Kulttuuri

Aaaaw, yleisö ihastelee kun pikkuporo pyörii hangessa – Cannesissa kaupataan Suomea Lapissa kuvatulla Poron vuosi -elokuvalla, ja nyt se on myyty jo yli 20 maahan

Cannesin elokuvafestivaali on maailman tärkein elokuvien kauppapaikka. Tällä kertaa siellä myydään Lapissa kuvattua ranskalais-suomalaista luontoelokuvaa, josta odotetaan paitsi kansainvälistä menestystä myös käyntikorttia Suomelle.

Cannes. Parhaillaan käynnissä olevien Cannesin elokuvajuhlien keskiötä, Croisette-rantabulevardia, piiskaa sunnuntaina ilta­päivällä rankkasade.

Se on täällä normaalia, mutta eräässä bulevardia reunustavassa hotellissa esitellään samaan aikaan ranskalaisille huomattavasti eksoottisempaa ilmastoa, arktista Lappia.

Tarkemmin sanottuna esittelyssä on ranskalais-suomalainen elokuva Poron vuosi, englanniksi Ailo’s Journey. Lapissa kuvatun ”luontosadun” on määrä saada ensi-iltansa Suomessa tämän vuoden lopulla ja muualla maailmassa ensi vuoden alusta lähtien.

Elokuvaa ei siis Cannesissa yleisölle esitetä, koska se ei ole vielä valmis. Cannesin elokuvafestivaali on myös elokuvamaailman tärkein vuosittainen myyntitapahtuma. Festivaalin bisnesosio Marché du Film kerää vuosittain yhteen tuhansia alan ammattilaisia. Siellä lukemattomien elokuvien oikeuksia myydään ympäri maailmaa – ja nyt Poron vuosi on yksi niistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Guillaume Maidatchevskyn ohjaama Poron vuosi ei ole dokumentti vaan käsikirjoitettu koko perheen seikkailu, mutta se on tehty luontodokumentin tapaan eli kuvaamalla eläimiä niiden aidoissa elinolosuhteissa.

Poron vuoden tekijät ja yhteistyökumppanit uskovat elo­kuvan kansainväliseen menestykseen, myös siihen, että siitä tulee ainutlaatuinen käyntikortti Suomelle. Sellainen, joka toisi Lappiin turisteja ja erityisesti innostaisi ulkomaisia elokuvayhtiöitä kuvaamaan elokuvia Suomessa.

Siihen luottaa esimerkiksi Suomen kulttuuriministeri Sampo Terho. Hän on yksi elokuvan esittelijöistä tilaisuudessa.

”Tästä elokuvasta tulee taiteellinen ja taloudellinen menestys, siitä ei ole epäilystäkään”, Terho sanoo alku­puheessaan.

Hän myös mainostaa Suomen ansioita kuvauspaikkana: sen kaunista luontoa, hyviä kuvau­s­olosuhteita sekä työ- ja elinkeino­ministeriön alaisen innovaatiorahoituskeskus Business Finlandin (ent. Tekes) tarjoamaa tuotantokannustinta.

Viime vuonna lanseerattu kannustin kattaa Suomessa toteutetun audiovisuaalisen tuotannon – eli esimerkiksi Suomessa kuvatun elokuvan – kuluja 25 prosenttia.

Poron vuoden promofilmi näytetään katselijoille kokoushuoneen tv:ssä. Näytteissä poron­vasa Ailo seikkailee Lapin jylhissä maisemissa dramaattisen musiikin säestämänä. Aaaaw, yleisö ihastelee, kun pikkuporo pyörii hangessa.

Kuvausympäristöä tuodaan pätkässä kaikin tavoin näkyvästi esille.

”In the heart of stunning Lapland” (”hämmästyttävän Lapin sydämessä”), kuvailee ruudulla näkyvä teksti tapahtumapaikkaa.

Täällä mainostetaan siis yhtä lailla Suomea kuin itse elo­kuvaa.

Ranskalaisen Borsalino Productionsin ja suomalaisen Matila-Röhr Productionsin yhdessä tuottaman elokuvan tärkeimpiin yhteistyötahoihin kuuluu muun muassa Suomen valtion matkailunedistämistaho Visit Finland sekä Lapin markkinointi- ja viestintätoimisto House of Lapland.

Vaikka tapahtuma on pienimuotoinen, on paikalla merkittävää väkeä – kulttuuriministerin, tuottajien ja kumppaneiden lisäksi ranskalaisen elo­kuvayhtiö Gaumontin kansainvälisten tuotantojen päällikkö Cécile Gaget.

Vuonna 1895 perustettu Gaumont on maailman vanhin elokuvayhtiö ja nykyäänkin yksi Euroopan suurimmista.


Poron vuosi on ensimmäinen suomalaistuotanto, joka Gaumontin levitykseen päätyy.

Gaumont on myynyt elo­kuvan ennen kuvauksia jo seitsemään maahan, Euroopan maiden lisäksi Japaniin ja Kiinaan. Cannesissa maita tulee todennäköisesti vielä runsaasti lisää.

Gaget sanoo, että Poron vuosi tuntui jo esittelyvaiheessa ”uniikilta” projektilta, johon jättiyhtiö halusi lähteä mukaan.

”Se oli käsikirjoitettu dokumentti, joista pidän suuresti. Ja idea siitä, että elokuvassa seurattaisiin poron vaiheita vuoden ajan, tuntui kiehtovalta.”

Samoin projektia varten Suomessa otetut valokuvat vakuuttivat Gaget’n. Tuossa vaiheessa elokuvasta ei tosin ollut valmiina kuin muutama kuva, idea sekä 16-sivuinen käsikirjoitusraakile.

Gaget ei ole nähnyt kuvattua materiaalia yhtään enempää kuin mitä Cannesin tilaisuudessa nyt esiteltiin. Mutta kova luotto hänelläkin on siihen, että elokuvan Lappi-kuvat toimivat myös mainoksena tuotantoyhtiölle.

”Jo nyt nähdyn perusteella uskon, että huomiota tulee. Jos Gaumontillakin jossain vaiheessa tarvitaan vaikka tv-sarjaan kaunista luontoympäristöä, Suomea harkitaan varmasti. Kun elokuva tulee julki, kaikki on mahdollista.”

Gaget kertoo myöhemmin tekstiviestitse, että elokuva on tehnyt Cannesissa hyvin kauppansa. Tiistai-iltapäivään mennessä se on myyty jo yli 20 maahan.

Paikalla olevien Borsalino-yhtiön tuottajien Laurent Baudens’n ja Laurent Flahault’n mukaan Poron vuoden budjetti on noin kolme miljoonaa euroa.

Suurin osa siitä tulee Ranskasta. Samoin ohjaaja sekä toinen kuvaajista ovat ranskalaisia. Itse asiassa koko idea porosta kertovasta luontoelo­kuvasta on Baudens’ ja Flahault’n.

Suomen Lapin sopivuudesta kuvauspaikaksi he vakuuttuivat tavattuaan Marko Röhrin, joka päätyi elokuvan suomalaistuottajaksi. Joitakin elokuvan kohtauksia on myös kuvattu Norjassa mutta valtaosa, arviolta 80 prosenttia, Suomessa.

Ranskalaistuottajia ei silti haittaa, että elokuvaa promotaan näin aggressiivisesti suomalaisena, Lappi edellä.

”Teknisesti se on enemmän ranskalainen tuotanto, mutta kun elokuvaa katsoo, Suomi on siinä kaikkialla. Se tasapainottaa asiaa”, Flahault sanoo.

”Kuvausryhmän jäsenet ovat puoliksi Suomesta ja puoliksi Ranskasta. Toki ohjaaja esimerkiksi on ranskalainen, mutta maisemat ovat täyttä Suomea”, Baudens komppaa.

Sampo Terho ei ollut Cannesissa pelkästään Poron vuotta puffaamassa. Hän osallistui sunnuntaina muun muassa elokuva-alan tasa-arvoa käsittelevään tilaisuuteen Ruotsin ja Viron kulttuuriministerien kanssa ja puhuu myöhemmin myös Suomen elokuvasäätiön tapahtumassa.

Poron vuotta hän on käynyt jo aiemmin esittelemässä tuottajien mukana esimerkiksi Kiinassa.

Mikä Poron vuodessa kulttuuriministeriin erityisesti vetoaa?

”Tässä yhdistyvät jotenkin kaikki ne asiat, joita promoan: Suomen ainutlaatuinen luonto, hyvät kuvausolosuhteet, tuotantokannustin”, hän luettelee.

”Elokuva näyttää visuaalisesti, kuinka upea paikka Lappi on, ja se kertoo, että meillä pystytään tekemään tämän tason leffayhteistuotanto. Tässä on valtavat markkinamahdollisuudet, ja niiden eteen pitää tehdä kaikki mahdollinen.”

Eli Poron vuodesta tulee kirjaimellisesti mainos Suomelle?

”Sitäkin, ja varmasti aivan erinomainen sellainen.”

Juttua päivitetty 16.5. klo 18.05. Lisätty tieto, kuinka moneen maahan Poron vuosi on Cannesissa tehtyjen kauppojen jälkeen myyty. Lisätty myös maininta, että House of Lapland on yksi elokuvan yhteistyökumppaneista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Cannesin elokuvajuhlat
 • Elokuva
 • Juho Typpö
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  2. 2

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  3. 3

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  4. 4

   Ensimmäiset kuvat presidenttiparista Suomessa: Donald ja Melania Trump saapuivat vakavina Helsinki-Vantaalle

  5. 5

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  6. 6

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  8. 8

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  9. 9

   Kuvakooste: Helsinki paistattelee nyt koko maailman parrasvaloissa, näin kaupungissa on valmistauduttu maanantain h-hetkeen

  10. 10

   Trump jatkoi hämmentämistä Helsingin-huippukokouksen alla: ”Euroopan unioni on vihollinen” – EU:n Tusk tuomitsi puheet valeuutisiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  5. 5

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  6. 6

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  7. 7

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  8. 8

   Osa Helsingistä eristetään maanantaina, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  9. 9

   Alle kouluikäinen isoveli haki Annemari Karjalaisen kotiin pulkassa vetäen – Vasta aikuisena hän oppi, että pitäisi sanoa sijaissisarus ja sijaiskotiin

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  4. 4

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  5. 5

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Poikien pelastaminen Thaimaan tulvaluolasta saattaa jatkua tänään, neljä saatiin ulos eilen – ”Kaikki ovat iloisia hyvistä uutisista”

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää