Kulttuuri    |   Kommentti

Saara Aalto voitti itsensä kilpailussa, joka ei ollut kilpailu – ja onnistui silti häviämään

Lauantaina nähdyn UMK-lähetyksen mukaan Saara Aallon on ihan pakko voittaa tai ainakin pärjätä hyvin tämän vuoden Euroviisuissa. Kovat viisutoiveet voivat murskaantua jälleen kerran toukokuussa.

Saanko kertoa vitsin?

Kerron silti.

”Veikkaan, että tällä kertaa Uuden musiikin kilpailun voittaa Saara Aalto!”

Nyt voi nauraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos vitsi ei aukea, se ei ole ihme. Siinä ei ole mitään hauskaa. Ei tietenkään, koska Saara Aalto valittiin lauantaina Suomen euroviisuedustajaksi kappaleellaan Monsters.

Silti samaa juttua on kerrottu marraskuusta 2017 lähtien. Silloin Yleisradio ilmoitti, että tällä kertaa Uuden musiikin kilpailua ei käydä ollenkaan perinteisessä muodossaan.

Ei nähdä paria kymmentä laulajaa ja yhtyettä, jotka kamppailevat pääsystä Suomen euroviisuedustajaksi. Ei nähdä alkukarsintoja ja normaalia UMK-finaalia, jossa jännitetään, kuka sinne Euroviisuihin tänä vuonna menee.

Yle päätti nimittäin tehdä jotain uutta Suomen euroviisuhistoriassa ja lähettää kilpailuun ohituskaistalta ilman karsintoja valitun ”kutsuvierasartistin”, eli Saara Aallon.

Aalto pantiin UMK:hon kilpailemaan itsensä kanssa, ja siksi somesta on voinut lukea hurjan määrän vitsejä siitä, ”voittaakohan Saara Aalto tällä kertaa vai jääköhän tapansa mukaan toiseksi”.

Aalto esitti UMK-finaalissa kolme kappaletta (Monsters, Domino ja Queens), jotka oli julkaistu edeltävinä viikkoina. Niistä sekä katsojat että kansainväliset raadit saivat äänestää suosikkinsa, josta tuli Suomen viisukappale. Monsters voitti selvällä erolla kahteen muuhun.

On ainakin yksi henkilö, jota vitsi Saara Aallon voitosta ei ole naurattanut missään vaiheessa.

Suomen musiikintekijöiden yhdistys ja sen toiminnanjohtaja Aku Toivonen lähestyi Yleä avoimella kirjeellä, kun Aallon valinta oli julkistettu.

Toivosen mukaan suomalaiset musiikintekijät kokivat tulleensa petetyksi, koska Yle oli järjestänyt normaaliin tapaan UMK-sävellyskisan. Lopulta nuo osallistujat sivuutettiin täysin, kun edustajaksi valittiin Aalto.

Toivonen on sanonut, että musiikintekijät eivät voi luottaa enää siihen, muuttuvatko euroviisuehdokasta valitsevan kilpailun säännöt uudestaan tulevina vuosina.

Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio antoi Toivoselle varsin kovasanaisen vastauksen tällä viikolla Lännen Median haastattelussa. Autio syytti Toivosta oman viisuedun tavoittelusta ja sanoi, että 90 prosenttia ihmisistä on ollut tyytyväisiä suoraan valintaan.

Myöhemmin Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén joutui perumaan Aution kommentteja Toivosen oman edun tavoittelusta ja pyytämään anteeksi.

”Ymmärrän, että osa kisaan osallistuneista musiikintekijöistä on ärtyneitä siitä, että kilpailun toteutuksen tapa muuttui näin. Emme toimi jatkossa näin. Tulevina vuosina joko kutsumme artistin tai käynnistämme kilpailun”, Vilén kirjoitti Ylen sivulla.

Ehkä kutsuminen oli ainut tapa saada X Factor -suosion jälkeen kansainvälisestikin suosituksi noussut Aalto mukaan.

”Olin vuoden 2016 jälkeen ollut sitä mieltä, että tulen mukaan vasta, kun minua pyydetään kisaan suoraan”, Aalto kertoi marraskuussa tiedotustilaisuudessa, jossa hänen valintansa julkistettiin.

Aalto on pyrkinyt kaksi kertaa aiemmin sooloartistina Suomen euroviisuedustajaksi. Kummallakin kertaa hän jäi toiseksi. Lisäksi Aalto on ollut kolme kertaa mukana taustalaulajana.

Ei siis ole ihme, että Aaltoa ei välttämättä enää olisi houkutellut ajatus kamppailusta muiden artistien kanssa. Tasavertaisempaa ja mielenkiintoisempaa se kuitenkin olisi ollut. Jos Aalto on niin suosittu kuin esimerkiksi Yle uskoo hänen olevan, hän olisi todennäköisesti voittanut kisan joka tapauksessa.

Nyt päädyttiin järjestämään UMK-kilpailu, joka ei oikeastaan ollut kilpailu ja jossa Aalto kilpaili itseään vastaan kolmiottelussa.

Yle lupasi etukäteen, että tällaisella järjestelyllä saataisiin maailmanluokan show ja kolme viisuvoittajaksi kelpaavaa kappaletta.

Kumpaakaan näistä lupauksista ei lauantai-illan perusteella onnistuttu lunastamaan. Ehkä huumorintajuni on vain huono, mutta UMK-lähetyksen väkinäiset väliaikavitsit naurattivat suunnilleen saman verran kuin aikaisemmin kertomani vitsi.

Omalla tavallaan hupaisinta tai ainakin sympaattisinta oli se, että Aallon ohella UMK:ssa esiintyivät kaikista maailman artisteista Melanie C ja CatCat. Jälkimmäistä perusteltiin sillä, että CatCat oli 24 vuotta sitten Suomen edustaja Euroviisuissa.

Mel C:n esiintymisen syy sen sijaan jäi täysin mysteeriksi. Spice Girls -yhtyeestä tunnettu laulaja kävi laulamassa lähes 18 vuotta vanhan I Turn to You -hittinsä ja lähti pois.

Ehkä muiden esiintyjien oli tarkoitus saada illan päätähti loistamaan entistä vahvemmin.

Siinä onnistuttiin: Aalto oli ehdottomasti illan tähti, eikä hänen lahjakkuuttaan voi edelleenkään kiistää. Ei sitä kukaan ole koskaan yrittänytkään. Erityisesti X Factorin aikaan suomalainen media täyttyi viikoittain loputtomista Aaltoa ylistävistä jutuista.

Silti Aalto tuntuu kantavan suomalaiselle medialle edelleen tietynlaista kaunaa. Aalto on puhunut usein siitä, miten Suomessa hänestä on kirjoitettu ilkeästi, ja teema nousi esille myös erityisesti Monsters-kappaleen esittelyvideolla. Aalto kertoi kappaleen auttavan pääsemään irti kaikista negatiivisista kommenteista.

Luultavasti tämä kirjoitus luetaan nyt taas yhtenä osana suomalaisen median ikävää kirjoittelua, vaikka se ei ole minkäänlainen tarkoitus itsessään.


On silti voitava todeta, että juuri voittajaksi äänestetty Monsters tuntui esityksenä kaikkein heikoimmalta ja tylsimmältä.

Siksi UMK-lähetyksen päätyttyä tuntui siltä, että Aalto oli onnistunut sittenkin häviämään itseään vastaan käymänsä kilpailun.

Kuten Oskari Onninen kirjoitti reilun viikon takaisessa arviossaan, Monstersin voitto oli pedattu käytännössä jo varmaksi ennen kuin minuuttiakaan UMK-lähetyksestä oli nähty.

Aallon kolmea kappaletta ei julkaistu tasavertaisina kilpailijoina toisilleen samaan aikaan, vaan ne päästettiin ilmoille viikon väleillä toisiinsa verrattuna. Monsters julkaistiin jo helmikuun alussa, nousi radioiden soittolistoille ja pyöri viikkojen ajan Spotifyn kuunnelluimpien kappaleiden joukossa.

Sen sijaan toisena julkaistu Domino ja viimeisenä pihalle päästetty Queens eivät päässeet ollenkaan samaan imuun. Spotify-kuuntelut puhuvat karua kieltä: Monstersia on kuunneltu siellä yli kaksi kertaa enemmän kuin Queensia ja Dominoa yhteensä.


Monsters oli UMK-finaalin alkaessa ylivoimaisesti tunnetuin kappale ja siksi esimerkiksi vedonlyöntitoimistojen mielestä varma voittaja. Vain heikko esitys saattaisi pilata sen suosion, etukäteen ajateltiin.

Saara Aalto myönsi itsekin kappaleen valinnan jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että kappaleen vahva suosio johtui varmasti siitä, että se julkaistiin ensimmäisenä. Se ei silti Aaltoa haitannut.

”Varmasti muitakin tapoja kappaleiden julkaisuun olisi voinut olla, mutta tämä loi mukavasti viikkojen ajan ennakkohehkutusta kappaleille. Tekisin tämän samalla tavalla uudestaan”, Aalto sanoi.

Eikä siinä sinänsä mitään. Monsters on todella perusvarma euroviisukappale, mutta sellaiseksi ihan mahdollinen hitti. Radiossakin se tuntuu toimivan.

Harmi vain, että Monsters-esitys oli kolmikon heikoin. Se oli samaan aikaan tylsä ja vähän liikaa. Lavalla nähdyt ”hirviötanssijat” olivat täysin turha osuus, eikä esityksessä ollut muuten mitään erikoista.

Sen sijaan Dominon ja Queensin esityksiin oli ainakin yritetty keksiä jotain nokkelaa, ja ne myös toimivat paremmin kokonaisuuksina. Dominossa Aalto pyöri pää alaspäin dominopalikkaan kiinnitettynä, Queensissa tanssi höyryveturin päällä.

Toki on mahdollista, että Monsters-esitys pistetään vielä ihan uusiksi ennen Euroviisuja. Aalto itse sanoi, että koreografiaa aletaan suunnitella ensi viikolla ja että ”jotain muutoksia voi hyvinkin tulla”. Kovin suuria suunnitelmia ei kuitenkaan tuntunut olevan, mikä ei lupaa hyvää.

Lauantaina nähdyllä esityksellä ei Euroviisuja voiteta, vaikka kappale toimiva onkin.


Juuri voittoa – tai ainakin merkittävää menestystä – tänä vuonna Suomi silti lähtee Euroviisuista hakemaan. Tosissaan.

Se kävi selväksi puolitoistatuntisesta UMK-lähetyksessä, jossa muun muassa juontaja Krista Siegfrids, kommentaattori Mikko Silvennoinen ja Siegfridsin kanssa lavalla käynyt Cristal Snow painottivat useaan kertaan, kuinka tänä vuonna menestystä on tultava.

”Tänä vuonna oikeasti aiomme voittaa koko show’n”, Siegfrids aloitti juontonsa.

Snow puolestaan lupasi, ettei enää koskaan hae Suomen viisuedustajaksi, jos Aalto ei menesty Lissabonissa hyvin.

Menestyshullu kansamme on toki hakenut Euroviisuista joka vuosi menestystä, mutta UMK-lähetyksen viesti kävi silti selväksi. Nyt on lähdetty tekemään asiaa aivan toisella tavalla, ettei viime vuosien huono menestys enää toistuisi.

Ainut, joka ei tunnu ottavan mitään paineita Suomen menestyksestä, on Saara Aalto itse.

”Ei oikeastaan ole väliä, olemmeko ykkösiä, kakkosia tai kolmosia. Kunhan pistämme pystyyn hyvän show’n, pidämme hauskaa ja saan tuotua kappaleen sanomani esille. Ei minulla ole mitään paineita”, Aalto sanoi lauantai-iltana.

Jos se riittää Aallolle, hyvä niin.

Toki menestyminenkin on täysin mahdollista. Sitä sopii myös toivoa, koska tänä vuonna toivo viisumenestyksestä kiiluu koko UMK-porukan silmissä. Hyville vitseille on tarvetta, jos pettymys iskee jälleen.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  8. 8

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää