Unohdammeko naiset, kun ihailemme sata vuotta sitten kuolleita taiteilijamiehiä? Yksi poikkeus pelastaa paljon - Kulttuuri | HS.fi

Unohdammeko naiset, kun ihailemme sata vuotta sitten kuolleita taiteilijamiehiä? Yksi poikkeus pelastaa paljon

Otto Wagner, Gustav Klimt, Koloman Moser ja Egon Schiele kuolivat sata vuotta sitten ja täyttävät nyt Wienin näyttelykevään. #metoo saa näkemään heidänkin taiteensa toisin, ja yksi näyttely muistuttaa, ettei kaikki loppunutkaan neljän suuren kuolemaan – onko nyt myös Klimtin varjoon jääneiden naispuolisten taiteilijoiden vuoro?

Wienin museoissa juhlitaan taas Egon Schieleä (oikealla) ja muita suurmiehiä, mutta yksi näyttely muistaa myös Marie-Louise von Motesiczkyn (omakuva vuodelta 1926 vasemmalla) ja Erika Giovanna Klienin (keskellä).


14.4.2018 2:00 | Päivitetty 14.4.2018 11:49

Wien

Se oli das Ende – vuosi, jolloin kulttuuri kuoli. Sata vuotta sitten Habsburgien dynastia ja Itävalta-Unkari hajosivat, ja Wien suri neljän suuren taiteilijan kuolemaa.

Jugendstilin mestari Gustav Klimt kuoli helmikuussa syfiliksen heikentämänä sairauskohtaukseen 55-vuotiaana. Arkkitehti Otto Wagner kuoli infektioon huhtikuussa 76-vuotiaana. Vain 28-vuotias eks­pressionisti Egon Schiele kuoli heti raskaana olleen vaimonsa jälkeen espanjantautiin kesäkuussa. Ja monitaituri Koloman Moser kuoli lokakuussa syöpään 50-vuotiaana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat