Kulttuuri

”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

Vielä vuonna 2011 ilmestyneen Levels-läpimurtohitin aikaan Aviciita ei Ruotsissakaan tuntenut kovin moni vanhempien sukupolvien edustaja. Vuonna 2012 hän myi kuitenkin jo Globen-areenan kolme kertaa loppuun.

Maailmankuulun ruotsalaisen dj-tähden ja musiikkituottaja Aviciin eli Tim Berglingin kuolema oli lauantaina Ruotsissa kaikkien suurimpien lehtien pääaihe.

28-vuotias Bergling löydettiin perjantaina kuolleena Omanissa. Poliisi ei epäile rikosta.

”Häntä rakastivat miljoonat”, otsikoi esimerkiksi Dagens Nyheter kannessaan suuren kuvan kera.

Konservatiivinen suurlehti Svenska Dagbladet kuvasi häntä ”yhdeksi suurimmista artisteista, joita Ruotsilla on koskaan ollut”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avicii oli edm:ksi kutsutun elektronisen tanssimusiikin edelläkävijä, jonka kappaleet tunnettiin voimakkaista syntikkakuvioistaan ja esimerkiksi countryn ja housen yhdistämisestä.

Vielä vuonna 2011 ilmestyneen Levels-läpimurtohitin aikaan Aviciita ei Ruotsissakaan tuntenut kovin moni vanhempien sukupolvien edustaja. Vuonna 2012 hän myi kuitenkin jo Globen-areenan kolme kertaa loppuun.

”Käytännössä yksikään yli 30-vuotias ei tiennyt häntä, ja yhtäkkiä hän oli maan suurin artisti”, muisteli Svenska Dagbladetin musiikkitoimittaja Annah Björk.

Björkin mukaan ilmiössä oli jotain samaa kuin The Beatlesissa aikanaan: nuoret menivät keikoilla täysin sekaisin, mutta vanhempi sukupolvi ei tajunnut touhusta mitään tai pitänyt kuulemaansa edes musiikkina.

”Keikoilla oli aina sama innostunut yleisökaaos. Hänen faninsa todella rakastivat häntä”, Björk kirjoitti.

Vähitellen Avicii nousi kuitenkin Ruotsissa kansakunnan kaapin päälle. Hänestä tuli yksi ruotsalainen maailmanlaajuinen jättimenestystarina lisää Ikean, H&M:n ja Abban seuraksi. Aviciin kuva roikkuu Tukholmassa Arlandan lentokentällä tunnettujen ruotsalaisten seinämällä, seuranaan esimerkiksi jalkapalloilija Zlatan Ibrahimović ja kuninkaalliset.

Ruotsin kuningasperhekin ilmoitti perjantaina surevansa tähden kuolemaa. Avicii esiintyi prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä neljä vuotta sitten.

Suomalaista vertailukohtaa Aviciille on vaikea löytää. Esimerkiksi Youtuben ja Spotify-musiikkipalvelun kuuntelumäärissä mitattuna hänen suosionsa nousi lukuihin, joihin ei yksikään suomalaisartisti – tai kovin moni muukaan artisti koko maailmassa – ole yltänyt.

Parhaimmillaan Avicii teki 250 keikkaa vuodessa, ja keikkapalkkiot nousivat jopa 200 000 euroon illalta. Hänen suurimpia hittejään on kuunneltu niin ikään ruotsalaisesta Spotifystä yhteensä liki 2,5 miljardia kertaa.

Yksi jättihiteistä on kesällä 2013 julkaistu Wake me up. Sen videolla on Youtubessa puolitoista miljardia katselukertaa.Toisaalta Avicii oli Ruotsissa hieman poikkeuksellinen musiikkitähti: suuri yleisö ei tiennyt hänen persoonastaan kovin paljon. Aviciista dokumentin ohjannut Levan Tsikurishvili sanoikin Dagens Nyheterille, että ”kaikki tunsivat Aviciin, mutta kukaan ei tuntenut Timiä”.

Dokumentissa piirtyi kuva dj:stä, joka ei osannut levätä vaan teki musiikkia jopa sairaalan sängyllä, kun keikkoja oltiin jouduttu perumaan terveysongelmien vuoksi. ”Musiikkiteollisuus vaatii liikaa luovilta sieluiltaan”, Tsikurishvili sanoi lehdelle dokumentin julkaisun jälkeen Aviciin ollessa vielä elossa.

”Kun he saavuttavat huipun, ei ole kovin montaa joka sanoisi, että ’nyt sinun pitää ottaa rauhallisemmin’.”

Aviciilla matka huipulle oli todella nopea. Vuonna 2011 hän sanoi läpimurtonsa jälkeen Interview-lehden haastattelussa aloittaneensa musiikin teon ”kolme tai neljä vuotta sitten”.

”Ystävä näytti minulle yhtä tietokoneohjelmaa, jolla voi tehdä omaa musiikkia ja jäin koukkuun välittömästi. Musiikinteko on aina kiehtonut minua, mutta taidot eivät ikinä riittäneet minkään instrumentin soittoon. Joten mahdollisuus tehdä musiikkia ilman niitä tuntui mahtavalta”, hän sanoi lehdelle.

Hän kertoi Interview-lehdelle kuitenkin käyttävänsä pianoa melodioiden hahmotteluun. Jo tuolloin keikkatahti oli kova. ”Minulla on 35 keikkaa 30 päivässä, tuplakeikkoja, ei lepoa. Onhan se uuvuttavaa.”

Tukholmassa ainakin joissain yökerhoissa pidettiin minuutin hiljainen hetki keskiyöllä. Kunnianosoituksen takana oli dj Kim Bauer, jonka vetoomusta jaettiin Facebookissa.

”Tänä yönä Tukholman tanssilattia hiljenee Aviciin kunniaksi. Keskiyöllä pidetään hiljainen minuutti yhdelle Ruotsin kaikkien aikojen suurimmista musiikkilahjakkuuksista. Lepää rauhassa ja kiitos kaikesta”, Bauer kirjoitti.

Lisäksi Globen-areenan seinään heijastettiin Aviciin nimi.


Lauantaina iltapäivällä terassit täyttyivät auringosta nauttivista ihmisistä Tukholman Vasastanissa. Yhdessä suurimmista kahviloista soivat pelkästään Aviciin kappaleet, syntikkavyörytystä toisensa jälkeen.

Antonija Pavlovic, 16, oli valinnut äitinsä Danijela Pavlovicin kanssa juuri tämän terassin.

”Hän oli minun lempiartistini. Hänellä on ollut niin hyvää musiikkia niin pitkään”, Antonija sanoi. ”Tämä tuntuu epätodelliselta.”

Hän on kasvanut lapsesta nuoreksi Aviciin kappaleiden tahdissa. Ne ovat soineet usein juhlissa. Kun hän ensimmäisen kerran kuuli näitä biittejä, hän oli vielä omien sanojensa mukaan ”aika pieni”.

Kavereiden kanssa asiasta on jo viestitelty tiheään perjantaina ja lauantaina. Antonija Pavlovicin ei ole helppo sanoa, mikä Aviciin musiikissa oli erityistä. ”En tiedä. Siitä vain tuli aina niin iloiseksi.”

Persoonana Avicii eli Tim Bergling vaikutti äiti Danijela Pavlovicin mielestä siltä, että hän ei erityisemmin nauttinut julkisuudesta.

”Minusta hän oli aika hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt.”


Keskustassa Sergelin torilla pidettiin lisäksi lauantaina alkuillasta suuri spontaani muistohetki Aviciille. Tuhannet ihmiset täyttivät aurinkoisen torin ääriään myöten ja musiikki soi.

Tapahtuman panivat liikkeelle sosiaalisen median kautta yökerhobisneksessä työskentelevät Jean Moreno ja Arman Cinkitas. Mitään toista artistia tuskin onkaan soitettu Tukholman yökerhoissa 2010-luvulla yhtä paljon.

”Täällä sitä yleensä kokoonnutaan, kun jotakin tällaista tapahtuu”, Moreno sanoi Dagens Nyheterille.

Fakta

Avicii eli Tim Bergling


  Avicii oli edm:nä tunnetun 2010-luvun elektronisen tanssimusiikin menestyneimpiä tähtiä

  Hänen suurimpia hittejään olivat Wake Me Up, Waiting for Love ja Hey Brother. Avicii oli mukana yhtenä tuottajana Madonnan vuonna 2015 ilmestyneellä Rebel Heart -albumilla.

  Avicii esiintyi Suomessa neljästi, viimeisen kerran Weekend Festivalilla kesällä 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Musiikki

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  6. 6

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  7. 7

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  8. 8

   Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

  9. 9

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  9. 9

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  8. 8

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää