Kulttuuri

”Olin surkein tuntemani luuseri” – Harry Potterin luoja J.K. Rowling kertoi eliittiyliopiston opiskelijoille, mitä epäonnistumisesta kannattaa tietää ja antoi ohjeet onnelliseen elämään

”Te ette ehkä koskaan mokaa yhtä mojovasti kuin minä, mutta jonkinasteinen epäonnistuminen kuuluu elämään”, J.K. Rowling sanoi puheessaan. Nyt kuuluisaan puheeseen pohjautuva kirja ilmestyy suomeksi.

Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisee Harry Pottereiden luojana tunnetun J. K. Rowlingin kuuluisaan Harvardin-puheeseen pohjautuvan kirjan suomeksi.

Otavan mukaan Tästä alkaa elämä -niminen teos saapuu kirjakauppoihin ensi viikolla. Otava lahjoittaa Rowlingin kirjan Suomen lukioissa opettaville äidinkielen opettajille.

Teos on ilmestynyt englanniksi vuonna 2015.

Rowling piti vuonna 2008 Harvardin yliopistosta valmistuvalle luokalle puheen, joka on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa suurta innostusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puheen videotallennetta on katsottu Youtubessa noin 3 500 000 kertaa.Mitä parikymmentä minuuttia pitkä ja varsin hauska puhe - ja kirja - sitten pitää sisällään?

Ehkä laajimmin koskettava aihe siinä on menestyskirjailijan puhe epäonnistumisesta ja sen pelon voittamisesta. Rowling on selvästi tiedostanut yleisönsä olevan eliittikoulun päättäviä opiskelijoita ja suuntaa sanansa suoraan heille.

Näin Rowling ajatuksiaan kirjassa ilmaisee:

”En luulottele, että kaikki läsnäolijat olisivat porskuttaneet läpi elämänsä tyytyväisinä ja etuoikeutettuina. Sen sijaan epäilen, että te ette opiskeluvuosinanne Harvardissa ole juuri saaneet kokemusta epäonnistumisesta. Epäonnistumisen pelko on ehkä motivoinut teitä siinä missä toive onnistumisestakin. Voi jopa olla, että se, mikä teidän silmissänne on epäonnistumista, olisi keskivertoihmisen mielestä loistava suoritus – olettehan aloittaneet lentonne poikkeuksellisen korkealta.”

Tämän jälkeen hän puhuu omasta epäonnistumisestaan. Rowlingin mukaan se seitsemän vuotta valmistumisensa jälkeen hän oli epäonnistunut surkeasti millä mittareilla tahansa.

Pieleen oli mennyt niin ura kuin yksityiselämäkin.

”Avioliittoni oli loppunut nolostuttavan lyhyeen, olin työtön, olin yksinhuoltaja ja niin köyhä kuin nykypäivän Britanniassa on mahdollista olla joutumatta kadulle. Vanhempieni pelot ja omat pelkoni olivat kaikki käyneet toteen, ja joka ainoalla tavanomaisella mittarilla mitattuna olin surkein tuntemani luuseri”, hän kirjoittaa.

Harvardissa puhunut Rowling pyrki itse koulun jälkeen Oxfordin yliopistoon, mutta jäi niukasti valitsematta, ja aloitti opinnot Exeterin yliopistossa. Kirjailijan mukaan tenttien läpäiseminen ei kasvattanut hänen itsetuntoaan, mutta köyhyys kasvatti hänen tahtoaan ja itsekuriaan.

”Kun tietää kyenneensä toipumaan takaiskuista, ottamaan niistä opikseen ja vahvistumaan, voi luottaa selviävänsä mistä tahansa. Omaa sisintään ja ihmissuhteidensa kestävyyttä ei opi kunnolla tuntemaan, ennen kuin niitä on koeteltu rankimman kautta. Tällainen tuskallisesti hankittu tieto on todellinen lahja, ja minulle se on ollut monin verroin arvokkaampi kuin yksikään tutkinto.”

Rowling ei halua romantisoida köyhyyttään vaan pitää sitä synkkänä aikana, jonka vasta myöhempi menestys on saanut näyttämään merkityksellisenä ajanjaksona.

Hänen mukaansa epäonnistumisesta oli kuitenkin hyötyä. Se kun ”riisuu elämän paljaaksi ja jättää jäljelle vain olennaisen” eli pakottaa kohtaamaan itsensä rehellisesti.

”Te ette ehkä koskaan mokaa yhtä mojovasti kuin minä, mutta jonkinasteinen epäonnistuminen kuuluu elämään. On mahdotonta elää epäonnistumatta kertaakaan, paitsi jos valitsee aina niin varman päälle ja varovaisesti että elämä jää kokonaan elämättä – ja sehän vasta epäonnistumista onkin.”

Yliopiston jälkeen Rowling työskenteli sihteerinä tilapäisesti eri yrityksissä ja oli töissä Amnesty Internationalilla ja teki erilaisia hanttihommia. Työttömyysjaksojensa aikana hän työsti myös käsikirjoitusta romaaniinsa Harry Potter ja viisasten kivi, jonka lähetti kahteentoista kustantamoon.

Kaikki kieltäytyivät.

Lopulta vasta lastenkirjallisuusosastonsa perustanut Bloomsbury Publishing maksoi käsikirjoituksesta 1­500 puntaa sillä ehdolla, että Rowling suostuisi laittamaan kirjan kanteen vain nimikirjaimet. Naiskirjailijan kun ei uskottu kiinnostavan poikalukijoita.

Rowling hyväksyi ehdot, sillä 1 500 puntaa oli hänelle iso raha.

Loppu on maailmankirjallisuuden historiaa. Tällä hetkellä Potter-sarjaa on myyty 500 miljoonaa kappaletta yli 80 eri kielellä.

Menestyksestään Rowling kiittää niitä hetkiä, jolloin tunsi pahiten epäonnistuneensa.

”Itse lakkasin silloin teeskentelemästä olevani jotakin muuta kuin oikeasti olin. Sen sijaan keskitin kaiken energiani ainoaan työhön, josta välitin. Jos olisinkin onnistunut jollakin muulla elämänalueella, en olisi ehkä koskaan saanut kootuksi riittävästi tahdonvoimaa menestyä sillä yhdellä areenalla, jolle todella tunsin kuuluvani. Yhtäkkiä olin vapaa: pahin pelkoni oli toteutunut, mutta olin sentään hengissä ja minulla oli ihana tytär, ja olihan minulla myös vanha kirjoituskone ja muuan idea. Olin pohjalla – mutta se osoittautui jykeväksi perustaksi uudelle elämälle.”

Epäonnistumisen lisäksi Rowling käsittelee puheessa muun muassa mielikuvituksen voimaa, muistelee aikojaan Amnestylla ja muistuttaa etuoikeutettuja harvardilaisia näiden mahdollisuudesta tehdä maailmasta entistä parempi paikka.

Jossa kannattaa pitää ystävistä kiinni.

”Jäljellä on enää yksi toive, ja se minulla oli jo omassa valmistujaisjuhlassani kaksikymmentäyksivuotiaana. Ystävät, jotka silloin istuivat vieressäni, ovat pysyneet ystävinäni läpi elämän. He ovat lasteni kummeja, he ovat tarjonneet apuaan silloin kun minulla on ollut kaikkein vaikeinta, eivätkä he nostaneet oikeusjuttua, kun annoin kuolonsyöjille heidän nimensä. Valmistujaispäivänä meitä sitoivat yhteen suuret tunteet, olimmehan kokeneet yhdessä ajanjakson, joka oli päättymässä iäksi. Ja olihan meillä myös hallussamme arkaluontoisia valokuvia, jotka taatusti osoittautuisivat arvokkaiksi, jos joku meistä joskus pyrkisi pääministeriksi.”

Lopussa Rowling muistuttaa opiskelijoita roomalaiskirjailija Senecan sanoista:

”Elämä on kuten kertomus, sen pituus ei ratkaise vaan sen hyvyys.”

Aplodit Harvardissa olivat mittavat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Arkeologit avasivat viimein tuhansia vuosia koskemattomana olleen mustan sarkofagin Egyptissä – sisältä löytyi kolme muumiota

  5. 5

   Uimarin on mahdoton tietää, onko sinilevävedessä turvallista uida – Kokeilimme raskaustestin tapaan toimivaa myrkkypaljastinta Helsingin levärannoilla

  6. 6

   Teleoperaattori Telia ostaa Bonnierin tv-toiminnan – suomalainen MTV sisältyy kauppaan

  7. 7

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  8. 8

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Ella Junnila valitsi jääräpäisesti oman lajinsa, vaikka äiti Ringa Ropo patisteli ensin pituushyppyyn – nyt haaveena on kahden metrin haamuraja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Kuka näitä lavuaareja oikein suunnittelee? Liisa Marsion upouuden kodin allas on niin pieni, ettei edes käsien peseminen onnistu

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  7. 7

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  8. 8

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  9. 9

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teleoperaattori Telia ostaa Bonnierin tv-toiminnan – suomalainen MTV sisältyy kauppaan
  3. Turistivene upposi Missourissa, ainakin 11 ihmistä on kuollut
  4. Katkera viime minuuttien tappio romautti Minihuuhkajien toiveita jatkopaikasta EM-kotikisoissa – se on kuitenkin vielä mahdollinen, ja pääsy MM-kisoihin omissa käsissä
  5. Hittisäveltäjä Burt Bacharach, 90, Pori Jazzeilla: Jos olisin säveltänyt uusimman lauluni vasta huippukokouksen jälkeen, se olisi ollut särmikkäämpi
  6. Sinisten puoluesihteerin jyrkkä viesti: Vaaleista pois jäävät kansanedustajat ovat ”rintamakarkureita” – Alle puolet lähtee varmuudella ehdolle
  7. Mamma Mian jatko tehtiin, koska Abban Benny Anderssonkin halusi nähdä sen – ja koska Meryl Streep lupautui mukaan ensimmäisenä
  8. Arkeologit avasivat viimein tuhansia vuosia koskemattomana olleen mustan sarkofagin Egyptissä – sisältä löytyi kolme muumiota
  9. Jos valmistat viikonloppuna vain yhden ruuan, kokeile tätä: Köyhän ritarin rouskuva keksiyllätys ja seuraksi jäätelöä
  10. Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä
  11. Tunti sitten
  12. Kun arkijärki ei enää riitä, apuun tulee matematiikan alue, josta moni ei tiedä mitään – se selittää sadannen ulottuvuuden ja auttaa ompelemaan takkiin vuorin Tilaajille
  13. Näytä lisää