kuljetettu jopa sonnia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  3. 3

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  8. 8

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  9. 9

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  10. 10

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  5. 5

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää