Kulttuuri    |   Näkökulma

Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

Jennifer Lawrence poseerasi avarassa mekossa lämpimästi puettujen miesten keskellä Lontoon hyytävässä ilmassa. Se oli täysin näyttelijän oma päätös, mutta ei ehkä fiksuin sellainen.

Kuva aiheuttaa kylmiä väreitä. Siinä viisi henkilöä poseeraa rivissä lontoolaisen hotellin katolla. He ovat ohjaaja Francis Lawrence ja näyttelijät Matthias Schoenaerts, Jennifer Lawrence, Joel Edgerton ja Jeremy Irons. Kuva on otettu tilaisuudessa, jossa oli mahdollisuus kuvata Red Sparrow -elokuvan tähtiä.


Miehet ovat pukeneet kunnolla vaatetta päälle. On paksut takit yllä ja kunnon kengät jalassa. Keskellä näyttelijä Jennifer Lawrence seisoo avonaisessa Versacen mekossa ja pelkissä sandaleteissa.

Lämpöä on neljä astetta. Kevyt tuulenvire heiluttaa Lawrencen hiuksia.

Hänellä on pakko olla kylmä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaalinen media ei jäätynyt. Alkoi spekulointi siitä, kuka on pakottanut Lawrencen pukeutumaan avonaiseen mekkoon? Ja miksi kukaan herroista ei käyttäytynyt kuin herrasmies ja lainannut takkiaan?

Kuvaa katsovien ensimmäinen johtopäätös oli, että näyttelijä ei olisi saanut itse valita mekkoaan tai pukea takkia päälleen.

Kyseenalaistettiin siis se, onko Lawrence päättänyt itse pukeutumisestaan. Jos Jeremy Irons olisi värjötellyt shortseissa ja t-paidassa, hän olisi ollut katsojien silmissä joko kuumaverinen, hyvin kylmää sietävä tai tomppeli.

Lawrence osallistui keskusteluun Facebookissa. Hän kumosi napakasti spekulaatiot.Vapaasti suomennettuna Lawrencen vastaus menee näin:

”Vau. En tiedä, mistä aloittaisin tässä ”Jennifer Lawrence pitää paljastavaa mekkoa kylmässä” -keskustelussa. Tämä ei ole ainoastaan täysin naurettavaa, olen myös todella loukattu. Tuo Versacen mekko oli ihana, luuletteko, että aion peittää tuon upean mekon takilla ja huivilla? Olin ulkona viisi minuuttia. Olisin seissyt vaikka lumessa tuossa mekossa, koska rakastan muotia ja se oli minun valintani.

Tämä on seksististä, tämä on naurettavaa, tämä ei ole feminismiä. Ylireagointi siihen, mitä joku sanoo tai tekee ja typerien kiistojen luominen siitä, mitä valitsen päälleni ja mitä en, ei vie meitä eteenpäin. Se vie huomion todellisilta ongelmilta. Ryhdistäytykää ihmiset. Kaikki, mitä näette minun ylläni on minun valintani. Ja jos haluan olla kylmissäni, se on minun valintani myös.”

Hyvä että täsmensit, Jennifer. Rohkea teko.

Valinta on tosiaan Lawrencen oma. Aikuinen nainen on kykenevä päättämään itse, millaisissa vaatteissa milloinkin kekkuloi.

Kenelläkään ei ole siihen mitään nokankoputtamista.

Toinen kysymys on, mikä tapauksessa on feminismiä ja mikä ei.

Naisen pukeutumisvalintojen kyseenalaistaminen ei tosiaan ole feminismiä. Silti kritisoimme asuja jatkuvasti. Naisen ulkonäkö on edelleen julkisempaa riistaa kuin miesten. Kauhistelemme teinityttöjen paljaita nilkkoja pakkassäällä ja arvostelemme linnanjuhlien iltapukuja asteikolla toppi vai floppi.

Toisaalta naisten pukeutumista ohjaavat monet muutkin voimat kuin oma pää. Vaikka teinien ja linnanjuhlavieraiden päätökset ovat omia, niihin vaikuttavat muotibisnes, media, tarve näyttää hyvältä – ja julkisuuden henkilöiden asuvalinnat.

Lawrence ei kokenut palelevansa. Hyvä niin.

Mutta millaisen esimerkin näyttelijä antaa lontoolaishotellin katolla meille naisille? On ok palella, jos päällä on Versace? Vai pikemminkin: jos päällä on Versace, niin sitä ei TO-DEL-LA-KAAN peitetä millään, vaikka vilu tulisi?

Ymmärrän Lawrencea. Mutta ymmärrän myös kauhistelijoita. Jokainen meistä on tehnyt joskus sen saman mokan. Lähtenyt kotoa liian vähissä vaatteissa ja kärvistellyt loppupäivän. Välillä sitä toivoo pakkaskelillä, että kiva mekko olisi toppahaalari.

Vaatteet ovat itseilmaisun väline, mutta niiden ensisijainen tarkoitus on pitää meidät lämpimänä. Tältä kantilta katsottuna Versacen avonainen mekko Lontoon koleassa ilmanalassa ei näytä nappivalinnalta. Lawrencen kommentti, että kylmissään oleminen on hänen valintansa on vastuuton ja lapsellinen.

Kanssasisaret: pukeutukaa kuinka haluatte. Olkaa rohkeita, olkaa omapäisiä. Mutta ennen kaikkea: olkaa fiksuja.

Mikään mekko ei ole paleltumisen arvoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Media
 • Näkökulma
 • Kulttuuri
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  10. 10

   Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää