Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Kom-teatterin Veriruusut saa viisi tähteä: Työläistytöt tarttuvat aseisiin ja lopulta naisten voimistuminen tuhotaan karmealla tavalla

Lauri Maijalan ohjaus on empaattinen ja taiten tehty.

Draama

Veriruusut. Ensi-ilta Kom-teat­terissa. Alkuperäisteksti perus­tuu Anneli Kannon romaaniin Veriruusut, dramatisointi ja ohjaus Lauri Maijala, lavastus Markku Pätilä, pukusuun­nittelu Tiina Kaukanen, mas­keeraus Leila Mäkynen, valo­suunnittelu Tomi Suovankoski, äänisuunnittelu Jani Rapo. Rooleissa Oona Airola, Antti Autio, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff, Helmi-Leena Nummela, Inka Reyes, Niko Saarela, Ursula Salo, Saga Sarkola ja Eeva Soivio.

★★★★★

Heti aluksi pitää sanoa, että Kom-teatterin Veriruusujen kaltaista historian muistamista tarvitaan juuri nyt. Lauri Maijala on dramatisoinut ja ohjannut esityksen punaisten naiskaartista kertovasta Anneli Kannon romaanista Veriruusut.

Valkeakosken työläistyttöjen tarttuminen aseisiin kuvataan kasvukertomuksena, omiin oikeuksiin heräämisen kuvauksena ja isojen maailmanpoliittisten tapahtumien pelinappuloiksi joutuvien ihmisten kohtalona.

Onko niin, että vasta nyt olemme valmiit ottamaan Kannon lähes kymmenen vuotta sitten julkaistun romaanin vastaan näyttämöllä? Tarvittiin yksi ajatuskierros lisää historiantutkimukseen. Kenties tarvittiin uusi sukupolvikin, joka ei kirjoita voittajien tai häviäjien historiaa, ei rakenna sen jälkeistä synteesiä tai väitä kuvaavansa ihmistä vain yleisinhimillisesti irrallaan yhteiskunnasta vaan kurottaa pidemmälle.

Esitys on empaattinen historian ymmärtämiseen tarvittua prosessia kohtaan olemalla silti poliittista. Ville Kivimäen psykohistoriatutkimuksia tai Elisa Aaltolan empatiakirjoituksia voisi pitää sen sukulaisina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helmi-Leena Nummelan Sigridin kasvutarina on ihottomasti näytelty. Tunnekylmän uskonnollisen äidin (Eeva Soivio) ja kiltin, mutta heikon isän (Juho Milonoff) tyttärestä kasvaa itsetietoinen ja uhmakas. Oona Airolan näyttelemä Maija Halminen on kotoisin lämminsydämisestä ja sallivasta perheestä.

Saga Sarkolan Aino-Vihtoriina on unelmoivampi. Soivion rampa Lyyti haluaa myös tulla ”kerran elämässään ihmiseksi”.

Tyttöys, jota on pidetty vähempiarvoisena, saa vallan. Rakkauselämä ja naiseksi kasvamisen kauheus ja kauneus elävät vahvasti naisten karnevalismissa. Naisten voimistuminen tuhotaan karmealla tavalla.

Kom-teatterissa tehdään myös historiallisia karikatyyrejä. Ja millainen pitelemätön näyttämövoima pusertuu Ursula Salosta. Hän asettuu väkeväksi ääneksi niin äitinä kuin nuoria tyttöjä ahdistelevana johtaja Forsströminä. Esityksen miehet ovat monivivahteisia ja feminiinisiä. Näyttelijät ovat välittömästi läsnä, mutta samalla heidän tekninen taitavuutensa ja laulutaitonsa on hiottua.

Markku Pätilän lavastuksessa pyörönäyttämö muuntuu tehtaaksi, sisällissodan areenaksi, näyttämöksi näyttämöllä. Tomi Suovankosken äärimmäisen kauniit valot sekä sumut ovat suorastaan lyyriset tavassaan leikata historiaa.

Mikrohistoriallisuus on herkkyyttä nyansseille, ei yksityiskohtien vyöryä. Veriruusut on feministinen myös lähestymistavassaan. Kom-teatterissa Veriruusujen tarinaa ei oteta oman agendan keppihevoseksi, ei haeta kostoa, ei pilkata, ei revitä eikä raasteta. Moninaisuus piirtyy koko ajan esiin.

Ihme on se, miten kaikki tämä elää näyttämöllä ilman, että missään kohtaa on liikaa asiaa, liikaa informaatiota, liikaa suuntia. On osattu leikata, kiteyttää, tehdä leijuvan herkkiä kohtauksia ja löytää oikea musiikki.

Lopussa näyttelijät katoavat Elviira Willmanin Veriruusut-kappaletta laulavana joukkona teatterin kellariin. Ne ovat osa Kom-teatterin ja Suomen menneisyyttä.

Teatterin nomadinen luonne on läsnä. Maailma tulee olemaan yhä suuremmassa määrin vaeltavien ihmisjoukkojen maailma, jossa ihmiset kantavat mukanaan omaa historiaansa. Veriruusujen loppu ei vihjaakaan vain historiaan uppoamisesta vaan herkistää nykyhetkeen.

Jotta pääsisi katsomoon, on kuljettava näyttämön poikki. Tallotko sinne ripoteltuja ruusuja poistuessasi? Huomaatko, mitä niillä on kerrottavanaan?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää