Kulttuuri

Ooppera oli syntiä, kunnes Suomen ykköstenori kieltäytyi herätysliikkeen ”henkisestä väkivallasta” – nyt hän esiintyy kreivinä naisten vaatteissa Berliinissä

Tuomas Katajala kertoo miksi vanhoillislestadiolaisuudesta oli pakko irtautua ja herätysliike perustelee omat oopperaa vieroksuvat kantansa.

Berliini

Mitä nyt? Tenori Tuomas Katajala lampsii Berliinin Komische Operin eturiviin ja alkaa näppäillä puhelintaan, vaikka Gioachino Rossinin Sevillan parturin alkusoitto soi.

Sitten hän kyllästyy ja ryhtyy nukkumaan penkkien välissä!

Illan mittaan hän pukeutuu myös arabisotilaaksi ja parrakkaaksi naiseksi Euroviisut drag-vetimissä voittaneen Conchita Wurstin tapaan.

Onneksi tämä kaikki kuuluu Kirill Serebrennikovin taannoin tekemään villiin oopperaohjaukseen. Serebrennikovia ei tosin nyt näy, sillä hänet on pidätetty Venäjällä – väitetysti poliittisista syistä. Oikeudenkäyntiä on odoteltu jo pitkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Katajala, 42, on ohjauksen vaatimissa muodonmuutoksissa irtonaisempi kuin koskaan. Ei uskoisi, että tämä lavakettu vältteli oopperaa pitkään uskonnollisista syistä.

Nyt hän on luvannut kertoa ratkaisustaan ensimmäisen kerran.


Katajala syntyi Kalajoella vanhoillislestadiolaiseen perheeseen. Isä ja moni sukulaisista olivat kanttoreita.

Lapsi rakasti laulamista. ”Mummut antoivat kirkossa pastilleja, kun lauloin niin komeasti”, hän kertoo ensimmäisestä palautteesta.

Sukuperintö vei kanttori- ja laulu­opintoihin Ouluun vuonna 1992. Katajala valmistui ja työskenteli kanttorin sijaisena Oulussa puolitoista vuotta ja vielä seitsemän kuukauden sijaisuuden Alppilassa.

”Tuli selväksi, että se ei ollut minun juttuni.”

Katajala hakeutui Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osaston lisäksi solistiselle osastolle. Se aiheutti jo kulmakarvojen kohottelua vanhoillislestadiolaisissa.

”Lestadiolaisilla on vahva laulu- ja musiikkiperinne, mutta solistista laulua epäillään siitä, että laule­taan omaksi kunniaksi. Niinpä lestadiolaisia ei myöskään nähdä suu­rina viulu- tai piano­solisteina.”

Orkesterin kanssa Katajala esiintyi ensimmäisen kerran 22-vuotiaana Bachin Jouluoratoriossa. Seuraavina vuosina hän laskee esiintyneensä noin yhdeksässäkymmenessä eri oratorio- ja orkesteriteoksessa. Lisäksi olivat tietysti resitaalit.

”Tein seitsemän vuotta konsertteja Suomesta Lontoon Royal Albert Halliin ja elätin perheen niinkin.”

Ooppera oli kuitenkin ongelma vanhoillislestadiolaisille ja myös Katajalalle. Peter Lindroosin oppilaana hän uskaltautui kuitenkin katsomaan pedagogisista syistä, kuinka opettaja lauloi tenorirooliaan Bizet’n Carmen-oopperassa.

Se kiehtoi, mutta oopperalavoille hän ei vielä uskaltanut.

”Vanhoillislestadiolaisuudessa kulttuuri nähtiin paheena ja ooppera suoranaisena syntinä. Herätys­liike hyväksyi kyllä sen, että ooppera-aarioita harjoiteltiin koulutuksessa ja esitettiin konserteissa, mutta ooppera työnä on synti.”

Mikä logiikka on siinä, että ooppera-aaria käy konsertissa, mutta on synti ohjatussa esityksessä?

”Tämä on mysteeri, mutta nämä elämäntapakysymykset sisäistetään jo pienenä lapsena. Pelätäänkö sitä, että taide herättää tunteita, joka toisi vastakkainasettelun uskon herättämien tunteiden kanssa?”

Tätä voi kysyä vanhoillislestadiolaisilta. Suomen Rauhan­yhdistysten Keskusyhdistyksen johdosta kysymys ohjataan Musiikin lahja -kirjaa (2014) toimittaneelle Juha Hakuliselle. Kirjassa puhuvat esimerkiksi entinen oopperalaulaja ja orkesterimuusikko, jotka jättivät nämä tehtävät uskonnollisista syistä.

”Ooppera-aarioissa on paljon soveliasta koulutuskäyttöön ja miksei muuhunkin, ja olen laulanut oopperaa viimeksi tiistaina laulutunnilla”, Hakulinen sanoo – mutta ooppera­esityksissä menee raja.

”Suhtaudumme varauksella ja vierastaen esittäviin taiteisiin kuten ooppera, elokuva, teatteri, jotka vaikuttavat voimakkaasti ihmiseen ja ajatteluun”, Hakulinen pohtii.

Tämän ristiriidan kanssa Katajala kamppaili. Kului vuosia. Agenttina tuolloin toiminut Pekka Pohjola päivitteli, että hän on löytänyt suomalaistenorin, jota pyydetään kansain­välisiin oopperatehtäviin jopa ilman koelaulua konserttinäyttöjen pohjalta, mutta tämä ei suostu!

Katajala kävi jaakopinpainia. Vaimo muistutti, että katkeruus voi iskeä, jos tämä osa ammattia jää kokematta. Niin oli käynyt joillekin vanhemman polven huippuäänille.

”Siltä se tuntui itsestäkin. Palava halu tehdä musiikkia oli sellainen, että olisin katkeroitunut, jos olisin valinnut toisin. Tunsin monta hyvää laulajaa, jotka sanoivat, että olisivathan hekin pystyneet oopperaan, jos olisivat yrittäneet.”

Vuonna 2004 hän voitti toisen palkinnon Gösta Winbergh -kilpailussa Ruotsissa ja sai lisää hienoja tarjouksia. Peter Lindroos oli myös muistutellut, ettei kynttilää saa jättää vakan alle. Jos Jumala on antanut laulun lahjan, sillä on tarkoitus.

Kahden viikon tuskaisen pohdinnan jälkeen Katajala totesi, että on aika tehdä muutos.

”Ajattelin, että toinen ei voi määrittää ihmisen elämää. Kukaan ei voi Jumalan kirurgiksi asettua.”
Oopperadebyytti oli lopulta Mozartin oopperakatkelmista koottu Short Cuts Pariisissa vuonna 2006. Samana kesänä Katajala lauloi Mozartin Taikahuilussa Savonlinnan oopperajuhlilla. Kehut tulivat heti HS:n arvostelussa.

”Kun pääsin oopperalavalle, nautin kovin. Sain tuottaa sellaista, mitä sisällä oli ollut. Aistin, että tämä on täydellisesti minun juttuni. Ei ahdistanut lainkaan!”

Vanhoillislestadiolaiset ehdottivat nyt ”sielunhoidollisia keskusteluja”.

”Kieltäydyin, koska ne keskustelut ovat selvää hengellistä ja henkistä väkivaltaa ja muistissani oli laulajia, joilla oli niistä traumoja.”

Ratkaisu katkaisi välit liikkeeseen mutta ei onneksi vanhempiin.

”Aiheutin varmaan surua ja murhetta. Kyllä tukea ja ymmärrystäkin tuli, vaikka heille kynnys lähteä itse katsomaan oopperaesityksiä oli liian korkea. Totuimme väistämään tämän asian keskusteluissamme.”

Katajala arvelee, että sukulaisia painoi se, mitä tästä seuraa. Joutuisiko hän tärviölle? Kun keskustelee vanhoillislestadiolaisten kanssa, heitä arveluttaa esittävissä taiteissa sama huoli: mihin musiikki johtaa. Näin asian muotoilee Juha Hakulinen:

”Monet elokuvissa, teatterissa ja oopperoissa esiintyvät teemat, kuten kielletty rakkaus, petos, juonittelu ja väkivallan oikeutus, ovat niin suuressa ristiriidassa opetuksemme ja ajattelumme kanssa, että roolihahmojenkin kautta esille tuotuina ne tahraavat omaatuntoa ja tuottavat sisäistä ristiriitaa.”

Hakulinen luettelee myös julkisuuden ja menestyksen kiroja: ”Henkilöpalvonta, ihmiskunnia sekä teatteri- ja julkisuusmaailmaan ainakin mielikuvissa yhdistyvät paheet, kuten päihteet, juhlinta ja irtosuhteet.”
Miten Katajalan sitten kävi?

”Olen sama ihminen, evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, ja aistin perus­arvoni vain entistä voimakkaammin, kun olen irtautunut liikkeestä ja saavuttanut sen jälkeen sisäisen rauhan”, Katajala vastaa.

”Lestadiolaisuudessa on paljon hyvää, kuten kristilliset perus­arvot, avioliiton kunnioitus ja ahkeruuden arvostus. Mutta on myös ­asioita, joita en voinut enää katsoa itselleni sopiviksi.”

Oopperaura jatkui Kansallis­oopperan solistikunnassa.

”Olen siitä todella kiitollinen. Lopulta oli kuitenkin jättäydyttävä freelance-laulajaksi, kun kansain­välisiä oopperatarjouksia oli ollut jo muutaman vuoden ajan 2­–4 vuodessa.”

Nyt Katajala on herkullisessa tilanteessa. Suomen ”ykköstenorin” titteli on toki maku­asia, mutta jos mittarina pidetään kutsuja parhaiden talojen ykkösmiehityksiin, Katajala alkaa olla kärjessä.

”Tämä kausi oli paras koskaan. Debytoin Lontoon Covent Garden Royal Opera Housen Taikahuilun kakkosmiehityksessä ja sain juuri uusintakutsun erään tulossa olevan produktion ykkösmiehitykseen. ”

Tällä kaudella Katajala lauloi myös Krzysztof Pendereckin johdolla Verdin Requiemin Puolassa ja Olli Kortekankaan Veljeni vartija -oopperan kantaesitysproduktiossa Tampereella. Hän sai sairastuneen solistin tilalla tuurauskeikan ja debyytin Berliinin valtionoopperan Taikahuiluun, ja talo lupaili tehtäviä tulevaisuudessakin.

”Sama tapahtui Roomassa, kun debytoin Mikko Franckin johtaman Santa Cecilia -orkesterin kanssa Lentävässä hollantilaisessa.

Ja oli tietysti Berliinin Komische Operin Sevillan parturi, jossa Katajala nousi kakkosmiehityksestä uusintaensi-illan ykkösmiehitykseen.

Herätysliikkeessä kasvanutta Katajalaa ei ilmeisesti siis ahdista esiintyä Conchita Wurst -hahmossa kohtauksessa, jossa Sevillan parturin kreivi Almaviva on naamioitunut musiikinopettajan sijaiseksi päästäkseen Rosinan läheisyyteen?

”Taide taiteena, vaikka en täysin tätä Conchita Wurst -hahmoa ymmärtänyt. Ilmeisesti se on osa pyrkimystä sijoittaa tarina nykyaikaan. Siksi näpyttelemme myös kännyköitämme ja olemme tässä produktiossa koko ajan sosiaalisessa mediassa, kuten taustakuvista näkyy.”

Katajalan ei ole tarvinnut kieltäytyä ohjauksista omatunnon syistä.

”Toki joissakin esimerkiksi alastomuuteen liittyvissä asioissa olen saattanut kysyä ohjaajalta, että riittäisikö vähän vähempi alastomuus, ja ohjaaja on sen hyväksynyt.”

Lyyrinen tenoriääni on nyt kasvamassa teräksisemmäksi.

”Täytyy kuulostella roolivalintoja sen mukaisesti. Kesällä laulan Savon­linnan oopperajuhlilla Verdin Otellon Cassiota ja syksyllä Helsingin juhlaviikoilla Mahlerin kahdeksannessa sinfoniassa Hannu Linnun johdolla ja pienessä roolissa Kansallisoopperassa Wagnerin Lentävässä hollantilaisessa. Ensi kevätkausi meneekin paitsi Ranskan Lillen Taikahuilussa myös vähän raskaampaa tenorityyppiä vaativassa Carl Maria von Weberin Freischütz-oopperassa Maxin roolissa.”

Suomessa myös Taika-ampujana tunnettu ooppera tehdään kiertue­produktiona Brysselistä Theater an der Wienin kautta aina Aix-en-Provencen festivaalille Ranskaan.

”Silloin tulee aika monen talon ja festivaalin debyytti”, hän myhäilee.

Mitkä ovat äänen rajat? Katajala uskoo, että Wagnerin Lohengrinin nimirooli tulee olemaan mahdollinen. Toisaalta Wagnerin matalampien roolien puskeminen raskaan orkesterin läpi voi vähentää taipuisuutta ja tuhota heleimmät sävyt.

”Se on vaara, mutta myös lyyrinen ja nuorekas ääni voi kantaa orkesterin yli. Pitkään kestävä ura on tärkein tavoite, ja isot talot ovat mukavia, jos niitä tulee. Terveydestään ei voi tietää, mutta hyvä äänen­huolto ja fyysisen kunnon ylläpito ovat asioita, joihin voin vaikuttaa.”

Katajala on hyödykseen lenkkeilijä ja nikkaroija. ”Vaimoni on sisustusarkkitehti, ja vapaa-ajan hiet tulevat myös siitä, kun entisöimme vanhaa hirsitaloa Hämeenlinnassa.”

Kristillisten perusarvojen mies kiittää perheen tukea.

”Tähän olemme pyrkineet ja tämä on valintamme. Työ on kansainvälistä, mutta 18- ja 15-vuotiaat tytöt ja 9-vuotias poika otetaan 1–2 reissulle vuodessa koulun luvalla. Viimeksi perhe oli mukana Hampurissa, kun lauloin valtionoopperassa”, Katajala kertoo.

Hän tuntee yhä suomalaisia, jotka eivät käy oopperassa eettisistä syistä. Pelkästään vanhoillis­lesta­diolaisia on noin satatuhatta.

”Sanoisin kaikille asiaa epäileville, että tulkaa katsomaan ja kokemaan myös oopperaa avoimin mielin”, Katajala sanoo.


Psst... Juttukeikan kulisseissa

Vesa Sirén, toimittaja:

”Oli hienoa saada Tuomas Katajala puhumaan elämänsä ratkaisuista ja saada vanhoillislestadiolaisilta perusteluja toisenlaisille ratkaisuille. Perusteluja on tietysti lisääkin puolin ja toisin, joten mahdollisuuksia jatkokirjoituksiin ja hedelmälliseen keskusteluun löytyy varmasti.

’Kysymyksiin kristityn julkisesta esiintymisestä muusikkona ei ole yksiselitteisiä ja selkeän suoraviivaisia vastauksia’ vanhoillislestadiolaisten Musiikin lahja -kirja muistuttaa.

Katajala on sinut oman ratkaisunsa kanssa, ja siitä ainakin oopperan ystävät voivat olla kiitollisia.”

Oikaisu 28.4. klo 10.00. Aikamuoto korjattu lauseessa, jossa Peter Lindroosin kerrotaan muistuttaneen Katajalaa, ettei kynttilää saa pitää vakan alla. Aiemmassa muotoilussa lause yhdistyi vuoteen 2004. Lindroos kuoli auto-onnettomuudessa marraskuussa 2003.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Vanhoillislestadiolaisuus
 • Musiikki
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Uutisvuodon entinen käsi­kirjoittaja rikkoo vaitiolo­sopimuksensa ja kertoo, kuinka ohjelmaa tehtiin

   Tilaajille
  3. 3

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  4. 4

   Sote-uudistus huojuu ja uhkaa viedä hallituksen mukanaan – siihen on kaksi syytä

  5. 5

   Auto­varkaissa ollut kolmikko hyökkäsi julmasti silmin­näkijän kimppuun Vantaalla – miehet tuomittiin murhan yrityksestä

  6. 6

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  7. 7

   Irlantilaiset kaatoivat abortti­kiellon – äänestys­tulos on tärkeä uutinen naisille, miehille, Euroopalle ja maailmalle

  8. 8

   Ympäristöjärjestöt ajavat avo­hakkuiden lopettamista, mutta tutkijat ovat eri mieltä – ”Täsmä­toimet olisivat fiksumpia kuin ampua norsu­pyssyllä kaikkea”

  9. 9

   Real Madrid voitti Mestarien liigan – Liverpoolin maalivahdin virheet auttoivat espanjalaisseuran 3–1-voittoon

  10. 10

   Huvipuistossa riehui mittava tulipalo Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  9. 9

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää