Kulttuuri

”Tempaise eestä, tempaise takaa” – entisaikaan suomalainen haki lifestyle-oppia loitsukirjasta: taikuudella ratkesivat elämänongelmat lemmenhuolista kurkunkarvaongelmiin

Entisaikojen loitsuissa kyse oli ennen kaikkea elämänlaadun parantamisesta ja kriisien ratkaisemisesta, kirjoittaa Marjut Hjelt uudessa kirjassaan Loitsujen kirja.

Kappas vain, otsaan on tulossa iso näppylä. Mutta ei hätää, loihditaan se pois, kas näin:

”Paise painu, älä paisu, häviä, älä hyövy, katoa, älä kasva, ja mene seinään naulaksi!”

Ja kylläpä muuten haukotuttaakin. Auttaisikohan loitsu lopettamaan sen?

”Revi käärmeen kitaa, revi Lemmon leukakuuta. Revi sitä!”

Näillä lausahduksilla saattoi entisaikojen suomalainen yrittää manata pois haukotuksen ja karkottaa paiseen pois kasvoiltaan. Suomalaisilla on nimittäin hyvin rikas loitsuperinne, joka on täynnä lukuisiin arkisiin asioihin ja tilanteisiin sopivia loitsuja. Tämä käy ilmi tietokirjailija ja kansanperinteentutkija Marjut Hjeltin toimittamasta teoksesta Loitsujen kirja (SKS).


Hjelt on koonnut kirjaansa suuren määrän suomalaisia loitsuja aina 1600-luvulta lähtien. Loitsuihin uskominen ja turvau­tuminen oli ­vuosisatoja sitten hyvin tavallista. Hjeltin mukaan taikuus oli tärkeässä osassa erityisesti ihmisen elämän käännekohdissa, kuten syntymässä, avioliitossa ja kuolemassa, mutta myös arkisessa aherruksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olennaista oli hyvään avioliittoon pääseminen ja pahojen voimien torjuminen, mutta loitsuilla myös parannettiin sairauksia, suojeltiin kotieläimiä, siunattiin kotityöt ja vaikutettiin sääilmiöihin. Kyse oli ennen kaikkea elämänlaadun parantamisesta ja kriisien ratkaisemisesta.

Kuulostaa hyvin tutulta. Mitä muuta nykypäivän lifestyle-oppaat ovat täynnä kuin ohjeita siihen, miten saavuttaa mielenrauhaa, rakkautta, rahaa, terveyttä ja hyvää oloa?

Tätä nykyä loitsut elävät lähinnä populaarikulttuurissa, tunnetuimpana esimerkkinä kirjallisuudesta ja elokuvista tutun velhopoika Harry Potterin ansiosta.

Monet vuoden kiertoon liittyvät loitsut ovat kuitenkin jääneet elämään etenkin leikinomaisena lastenperinteenä. Hjeltin mukaan näin on käynyt monelle taikatavalle. Se, mikä joskus ennen oli aikuisten arkitaikuutta, on menettänyt merkityksensä ja siitä on tullut lastenperinnettä. Kukapa ei tietäisi aprillipäivään liittyvää loitsua ”Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle” sekä erilaisia pääsiäisen virpomisloitsuja.

Hjelt tunnetaan siitä, että hän on julkaissut kirjoja erityisesti kansanuskon, tarinaperinteen ja kulttuurihistorian aloilta. Häneltä on aiemmin ilmestynyt muun muassa teokset Keijukaiset: Totta ja tarinaa toisesta maailmasta (SKS, 1995), Lumoava haltijakansa (SKS, 2011), Vedet valtiaat: totta & tarua (SKS, 2012) sekä Maanväki: Totta vai tarua (SKS, 2014). Vuonna 2014 Hjelt sai Tietopöllö-palkinnon.

Uusimpaan kirjaansa Hjelt keräsi loitsuja, jotta vanha perinne ei unohtuisi. Kirjassa on mukana on vain hyvään lopputulokseen pyrkiviä loitsuja. Tässä muutamia esimerkkejä:

Näin suojauduttiin pahalta silmältä ja kateellisilta:

”Jos katsot kateellisena toisen omaa, kasvakoot silmäripsesi kyynärän pituisiksi ja kirvesvarren paksuisiksi.”

”Noitia joka norolla, velhoja joka veräjällä, maan kateita kaikki paikat. Ken kateen katsonee, silmin kieroin keksinee, silmät verta vuotakoot, räntänä räpättäkööt, tuohon tuimaan tuleen!”

Tällä lemmenloitsulla uskottiin saavan tytön tai pojan rakastumaan itseensä:

”Keitän mie miesten mielet pienoisessa kattilassa, kulakan mentävässä, peukalon kokoisessa.

Paan mie miehet mielimähän, mielet keikelehtämähän, sydämet sykkelehtämähän, varpahat vapajamahan, jott’eivät yölläkään makoa, saa lepoa päivälläkään.

Suostu minun suoloihini, rakastu minun rakeihini, lepy minun leipiini, syö suustasi parahaksi,

makeaksi mielestäsi.

Tempaise eestä, tempaise takaa, kupehiltani kummaltakin.

Haiskohon suu voille, suu voille, vehnäsille, sieraimet sian lihoille, kainalot kananmunille.

Nouse nokka, seiso sekka, Martin makkara ylene!”

Lemmenloitsut ja parannusloitsut ovat Hjeltin mukaan universaali ilmiö, ja niitä on käytetty rakkauden ja terveyden vaalimiseen kaikkialla maailmassa. Paitsi rakkauden herättämiseksi, lemmenloitsuja on tehty myös eroottisen kiinnostuksen herättämiseksi tai sen sammuttamiseksi.

Rakkauden kylmettäminen:

”Niin kuin on tämä vesi kylmää, niin kylmäks hän minuun tulkoon!”

Unettomuusloitsu:

”Hyvän maan maahiset, antakaa unta uneksi, levätä levokseni, en iäkseni, vaan ajakseni!”

Yskän parantaminen:

”Yskä paha hakkarainen, juokse toiseen taloon. Tuonne mie sinut manaan, sian mustan sieraimiin, porsaan rököttimiin, sika sut manalle viepi, porsas raitille panee.”

Hammassäryn parantaminen:

”Tunne huutia hiiden hurtta, häpeä hävytön koira! Kotihisi mene koira, maahan paha pakene.

Haukkaa hiiden hampaita, revi Lemmon leukaluita, hiiden hampaat hajota, levittele Lemmon leuat; suu on sillä suurempi, leveämmät leukaluunsa.”

Monissa loitsuissa mainitaan Lempo, joka on metsässä asuva lentävä pahahenki.

Hikottelun poistaminen:

”Nikko niemeen, sakko saareen ja minä itse saattajaksi.”

Kurkussa olevan karvan poistaminen:

”Karva, karva, hiiren karva,

karva, karva, kissan karva,

karva, karva, koiran karva,

karva, karva, ihmisen karva,

kaikki karvat yhteen tuppuun!”

Kivun karkottaminen:

”Tuskapoika tuimeroinen, ähkypoika äiveröinen, tuonne minä sinut manaan honkaiseen tynnyriin, koivuvanteitten sisälle. Tuonne minä sinut manaan leppäiseen tynnyriin, haapavanteitten sisälle, tuonne minä sinut manaan tuomiseen tynnyriin, katajavanteitten sisälle.”

Käheys. Äänen käheyttä poistettiin huutamalla saunassa:

”Eno hoi, ota äänesi, örö, ota äänesi, anna minulle omani takaisin.”

Päänsärkyloitsu:

”Piru peltiä takoo, Lempo leppäkeihäitä. Piru nauloja naputtelee, vaan ei minulle!”

Hjeltin mukaan loitsut liittyivät alun perin pakanalliseen maailmaan ja niissä vedottiin Euroopassa pakanallisiin jumaliin, esimerkiksi Skandinavian Thoriin.

”Thoriin liittyen myös Suomeen siirtyi uskomus, että hyvä päivä loitsimiseen on torstai eli Thors dag”, Hjelt kirjoittaa.

Kristinuskon aikana loitsuihin liitettiin pyhimysten nimiä, mutta se ei kirkkoa miellyttänyt, ja niinpä tapa kiellettiin monissa paikoissa.

”Loitsiminen kuitenkin jatkui edelleen muiden taikamenettelyjen ja apukeinojen rinnalla”, Hjelt toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Tietokirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää