Kulttuuri    |   Kommentti

Selviytyjissä kouraisivat nälkä, häviö ja Sampo Kaulasen oikea käsi: tosi-tv-sarja heittäytyi kiinnostavaksi jo toistamiseen

Liitot ja nälkä, niistä oli tehty Suomi-Selviytyjien kolmas jakso.


Viime Selviyty­jät-jaksossa nähtiin ikimuistoinen tapaus, jossa suomalaiset miehet mokasivat kirveen kanssa. Se ei kuitenkaan osunut kehenkään, vaikka entisen alppihiihtäjän Kalle Palanderin verisestä polvesta ja kauppias Sampo Kaulasen riekaleisista pöksyistä olisi muuta voinut päätellä. Kolmannessa jaksossa kirves ei ottanut osaa Selviytyjien suuriin draamoihin, vaikka Kaulanen jo harkitsi kanojen sekä kaikkien vihollistensa lahtaamista.

Kolmosjakson suuret draamat nousivat nälästä, joka alkoi kalvaa suomiselviytyjiä. Ja nälkähän ajaa ihan normaalinkin ihmisen tunne-elämän sellaiseen kriisiin, jossa ihminen taantuu uhmaikäisen tasolle ja alkaa laukoa totuuksia. Olen kavereilta kuullut.

Mutta aloitetaan alusta.

Selviytyjät Suomi on tosi-tv-sarja. Siinä kahden heimon julkkisjäsenet kilpailevat keskenään siitä, kuka heistä selviytyy pisimpään alkeellisessa telttaleirissä, vaikka joka jaksossa vähintään yksi heimo äänestää ulos yhden jäsenen. Tämän jutun tarkoituksena on ruotia uusimman jakson tapahtumia humoristisessa hengessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellisen heimoneuvoston jälkeen, mahdollisesti myös nälän vaikutuksen alaisena Tugawessa kalvoi laulaja Cristal Snow’ta se, että jotkut olivat enemmän liitossa kuin toiset.

”Noku teillon kiva pieni neljän liitto, onneks olkoon, pitäkää hauskaa. Huomenna kun on haastetehtävä, niin mä heitän käteni ilmaan”, totesi Tanhupalloksi taantunut Snow.

Snow osui kuitenkin totuuden ytimeen ja onhan se epämotivoivaa katsojillekin, että Tugawen pudotuspeli on näin tuskallisen selvä jo tässä vaiheessa. Tästä lähti jakson rehellisyyslaukauskilpailu käyntiin ja rehellisyydestä piste Snow’lle.

Tyylipisteitä ei valitettavasti voi antaa, sillä olihan tämä nyt tosi-tv-universumin typerin asia sanoa ääneen. Ellei sanoja halua antaa kaikille vastaansa liittoutuneille tyypeille jonkin lisäsyyn vehkeillä itseään vastaan.

Seuraava rehellisyyspiste meni Kaulaselle, joka ryhtyi yllättäen ja pyytämättä kourimaan haaroväliään, ihan vain osoittaakseen, missä hän säilöö koskemattomuuskorua ja kuinka hikinen se tästä syystä on.

Näinä #metoo-aikoina on tietysti ihan solidaarista, että puoli miljoonaa suomalaista altistetaan omien tv-ruutujensa kautta tilanteelle, jossa mies työntää kätensä pöksyihinsä, kun he oikeasti halusivat vain katsoa kun julkkiksia nöyryytetään tosi-tv-sarjassa.

Mutta palataanpa Tugawen liittoumaan.

Sen jäseninä ovat Kaulasen lisäksi radiojuontaja Kimmo Vehviläinen, tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg ja fitness-ammattilainen Janni Hussi. Sen ulkopuolella ovat Cristal Snow ja räppäri James ”Musta Barbaari” Nikander, joita tilanne on hieman harmittanut.

Hieman yllättäen myös Hussia on alkanut harmittaa, sillä Ahti-Hallberg on naisten keskinäisessä valta-asemakamppailussa niskan päällä.

Sabitanin puolella maristiin samoista asioista kuin viime jaksossa, eli pokerinpelaaja Ilari ”Ilu” ”Thaimaannorppa” Sahamiehen kuorsauksesta. Sahamies voisi kaikesta päätellen menestyä kansainvälisissä kuorsauskilpailuissa vähintään pohjoismaiden mestaruustasolla. Sahamiehen vieressä pari viime yötä ”nukkunut” toimittaja Katja Ståhl näki silti myös tilanteen valoisat puolet.

”Rotat ei tule lähellekään Ilaria, koska se pörisee ja törisee siihen malliin.”

Ja tosi-tv-sarjojen vakionaama Juhana Helmenkalastajahan riemuitsi siitä, että joku muu ärsytti heimolaisia vähintään saman verran kuin hän. Iloa se on vahingonilokin.

Sahamies yritti pelastaa, mitä pelastettavissa on, kaivamalla kakkakuoppaa Noora Karman käskyttäessä vieressä. Mutta eihän se kuoppa kelvanut Karmalle ennen kuin hän oli itse kaivanut lopulliset lapiolliset. Kalojen maailmassa yhteisen kuopan kaivuu on pariutumisrituaali, mutta kakkakuopan kaivuulla näytti olevan enemmän yhteistä haudankaivuun kanssa.

Vuoden 2012 Miss Suomi Sara Chafak on puolestaan ihan omassa kuopassaan, ja sen nimi nälkä. Hän toteaa lopettaneensa puhumisen kolmisen päivää sitten, koska kaikki tavat, joilla säästyy energiaa, ovat tällä hetkellä oleellisia.

Ruuasta haaveilu saa kuitenkin Chafakin sanaisen arkun ryöpsähtämään auki, kun mentalisti Noora Karma kysyy, että millaisesta kilpailupalkinnosta hän haaveilee.

”Presso. Ja hedelmiä.”

Nainen on tunnustanut olevansa nälkäkuoleman partaalla, ja haaveilee pikkuruisesta sumpista ja hedelmistä. Itsehän haaveilen jo aamupalan ja lounaan välissä viineristä, soijalattesta ja puolen litran jäätelöpikarista, mutta tämä henkilö ei edes viikon nälkiinnyttyään.

Video näyttää, miten vaikea edes mentalistin on ymmärtää tällaista haavetta.


Ehkä hän ei nälältään vain pysty kertomaan, mitä kaikkea päässä oikeasti liikkuu. Tai tarkoituksena on ärsyttää Karmaa.

Ruoka saa myös Nikanderin sanaisen arkun aukeamaan.

Ja sieltäkin löytyy kaikkea ällöttävän tervehenkistä: pähkinöitä, banaania, taateleita ja linssikeittoa. Linssikeittoa? Ei rehellisyyspistettä Nikanderille.

Sentään Nikanderin listalle alkaa nopeasti tipahdella mokkapaloja, mustikkapiirakkaa ja muita uskottavia herkkuja, ettei nyt jää ihan sellainen olo, että julkkikset ovat jotenkin parempia ihmisiä kuin me, joille linssikeitto ja presso ovat ikäänkuin välttämätön paha, jotka valitaan silloin, kun kykenemme erityiseen hyveellisyyteen sapuska-asioissa.

Ja sitten tuli tämä kilpailu, jossa palkintona oli ruokaa.

James Nikanderilta pettivät hermot, kun hedelmät menivät sivu suun. Se ei ollut kaunista katseltavaa, mutta rehellisyyspisteen arvoista.

Sen sijaan tuotantotiimi ei saa rehellisyyspisteitä: Nikanderin repeämiset olivat taatusti paljon reippaampia kuin mitä ruuduissa nähtiin. Itsensä kouriminen on suomi-tosi-tv:ssä ok, mutta vihaisuus ei.

Jos rehellisyyspisteiden ropsahtelusta voi mitään päätellä, Tugawen ongelma heimona ei selvästikään ole rehellisyydessä, vaan yhteistyössä. Ei kulje ollenkaan niin hyvin kuin suomalaisilla olympiaviesteissä, pikemminkin on meneillään sellainen leijonameininki nyt.

Sabitanissa rehellisyyspiste meni Katja Ståhlille, joka myöntää himmailevansa – eikä Ståhlia olekaan nähty kilpailuihin osallistussa kuin silloin kuin on äärimmäinen pakko, ja silloinkin niin hetkellisesti kuin mahdollista.

Tugawessa keitellään kilpailun jälkeen painepataa pettymyssattumilla.

Jatkuvien häviöt ja julmat liittoutumiskuviot kanssa viiltävät erityisesti Snow’ta, jonka pureva analyysi heimon sisäisistä valta-asetelmista häviön jälkeen näkyy videolla. Rehellisyyspiste tästä.


Ei ole ihme, että Snow’ta tanhupallottaa. Ahti-Hallberg on siirtynyt hyvän äidin roolistaan vetämään pahaa äitipuolta, jossa on puolet liikunnanopettajaa ja toinen puoli wellness-konsulttia.

Seuraavaksi päästiinkin jo pudotuskihinöihin.

Tugawe aloitti sen jo hyvissä ajoin ennen koskemattomuuskilpailua. Cristal Snow’n pää oli tukevasti pölkyllä. Mutta se ei voi pudota, sillä Tugawe otti ensimmäisen voittonsa koskemattomuuskilpailussa.

Snow ihastuikin välittömästi heimon uuteen jäseneen, koskemattomuuspatsaaseen. Videolta näkyy, kuinka muutkin Tugawessa ihastuivat vähäsen – tai ainakin haluavat sijoittaa sen turvaan seksuaaliselta häirinnältä.


Sabitanissa häviö kirvoitti varsin katkeria kommentteja erityisesti James Nikanderia kohtaan. Ne johtuivat Nikanderin ilkeilystä. Se on tietysti jälleen rehellisyyspisteen arvoista, mutta lähes yhtä typerä veto kuin Cristal Snow’n heitot jakson alussa.

Jos Nikander pysyy pelissä heimojen yhdistymiseen saakka, Sabitanilla on hänestä jo selkeä käsitys, eikä se ole järin mairitteleva.

Kun tappiosta päästiin Sabitanissa yli, alkoi ennennäkemättömän monikerroksinen liittospagetti.

Ei voi kuin ihastella, miten nämä henkilöt onnistuvat pysymään selvillä omista liitoistaan samalla kun pyörittävät useampia sivuliittoja, väliliittoja ja valeliittoja. Eikä niillä ole edes kirjoitusvälineitä, saati sitten exceliä. Tai minkäänlaista luottamusta toisiaan kohtaan.

Rehellisyyspisteen rehellisyyspistettä ei voi jakaa spagettishow’sta. Katso itse videolta, olisitko pysynyt kärryillä siitä, kuka lähtee tässä jaksossa.


Jo ensimmäisessä jaksossa nähtiin, miten muista heimon jäsenistä pelinappuloina puhunut henkilö sai potkut kanssaleiriläisiltään.

”Tämä on myöskin sellainen persoonajoustoskaba”, laulaja ja joogaohjaaja Mariko Pajalahti totesi heimoneuvostossa.

Tämä on pelinappulapuheita huomattavasti fiksumpi tapa ilmaista, että on tietoinen pelin kulusta. Pelinappulana toisista ihmisistä henkilö paljastaa nimittäin pitävänsä itseään muita vähempiarvoisina kuin itseään. Rehellisyyspiste tämänkertaiselle heimosta pois potkitulle, zero tyylipoäng.


Jakson loppuhuipennuksena nähtiin, kun mentalistina itseään elättävä Noora Karma yllättyi heimoneuvoston lopputuloksesta. Toisaalta, wikipedian mukaan mentalistit vain pyrkivät antamaan vaikutelman, että heillä on yliluonnollisia kykyjä, eivätkä väitä, että heillä on niitä. Karmalle tästä rehellisyyspiste.

Karman hienosta loppukiristä huolimatta epävirallinen Suomi-Selviytyjien rehellisyyspistekilpailu päättyi tällä kerralla Tugawen voittoon. Se johtui lähinnä siitä, ettei Sabitanissa edes oikein yritetty osallistua – spagetissaan piehtaroinut heimo yritti jopa aktiivisesti vältellä minkäänlaista rehellisyyttä.

Selviytyjien kokonaistilanteessa puntit tasoittuivat kolmosjaksossa, mutta katsojat ovat suuressa vaarassa.

Kun Sabitan poisti joukostaan Katja Ståhlin vahvimman liittolaisen ja Snow on pölkyllä Tugawessa, on täysin mahdollista, että ensi jakson lopussa leikkautuu ikuisiksi ajoiksi noin 50 prosenttia ohjelman hauskimmista hetkistä.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Selviytyjät
 • Televisio
 • tosi-tv
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää