Kulttuuri

Oululainen mainoskuvaaja vei neljäsosan finaalipaikoista Suomen suurimmassa valokuvakilpailussa – yksi kilpailutyö muistuttaa ruotsalaistaiteilijan teosta yhdeksän vuoden takaa

Taidekuvasarjassa kilpailevasta Turtle Island -kuvasta on löydetty merkittävä määrä yhtäläisyyksiä ruotsalaissyntyisen taiteilijan Erik Johanssonin klassikkoteokseen.

Onni Wiljami Kinnunen soittaa takaisin lounastunnilta. Kiireinen mainoskuvaaja on parhaillaan studiollaan Oulussa ja kuvaukset odottavat.

Aloitan onnittelemalla.

Parhaillaan käynnissä olevassa Fotofinlandia-kilpailussa Kinnusta voi pitää ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Hän on ehdolla neljässä sarjassa kahdeksasta eli niin mainoskuva-, taidekuva-, kuvituskuva- kuin muotokuvasarjoissakin.

Hänen tekemiään kuvia vedenalaisista jättieläimistä on ehdolla peräti kahdessa eri sarjassa kahdeksasta. Sekä muotokuva- että taidekuvasarjassa kaksi kolmesta finaalikuvasta on hänen tekemiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin noin joka neljäs finaalikuva on Kinnusen käsialaa.

Mitä ihmettä?

”Näin se on”, Kinnunen vahvistaa. ”Arvaa, olinko itte hämmästynyt.”

Ihmetykseen on syytä, sillä finaalipaikkojen näin voimakas kasaantuminen yhdelle kuvaajalle on kansainvälisestikin äärimmäisen harvinaista.

Kilpailukuvista minulla on pari kiusallistakin kysymystä.

Osin poikkeuksellinen tilanne selittyy uudella tuomaristosysteemillä. Tänä vuonna pelkästään ulkomaisista asiantuntijoista koostuva tuomaristo on kukin antanut pisteensä kilpailukuville ja sijoitus kuvan määräytyy yhteispistemäärän mukaan.

Ihan jokainen Kinnusenkaan kuvista ei finaaliin päätynyt.

”Kyllä minä niitä ainakin tuplamäärän mukaan lähetin”, hän sanoo.

Tuomareista hän sanoo tavanneensa muutaman kansainvälisten kisojen myötä. Kuviensa menestykseen hän ei kuiutenkaan usko sen vaikuttaneen.


Palkintoja Kinnunen on voittanut paljon ulkomaillakin. Sijoituksia on vuosien aikana tullut useita kymmeniä ja aika paljon kärkitilojakin. Vuonna 2014 tuli World Photographic Cup -maailmanmestaruus mainoskuvakategoriassa 2014 ja pari vuotta myöhemmin muotokuvakategoriassa.

Eurooppalaisen valokuvaajajärjestön korkeimman tunnustuksen Master Qualified European Photographer -arvonimen hän sai vuonna 2015. Arvostetun Portrait Golden Camera -palkinnon hän on voittanut kaksi kertaa peräkkäin FEP European Photographer of The Year -kilpailussa.

”Kansainväliset kilpailut ovat minulle mittari,että olenko työssäni oikealla tasolla. Niihin osallistuu arvostamiani mainosvalokuvaajia, ja se on minulle paikka testata, että pärjäänkö maailmanlaajuisesti.”

Fotofinlandia-finalistina hän oli vuonna 2008 sijoittuen lopulta neljänneksi.

Mihin menestys perustuu?

”Vaikia sitä on sanoa”, oululainen toteaa. ”Kai niissä on jotain hyvää niissä mun jutuissa. Ainakin niissä on looginen valo, mikä suunnitellaan jo ennen kuvauksia. Myös kuvaus ja jälkikäsittely on virheetöntä.”

Kinnusen kiinnostus kuvaamiseen heräsi teini-iässä. Sitä viritti sukutausta, sillä sekä isoisä että isä harrastivat intohimoisesti valokuvausta.

”Ukki rakensi itse pimiön ja kaikki suurennoskoneetkin ja kehitti niissä sitten kuviansa. Isällä taas oli dioja hyllyt täynnä. Ja filmiajasta minä olen itsekin lähtenyt liikkeelle.”

Käytännön oppinsa hän imi työntekijänä oululaisessa muotokuvaamossa vuodesta 2004 lähtien toimiessaan valokuvaajana ja kuvankäsittelijänä. Pian virisi into erityisesti mainoskuvaukseen.

”Itse hyväksyn ihan kaikenlaiset kuvat. Mun tyyli on kuitenkin käsitellä niitä, mikä on mainoskuvamaailmassa hyvin yleistä”, hän sanoo.

Voimakas käsittely vaikuttaa miellyttäneen myös tuomaristoa. Sen sijaan monet kokeneet valokuvaajat ovat olleet tyrmistyneitä kuvankäsittelyn määrästä perinteisessä kilpailussa.

Tämän vuoden palkintoa on nimitetty jopa ”photoshop-Finlandiaksi” ja on sanottu loppukilpailun olevan täynnä esteettistä kitschiä.

Ei ihan helpoin paikka kisan ennakkosuosikille.


Sitten niihin kiusallisiin kysymyksiin.

Kun ideoita on paljon, myös yhtäläisyyksiä muiden tekemiin töihin löytyy. Kinnusen Fotofinlandian taidekuvasarjassa kilpailevasta Turtle Island -kuvasta on sosiaalisessa mediassa löydetty merkittävä määrä yhtäläisyyksiä ruotsalaissyntyisen taiteilijan Erik Johanssonin Fishy Island -teokseen.

Johanssonin vuonna 2009 tekemä kuva on yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan, ja teoksesta on myyty erikokoisia vedoksia vuosien ajan internetissä.

Taiteilija kertoo kuviensa synnystä alla olevalla videolla.Kinnunen myöntää tuntevansa Johanssonin tuotannon hyvin. Työtään hän pitää kunnianosoituksena taiteilijalle.

”Olen aina ollut surrealismin fani ja Erik Johansson on inspiroinut mua paljon, niin kuin tätäkin kuvaa”, hän sanoo.

”Idea sinänsähän ei ole uusi vaan nettisivustoilla on tästä teemasta paljon samankaltaisia ratkaisuja.”

Väite idean pitkästä historiasta pitää paikkansa, sillä maailmaa (tai maapalloa) selässään kantava kilpikonna on tuttu muun muassa Aasian ja Amerikan alkuperäiskansojen mytologiasta.

Samaa teemaa varioivia töitä löytyy paljon myös muun muassa deviantart.com-taidesivustolta.

Mitä haluaisit sanoa heille, jotka ajattelevat, että ihan varastettu idea?

”En mä oikeastaan haluaisi kommentoida tota mitenkään... Ainahan on niitä, jotka purnaavat... Yhtä lailla voisi kysyä että kuinka ottaa esimerkiksi klassinen muotokuva, jota ei kukaan olisi koskaan aiemmin tehnyt, tai toteuttaa se maalauksena autenttisesti ilman viitteitä kenenkään taiteeseen.”

Kinnunen kertoo tehneensä koko sarjan vedenalaisista eläimistä pari vuotta sitten. Se syntyi hänen omaksi ilokseen, mainoksissa kuvia ei ole käytetty. Mallikin löytyi kotipuolesta.

”Se on meidän lemmikkikilpikonna siinä. Siitä se idea lähti ja siitä tuli sitten tuollainen sarja.”

Fotofinlandian tuloksia ennakkosuosikki vaikuttaa odottavan rauhallisena. Alan eripuraisuus kuitenkin ärsyttää kuvaajaa.

”Kyllä mua suoraan sanottuna harmittaa tämä nyt vellova keskustelu”, Kinnunen myöntää. ”Itse kuitenkin teen työtäni ilolla ja asiakkaatkin ovat tykänneet töistäni.”

”Mutta varmaan tämä Suomi on vähän tämmöinen. Tuntuu, että muualla nautitaan toistenkin menestyksestä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuva
 • Kulttuuri
 • Jussi Lehmusvesi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää