Kulttuuri

Jaksoarvio: Selviytyjät päättyi Janni Hussin tekemiin virheisiin, jotka maksoivat hänelle koko sarjan voiton

Selviytyjien 15. jaksossa valittiin 30 000 euron arvoinen tosi-tv-kisailija. Tässä jaksoarviossa tarkastellaan sarjan loppuratkaisua.

Selviytyjät Suomi päättyi kauppias Sampo Kaulasen estottomaan kunniakierrokseen – jonka hän toteutti tosi-tv-veteraani Juhana Helmenkalastajaa kantamalla. Käsi ylös, jos näitte julkkisten aution saaren seuramatkan päättyvän juuri näin.

Jos Helmenkalastajan kantoa ei oteta huomioon, niin voisi sanoa, että somepersoona Janni Hussi voitti viimeisen kilpailun vain hävitäkseen koko Selviytyjät.


Jos Hussi olisi valinnut radiojuontaja Kimmo Vehviläisen mukaansa viimeiselle Selviytyjät-tuomiolle, olisi hänellä ollut kilpakumppaninaan henkilö, joka keräsi koko sarjan aikana vähintään yhtä paljon selkäänpuukotuspisteitä.


Nimittäin Kaulasen ja Hussin ero finaalissa ei ollut siinä, että jompi kumpi olisi kieroillut vähemmän koko sarjan aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ero oli siinä, että Hussi oli rakentanut pelin aikana itselleen mukavan naapurintytön imagon, joka ei kestänyt yhtään ikävää tapausta. Tai kuten selviytyjät-kielellä sanottaisiin, selkäänpuukotusta. Sampo Kaulasella ei ollut tällaista ristiriitaa kannettavanaan.

Hussi olisi ehkä voinut vielä kiemurrella voittoon kääntämällä puolelleen epäröiviä heimoneuvoston jäseniä – jos sellaisia oli. Sen sijaan hän asetti itsensä jatkuvasti huonompaan asemaan ylläpitämällä hyvistelyhymistelyään ja ennen kaikkea sälyttämällä vastuutaan omasta toiminnastaan sekä pelille että toisille pelaajille.

Kas näin hän kuoppaansa kaivoi.

Ensiksi Hussi otti niskoilleen sekä tanssinopettaja Helena Ahti-Hallbergin että toimittaja Katja Ståhlin poistamisen Selviytyjien loppusuoralla. Hussin tarkoituksena oli korostaa omia peliliikkeitään. Sen sijaan hän onnistui kaivamaan kolon uskottavuuteensa: kieroilijaksi henkilöityminen leimaa ikävästi sellaisen henkilön, joka näkee itse itsensä hyviksenä. Ei voi yhtä aikaa olla mestarijuonittelija ja superhyvis.

Toki Hussilla oli tässä Kaulaseen verrattuna ikävä alivoima jo lähtökuopissa. Kierous ja naissukupuoli ovat nimittäin yhdistelmä, jolla ei voi kulttuurissamme voittaa. Jos nainen juonittelee onnistuneemmin kuin mies, hän on moraalisesti epäilyttävä, pelottava, ehkä tuomittavakin. Jos nainen ei puolestaan onnistu juonittelemaan yhtä hyvin kuin mies, hän on ratsastanut miehen kyvyillä, eikä selviytynyt omillaan.

Tämän näimme muun muassa entisen Miss Suomen Sara Chafakin kysymyksissä. Kaulaselta Chafak kysyi, miten hän käyttäisi voittorahat. Ei puhettakaan siitä, etteikö Kaulasen päätyminen finaaliin olisi ollut täysin hänen omaa ansiotaan. Useat Hussin saamat kysymykset pureutuivat puolestaan siihen, mitä peliliikkeitä hän teki omaa tilanneettaan edistääkseen.

Kaikesta ei voi kulttuuria toki syyttää.

Ensimmäisen lapiollisen omaan kuoppaansa Hussi kaivoi alkupuheenvuoron aikana. Kukaan ei voi väittää, etteikö Hussi olisi voittanut viittä yksilökilpailua, mutta se, että hän asetti itsensä pieneksi tytöksi isojen äijien rinnalla kuulosti falskilta.

Ei sillä, etteikö myös Kaulanen olisi osannut muunnella totuutta. ”En ole tikaria heiluttanut”, hän totesi tuomaristolle.

Hussin kuoppa syventyi entisestään, kun hän totesi pelanneensa mielestään streitisti ”kunnes peli vaati” jotain muuta – ikäänkuin peli olisi todella yksiselitteisesti pakottanut toimimaan tietyllä tavalla. Ei vaatinut, ellei ohjelman tuotanto todella sotkeutunut jotenkin Hussin päätöksentekoon. Tämä lause oli juuri sellaista oman kuvan ja hyvisimagon kiillottamista, jollaiseen ei olisi pitänyt tuomariston edessä sortua. Pikemminkin olisi pitänyt imarrella tuomaristossa istuvia.

Ja tästä Hussi löysikin itselleen kauhakuormaajan kuoppansa kaivuun tehostamiseksi. Kaulanen ymmärsi vedota moraalinsa joustavuuteen ja myönsi sekä toimineensa itsekkäistä lähtökohdista käsin että olevansa ylipäänsä epätäydellinen ihmisenä. Hussin timantinkova, mutta selkeästi reikäinen hyvisimago hylki empatiaa siinä missä Kaulasen inhimillisyys herätti sitä.

Hussi lähti heimoneuvoston edessä pelaamaan räppäri James Nikanderin kanssa semanttista taistelua siitä, oliko hän ehdottanut liittoa vai ei. Tässä vaiheessa olisi pitänyt havaita, että tilanne oli mahdollisesti vielä käännettävissä voitoksi valitsemalla omat sanansa tarkemmin. Omasta näkemyksestä olisi voinut pitää kiinni samalla huomioiden Nikanderin tunteet. Kunnon anteeksipyyntö olisi voinut kääntää Nikanderin äänen.

Samoja ongelmia Hussilla oli puolustaessaan itseään muita syytteitä kohtaan. Muuripuolustautuminen vakuutti tuomariston jäsenet siitä, että jotain puolustauduttavaa oli. Samalla se näytti siltä, ettei Hussi nähnyt omassa toiminnassaan mitään moraalista ongelmaa.


Lisäksi hän teki amerikan Survivor-sarjoista tutun kardinaalivirheen: puolustautui vetämällä jonkin toisen tuomariston jäsenen nimen mukaan puolustaessaan jotain tekoaan.

Hän vetosi jo selkäänpuukotuksesta käärmeissään olleen Ahti-Hallbergin pelinaikaisiin mielipiteisiin Vehviläisestä, kun Vehviläinen syytti Hussia epäluottamuksen luomisesta itseään kohtaan. Ahti-Hallberg olisi tuskin äänestänyt Hussia missään tapauksessa, mutta vuolas anteeksipyyntö olisi toiminut varmasti paremmin kuin tämä.

Ståhlkin olisi selvästi kaivannut enemmän empatiaa ja nöyrtymistä kuin mitä Hussilla oli tarjota. Hussi tuli, varmaankin tahtomattaan, sanoneeksi, että petti Ståhlia, koska pystyi niin tekemään. Ståhl oli kuitenkin lopulta ainoa, joka äänesti Hussin voiton puolesta.

Viimeisen virheensä Hussi kuitenkin teki, kun kertoi, että oli sopinut Kaulasen kanssa jo ennen viimeistä kilpailua, että he ottaisivat toisensa mukaan finaaliin, jos tällainen mahdollisuus tulisi. Vehviläisen muurittaminen ulos finaalista jo ennen viimeisen kilpailun käymistä vaikutti juuri sellaiselta toiminnalta, joka ei oikein sovi Hussin kaltaiselle mukavalle hyvikselle.

Sen sijaan Kaulasen kaltaiselle lupsakkaalle kieroilijalle se vaikutti juuri oikeanlaiselta peliliikkeeltä: yhdellä oikein ajoitetulla kuiskauksella Kaulanen pelasi itselleen paikan finaaliin. Sillä, että asia tuli julki tuomariston edessä, saattoi olla jopa vaikutuksensa voittoon.


Seuraavaksi edessä on Selviytyjät Suomi -sarjan uusi kausi, jota parhaillaan kuvataan uusin julkkiksin. Olkoon sen jaksot ovat viisitoista minuuttia lyhyempiä, juontaja spontaanimpi ja kannustavampi, sekä selviytyjillä enemmän ruokaa.

Vähemmän puhetta nälästä, ehkä ylipäänsä vähemmän tyhjää länkytystä, tekisi ohjelmasta huomattavasti paremman.

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Selviytyjät
 • Jaksoarvio
 • tosi-tv
 • Televisio
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Trump antoi Putinille paljon köyttä – Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa otettiin askel kohti parempaa, mutta moni pöyristyi Trumpin käytöksestä

  3. 3

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   Kansainvälinen media innostui HS:n kampanjasta – Suomi pääsi maailmankartalle ärhäkkänä lehdistönvapauden puolustajana

  7. 7

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  8. 8

   Venäjän media iloitsi ja suhtautui Trumpiin ymmärtäväisesti – Ulkoministeri Lavrovin mielestä kokous meni paremmin kuin superhyvin

  9. 9

   Yli 20 loukkaantui Havaijilla, kun tulikuumaa laavaa lensi turistiveneessä olleiden ihmisten päälle

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  7. 7

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  8. 8

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  9. 9

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  10. 10

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yli 20 loukkaantui Havaijilla, kun tulikuumaa laavaa lensi turistiveneessä olleiden ihmisten päälle
  3. Epäonnen juna saapui Joensuusta Helsinkiin viisi tuntia myöhässä: Veturivika, turvalaitevika ja lopulta erehdyksessä aseman ohi ja peruuttaen takaisin
  4. 2 tuntia sitten
  5. Venäjän media iloitsi ja suhtautui Trumpiin ymmärtäväisesti – Ulkoministeri Lavrovin mielestä kokous meni paremmin kuin superhyvin
  6. Trump antoi Putinille paljon köyttä – Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa otettiin askel kohti parempaa, mutta moni pöyristyi Trumpin käytöksestä
  7. Presidentti Niinistö CNN:n haastattelussa: Koko länsi on toivonut dialogin jatkuvan
  8. Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä
  9. Huippukokous sähköisti Helsingin – Laaja kuvakooste presidenttien kohtaamisesta ja kaupungin kuhinasta
  10. Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset
  11. ”Vuosisadan sopimuksesta” ei hiiskuttu – Trump ja Putin jättivät maailman­järjestyksen ennalleen
  12. Putin ja Trump kiistivät jyrkästi Venäjän sekaantuneen Yhdys­valtain presidentin­vaaleihin – HS kokosi yhteen, mistä tiedotus­tilaisuudessa puhuttiin ja mistä vaiettiin
  13. Näytä lisää