Kulttuuri

Juhlaviikot jättävä Topi Lehtipuu tuo Helsinkiin Britannian tunnetuimman nykytaiteilijan – Lehtipuun henkilökohtaiset suhteet auttoivat David Hockneyn houkuttelemisessa

Lehtipuun kausi Helsingin juhlaviikkojen johdossa jää kolmeen vuoteen, mutta nyt hän pääsee jatkamaan oopperauraansa.

Elokuussa 2010 tenori Topi Lehtipuu lauloi Englannissa perinteikkäällä oopperafestivaalilla Glyndebournessa ja tapasi vaikuttavan hahmon.

Kuvataiteilija David Hock­ney oli laatinut lavastuksen ja puvustuksen Igor Stravinskyn Hulttion tie -oopperaan jo Glyndebournen tuotannon ensi-iltaan vuonna 1975, mutta nytkin hän saapui paikalle. Lehtipuu oli kiinnitetty laulamaan oopperassa Tom Rakewellin rooli.

”Hockney oli siellä koko projektin ajan, seurasi harjoituksia ja poltti kuin korsteeni”, Lehtipuu muistelee nyt, istuessaan työhuoneessaan Helsingin juhla­viikkojen toimistossa.

Hockney (s. 1937) ja Lehtipuu (s. 1971) tutustuivat toisiinsa. Juuri noihin aikoihin Lehtipuu alkoi merkittävästi vähentää oopperaroolejaan, koska hänen uransa festivaalijohtajana oli kovassa nousussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli jo työskennellyt usean vuoden ajan Joroisten musiikkipäivien taiteellisena johtajana, ja vuonna 2010 hän aloitti Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Sieltä hän siirtyi vuonna 2015 Helsingin juhlaviikkojen johtajaksi.

”Olemme pitkään yrittäneet saada Hockneyn näyttelyä Juhlaviikoille. Olen onnellinen, että saamme näyttelyn nyt, kun olen viimeistä vuotta festivaalin johtajana”, Lehtipuu sanoo.

Helsingin taidehalliin tuleva näyttely perustuu British Councilin Hockney-kokoelmaan, jota täydennetään yksittäisillä teoksilla.

”Tämän luokan näyttelyn saaminen Helsinkiin onnistuu vain isolla yhteistyökuviolla”, Lehtipuu sanoo.

”Niihin kuuluvat Taidehallin ammattilaisten osaaminen sekä monesta lähteestä tuleva rahoitus. Pienenä kirsikkana kaiken päällä on se, että tunnen Hockne­yn ja olen saanut hänet avaamaan meille ateljeensa oven.”

Tämä vuosi on siis viimeinen, jolloin Topi Lehtipuu toimii Helsingin juhlaviikkojen taiteellisena johtajana ja toiminnanjohtajana. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2015 ja on ehtinyt tehdä kaikkiaan kolmet juhlaviikot. Vuoden 2015 festivaali oli vielä edellisen johtajan Erik Söderblomin käsialaa.

Juhlaviikkojohtajien toimi­kaudet näyttävät puoliintuvan jatkuvasti: Lehtipuun kausi jäi kolmeen vuoteen, kun Söderblom toimi tehtävässä noin kuuden vuoden ajan. Tätä ennen Risto Nieminen johti festivaalia 12 vuotta.

”Minun kauteni loppu osuu solmukohtaan festivaalin histo­riassa”, kommentoi Topi Lehtipuu.

”Helsingin kaupunki on uudis­tamassa tapahtumien tuottamisen organisaatiotaan, ja Helsingin juhlaviikot viettää 50-vuotisjuhliaan.”

Helsingin juhlaviikot järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1968. Festivaalia edelsi Jean Sibeliuksen musiikkiin keskittynyt Sibelius-viikko, mutta nimenmuutoksen myötä syntyi uusi monitaidefestivaali.

Juhlavuoden kunniaksi festivaalin ohjelmassa näkyy viittauksia menneeseen. Näyttävin ponnistus on Kaivopuiston ulko­ilmakonsertti, joka elvyttää Kaivo­puiston konserttien perinnettä sunnuntaina 19. elokuuta.

Sen Juhlaviikot järjestää yhdessä Elävän musiikin yhdistys Elmun kanssa. Elmu viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan, ja se järjesti Kaivopuiston kansan­juhlaa säännöllisesti vuosina 1978–1999, sen jälkeen satunnaisemmin.

Topi Lehtipuu nostaa 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmistosta esiin myös 1968-tapahtuman, joka järjestetään yhteistyössä muun muas­sa Amos Rexin kanssa Bio Rexin tiloissa. Sen Lehtipuu näkee jatkona Filosofian yö -tapahtumille, joita järjestettiin Juhlaviikoilla vuosina 2016 ja 2017.

”Tässä 1968-tapahtumassa on tarkoitus pohtia, miltä vuoden 1968 ideat ja idealismi näyttävät vuoden 2018 näkökulmasta. Miltä vuoden 1968 tulevaisuusvisiot näyttävät nykyään, ja miten esimerkiksi tuon ajan nuoriso- ja vastakulttuurit näkyvät nyky­ajassa”, Lehtipuu sanoo.

Juhlavuoteen liittyy Helsingin juhlaviikkojen 50-vuotishistoriikin julkaisu. Maija Merimaan kirjoittama historiikki julkaistaan kesän aikana Juhlaviikkojen nettisivulla.

Sibelius-viikon perintönä klassinen musiikki on koko ajan pysynyt vahvana painopisteenä Juhlaviikkojen ohjelmassa, ja viime vuosina se on näkynyt esimerkiksi maailman huippuorkesterien vierailuina Juhlaviikkojen järjestämissä konserteissa Musiikkitalossa.

Tullessaan Juhlaviikkojen johtoon Topi Lehtipuu sanoi haluavansa sekoittaa eri taiteenlajeja ohjelmasuunnittelussaan. Miten tämä on onnistunut?

”Esimerkiksi vuonna 2016 järjestetyt Classical Trancela­tions -konsertit onnistuivat todella hyvin”, Lehtipuu vastaa.

Suuren yleisösuosion saavuttaneissa konserteissa sekoitettiin klassista konserttimusiikkia ja rave-henkistä konemusiikkia. Muita monitaiteisia esityksiä Juhlaviikoilla ovat olleet varsinkin monet musiikkiteatteri­esitykset sekä genrerajoja sekoittavat esittävien taiteiden tuotannot.

”Juhlaviikkojen ohjelmasuunnittelussahan käytetään asiantuntijaverkostoja, ei se ole mikään yhden miehen show. Oma taustani on klassisessa musiikissa, joka on ollut minulle avain kaikkeen muuhun. Olen jopa hakeutunut itse sellaisiin projekteihin, joissa hierotaan olkapäitä muiden taiteenlajien kesken”, Lehtipuu kertoo.

Kun Lehtipuu nyt lopettaa johtajapestinsä, aikaa löytyy helpommin muullekin. Hän on toiminut eri festivaalien johto­tehtävissä jo vuodesta 2004, ja on sen vuoksi joutunut vähentämään laulamista.

Kiireisinä juhlaviikkovuosina hän on jopa joutunut lopettamaan oopperan laulamisen kokonaan aikataulusyistä.

”Konserteissa laulamista en ole lopettanut missään vaiheessa, mutta oopperaa en ole pystynyt laulamaan. Ei vain ole ollut mahdollista lähteä kahdeksi kuukaudeksi mihinkään oopperaproduktioon. Mutta nyt sellaista on taas luvassa”, Lehtipuu sanoo.

”Tiedossa on pari projektia, jotka pystytään nyt vihdoin toteuttamaan.”

Helsingin juhlaviikot 17.8.–2.9.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Festivaalit
 • Helsingin juhlaviikot

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjäoikeudessa käsitellään perätöntä raiskausilmoitusta – Mies istui yhdeksän kuukautta syyttömänä vankilassa

  2. 2

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  3. 3

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  4. 4

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  6. 6

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  7. 7

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  8. 8

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  9. 9

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  10. 10

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  8. 8

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  9. 9

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat