Kulttuuri

Boston Globe: tähtikapellimestari valmisti seksiharjoituksilla oppilaita ”Jumalan filharmonikkoihin”

Haastattelukierroksen syytökset koskevat James Levinen opettajatoimintaa 1960- ja 1970-luvuilla.

Jos Boston Globen haastateltavat puhuvat totta, legendaarinen kapellimestari James Levine, 74, ei vain ahdistellut teinejä ja nuoria miehiä sekä käyttänyt valtaansa väärin, kuten aikaisemmin on väitetty.

Hänessä oli myös kulttijohtajan piirteitä ja hän organisoi musiikki- ja seksiharjoituksia valmistellessaan uutta ”Jumalan filharmonikoiksi” kutsuttua kokoonpanoa työskennellessään opettajana 1960- ja 1970-luvuilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Boston Globen haastattelut käsittelevät lähinnä vuosia 1965–1972, jolloin nuori Levine opetti Cleveland Institute of Musicissa vain joitakin vuosia itseään nuorempia muusikonalkuja. Vuonna 1966 Levine kokosi myös University Circle Orchestran lähinnä luotto-oppilaistaan.

Artikkelin mukaan Levine päätti pitkälti, miten hänen sisäpiirinsä pukeutui ja söi, mitä he lukivat ja miten he harrastivat seksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisäpiiri kutsuttiin koolle yleensä illalla yhdentoista aikaan, kun nuori kapellimestari oli päässyt assistentin velvoitteistaan maailmankuulun Clevelandin orkesterin parissa.

Levine johti myöhäisiltoina sisäpiirinsä kamarimusiikkiharjoituksia ja syvensi oppilaiden oopperatuntemusta pikkutunneille asti. Monet uskoivat karismaattista johtajaa, kun hän järjesti myös ”itsehillintäharjoituksia”. Muutamat ryhmän naisista laitettiin lähentelemään silmät sidottuina olevia miehiä, joiden tavoitteena oli välttää erektio.

Toisaalta hän johti haastattelujen mukaan myös ryhmäseksiharjoituksia, joissa ryhmällä oli side silmillä ja tarkoitus oli tyydyttää toista osapuolta käsin, oli hän sitten nainen tai mies. Harjoituksen tarkoitukseksi ilmoitettiin estoista vapautuminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsehillintä- ja vapautumisharjoitusten funktio oli selitysten mukaan musiikillinen, muutama haastateltava muistelee. Itsekontrolli olisi tarpeen esitystilanteesta selviämiseksi. Seksuaalisten estojen poisto tekisi muusikoista parempia ja ilmaisuvoimaisempia. Näin ryhmästä tulisi yhtenäisempi kuin mistään muusta sinfoniaorkesterista.

”Jumalan filharmonikkojen” oli tarkoitus muuttaa opintojen jälkeen yhdessä Ohioon ja lyödä laudalta jopa yksi Levinen historiallisista ihanteista, Arturo Toscaninin NBC Symphony Orchestra.

”Olisipa se ollut sitä, miltä silloin tuntui”, nimekkäin haastateltava eli legendaarinen sellisti Lynn Harrell sanoo Boston Globelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän vahvistaa itsehillintäharjoitukset, mutta ei muista nähneensä ryhmäseksiharjoituksia. Ryhmään kuuluminen perustui molemminpuoliseen suostumukseen, hän arvioi.

Osa suostuneista väittää tosin Levinen painostaneen heitä seksiin jo heidän ollessaan alle 18-vuotiaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos ryhmäläinen harjoitti muuta sosiaalista elämää, siitä saattoi seurata rangaistus. Albin Ifsich väittää, että häntä rankaistiin siskon häissä vierailusta niin, että useat ryhmän jäsenet pitivät häntä aloillaan ja häntä kutitettiin sekä ”lyötiin kevyesti” yli puolen tunnin ajan.

Tällaisten tapausten jälkeen Levine kutsui yleensä rangaistuksen kohteen luokseen, jotta tämä ”vapautuisi lisää”, Ifsich sanoo haastattelussa.

Globe haastattelee jättiartikkelissaan pariakymmentä Levinen sisäpiiriin tai sen liepeille puoli vuosisataa sitten kuulunutta muusikkoa, joskin alle kymmenen puhuu omalla nimellään ja osa vain kuulopuheita.

Ifsichin lisäksi myös muutamat muut haastateltavat kertovat omalla nimellään kokeneensa ahdistelua ja valta-aseman väärinkäyttöä.

Osa heistä kertoi samoja syytöksiä joulukuussa New York Timesille.

”Leviniiteiksi” kutsuttu ryhmä alkoi hajota, kun Levine aloitti Metropolitan Operan musiikillisena johtajana vuonna 1976. Hän pystyi takaamaan vain osalle ryhmästä työtä Metropolitanista. Osa on edelleen Levinen lähipiirissä, eikä Boston Globe saanut heiltä kommentteja.

Pitkällä kaudellaan Levine muokkasi Metropolitan Operan orkesterista yhden maailman parhaista. Osa entisistä oppilaista raivasi oman tiensä ja teki menestyksekkään uran Levinen piirin ulkopuolella.

Cleveland Institute of Music vastaa Boston Globelle, että heillä ei ole arkisto- tai muita tietoja, joiden mukaan Levine olisi aiheuttanut valituksia hänen toimiessaan oppilaitoksessa.

Levine ei antanut Boston Globe kommenttia. Hän on aikaisemmin katsonut syytökset seksuaalisesta ahdistelusta ja valta-aseman väärinkäytöstä aiheettomiksi.

Poliisi tutki kapellimestaria viime vuonna, koska ilmiannon mukaan Levine olisi käyttänyt teini-ikäistä poikaa seksuaalisesti hyväkseen 1980-luvulla.

Poliisi ilmoitti, että syytettä ei nostettaisi edes siinä tapauksessa, että näyttöä löytyisi, koska ilmiannon tehnyt oli ylittänyt väitettyjen tekojen aikaan silloisen 16 vuoden suojaikärajan.

New Yorkin Metropolitan Opera on ilmoittanut vetäytyvänsä yhteistyöstä Levinen kanssa, kunnes oopperatalon oma selvitys valmistuu.

Bostonin sinfoniaorkesteri ilmoittaa, että Levinestä ei valitettu hänen toimiessaan Bostonissa musiikillisena johtajana, mutta häntä ei kutsuta enää koskaan johtamaan entistä orkesteriaan.

Bostonin sinfoniaorkesteri tilasi myös itsenäisen tutkimuksen tähtikapellimestari Charles Dutoit’n käytöksestä, koska entinen työharjoittelija on sanonut kapellimestarin ahdistelleen häntä seksuaalisesti vuonna 1997.

Lehdistötiedotteessa orkesteri ilmoittaa pitävänsä tutkijan tavoin syytöksiä uskottavina. Aineistona on entisen työharjoittelijan ja kolmen muun naisen esittämät Dutoit-syytökset. Kukaan heistä ei ollut valittanut kapellimestarista orkesterille aikaisemmin, tiedotteessa sanotaan.

Orkesteri ilmoittaa myös vetävänsä takaisin Dutoit’lle antamansa Kussevitzky Artist -kunnianosoituksen.

Syytteitä ei ole nostettu, ja Dutoit on kiistänyt syytökset.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  5. 5

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  8. 8

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  9. 9

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  3. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  4. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  5. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  6. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  7. Kauko Röyhkä pyytää feministejä rauhoittumaan, eikä häpeä sanoa haluavansa rahaa – Ja kun some kuohahtaa, ”heteromiehen protestilauluja” tekevä Röyhkä nauttii Tilaajille
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää