Kulttuuri

Susinukke Kosola kirjoitti runokokoelman, jota ei voi ostaa – mutta sen saa, jos tekee kirjoittajalle tunnustuksen

Susinukke Kosola halusi tehdä kirjan, jota ei voi verrata mihinkään luomukseen, koska hänen aiemmista teoksistaan tuli niin paljon kehuja.

Ensi viikon torstaina ilmestyy kirja, jota ei voi ostaa. Rahan sijaan tekijä haluaa lukijalta tunnustuksen.

Kyseessä on turkulaisen Susinukke Kosolan kolmas runokokoelma Varisto.

”Tuli hirveät paineet tehdä seuraava kirja”, nimimerkin takaa löytyvä Daniil Kozlov (s. 1991) selittää. ”Sain edellisestä teoksestani niin paljon ehdokkuuksia ja myönteistä huomiota, että tuli sellainen olo, etten voi kuin mennä alaspäin.”

Avaruuskissojen leikkikalu (Sammakko, 2016) oli ehdolla muun muassa Yleisradion runopalkinnon Tanssivan karhun saajaksi. Jo esikoisteoksesta .tik. (Kolera, 2014) hänelle myönnettiin Silja Hiidenheimon muistostipendi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syntyi ajatus: mitäpä jos tekisin jotakin sellaista, mikä ei ole vertailukelpoista mihinkään”, Kozlov jatkaa.

”Siis jotakin sellaista, joka olisi mahdollisimman huonosti peilattavissa kirjallisuuden traditioiden ja kirjallisuusinstituutioiden laatukriteerejä vasten. Kai kyse on yrityksestä vapauttaa teos tavanomaisista kirjaan kohdistuvista odotuksista ja luoda toisenlaista kielen ja lukijan kohtaamista.”

Variston välistä löytyy kirjekuori ja lomake, johon tunnustus kirjoitetaan. Lomake suljetaan kuoreen ja annetaan myyjälle. Tai siis teoksen jakajalle, ja sitten saa kirjan omaksi.

Kirjainmerkki irrotetaan tunnustuslomakkeesta tunnustamisen jälkeen, eli käytännössä siitä tunnustuksesta osa jää käteen.

Pikemmin kuin kaupallisuuden kiertämistä tai torjumisesta kysymys on kuitenkin ennemmin taideprojektista.

”Tarkoitus on saada ihmiset tuumimaan, muuttuuko suhde kirjaan, jos siitä ei maksakaan rahaa vaan lunastaa sen jollain henkilökohtaisella seikalla”, Kozlov tarkentaa. ”Haluan tutkia, millaisia suhteita kirja voi vielä luoda lukijaansa.”

Hän on kirjoittanut Variston kokonaan käsin. Käsin kirjoittaminen henkii yritystä tuoda teosta vielä lähemmäs lukijaa –”elämän haamun jättämistä kummittelemaan pysähtyneeseen tekstiin”, kuten runoilija sanoo.

Tunnustaminen ei – välttämättä – tarkoita itsensä nolaamista. Sitä paitsi itsensä likoon laittaminen tapahtuu Varisto-projektissa anonyymisti. Kozlov ei kerää tunnustajien nimiä.

Variston nettisivulla voi tutustua lomakkeeseen ja siten käydä kaikki kelat läpi etukäteen, joten itse tilanteessa ei tarvitse muuta kuin vain mekaanisesti kirjoittaa lomakkeeseen tunnustuksensa”, Kozlov kertoo.

Hänen mukaansa Varisto on symboliikalla pelaava teos.


”Nimessä yhdistyvät virasto, varasto ja varis – ja tätä kaikkea Variston sisältö pitkälti onkin”, Kozlov sanoo. ”Halusin luoda uuden symbolin ja suhteellisen tyhjän sanan, johon voi projisoida lukemisen myötä kertyviä merkityksiä.”

Vasta kesken kirjoitusprosessin hän kuuli, että Varisto on myös huonekaluhalleista tunnettu paikka Kehä kolmosen varrella Vantaalla. Huonekaluhallit kuitenkin sopivat erinomaisesti varastojen ja virastojen jatkeeksi.”

Identiteettien kaupallistaminen on yksi teoksen läpi kulkevista punaisista langoista.

Toinen on loputon aidon tai autenttisen identiteetin etsintä, ja tunnustaminen liittyy nimenomaan siihen.

Kirjan painos on runokokoelmalle suurenpuoleinen, 1 500 kappaletta. Painokuluineen, veroineen, kirjekuorineen ja lomakkeineen maksettavaa varattomalle runoilijalle kertyi noin 2 500 euroa.

Mistä rahat?

”Teos-kustantamo erehtyi myöntämään minulle Silja Hiidenheimon muistostipendin.”

Stipendi, 3 000 euroa, myönnettiin jo marraskuussa 2015. Toisin sanoen boheemi runoilija pisti silloin summan säästöön kuin paraskin porvarispoika.

”Nii-in”, Kozlov hekottelee. ”Vaan kun en keksinyt sille mitään käyttöä! Mutta tämä Varistohan on sille ihan täydellinen tarkoitus.”

Hiidenheimo ja Kozlov eivät koskaan ehtineet tavata.

”Lukeudun sen ikäisiin runoilijoihin, joille hän on... legenda, ja yritän kunnioittaa sitä legendaa tällä projektillani.”

Stipendin loput 500 euroa kuluvat vähitellen Kozlovin omassa Kolera-kustantamossa sen hyväksi, että muiden teokset voisivat ilmestyä jopa kovissa kansissa ja esteettisesti huolitellumpina kuin kaikkein halvimmat ratkaisut.

Myös toinen turkulainen runoilija, Tommi Parkko on hiljan perustanut runokustantamon, eikä hänkään liikoja rahoja poltellakseen.

”Se nyt vaan on sellainen turkulainen tapa”, Kozlov nauraa. ”Kaikki turkulaiset runoilijat perustavat jossain vaiheessa kustantamon, Seppo Lahtisesta ja Ville Hytösestä lähtien.”

Variston kohdalla Kozlov/Kosola kieltäytyy jopa omasta kustantamostaan Kolerasta. Liiemmin ei käytetä kirjavälityspalveluja, joten tekijä on joutunut olemaan itse yhteyksissä esimerkiksi kirjastolaitoksiin ja kouluihin – ja selittämään projektiaan.

”Reilusta 50 kappaleesta on jo sovittu”, Kozlov kertoo. ”Helsinki, Tampere, Turku -akseli alkaa olla katettu.”

Lehtiin hän aikoo lähettää arvostelukappaleita ilman nimenomaista pyyntöäkin. Toiveissa on, että Varisto ei jää alan sisäpiiritiedoksi.

Osoitteessa www.varisto.net voi seurata, mihin kirja pystyy vakiintuneiden instituutioiden ulkopuolella.

”Dokumentoin kaiken minkä saan aikaiseksi”, Kozlov luonnehtii. ”Matkaan lähteneiden kirjojen määrät, esiintymiset, haastattelupyynnöt ja niin edelleen. Tämä on läpinäkyvä projekti.”

Tunnustusten pohjalta myöhemmin syntyy myös dokumentaarinen essee sekä kuunnelmaversio.

Susinukke Kosolan runoteos Varisto julkaistaan 5.4. Turun Bar Ö:ssä klo 17 alkavassa tilaisuudessa. Helsingissä esittely järjestetään kirjakauppa Niteessä 9.4. klo 17.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Runous
 • Kulttuuri
 • Antti Majander

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  3. Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan Tilaajille
  4. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  5. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  6. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  7. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  8. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  9. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  10. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  11. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  12. Näytä lisää