Kulttuuri

Miksi me tunnemme rakkautta vain omanlaisiamme kohtaan, kysyy Eija-Liisa Ahtila uudessa taideteoksessaan – ja antaa sinulle hetkeksi simpanssin kädet

Eija-Liisa Ahtilan uusin teos Mahdollinen rakkaus on nyt nähtävissä Mäntässä. Seuraavaksi sen nähdäkseen pitääkin matkustaa Sydneyhin.

Efekti on yksinkertainen mutta tehokas. Istut pöydän ääreen, asetat kätesi niille annetuille paikoille. Hätkähdät: omien käsiesi sijaan sinulla on simpanssin karvaiset kyynärvarret ja parkkiintuneet kämmenet. Kädet liikkuvat hiljakseen, ja hetken ajan et voi olla ihan varma, liikutteletko niitä itse vai et.

Tunnet oudon hellyyden aallon tuntematonta simpanssia kohtaan. Kädet voisivat yhtä hyvin olla sinun.

Videonäytöillä varustetut pöydät ovat yksi osa kuvataiteilija Eija-Liisa Ahtilan uusinta teosta Mahdollinen rakkaus, joka on esillä ensimmäistä kertaa Mäntän Serlachius-museo Göstassa. Mäntän jälkeen teos nähdään Sydneyn biennaalissa Aus­traliassa.

Ahtilan yksityisnäyttely on parhaillaan esillä arvostetussa Marian Goodman Galleryssa Pariisissa. Myöhemmin tänä vuonna ovat vuorossa isot yksityisnäyttelyt M-museossa Belgian Leuvenissa ja Ludwig-museossa Budapestissa. Ne eivät ehkä ole maailman kärkimuseoita, mutta kärki­museoita Ahtila on jo kolunnut.

”Ei näyttelyä Tate Moderniin saa kuin kerran elämässä”, Eija-Liisa Ahtila sanoo Serlachius-museon ravintolan pöydässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teokseen kuuluu myös video simpanssista sekä vanhanaikaisille led-näytöille luotu video­teos, jossa näyttelijä Matleena Kuusniemen esittämä nais­hahmo leijuu halki avaruuden.


Teoksessa Ahtila käsittelee mahdollisuutta kokea empatiaa ja rakkautta muita eläviä olentoja kohtaan. Mistä rakkaus syntyy? Milloin? Mikä rajaa sen niin, että me kunnioitamme vain omanlaisiamme? Keitä me olemme asettumaan simpanssin tai muunkaan elävän yläpuolelle? Miksi me otamme niin huonosti huomioon niiden tarpeet?

Ja sitten ollaan jo filosofisten peruskysymysten äärellä: Mikä edes on ihminen?

Eija-Liisa Ahtila kertoo, että videonäyttöpöytien taustalla vaikuttaa menetelmä, jolla hoidetaan aavesärkyä – siis esimerkiksi amputoidussa raajassa tuntuvaa kipua. Säryn aiheuttavat toimettomiksi jääneet hermot, jotka lähettävät kipusignaaleja ikään kuin vanhasta muistista.

Peili­terapiassa aave­särystä kärsivän aivot huijataan uskomaan, että poistettu raaja on edelleen olemassa. Amputoitu käsi piilo­tetaan peilin taakse, ja peili heijastaa terveen käden. Näyttää siis siltä, että käsiä olisi kaksi.

Hoito voi rauhoittaa aivot, joille näkö- ja tuntohavainnon ristiriita on ollut liikaa.

Mahdollisen rakkauden versio tästä terapiasta tuo toisen kädellisen lähelle.

Ahtila tuli tunnetuksi teoksilla, jotka käsittelivät ihmisten välisiä suhteita. Aiheisiin ovat kuuluneet muun muassa seksuaalisuus, väkivalta, kuolema, ero ja mielen järkkyminen.

Mutta jos katsoo tarkemmin, eläimet ovat juosseet Ahtilan teoksissa ihmisten asioiden rinnalla pitkään. Jo varhaisessa valokuvasarjassa Dog Bites (1992) nainen poseeraa koiramaisesti.

Kun Ahtila seisoi Kiasman näyttelyssään vuonna 2013, saleissa kaikui eri teoksista kuuluva koirien haukunta.

Jo 1993 valmistuneessa teoksessa Me/We, Okay, Gray oli kohtaus, jossa nainen ilmaisee ­itseään haukkumalla. Myös Lohdutusseremoniassa (1999) haukutaan.

Rukoushetki (2005) oli jonkinlainen käännekohta. Siinä Ahtila käsitteli koiransa kuolemaa. Siihen liittyi häpeää: voiko siitä tehdä taidetta?

”Ajattelin, että olisin nyt edes tehnyt vaikka afrikkalaisen perheen ainoan lehmän kuolemasta”, Ahtila sanoo ja hymähtää.

Mutta tietenkin taidetta voi tehdä isommista ja pienemmistä aiheista. Sen jälkeen eläimet ja luonto ovat saaneet Ahtilan teoksissa yhä suuremman roolin. Teos Vaakasuora (2011) oli kuusiosainen kuusen muotokuva. Teoksen Tutkimuksia draaman ekologiasta (2014) esiintyjiksi oli listattu Kati Outinen, vanha husky, korpipaatsama ja akrobaattiryhmä.

Viime vuosina taiteessa on puhuttu paljon posthumanismista. Siihen kietoutuvat myös Ahtilan uudet teokset.

Termi viittaa ajatukseen, jonka mukaan ihminen ei ole muiden luontokappaleiden yläpuolella, eikä ihmisellä siksi ole myöskään oikeutta käyttää luontoa hyväkseen.

Aiheeseen ovat tarttuneet myös muun muassa Terike Haap­oja ja Laura Gustafsson, joiden teos Museum of Non­humanity nähtiin syksyllä 2016 Helsingin Suvilahdessa ja viime syksynä Norjan Momentum-biennaalissa. Biennaalin arviossa Artforum-taidelehden kriitikko kiitti teosta perusteellisuudesta ja vilpittömyydestä.

Posthumanismi on niin tärkeä aihe, että mitä enemmän ihmiset tekevät siitä teoksia, sen parempi, Ahtila sanoo.

Miksi? Siihen liittyvät niin isot olemassaolon kysymykset, että niitä on vaikeaa tiivistää yhteen haastatteluun.

”Keitä me olemme, mikä tämä planeetta on ja mitä meidän ympärillämme tapahtuu – ilmastonmuutos ja sukupuuttoaalto, tai maailmanlaajuinen muuttoliike eloonjäämiskeinona”, Ahtila luettelee.


”Mitä me teemme ja miksi, mikä on meidän elämämme eettinen pohja ja mitä meidän pitäisi kyetä tekemään?”

Ilmastonmuutoksen kaltaisen ongelman ratkaiseminen on toki todella, todella vai­keaa. ”Mutta minusta tuntuu hyvältä toiminnalta kääntyä siihen suuntaan, missä näemme oman suhteemme muuhun elävään”, Ahtila sanoo.

Mahdollinen rakkaus Serlachius-museo Göstassa Mäntässä 6.1.2019 saakka. Korjaus 3.3. kello 10.45. Täsmennetty Pariisin-näyttelyn aukioloaika.

Kuka?

Eija-Liisa Ahtila


 Syntynyt Hattulassa 1959.

 Kansainvälisesti tunnetuin suomalainen nykytaiteilija.

 Nimitettiin vuonna 2009 Suomen nuorimmaksi taiteen akateemikoksi.

 On yksi arvostetun Marian Goodman Galleryn taiteilijoista.

 Esiintyy tänä keväänä Sydneyn biennaalissa.

 Viimeisimpien teosten tekemistä on tukenut Mäntän Serlachius-museo, joka on viime vuosina kerännyt yhden maailman merkittävimmistä Ahtila-kokoelmista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
 • Kulttuuri
 • Aino Frilander

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  3. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  4. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  5. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  6. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  7. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  8. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  9. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  10. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  13. Näytä lisää