Kulttuuri

Sara Stridsberg kirjoitti romaanin naisesta, joka ampui Andy Warholia ja vaati kaikkien miesten tuhoamista – nyt Stridsbergin täytyy päättää, lähteekö hän Ruotsin akatemiasta

Sara Stridsberg innostui radikaalifeministi Valerie Solanasin SCUM-manifestista niin paljon, että käänsi sen ruotsiksi. Stridsbergin Solanasista kertova läpimurtoromaani on nyt ilmestynyt vihdoin myös suomeksi.

Torstaina 12. huhtikuuta yhden maailman perustukset järkkyivät.

Ruotsin akatemian syksyllä alkanut kriisi huipentui siihen, että sekä pysyvä sihteeri Sara Danius että miehensä vuoksi ryvettynyt Katarina Frostenson luopuivat tehtävistään Akatemiassa. Frostenson on naimisissa ahdistelu- ja vilppiskandaalien takia julkisuudessa kuukausia olleen Jean-Claude Arnault’n eli Kulturprofilenin kanssa.

Daniuksen lähtö jakoi mieli­piteitä Akatemian sisällä vahvasti. Hänen kävellessään Pörssi­talon ovesta ulos yksi ihminen kuvattiin marssimassa hänen rinnallaan: kirjailija Sara Stridsberg, joka istuu Akatemian tuolilla 13.

Sara Stridsberg on ollut Ruotsin akatemian jäsen vuodesta 2016. Haastatteluissa Stridsberg on puhunut Akatemiaan liittymisestä vaikeana valintana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se ei ollut itsestäänselvä ratkaisu”, Stridsberg sanoi paikallislehti VLT:n haastattelussa maaliskuussa 2017. ”Mutta tunsin velvollisuudekseni vastata kyllä.”

Vajaat kaksi vuotta tämän vaikean päätöksen tekemisen jälkeen Stridsberg on uuden valinnan edessä: jäädäkö Akatemiaan vai lähteäkö.

Akatemian päätöksen jälkeen moni ruotsalainen on halunnut osoittaa solidaarisuuttaan Sara Daniukselle. Runsas viikko sitten sosiaalisessa mediassa lähti leviämään tuhansia kuvia hashtageilla #knytblus ja #knytblusförsara.

Kuvissa ihmiset olivat pukeutuneet samankaltaisiin huivikauluspuseroihin joista Sara Danius tunnetaan.

Göteborgs Postenissa puolestaan julkaistiin lauantaina 14. huhtikuuta 212 ruotsalaisen kirjailijan allekirjoittama kannanotto Ruotsin akatemian seksismiä vastaan.

Sara Stridsberg ei ollut allekirjoittaneiden joukossa, mutta hän teki kantansa selväksi kyseenalaistamalla torstain kokouksen päätösvaltaisuuden.

Viestissään Dagens Nyheterille Stridsberg sanoi: ”Meitä oli torstain kokouksessa läsnä yksitoista. Kolme meistä vastusti päätöstä Daniuksen lähdöstä kaikin voimin: minä, Jesper Svenbro ja Per Wästberg. Kyseenalaistan sen, voidaanko torstain niin kutsuttua päätöstä edes pitää voimassaolevana. En kutsuisi peliä menetetyksi.”

Nyt Stridsberg on kahdeksantoistajäsenisestä yksitoistajäseniseksi kutistuneen Akatemian toinen naisjäsen Kristina Lugnin rinnalla. Eikä hänkään tiedä vielä, jääkö hän Akatemiaan.

Sara Stridsberg ei kuitenkaan halua puhua Ruotsin akatemiasta.

Hän haluaa puhua siitä, mistä muun muassa kirjallisuuden Nobel-palkinnonsaajista päättävässä Ruotsin akatemiassakin pitäisi olla kyse: kirjallisuudesta.

Suomeksi on vastikään ilmestynyt Sara Stridsbergin romaani Unelmien tiedekunta (Drömfakulteten), joka ilmestyi Ruotsissa jo 2006.

Romaani alkaa kuolemasta.

”Hotellihuone Tenderloin Districtissä, punaisten lyhtyjen alueella San Franciscossa. On huhtikuu vuonna 1988, ja Valerie Solanas kuolee keuhkokuumeeseen maaten likaisella patjalla, virtsantahrimissa lakanoissa.” (Suom. Outi Menna.)

Nämä ovat faktoja. Yhdysvaltalainen kirjailija ja radikaalifeministi Valerie Solanas tosiaan kuoli Bristol-hotellissa Tenderloinissa, San Franciscossa kolmekymmentä vuotta sitten, 25. huhtikuuta 1988.

Mikään elämäkerta Unelmien tiedekunta ei kuitenkaan ole, ainakaan sanan perinteisessä mielessä. Stridsberg itse nimittää sitä ”kirjalliseksi fantasiaksi” ja lisää, että kirja ei ole uskollinen edes niille vähille faktoille, jotka Solanasista tiedetään.

Kuitenkin se kietoutuu kahden merkittävän Solanasista tiedetyn faktan ympärille.

Ensimmäinen on se, että Valerie Solanas kirjoitti SCUM-manifestin. Toinen on se, että Valerie Solanas ampui Andy Warholia.

Solanasin vuonna 1967 kirjoittama SCUM-­manifesti alkaa näin:

”Elämä tässä yhteis­kunnassa on todella tylsää. On tosiasia, että yhteiskunta ei tarjoa naisille mitään. Ainoa järjellisille naisille jäljellä oleva keino on tehdä vallankumous, tuhota rahajärjestelmä, luoda täydellinen automaatio ja tuhota miessukupuoli.”(Suom. Suvi Auvinen).

Manifestin nimi on lyhennelmä sanoista Society for Cutting Up Men.

Sen lukeminen oli Stridsbergille merkittävä kokemus.

”Minulla oli etukäteen mielikuva, että se on varmaan aika tylsä poliittinen pamfletti”, Stridsberg muistelee puhelimessa nyt, kaksitoista vuotta romaanin kirjoittamisen jälkeen.

Loppujen lopuksi Stridsberg kuitenkin vaikuttui lukemastaan niin paljon, että päätyi kääntämään koko manifestin ruotsiksi.

Hän oli myös mukana perustamassa SCUM-seuran ruotsalaista vastinetta, S.K.A.M.:ia, jonka manifesti julkaistiin feministisen Bang-kulttuurijulkaisun numerossa 4/02.

”Yllätyin siitä, miten röyhkeä ja villi se on, miten se rikkoo kaikkia sovinnaisuuksia vastaan”, Stridsberg sanoo Solanasin manifestista.

Manifestissa Solanas käy läpi lukuisia tapoja, joilla mies on naista huonompi ja syitä, joiden takia mies­suku­puoli pitäisi poistaa maan päältä.

Mani­festin kirjoit­taminen on pääsyy siihen, miksi Solanas määritellään radikaalifeministiksi.

Stridsberg kuitenkin huomauttaa, että Solanas ei tiettävästi missään vaiheessa kuulunut yhteenkään feministiseen ryhmään. Jos SCUM oli seura, oli Valerie Solanas sen ainoa jäsen.

Manifestin luettuaan ja käännettyään Stridsberg jäi miettimään ihmistä, joka sen oli kirjoittanut.

”Aloin pohtia, mitä ihmisen on täytynyt kokea päästäkseen paikkaan jossa kirjoittaa näin hirvittävän utopian – tai ihanan dystopian.”

”Ajattelin, että manifestin kirjoittajan on täytynyt olla maailman yksinäisin ihminen.”

Pian SCUM-manifestin lukemisen jälkeen Stridsberg matkusti Kambodžaan, jossa köyhyys ja avoin prostituutio iskivät vasten kasvoja.

”Itkin siellä joka päivä”, Stridsberg muistelee. ”Mietin kaikkia niitä itseni lailla valkoisia ihmisiä, jotka matkustavat toiselle puolelle maailmaa käyttääkseen hyväkseen näitä naisia, näitä lapsia.”

Kirjailijan mielessä Kambodžan köyhyys ja kurjuus liittyivät köyhyydessä ja kurjuudessa eläneeseen Solanasiin, joka työskenteli prostituoituna kutakuinkin koko elämänsä ajan. Tämä huolimatta siitä, että Solanas oli korkeasti koulutettu: hän suoritti Marylandin yliopistossa psykologian tutkinnon ja työskenteli jonkin aikaa yliopiston laboratoriossa.

Kuvat köyhyydestä ja yksinäisyydestä seurasivat Stridsbergiä Kambodžasta koti-Ruotsiin.

”Kuljin Tukholman katuja ja näin kaikki ne yksinäiset kassialmat, jotka pyysivät rahaa tai yösijaa”, hän kertoo. ”Sain kuulla heidän elämäntarinoitaan ja näin Valerien heissä.”

Kirja Valerie Solanasista ei Stridsbergin mukaan olekaan kirja pelkästään Valerie Solanasista. Stridsberg puhuu vuoroin siitä, että on monta erilaista Valerieta, vuoroin siitä, että Valerie on symboli: yksinäisen, rikkinäisen ihmisen arkkityyppi.

Tästä huolimatta SCUM on Stridsbergin mielestä ennen kaikkea räävittömän humoristinen satiiri.

”Valerie Solanas kuvailee miestä samoin kuin mies on kuvaillut naista kautta historian”, Stridsberg sanoo, ja nimeää sellaiset länsimaisen ideahistorian suuret ajattelijat kuin Rousseau, Freud, Platon ja Aristoteles.

Kun siis Solanas kirjoittaa miehen olevan passiivinen ja heikko, naisen aktiivinen ja vahva, hän viittaa suoraan siihen, mitä valistusajan tunnetuin filosofi Jean-Jacques Rousseau kirjoitti teoksessaan Émile eli kasvatuksesta vuonna 1762. Solanas vain kääntää roolit päinvastaisiksi.

Lukemalla SCUMin satiirina Stridsberg tulkitsee sen olevan pohjimmiltaan äärimmäisen pasifistinen viesti, joka kritisoi väkivaltaa.

Mutta, Stridsberg huomauttaa, Valerie Solanas oli ristiriitainen hahmo.

Toinen asia josta Solanas tunnetaan nimittäin kyseenalaistaa tulkintaa hänestä pasifistina.

Kesäkuun kolmantena päivänä 1968, vuosi manifestin julkaisemisen jälkeen, Solanas ampui pop-taiteilija Andy Warholia ja taidekriitikko Mario Amayaa. Solanas oli liikkunut Warholin legendaarisen Factoryn laitamilla ja koettanut saada tätä tuottamaan kirjoittamansa näytelmän Up Your Ass.

Ampumisen jälkeen Solanas antautui poliisille itse. Oikeudenkäynnin yhteydessä hänellä diagnosoitiin paranoidi skitsofrenia ja hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen, mikä sisälsi myös hoitojakson psykiatrisessa sairaalassa.

Mielen järkkyminen kiinnostaa Strids­bergiä. Unelmien tiede­kunnan kirjoittamisen jälkeen hän matkusti Yhdys­valtoihin ja vieraili kaikissa niissä paikoissa, joissa tiesi Solanasin olleen. Yksi näistä oli New Yorkin osavaltiossa sijaitseva Matteawanin vankimielisairaala.

”Se oli jälleen kuin olisin kohdannut monta Valerieta, monta maailman hylkäämää hahmoa”, Stridsberg sanoo.

”Tunnen heitä kohtaan suurta solidaarisuutta.”

Stridsberg haluaa puolustaa ihmismielen haavoittuvuutta ja haurautta maailmassa. Psyykkisinä sairauksina ilmenevä hauraus on Stridsbergille tuttua myös omasta lähipiiristä. Esimerkiksi romaanissaan Niin raskas on rakkaus (Beckomberga – ode till min familj) hän kertoo Beckombergan mielisairaalasta, jossa hän itse vieraili lapsena tapaamassa isäänsä.

Stridsbergin mielestä kirjallisuuden paikka ja sen tehtävä on tässä: kertoa epävakaudesta ihmisessä.

”Sitä, kun koko olemassaolo on veitsen terällä.”

Tämän Stridsberg ymmärsi suunnilleen samaan aikaan kun hän ymmärsi, että hänkin voisi kirjoittaa. Kirjailijoita tai muidenkaan alojen taiteilijoita ei suvussa nimittäin juurikaan ole. Vähältä piti, ettei myös Sara Stridsbergistä tullut jotain aivan muuta.

19-vuotiaana hän nimittäin noudatti perheen perinteitä ja aloitti opintonsa Uppsalan yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, josta hän suoritti kandidaatin tutkinnon 1998.

”Halusin kai olla reipas”, Stridsberg arvelee syitä nuoruutensa opiskeluvalinnalle nyt. ”Samaan aikaan pelkäsin tiettyä villiyttä itsessäni, voimaa jonka tiesin omaavani. Oikeustieteen opinnot olivat tapa sopeutua maailmaan.”

Uusi suunta aukeni, kun Stridsberg tutustui erään tietyn suomalaisen kirjailijan tuotantoon.

Monika Fagerholmin Ihanat naiset rannalla (Underbara kvinnor vid vattnet, 1998) näytti minulle, että minäkin voisin kirjoittaa.”

Oikeustieteen opinnot jäivät, ja kuusi vuotta myöhemmin ilmestyi Stridsbergin esikoisromaani Happy Sally.

Mutta ei opinnoista haittaa ollut, Stridsberg korostaa.

”Sillä ei ole mitään merkitystä minkä koulutuksen hankit”, hän sanoo. ”Voit tehdä mitä tahansa ja sen jälkeen tehdä silti mitä tahansa.”

Sitä paitsi lakikielen ja kirjallisuuden kielen välillä on Stridsbergin mielestä paljon samaa. Ennen kaikkea se, miten kumpikin vaikuttaa ihmisiin.

”Lakikieli voi yhdellä lauseella lähettää pakolaisen toiselle puolelle maailmaa. Uskon, että samoin myös kirjallisuuden voima on valtava.”

Sara Stridsberg puhuu paljon siitä, miten tärkeää kirjoittaminen ja lukeminen, kirjallisuus, hänelle on. Roolissaan Ruotsin akatemiassa hän ei kuitenkaan pääse pakoon ulkokirjallisia rasitteita.

Akatemian jäsen Göran Malmqvist sanoi keskiviikkona Expressenin haastattelussa, että Stridsbergin on päätettävä kantansa, ja pian.

PSST... Juttukeikan kulisseissa

Arla Kanerva, toimittaja:

”Olin sopinut haastattelun Sara Stridsbergin kanssa perjantaille 13. huhtikuuta. Haastattelusta oli tarkoitus tulla viime sunnuntain kansijuttu. Kaksi ja puoli tuntia ennen sovittua aikaa Stridsberg kuitenkin meilasi minulle sanoen, että hän ei pysty tekemään haastattelua juuri nyt. Sovimme uuden haastatteluajan, mutta vielä tiistainakin Stridsberg kuulosti puhelimessa uupuneelta ja surulliselta. Merkittävässä asemassa oleva, arvostettu ja palkittukin ihminen on ihminen.”

Kuka?

Sara Stridsberg


  Syntynyt 29. elokuuta 1972 Solnassa. Asuu Tukholmassa.

  Esikoisromaani Happy Sally ilmestyi 2004.

  Valittiin Ruotsin akatemiaan toukokuussa 2016 Gunnel Vallquistin tilalle tuolille numero 13. Tämä oli ensimmäinen kerta Akatemian historiassa, kun nainen sai toisen naisen paikan.

  Suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon Uppsalan yliopistossa 1998, mutta ei ole harjoittanut juristin ammattia.

  Kuudes romaani, Kärlekens Antarktis, ilmestyy Ruotsissa syyskuussa.

  Kirjoittanut myös useita näytelmiä.

  Palkittu muun muassa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnolla, Selma Lagerlöf -palkinnolla ja Ruotsin Penin myöntämällä Berns-palkinnolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Ruotsin akatemia
 • Ruotsi
 • Kulttuuri
 • Arla Kanerva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  6. 6

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää