Kulttuuri

SK: Panu Rajala vähättelee Tampereen yliopiston entisten opiskelijoiden ahdistelusyytöksiä – ”Mitään ei tullut minun tietooni tai pöydälleni”

Teatterin ja draaman tutkimuksen entiset opiskelijat syyttävät Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä ja puuttumattomuudesta oppiaineen ongelmiin, kertoo Suomen Kuvalehti. Rajala toimi professorina Tampereella vuoteen 2005 asti.

Tampereen yliopiston entiset opiskelijat syyttävät teatterin ja draaman tutkimuksen professorina toiminutta kirjailija Panu Rajalaa seksuaalisesta häirinnästä sekä haluttomuudesta puuttua opiskelijoiden esiin tuomiin ahdistelutapauksiin.

Rajala oli oppiaineen professori vuosina 1997–2005. Opiskelijoiden laatimassa muistiossa todetaan, että oppiaineessa vallitsi Rajalan aikana ilmapiiri, jossa seksuaalinen häirintä ”kuului asiaan”.

Muistiosta ja häirintäsyytöksistä kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

”Seksuaalista ja sukupuolista häirintää katsottiin läpi sormien ja pidettiin joko vähäpätöisenä tai ei minkäänlaisena ongelmana”, muistiossa todetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rajalan alaisuudessa Tampereella opetti sama henkilö, jonka irtisanottiin Kallion lukion lehtorin virasta lukuisten ahdistelusyytösten vuoksi. Opettajan entiset oppilaat kertoivat loppuvuodesta 2017 HS:lle, että seksuaalinen häirintä kuului opettajan toimintatapoihin myös Tampereella.

Kun Kallion lukion ahdistelutapaukset tulivat julkisuuteen marraskuussa 2017, Tampereen yliopiston entiset draamaopiskelijat perustivat Facebook-ryhmän, jossa pohdittiin, olisiko Kallion lukion tapahtumiin voitu vaikuttaa aikaisemmin.

Ryhmässä laadittu tuenilmaisu lähetettiin Kallion lukioon. Lisäksi viisi Tampereen entistä draamaopiskelijaa laati vuoden 2017 lopussa muistion Rajalan professorikaudesta Tampereella.

Ahdistelu ja epäasiallisen käytöksen hyväksyminen ajoittui muistion mukaan 2000-luvun alkuun. Muistiossa kerrotaan, että opiskelijoiden edustajat ottivat keväällä 2001 yhteyttä ylioppilaskunnan sosiaalipoliittisten asioiden sihteeriin, jonka ehdotuksesta keskusteltiin Rajalan toimistossa.

Opiskelijoiden mukaan Rajala vaikutti tilanteesta kiusaantuneelta, eikä ottanut syytöksiä vakavasti. Nyt kirjailijan uran ohella tutkijana ja dramaturgina toiminut Rajala kommentoi syytöksiä Suomen Kuvalehdelle.

Rajala väittää, ettei ollut tietoinen ahdistelusyytöksistä.

”Jos (opiskelijat) ovat keskenään kuhisseet, niin se on mahdollista, mutta mitään ei tullut minun tietooni eikä pöydälleni.”

Opiskelijoiden mukaan asia oli tämän tapaamisen lisäksi esillä myös oppiainekokouksessa keväällä 2001.

”Siinähän minun olisi pitänyt olla mukana, mutta kas kun se on pyyhkiytynyt pois mielestä. Varmaan semmoinen (tapaaminen) oli, jos näin muistetaan, mutta ihmeen heikosti siitä muistuu mieleen mitään täsmällisempää tai yksityiskohtaisempaa”, Rajala sanoo.

Hän myöntää, että saattoi suhtautua vähättelevästi ongelmaan ja syyttää opiskelijoita ylireagoinnista.

Tampereella tehtiin syksyllä 2000 teatteriproduktiona Ilveilijöiden talo, jossa Rajala näytteli myös itse. Opiskelijoiden kertomuksen mukaan produktioon osallistunut ammattinäyttelijä ahdisteli yhtä naisopiskelijaa harjoituksissa, joissa Rajala oli paikalla.

Rajala ei tällaista muista, mutta sanoo lehdelle, että ”tietysti siihen aikaan oli vapaampaa käytöstä vallalla”. Opiskelijoiden mukaan professorin käytökseen kuuluivat seksuaaliset vihjaukset ja ehdottelu, sekä naisten ulkonäön kommentointi ja humalaiset lähentelyt.

Muistion mukaan Rajala olisi kehottanut harjoituksissa yhtä naisopiskelijaa ottamaan housunsa pois hänen edessään, sillä ”se olisi ihanaa”.

”Olisinko niin? Tämmöinen ronski hevoshuumori silloin joskus lohkesi, mutta ei siinä mitään tarkoituksellista tendenssiä tai pyrkimystä mihinkään toimintaan ollut. Kaipa sitä siihen aikaan sitten irroteltiin, mutta en todellakaan muista”, Rajala vakuuttaa.

Rajala myöntää, että hänen olisi pitänyt puuttua opiskelijoiden esiin tuomiin ongelmiin. Hän puolustautuu sanomalla, etteivät kurinpidolliset ulostulot kuulu hänen luonteeseensa.

Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen professuurista Rajala jäi virkavapaalle vuoden 2002 alusta. Hän kertoo keskittyneensä tuolloin kirjoittamaan Tampereen teatterin historiaa.

Keväällä 2002 järjestettiin Tampereella Taideaineiden tulevaisuus -niminen seminaari, jossa opiskelijat toivat jälleen esiin ahdistelutapauksia ja vaativat niihin puuttumista.

Ainejärjestön puheenjohtaja toiminut Aksu Piippo kertoo Suomen Kuvalehdelle, että Rajala oli seminaarissa paikalla, vaikka oli virkavapaalla.

Piipon mukaan hänen pitämänsä, ahdistelua käsitelleen, puheenvuoron jälkeen Rajala nousi ja sanoi, että ”tämän jälkeen en työssäni jatka”. Sitten hän käveli ulos salista, eikä palannut enää hoitamaan virkaansa.

Rajala muistaa tapahtumat toisin, mutta myöntää lähteneensä muuttuneen tilanteen vuoksi.

Hän sanoo olevansa yllättynyt sekä ahdistelusyytöksistä että väitteistä epäasiallisen käytöksen sallimisesta.

”En minä kyllä pannut merkille. Paitsi että tietysti siihen aikaan oli vapaampaa käytöstä vallalla. Mutta en mitään erityistä tapausta ja ilmiötä, joka olisi herättänyt huomiota, muista nähneeni”, Rajala sanoo.

Kirjoitusta on tiivistetty pe 23.2. klo 14.35.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • Joonas Turunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää