Kulttuuri

Aaaaw, yleisö ihastelee kun pikkuporo pyörii hangessa – Cannesissa kaupataan Suomea Lapissa kuvatulla Poron vuosi -elokuvalla, ja nyt se on myyty jo yli 20 maahan

Cannesin elokuvafestivaali on maailman tärkein elokuvien kauppapaikka. Tällä kertaa siellä myydään Lapissa kuvattua ranskalais-suomalaista luontoelokuvaa, josta odotetaan paitsi kansainvälistä menestystä myös käyntikorttia Suomelle.

Cannes. Parhaillaan käynnissä olevien Cannesin elokuvajuhlien keskiötä, Croisette-rantabulevardia, piiskaa sunnuntaina ilta­päivällä rankkasade.

Se on täällä normaalia, mutta eräässä bulevardia reunustavassa hotellissa esitellään samaan aikaan ranskalaisille huomattavasti eksoottisempaa ilmastoa, arktista Lappia.

Tarkemmin sanottuna esittelyssä on ranskalais-suomalainen elokuva Poron vuosi, englanniksi Ailo’s Journey. Lapissa kuvatun ”luontosadun” on määrä saada ensi-iltansa Suomessa tämän vuoden lopulla ja muualla maailmassa ensi vuoden alusta lähtien.

Elokuvaa ei siis Cannesissa yleisölle esitetä, koska se ei ole vielä valmis. Cannesin elokuvafestivaali on myös elokuvamaailman tärkein vuosittainen myyntitapahtuma. Festivaalin bisnesosio Marché du Film kerää vuosittain yhteen tuhansia alan ammattilaisia. Siellä lukemattomien elokuvien oikeuksia myydään ympäri maailmaa – ja nyt Poron vuosi on yksi niistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guillaume Maidatchevskyn ohjaama Poron vuosi ei ole dokumentti vaan käsikirjoitettu koko perheen seikkailu, mutta se on tehty luontodokumentin tapaan eli kuvaamalla eläimiä niiden aidoissa elinolosuhteissa.

Poron vuoden tekijät ja yhteistyökumppanit uskovat elo­kuvan kansainväliseen menestykseen, myös siihen, että siitä tulee ainutlaatuinen käyntikortti Suomelle. Sellainen, joka toisi Lappiin turisteja ja erityisesti innostaisi ulkomaisia elokuvayhtiöitä kuvaamaan elokuvia Suomessa.

Siihen luottaa esimerkiksi Suomen kulttuuriministeri Sampo Terho. Hän on yksi elokuvan esittelijöistä tilaisuudessa.

”Tästä elokuvasta tulee taiteellinen ja taloudellinen menestys, siitä ei ole epäilystäkään”, Terho sanoo alku­puheessaan.

Hän myös mainostaa Suomen ansioita kuvauspaikkana: sen kaunista luontoa, hyviä kuvau­s­olosuhteita sekä työ- ja elinkeino­ministeriön alaisen innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin (ent. Tekes) tarjoamaa tuotantokannustinta.

Viime vuonna lanseerattu kannustin kattaa Suomessa toteutetun audiovisuaalisen tuotannon – eli esimerkiksi Suomessa kuvatun elokuvan – kuluja 25 prosenttia.

Poron vuoden promofilmi näytetään katselijoille kokoushuoneen tv:ssä. Näytteissä poron­vasa Ailo seikkailee Lapin jylhissä maisemissa dramaattisen musiikin säestämänä. Aaaaw, yleisö ihastelee, kun pikkuporo pyörii hangessa.

Kuvausympäristöä tuodaan pätkässä kaikin tavoin näkyvästi esille.

”In the heart of stunning Lapland” (”hämmästyttävän Lapin sydämessä”), kuvailee ruudulla näkyvä teksti tapahtumapaikkaa.

Täällä mainostetaan siis yhtä lailla Suomea kuin itse elo­kuvaa.

Ranskalaisen Borsalino Productionsin ja suomalaisen Matila-Röhr Productionsin yhdessä tuottaman elokuvan tärkeimpiin yhteistyötahoihin kuuluu muun muassa Suomen valtion matkailunedistämistaho Visit Finland sekä Lapin markkinointi- ja viestintätoimisto House of Lapland.

Vaikka tapahtuma on pienimuotoinen, on paikalla merkittävää väkeä – kulttuuriministerin, tuottajien ja kumppaneiden lisäksi ranskalaisen elo­kuvayhtiö Gaumontin kansainvälisten tuotantojen päällikkö Cécile Gaget.

Vuonna 1895 perustettu Gaumont on maailman vanhin elokuvayhtiö ja nykyäänkin yksi Euroopan suurimmista.


Poron vuosi on ensimmäinen suomalaistuotanto, joka Gaumontin levitykseen päätyy.

Gaumont on myynyt elo­kuvan ennen kuvauksia jo seitsemään maahan, Euroopan maiden lisäksi Japaniin ja Kiinaan. Cannesissa maita tulee todennäköisesti vielä runsaasti lisää.

Gaget sanoo, että Poron vuosi tuntui jo esittelyvaiheessa ”uniikilta” projektilta, johon jättiyhtiö halusi lähteä mukaan.

”Se oli käsikirjoitettu dokumentti, joista pidän suuresti. Ja idea siitä, että elokuvassa seurattaisiin poron vaiheita vuoden ajan, tuntui kiehtovalta.”

Samoin projektia varten Suomessa otetut valokuvat vakuuttivat Gaget’n. Tuossa vaiheessa elokuvasta ei tosin ollut valmiina kuin muutama kuva, idea sekä 16-sivuinen käsikirjoitusraakile.

Gaget ei ole nähnyt kuvattua materiaalia yhtään enempää kuin mitä Cannesin tilaisuudessa nyt esiteltiin. Mutta kova luotto hänelläkin on siihen, että elokuvan Lappi-kuvat toimivat myös mainoksena tuotantoyhtiölle.

”Jo nyt nähdyn perusteella uskon, että huomiota tulee. Jos Gaumontillakin jossain vaiheessa tarvitaan vaikka tv-sarjaan kaunista luontoympäristöä, Suomea harkitaan varmasti. Kun elokuva tulee julki, kaikki on mahdollista.”

Gaget kertoo myöhemmin tekstiviestitse, että elokuva on tehnyt Cannesissa hyvin kauppansa. Tiistai-iltapäivään mennessä se on myyty jo yli 20 maahan.

Paikalla olevien Borsalino-yhtiön tuottajien Laurent Baudens’n ja Laurent Flahault’n mukaan Poron vuoden budjetti on noin kolme miljoonaa euroa.

Suurin osa siitä tulee Ranskasta. Samoin ohjaaja sekä toinen kuvaajista ovat ranskalaisia. Itse asiassa koko idea porosta kertovasta luontoelo­kuvasta on Baudens’ ja Flahault’n.

Suomen Lapin sopivuudesta kuvauspaikaksi he vakuuttuivat tavattuaan Marko Röhrin, joka päätyi elokuvan suomalaistuottajaksi. Joitakin elokuvan kohtauksia on myös kuvattu Norjassa mutta valtaosa, arviolta 80 prosenttia, Suomessa.

Ranskalaistuottajia ei silti haittaa, että elokuvaa promotaan näin aggressiivisesti suomalaisena, Lappi edellä.

”Teknisesti se on enemmän ranskalainen tuotanto, mutta kun elokuvaa katsoo, Suomi on siinä kaikkialla. Se tasapainottaa asiaa”, Flahault sanoo.

”Kuvausryhmän jäsenet ovat puoliksi Suomesta ja puoliksi Ranskasta. Toki ohjaaja esimerkiksi on ranskalainen, mutta maisemat ovat täyttä Suomea”, Baudens komppaa.

Sampo Terho ei ollut Cannesissa pelkästään Poron vuotta puffaamassa. Hän osallistui sunnuntaina muun muassa elokuva-alan tasa-arvoa käsittelevään tilaisuuteen Ruotsin ja Viron kulttuuriministerien kanssa ja puhuu myöhemmin myös Suomen elokuvasäätiön tapahtumassa.

Poron vuotta hän on käynyt jo aiemmin esittelemässä tuottajien mukana esimerkiksi Kiinassa.

Mikä Poron vuodessa kulttuuriministeriin erityisesti vetoaa?

”Tässä yhdistyvät jotenkin kaikki ne asiat, joita promoan: Suomen ainutlaatuinen luonto, hyvät kuvausolosuhteet, tuotantokannustin”, hän luettelee.

”Elokuva näyttää visuaalisesti, kuinka upea paikka Lappi on, ja se kertoo, että meillä pystytään tekemään tämän tason leffayhteistuotanto. Tässä on valtavat markkinamahdollisuudet, ja niiden eteen pitää tehdä kaikki mahdollinen.”

Eli Poron vuodesta tulee kirjaimellisesti mainos Suomelle?

”Sitäkin, ja varmasti aivan erinomainen sellainen.”

Juttua päivitetty 16.5. klo 18.05. Lisätty tieto, kuinka moneen maahan Poron vuosi on Cannesissa tehtyjen kauppojen jälkeen myyty. Lisätty myös maininta, että House of Lapland on yksi elokuvan yhteistyökumppaneista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Elokuva
 • Juho Typpö
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin

  5. 5

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  6. 6

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  7. 7

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   ”Minun nimeni on John Anglin, pakenin Alcatrazista kesäkuussa 1962” – Salaperäinen kirje Alcatrazin vankilan mahdolliselta karkurilta vuosi julkisuuteen Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  9. 9

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri
  3. Tunti sitten
  4. Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin
  5. 2 tuntia sitten
  6. Ruotsi saattaa joutua katkaisemaan Suomen puolelta alkavan E4-tien metsä­palojen savun takia – Ukkoskuurot ovat sytyttäneet uusia paloja
  7. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  8. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  9. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  10. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  13. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  14. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  15. Näytä lisää