Kulttuuri

Parikymmentä vuotta sitten Arto Halonen astui asuntoon, jossa häntä odotti hypnoosimurhista tuomittu tappaja – alkoi hanke, jonka aikana hän oppi myös, miten tehdä itsestä onnellisempi ihminen

Rikoshistoriassa oikeus on yhden kerran vahvistanut syytetyn hypnotisoineen toisen ihmisen ryöstämään ja murhaamaan.

Vuonna 1997 elokuvaohjaaja Arto Halonen nousi kööpenhaminalaisen kerrostalon rappusia jännittyneenä. Hän oli tutkinut hypnoosimurhiksi kutsuttua tapausta jo yli vuoden ajan, ja nyt oli aika viedä projektia kunnolla eteenpäin.

Eräässä asunnossa Halosta odotti mies, joka tunsi tapauksen paremmin kuin kukaan muu. Tai ainakin kukaan elossa oleva.

Miehen löytäminen ei ollut ollut helppoa, mutta Halonen oli päässyt jäljille sen jälkeen, kun hänen tanskalainen avustajansa Nynne Selin oli oivaltanut tämän vaihtaneen nimeään.

Wichmann, luki postiluukussa. Halonen soitti ovikelloa. Oven avasi yli seitsenkymppinen mies, joka ei kuitenkaan näyttänyt päivääkään yli kuusikymppiseltä. Siinä hän nyt oli, yksi Tanskan rikoshistorian kuuluisimmista henkilöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palle Hardrup, hypnoosimurhaaja.

Nyt 2018, yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Halonen on saanut valmiiksi Hardrupin tarinan kertovan elokuvan The Guardian Angel – Suojelusenkeli. Se kuvaa dramatisoidun version Kööpen­haminassa vuonna 1951 tapahtuneesta epäonnistuneesta pankkiryöstöstä, jonka aikana 28-vuotias Hardrup ampui kassanhoitajan ja konttorinjohtajan.

Rikoshistoriallisen tapauksesta tekevät sen myöhemmät vaiheet. Hardrupin antautumisen jälkeen alkoi monipolvinen tutkinta, joka päätyi hämmästyttävään loppu­tulokseen. Siinä katsottiin Hard­rupin olleen ryöstön aikana selli­toverinsa Bjørn Schouw Nielsenin hypnotisoima. Hänen uskottiin siis tappaneen hypnoosissa, sellitoverinsa käskemänä.


Vuosikausia kestäneen oikeus­prosessin jälkeen Hardrup tuomittiin suljettavaksi vankimielisairaalaan määräämättömäksi ajaksi. Nielsen puolestaan tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Halosen kohdatessaan Hardrup oli ollut vapaalla jo 30 vuoden ajan.

”En ole koskaan nähnyt niin järjestelmällistä asuntoa kenelläkään”, Halonen kertoo. ”Jokainen kuppi ja kippo oli täsmälleen oikealla paikallaan. Tulkitsin, että se oli hänen tapansa pitää mieltään järjestyksessä.”

Halosella ei etukäteen ollut tietoa, millainen tyyppi oven takana odottaisi, sillä tuomionsa jälkeen Hardrup oli kadonnut julkisuudesta kokonaan. Sen ohjaaja tiesi, että sekä Hardrup että Nielsen olivat toimineet maailmansodan aikana natsien vapaaehtoisjoukoissa ja istuneet yhteisessä sellissään tuomiota maanpetturuudesta.

Nyt edessä kuitenkin istui pirteä vanhus. Halonen ehdotti elokuvan tekemistä pankkiryöstöstä ja sen jälkeisistä tapahtumista. Hardrup lupasikin lukea käsikirjoitus­luonnoksen.

”Hän sanoi tekevänsä sen mielellään ja ehkä oppivansa siitä jotakin”, Halonen muistelee. Sitä lupausta Hardrup ei koskaan tullut täyttämään.

Ohjaajan oma kiinnostus hypnoosiin oli virinnyt muutamaa vuotta ennen Hardrupin kohtaamista. Tuolloin hieman yli kolmikymppinen Halonen oli kiinnostunut ihmismielen tutkimisesta. Käytännössä hän oli harjoittanut meditaatiota, itsesuggestiota ja tehnyt vähän hypnoottisia kokeitakin.

”Meillä on ollut sellainen pieni rinki, jossa harjoitimme parisuggestiota ja muita hypnoottisia rentoutusharjoitteita yhteisellä suostumuksella”, hän sanoo. ”Viime vuosina harrastus on ollut satunnaisempaa.”

Halonen puhuu matalalla ja rauhallisella äänellä. Välillä on kuin hypnotisoijaa kuuntelisi.

Videolla Halonen kertoo, mikä tekee ihmisestä hyvän manipuloijan.Mielen mysteerien selvittely on seurannut Halosta ohjaustöihin.

Dokumenttielokuva Unelmoija ja unikansa (1998) kertoo muun muassa unishamanismista, Pavlovin koirat (2006) elämysbisneksessä touhuavasta psykologista ja fiktioelokuva Prinsessa (2010) sktsofrenia­potilaasta.

Syvimmälle mieleen menee Valkoinen raivo (2015), joka kertoo koulusurmaa suunnitelleesta, mutta apua menestyksellisesti hakeneesta Laurista.

”Laurissa oli tavallaan läsnä mielen manipuloinnin molemmat puolet. Toisaalta hän oli suggeroinut itsensä rankaisemaan muita oppilaita väärinkohtelustaan, mutta samalla se oli myös hänen keinonsa takaisin valoon”, Halonen sanoo.

Myöhemmin Laurista tuli arvostettu aggressiotutkija, ja Halonen kertoo keskustelleensa hypnoosimurhista hänen kanssaan.

Nielseniä Lauri oli pitänyt kiinnostavana tapauksena.

Bjørn Schouw Nielsen on selvästi jäänyt vaivaamaan myös ohjaajaa itseään. Tämä oli useaan kertaan vankilassa istunut taparikollinen, joka sodan aikana salakuljetti juutalaisia Tanskasta Ruotsiin, pettääkseen heidät kuitenkin myöhemmin.

Nielseniä Halonen ei koskaan ehtinyt tapaamaan. Tämä oli tehnyt itsemurhan syankaliumilla jo vuonna 1974, seitsemisen vuotta vapautumisensa jälkeen. Ohjaaja on kuitenkin nähnyt filminpätkiä, jossa haastatellaan hypnotisoijaa.

”Niissä näkyy jo selvästi alkoholisoitunut, mutta huikean karismaattinen ihminen”, hän sanoo. ”Haastatteluissa hän puhuu ihan puutaheinää, mutta uskomattoman intensiivisesti.”

Pankkiryöstön aikaisista tapahtumista on kiistelty Tanskassa niin kirjoissa kuin oikeussaleissakin, mutta ohjaaja itse on vakuuttunut Nielsenin pitäneen Hardrupia otteessaan. Hän kertoo kysyneensä asiaa myös Hardrupilta itseltään, mutta vastaus jäi jossain määrin epämääräiseksi.

”Kysyin, että epäilikö hän kertomustaan koskaan myöhemmin. Hän sanoi, että kaikki oli hänelle varmaa, kunnes kohtasi Nielsenin oikeussalissa. Sillä hetkellä mikään ei ollut enää selvää.”

Hardrupin mukaan varmuus omasta kertomuksesta kuitenkin palasi sen jälkeen, kun Nielsen oli kadonnut näköpiiristä.

Myös ymmärrys hypnoosin mahdollisuuksista on ajan kuluessa lisääntynyt. Nykyisin monet asiantuntijat esimerkiksi uskovat, että hypnoosin väärinkäyttö on täysin mahdollista, jos vaikuttaminen vain on riittävän pitkäaikaista ja taitavaa.

Juuri kuten Nielsenin ja Hardrupin tapauksessa.

”Nielsenillä oli vankilassa valtavasti aikaa oppia lukemaan Hard­rupin mieltä”, Halonen huomauttaa. ”Olosuhteet olivat siis otolliset.”

Yhden todisteen asiasta tarjosi myös itseoppinut tanskalainen tv-hypnotisoija Jan Hellesøe. Hän sai aivan tavallisen ihmisen yrittämään toisen tappamista ohjelmassaan.

”Ihmisen moraalisia pidäkkeitä voi kiertää. Kun Nielsen löysi ihmisestä hyvää, niin hän valjasti sen pahan käyttöön. Vähän samalla tavoin kuin terroristeja koulutettaessa toimitaan. Niillähän on aina se taivaspaikka odottamassa.”

Asia oli selvästi jäänyt vaivaamaan Hardrupia. Asunnossaan hän kertoi Haloselle tavanneensa entisen sellitoverinsa vapauduttuaan ja kysyneensä jotain tärkeää.

”Hän sanoi kysyneensä Nielseniltä, että tekikö tämä sen kaiken.”

Nielsen oli vain hymyillyt.

Yli kaksikymmentä vuotta siihen siis meni, mutta nyt elokuva on valmis. Ohjaaja uskoo lopullisen rahoituksen saamiseen vaikuttaneen elokuvan kansainvälisestikin tunnettu näyttelijäkaarti sekä aiheen ajankohtaistuminen.

Sosiaalinen media kun mahdollistaa yhä vahvemman tunkeutumisen ihmisten mieleen, ja uutisia massojen uudenlaisesta manipuloinnista tulee viikoittain.

Usein asialla ovat mitä häikäilemättömimmät tahot.

”Itseäni kiehtoo se manipulointi, että miten meitä liikutellaan yksilöinä ja massoina. Että miten häilyvä on se raja, jonka jälkeen positiivinen asia muuttuukin tuhoisaksi.”

”On pelottavaa, miten herkin ja hienoin puolemme on käytettävissä pahan palvelukseen niin valtioiden kuin kenen tahansa käsissä.”

”Välillä tuntuu kuin tässä mentäisiin jonkinlaisessa transsissa itse kukin.”


Sitten on se hyvä hypnoosi, mielenhallinnan positiivinen puoli. Aikoinaan itsekin koulukiusatuksi tullut ohjaaja on joutunut elämässään kohtaamaan monenlaisia demoneja, ja siinä itsesuggestio on ollut avuksi.

Hän uskookin oman mielen tutkimisen tehneen hänestä onnellisemman ihmisen.

”Uskon yhä vahvasti ihmisen kehittymiseen. Meillä on henkisiä ­alueita, jotka ovat hukassa, mutta joita meidän tulee etsiä. Minusta se on tärkeää niin yksilölle kuin tälle planeetallekin.”

Yhden konkreettisen esimerkin hyvästä hypnoosista ohjaaja pyydettäessä mainitsee. Hänellä oli aikoinaan ahdistavaksi muuttunut ystävyyssuhde, jota ei saanut korjattua. Ratkaisu löytyi parihypnoosista.

”Huomasin, että olin loukkaantunut typerästä asiasta. Hypnoosin aikana pystyin kuitenkin etääntymään siitä ja näin sen tunnetilan turhuuden. Se oli hieno ja vapauttava kokemus.”

Mielenhallintaa vaativat myös ikuisuuksiin venyvät elokuvaprojektit. Kun vuosikausia valmisteltu intohimohanke kaatuu yhden rahoittajan vetäytymiseen, katkeruus ottaa helposti vallan.

”Se on se iso haaste kaikille tällä alalla”, Halonen virnistää. ”Vertaat itseäsi kollegoihin ja mietit, mikä tässä on oikeudenmukaista. Siinä on tekemistä kehittyä ihmisenä tai edes pysyä sellaisena.”

”Toisaalta valmista ihmistä ei ole. Aina on mahdollisuus löytää jotain uutta itsestään.”

Palataan vielä vuoteen 1997 ja Palle Hardrupin kaksioon.

Poikkeuksellisen järjestelmällisyyden lisäksi Halonen teki edessään istuvasta miehestä toisenkin havainnon.

Kuusitoista vuotta vankimieli­sairaalassa viettänyt vanhus oli vanhoilla päivillään hyvinvoiva ja avarakatseisen oloinen.

”Hänessä ei ollut vähääkään depressiivistä synkkyyttä vaan päin­vastoin hän oli hyvin positiivinen ihminen”, Halonen sanoo.

”Hän kertoi myös vapautumisensa jälkeen palanneensa työelämään, seurustelevansa ja tekevänsä kirkon parissa jatkuvasti hyväntekeväisyystyötä.”

Paljon tappaja tunnusti menettäneensäkin. Halosen elokuvassa nuori Hardrup nähdään vielä vaimonsa ja pienen lapsensa kanssa, mutta tosielämässä suhde katkesi mielisairaalatuomioon.

”Hän kertoi tehneensä entisen vaimonsa kanssa sopimuksen, että lapsi ei koskaan saa tietää hänen henkilöllisyyttään, ja sitä he olivat noudattaneet.”

Hardrup oli siis menettänyt mahdollisuuden oppia tuntemaan omaa lastaan.

”Kyllä se selvästi oli raskas asia edelleen. Hän vaikutti kuitenkin ihmiseltä, joka haluaa katsoa eteenpäin.”

Ennen Halosen kanssa käymäänsä keskustelua Hardrup oli uskoutunut menneisyydestään äärimmäisen harvalle ihmiselle. Uudelle naisystävälleenkään hän ei ollut hypnoosituomiostaan puhunut.

Entä
sitten se käsikirjoitus? Se, jonka Hardrup lupasi lukea.

Seuraavana päivänä tuli kirje. Siinä Hardrup kertoi valvoneensa koko yön miettien, ja päättänyt olla koskematta aiheeseen. Vanhus epäili, että tapahtumista lukeminen saattaisi aktivoida manipulointi­kokemukset uudelleen.

”Hän pelkäsi että jotain jo unohtunutta tulisi takaisin ja ehkä veisi hänet epävakaaseen tilaan”, Halonen selittää.

Kirjeessä Hardrup myös toivoi, että elokuva tehtäisiin vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Halonen lupasi pitää Hardrupin tietoisena projektin etenemisestä.

Elokuvan valmistelua hän ei lopettanut.

Hardrupin toive kuitenkin toteutui. Hän kuoli liki 90 vuoden ikäisenä vuonna 2012.

”Tavallaan siitä tuli haikea tunne. Harmitti, ettemme olleet niiden vuosien aikana yhteydessä. Olin kuitenkin ajatellut, että olisimme tehneet elokuvaa yhdessä.”

”Tai sitten on ihan hyvä, että tämä meni näin.”

Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan ensi-ilta on 29. maaliskuuta. WSOY on juuri julkaissut Kevin Frazierin ja Arto Halosen samannimisen romaanin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hypnoosi
 • Murha
 • Elokuva
 • Jussi Lehmusvesi
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  2. 2

   ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään

  3. 3

   Tänään yllämme on yksi maailman mahtavimmista ilmiöistä – Massiivinen matalapaine tuo terveiset tropiikista ja muistuttaa, että elämme epävarmuuden ytimessä

   Tilaajille
  4. 4

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  5. 5

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsin maaseutu voi paremmin kuin Suomen maaseutu, mutta miksi? Matkustimme Ruotsin keskipisteeseen ja selvitimme, mitä länsinaapurissa tehdään oikein

   Tilaajille
  7. 7

   Vakavan masennuksen, skitsofrenian ja adhd:n taustalta löytyy samoja perinnöllisiä tekijöitä, selvisi kansainvälisessä jättitutkimuksessa

  8. 8

   Maailman tunnetuin gorilla on kuollut – Kokoa alettiin opettaa puhumaan yksivuotiaana, ja lopputulos oli ihmeellinen

  9. 9

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  10. 10

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  2. 2

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  3. 3

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  4. 4

   Naisparin kirkko­häistä tuli melkein täydelliset, mutta kirkko­herra pahoitti mielensä – ”Minulle oli yllätys, mitä kaikkea siellä tapahtui”

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  7. 7

   Vakavan masennuksen, skitsofrenian ja adhd:n taustalta löytyy samoja perinnöllisiä tekijöitä, selvisi kansainvälisessä jättitutkimuksessa

  8. 8

   Maailman tunnetuin gorilla on kuollut – Kokoa alettiin opettaa puhumaan yksivuotiaana, ja lopputulos oli ihmeellinen

  9. 9

   Amerikkalaismies aloitti vahingossa viikon parhaan meemin ”menestyneimmistä tapaamistaan ihmisistä” – ja poistui lopulta Twitteristä, kun läppä lähti lapasesta

  10. 10

   Tuure Kilpeläinen ja Manuela Bosco menivät kaikessa hiljaisuudessa naimisiin – nyt pari kertoo HS:n haastattelussa, mikä kaikki heitä yhdistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti – Tältä näyttää talossa, jonka kunnostamista kaupunki on vaatinut 20 vuotta

  2. 2

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  3. 3

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  4. 4

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  5. 5

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  6. 6

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  7. 7

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  8. 8

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  9. 9

   Millaiset alushousut ovat terveelliset? Älä hankaa itseäsi kipeäksi ja vältä näitä malleja ja materiaaleja, neuvovat lääkärit

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vähäinen liikunta kolme­kymppisenä on yhteydessä rasvan kertymiseen vatsa­onteloon, selvisi väitös­tutkimuksessa – ”Mitä useampaa eri lajia harrastaa, sitä pienempi vyötärö tutkittavilla oli”
  3. Jytäsi se juhannus ennenkin – kuvakooste festivaaleista eri vuosikymmeniltä
  4. Mahdollisuudet tehdä hyvää journalismia kiristyvät, sanoo Journalistin uusi päätoimittaja Maria Pettersson – ”Poliitikkojen ei pidä toimia niin, että toimittajan työstä tulee mahdotonta”
  5. Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa
  6. Tunti sitten
  7. Säiliörekan perä­vaunu kaatui Keuruulla – valtatie 23 on onnettomuus­paikan kohdalta suljettu
  8. ”En todellakaan välitä” luki Melania Trumpin takissa, kun hän lähti tapaamaan siirtolais­lapsia – tiedottajan ja Donald Trumpin selitykset risti­riidassa keskenään
  9. Kreikan velka­kriisi tulee päätökseen, julistivat euroalueen ministerit – lainojen takaisin­maksun alkua lykätään
  10. 2 tuntia sitten
  11. Suruton supertähti Marcelo oppi jo lapsena, että tärkeintä on onnellisuus – Jalkapalloura olisi voinut jäädä haaveeksi ilman isoisän apua
  12. Helsinki on upea saunakaupunki – Tässä HS:n parhaat saunavinkit lomalle ja juhannukseen
  13. Pysytkö juhannuksena sisätiloissa? Katso nämä laatusarjat, niin tiedät taas, mistä puhutaan
  14. Näytä lisää