Kulttuuri

Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Törhönen puhui häneen kohdistuvista syytöksistä julkisesti.

Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja ja professori Lauri Törhönen, 70, on pitänyt matalaa profiilia, mutta sunnuntaina hänet nähtiin TV1:n Arto Nyberg -ohjelman vieraana. Alunperin Törhösen oli tarkoitus kommentoida häirintäkohua jo aiemmin Peter Nymanin luotsaamassa keskusteluohjelmassa MTV3:lla, mutta Törhönen perui vierailunsa.

Yle julkaisi 31. tammikuuta jutun, jossa useat elokuva-alan naiset kertoivat Törhösen häirinneen heitä seksuaalisesti. Törhöstä syyttäneiden naisten mukaan elokuvaohjaajan annettiin käyttäytyä mielensä mukaan Taideteollisessa korkeakoulussa yli kymmenen vuoden ajan. Tuolloin elokuvakerronnan professorina työskennelleen Törhösen kerrotaan harrastaneen paitsi seksuaalista häirintää myös epäasiallista käytöstä ja työpaikkakiusaamista.

Törhönen erotettiin Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2006 opiskelijoiden ilmaistua, että hän on kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä elokuvakerronnan professorina.

1. helmikuuta Törhönen lähetti Ylelle lyhyen tiedotteen, jossa hän pyysi anteeksi, mutta kieltäytyi kommentoimasta naisten kertomia asioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kohun seurauksena Törhönen myös erosi tehtävästään Helsingin Kaapelitalon puheenjohtajana. Kaapelitalo on kiinteistöyhtiö, joka hallinnoi Kaapelitehtaan ja Suvilahden kulttuurikeskuksia.

Lauri Törhönen oli monelle illan odotetuin vieras, ja epäilemättä juuri siksi hän oli illan vieraista viimeinen. Törhösen astuessa studioon tuoleissa istuivat jo F1-kuski Valtteri Bottas ja Nightwish-yhtyeen keulahahmo Tuomas Holopainen.

Reilun varttitunnin mittaisessa haastattelussa Törhönen väisteli kysymyksiä, kiisti syyllisyytensä – ja kertoi vitsejä.

Nyberg esitteli Törhösen kertomalla, että tätä on syytetty naisten häirinnästä. Totisen näköinen Törhönen kätteli Nybergiä ja mutisi: ”Ja nyt miehiä.”

Nyberg sivuutti vitsin nopeasti ja kysyi Törhöseltä, mitä tämä vastaa hänestä esitettyihin syytöksiin.

”Toi on niin helppo kysymys esittää, että tekisi mieli ehdottaa että vaihdetaan paikkoja”, Törhönen sanoi, mutta jatkoi: ”Jos vakavasti puhutaan, niin jos vastaan kyllä se ei ole koko totuus, ja jos vastaan ei niin se ei ole koko totuus. Tässä on niin monta juttua ja harmaan sävyjä, että ei siihen ole yhtä vastausta.”

Nyberg jatkoi kysymällä: ”Mikä se vastaus sun mielestä on?”

Hermostuneen oloinen Törhönen huokaisi pari kertaa raskaasti.

”Siis mä, tuota, olen varmasti temperamenttini vuoksi ja ammattini vuoksi ja niin poispäin käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti, ja varmasti myöskin sanonut ja katsonut ja tehnyt sillä tavalla että siitä on voinut häiriintyä.”

Törhönen siirsi keskustelun syksyllä alkaneeseen #metoo-kampanjaan.

”Luulen, että tuolla on nyt kaksi ja puoli miljoonaa miestä jotka ovat joutuneet miettimään takautuvasti mitä on tehnyt, ja mitä ne näiden nykyisten standardien mukaan nyt tarkoittaa.”

Seuraavaksi Törhönen nosti esille sen, että häntä ei ole syytetty rikoksesta.

”Aikahan on muuttunut”, Törhönen sanoi. ”Se muuttui kuin katkaisijasta kääntämällä.”

Jo hieman rentoutuneempi Törhönen siirtyi muistelemaan sitä, kun hänen pienenä ollessaan isä vei katsomaan jäiden lähtöä Vanhakaupunginkoskella.

Jäidenlähtö toimi vertauskuvana äkkinäiselle muutokselle kulttuurissa – ja samalla se aukaisi padon Törhösen puhetulvalle.

”Voi sanoa, että elokuva ja teatteri ovat seksistisiä aloja koska niissä käsitellään kaikkea mitä elämässä on, kuolemaa myöten. Ja kaikki mitä elämässä on, on käsikirjoittajan työkalupakissa. Ja sitten jonkun pitää harjoitella ja näytellä niitä, ja jonkun pitää ohjata niitä...”

Tässä vaiheessa Nyberg keskeytti Törhösen yhä laajemmaksi turpoavan vuodatuksen.

”Että tässäkö on nyt tullut väärinkäsityksiä?”

Törhönen kiersi kysymyksen kertomalla omista opiskeluajoistaan ja machokulttuurista, joka on ”pesiytynyt alalle”. Nybergin kysyessä onko Törhönen itse koskaan machoillut tämä vastasi:

”Vähemmän, jos machoilu on sitä mitä minä ymmärrän. Mutta olen tehnyt virheitä tämän nykyisen standardin mukaan.”

Törhönen vaikutti hämmentyvän hetkeksi ja takelteli sanoissaan.

”Taidekoulut, eihän ne mitään pappisseminaareja ole.”

Törhönen jatkoi juttua elokuvakoulusta, kunnes Nyberg keskeytti hänet, tällä kertaa jo hieman ankarampaan sävyyn: ”Ymmärrätkö sä, että jotkut näistä ihmisistä ovat tosi pahastikin ahdistuneita? Semminkin, kun sä olet ollut proffana ja asemassa, jossa olet voinut vaikuttaa heidän uraansa ja elämäänsä.”

Törhönen sanoi ymmärtävänsä kysymyksen, mutta lähti jälleen sivupoluille: tällä kertaa siihen, että professorina ollessaan hänellä meni aikaa kansainvälisten suhteiden luomiseen ja rahan hankkimiseen. Hän vetosi myös siihen, että koulussa oli töissä ”isoja egoja”.

Nyberg keskeytti taas: ”Mutta puhutaan nyt tästä sun egosta ja siitä mitä sä olet tehnyt.”

Nyberg luetteli joitakin Törhöstä vastaan esitetyistä syytöksistä: sukuelimen paljastamista, kielisuudelmaa, riisumispyyntöjä.

”Olen tehnyt sellaisen elokuvan kuin Riisuminen”, Törhönen vitsaili.

Nyberg naurahti, mutta ei luovuttanut: ”Pitävätkö nämä [syytökset] paikkansa?”

”Eivät.”

”Tässä on nyt aika lailla sana sanaa vastaan”, Nyberg totesi.

Törhönen kuitenkin pysyi kannassaan.

”Siellä on ollut joku muu kuin minä.”

”Siis sä väität että ihmiset muistavat väärin, tahallaan tai vahingossa?” Nyberg kysyi.

”Muistatko sinä oikein kaiken kahdenkymmenen vuoden takaisen?” Törhönen esitti vastakysymyksen.

Seuraavaksi Törhönen siirtyi puhumaan elokuva-alan halailukulttuurista, nimeten Outi Nyytäjän sen tuojaksi.

”Spontaanina ihmisenä saatan halata toisia, sillä tavalla kuin jääkiekkoilijat halaavat toisiaan, mutta siitä on aika pitkä matka kielareihin, joita en tiedä harrastaneeni.”

Nyberg siirtyi Törhösen esittämään anteeksipyynnön huomauttaen, että se saattaa joillekin näyttää siltä, että Törhönen on tunnustanut syyllisyytensä.

Koska Törhönen oli ohjelman ajan pikemminkin pyrkinyt kiistämään kuin myöntämään syyllisyytensä Nyberg kysyi, mitä hän oikeastaan oli pyytänyt anteeksi.

”Pyysin anteeksi niiltä ihmisiltä joita olen häirinnyt ja toivon, että se anteeksipyyntö otetaan vastaan”, Törhönen vastasi. ”Olen tietenkin valmis keskustelemaan kaikkien ihmisten kanssa tästä, mutta julkisuudessa on sellaisia juttuja, että tiedän sataprosenttisesti etten ole ollut niissä mukana.”

Törhönen esitti, että julkisuuteen tuoduille syytöksille on olemassa jokin muu syy kuin se, että ne olisivat totta.

”Koen olevani henkilö jostain Woody Allenin elokuvasta joka ihmettelee mitä tässä oikein tapahtuu.”

”No mitähän tässä sun mielestä oikein tapahtuu?” Nyberg puuskahti. ”Yli kaksikymmentä naista muistelee erilaisia tapahtumia, joihin sut on liitetty. Sun mainehan on mennyt...”

”Joo, lopullisesti”, Törhönen totesi väliin.

”Etkö aio mitenkään puolustautua?” Nyberg kysyi.

”Ymmärräthän sä, että en pysty vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin”, Törhönen sanoi. ”Sen verran mussa on yleistä sensitiivisyyttä, että mulle ei ole ollut ennenkään vierasta, että puolet ihmisistä ei tykkää musta.”

Törhönen vetosi myös siihen, että ihmisillä on asiasta ennakkoasenteita, joita hän ei pysty muuttamaan.

”En ole täällä antamassa kasvoja miehille, vaan olen täällä ottamassa vastuun siitä mitä olen tehnyt.”

Törhönen sanoi ottaneensa aina vastuuta sanoistaan ja teoistaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että hän olisi myöntänyt syyllistyneensä niihin tekoihin, joista häntä nyt syytetään.

Nybergin kysyessä, mitä Törhönen aikoo seuraavaksi tehdä, tämä huokaisi taas pitkään.

”Se on hyvä kysymys. Tämähän on tällainen elossasäilymiskamppailu.”

Oikeusjuttua hän ei ole tällä hetkellä nostamassa, joskaan sitä ”ei voi pois sulkea”. Hänen mielestään ”kärkitiedotusvälineiden” päätoimittajien olisi pitänyt selvittää julkaistujen juttujen taustat tarkemmin.

Loppuun Törhönen kertoi vielä vitsin elokuva-alan ahdistelijoiden nimilistasta, johon julkisuudessa on viitattu.

”Jos sillä listalla olikin nyt ainoastaan minä ja [Akseli] Gallen-Kallelan Väinämöinen, joka on Ateneumin seinällä, niin olen hyvässä seurassa ja se oli lyhyt lista.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  2. 2

   ”Minä yritin, rakastin ja toivoin” – Hanna eli vuosia seksittömässä suhteessa, mutta lopulta jäljellä oli vain yksi vaihtoehto

   Tilaajille
  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  7. 7

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan kaikessa hiljaisuudessa lentokenttää, vaikka lupaa lentotoiminnalle ei vielä ole

  8. 8

   Tutkijat: Hiilineutraaliutta lupaileva Helsinki sivuuttaa yli puolet helsinkiläisten päästöistä

  9. 9

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  10. 10

   Miksi päiväkodeissa osoitetaan mieltä? Tyhjenevätkö hoitopaikat tänään kokonaan? HS kokosi yhteen faktat, jotka auttavat ymmärtämään päiväkotien ulosmarssia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  2. 2

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  3. 3

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  5. 5

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  6. 6

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  7. 7

   Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen löi säröä hallitukseen – Näin dramaattinen päivä eteni

  8. 8

   Synnytyksestä suoraan korkokenkiin ja meikkiin hypännyttä Katea on turha sääliä: Se on pohjimmiltaan ammatin­valintakysymys

  9. 9

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  10. 10

   30-vuotias mies tuomittiin vankeuteen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta – tarjosi ennen tekoa uhrille kannabista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  10. 10

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää