Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Merete Mazzarella löysi sukulaissielun omasta romaanistaan – Vuonna 1870 syntynyt Alma Söderhjelm oli kova uranainen ennen koko käsitteen syntyä

Radikaali viipurilaisneito ei alistunut suvun vanhapiikatädiksi vaan rikkoi lasikattoja Suomen ensimmäisenä naisprofessorina.

Romaani

Merete Mazzarella: Alma. Edelläkävijän tarina (Alma: en roman). Suom. Raija Rintamäki. Otava. 270 s.

Viipurilaisneito Alma Söderhjelm pääsi ylioppilaaksi vuonna 1889 saatuaan Venäjän keisarilta vapautuksen sukupuolestaan. Ylioppilaslakkia hän ei voinut nuorten miesten tavoin laittaa päähänsä, joten hän keksi ommella lyyran kesähattuunsa rusettiin.

Kirjallisuudentutkija ja kirjailija Merete Mazzarellan romaani Alma. Edelläkävijän tarina on fiktiota, mutta sitä lukee väkisinkin faktana. Jälkisanojen mukaan Alma Söderhjelmin vaiheet ovat enimmäkseen totta, sillä kirjailija on sepittänyt vain kehyskertomuksen eli muistelevan vanhuksen.

Mazzarella siteeraa puolidokumentaarisessa teoksessaan Alman kirjeitä, päiväkirjoja ja muistelmia.

Ote on kuitenkin kaunokirjallinen toisin kuin esimerkiksi tekijän vuonna 2007 ilmestyneessä elämäkertateoksessa Fredrika Charlotta o.s. Tengström – kansallisrunoilijan vaimo. Tietokirjassa pohditaan, tekikö aikanaan elämä ja sen jälkeen historia oikeutta J.  L. Runebergin vaimolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta kuka oli Viipurissa vuonna 1870 syntynyt ja Tukholmassa 1949 kuollut Alma Söderhjelm?

Rouva Runeberg oli sitkeä nainen, neiti Söderholm puolestaan radikaali. Kumpikin vei eteenpäin naisten asiaa, mutta ei naisasiaa taistelevan Minna Canthin tavoin.

Fredrika oli kirjailija, jonka romaanit suomenkieliset lukijat löysivät vasta sata vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Alma taas oli tutkija, joka raivasi naisille tietä yliopistoon.

Prokuraattori Woldemar Söderhjelmin perheessä Alma ja hänen seitsemän sisartaan jaettiin kauniisiin mutta tyhmiin ja rumiin mutta viisaisiin. ”Sääliksi käy tyttöparkaa tuonnäköisenä”, toteaa sukulaistäti silmälasipäisestä Almasta. Samaan aikaan sievät sisaret naitetaan isänsä kaltaisille virkamiehille.

Romaanin minäkertoja – Alma – muistelee elämäänsä sen ehtoopuolella Saltsjöbadenin kylpylähotellissa Tukholman tuntumassa. Toinen maailmansota on juuri päättynyt. Vanhus ei jaksa enää murehtia, mitä Suomessa tapahtuu. Hänen ajatuksensa karkaavat kauas menneisyyteen.

Almasta tuli historiantutkija aikana, jolloin ei ollut olemassa käsitettä uranainen. Hän matkusti Pariisiin ja alkoi perehtyä ranskankielisiin vallankumouksenaikaisiin sanomalehtiin. ”Olette rohkea”, kommentoi professori poikkeuksellista tutkimushanketta.

Alma Söderhjelmistä tuli tohtori, dosentti ja lopulta professori – lähes ensimmäinen nainen joka saralla.

Tutkijana ja kirjailijana hän ehti julkaista kokonaisen hyllyllisen tiedettä, esseitä, elämäkertoja, romaaneja. Välit isoveljeen kirjallisuushistorioitsija Werner Söderhjelmiin tulehtuivat, koska sisar kirjoitti kipinöiviä pakinoita Dagens Nyheteriin.

Oppinut Alma ei antanut kynänsä tylsyä eikä alistunut suvun vanhapiikatädiksi. Hän vaati itselleen miesten tavoin vapauden tehdä työtä. Hän halusi yksilöllistyä ja kulkea omia teitään.

Nykyään on vaikea käsittää, millaisiin esteisiin nuori nainen törmäsi reilut sata vuotta sitten.

Välillä lukijan on kuitenkin vaikea seurata, kenen äänellä romaanissa puhutaan esimerkiksi vapaasta rakkaudesta – nuoren vai vanhan Alman vai kirjailijan itsensä?

Pohjoismaiden kirjallisuuden emeritaprofessori Mazzarella tunnustaa, että Alma Söderhjelm on kiehtonut häntä pitkään. Hän on tunnistanut itsensä tämän teksteistä.

Nyt käsillä olevassa edelläkävijän tarinassa hän pohtii Alman äänellä aikaisemmista omaelämäkerrallisista teoksistaan tuttuja teemoja kuten naisena olemista, sukulaisuussuhteita, ystävyyttä, vanhenemista.

Merete Mazzarella on tutkinut ja kirjoittanut paljon kuten Alma Söderhjelmkin. Myös lajien kirjo on melkoinen. Ehkä siksi tietoa ja kaunoa julkaissut Mazzarella sivaltaa suomalaista kulttuuri- ja tiede-eliittiä Alman äänen turvin:

”Minä en ole herättänyt kunnioitusta, en millään taholla. Tutkijat pitävät minua kirjailijana ja kirjailijat tutkijana.”

Niin tai näin, Mazzarellan dokumentaariset romaanit tai yleistajuiset elämäkerrat kaivavat esiin kiinnostavia henkilöitä, syventävät ja laventavat käsitystä kulttuurista ja historiasta. Alma. Edelläkävijän tarina on ehtaa meretemazzarellaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Kirjallisuus
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Helena Ruuska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Lapissa paukahti kaikkien aikojen helle-ennätys rikki – myös Suomen tämän kesän huippulukema meni taas uusiksi

  4. 4

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  5. 5

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  6. 6

   Naton huippu­kokouksessa hoiperrellut Juncker: ”Pyydän kunnioitusta”

  7. 7

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  8. 8

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  9. 9

   Pyhärannassa Varsinais-Suomessa roihuaa laajalle levinnyt maasto­palo, jota ei ole saatu hallintaan

  10. 10

   ”Kaivoimme, koska luulimme ettemme voi odottaa” – Luolasta pelastetut pojat astelivat ensimmäistä kertaa median eteen ja kertoivat koettelemuksestaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  3. 3

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  4. 4

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää