Kulttuuri    |   HS-analyysi

Voiko Israelin viisuvoitosta iloita, kun maa tappaa ja pommittaa toisaalla? Nämä kuusi asiaa jäivät mieleen vuoden 2018 Euroviisuista

Tämän vuoden viisut toivat esiin tyylikkäitä kannanottoja, riemunkirjavia musiikkityylejä ja samaistuttavan voittajan, jolla on sanoma. Mutta Israelin viisuvoitto aiheuttaa faneille myös päänvaivaa, kirjoittaa Mari Koppinen.

Tänä helteisenä alkuviikkona moni suomalainen ajattelisi varmasti jo kernaasti jotain aivan muuta kuin Suomen euroviisumenestystä. Se kun on tänäkin vuonna kipeä asia, ja kipeät asiat lakaisisi mieluusti maton alle.

Unohdetaan siis hetkeksi oman navan tuijottelu ja tuhkan sirottelu. Katsotaan laajempaa kuvaa.

Mitä Euroviisuista jäi käteen? Mitä muistamme Euroviisuista vuosimallia 2018?

Vetoava tyyppi ja sanoma ratkaisivat

Pari vuotta sitten tuntui, että viisupöhö on kasvanut huippuunsa. Venäjän ja Azerbaidžanin tapaiset, viisuihin tosimielellä suhtautuvat rahamaat toivat lavalle mitä uskomattomampia, laskelmoivampia ja muovisempia esityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten Ukrainan Jamala ja Portugain Salvador Sobral muuttivat kurssia. Yhtäkkiä viisuvoittoon ei tarvittukaan enää kärrynpyöriä, tulimyrskyjä ja valtavaa rahakasaa. Musiikin laatu ja vahva sanoma sekä esittäjän karismaattisuus ja luonnollisuus takasivat voiton. Se, että kosketettiin katsojaa.

Saman tempun teki tänä vuonna Israelin Netta Barzilai. Musiikillisesti hän ei historian lehdille jää, vaikka Toy-kappaleen rytminen lähestymistapa nuorekas ja pirteä olikin.

Äänestäjiin purivat ennen kaikkea samaistuttava tyyppi ja sen tyypin sanoma. Netta Barzilai girlpower-viesteineen osui piirun verran syvemmälle kuin Kyproksen kuvankaunis Eleni Foureira tuulikuuman shown’sa kanssa.


Riemastuttava kirjavuus

Tämä vuosi ei ollut musiikillisesti kaikkein laadukkain. Mutta riemastuttavan värikäs ja monipuolinen se oli.

Samassa kisassa oli Itävallan gospelkuoroa, Viron oopperaa, Moldovan Balkan-torvia, Georgian mieskuoroperinnettä, Norjan musiikkikasvatusviisua, Tanskan laiskanpulskeaa Game of Thrones -tamppausta ja Unkarin huutometallia.

Vuosi 2018 muistetaan myös kierrätystyyleistä, joita voisi vanhanaikaisiksikin sanoa. Oli Kyproksen 2000-luvun alun Shakira-lattaria, Ruotsin retrodiskoa, Albanian Bon Jovia ja varsin epähollantilaisittain coyntryrockia vedellyttä Stevie Ray Vaughan -kloonia.

Ja olihan niitä viisuihin kuuluvia mahalaskujakin, väkisin väännettyjä ja aivan liian suurisuuntaisia estraditaidepläjäyksiä, joille voi salaa vähän hymyillä.

Tänä vuonna hymyilyttivät esimerkiksi Valko-Venäjän tärisevä ruusumies, Serbian viittakostaja ja huilua soittava Tohtori Sykerö sekä Ukrainan flyygeliruumis ja liekehtivät portaat.

Takuulla jossain päin Eurooppaa hymyiltiin myös Suomen tummasävyiselle, kaikkea mahdollista yritystä sisältäneelle show’lle.

Mutta näitäkin tarvitaan, jotta 43 maan kokonaisuus jaksaa pitää otteessaan.

Olin itse paikalla Suomen semifinaalissa, ja totisesti Suomen energinen ja iso show tuli siinä kohti iltaa tarpeeseen. Ja se Saara Aallon laulu, se tärisytteli jo areenan puurakenteitakin.

Lavashow’t normalisoituivat

Euroviisujen esitykset ovat ottaneet vuodesta toiseen yhä innovatiivisempia ja hinnakkaampia kierroksia, kiitos lavan led-seinien.

Seinän käytön veivät huippuunsa vuonna 2015 Ruotsin Måns Zelmerlöw tikku-ukkonsa kanssa sekä Venäjän Sergei Lazarev vuonna 2016. Lazarev jopa kiipeili erilaisia grafiikoita pursunneella seinällään.

Tänä vuonna ledseinät oli kielletty. Oli pakko käyttää luovuutta ja kehitellä lavalle jotain muuta uutta.

Niinpä saimme nähdä vaikkapa Moldovan kaltaista kotikutoista mutta aika viihdyttävää ja kekseliästäkin estraditaidetta. Moldovan esityksessä laulajat kikkailivat komeroiden kanssa. Energiseen Balkan-humppaan yhdistettynä lopputulos oli yllättävänkin hauska ja ainakin erilainen.


Tulimaakarit toki ansaitsivat hyvät rahat tänäkin vuonna. Erityisen paljon lavalla näkyi lieskoja silloin kun pelkkä musiikki ja artistin karisma eivät riittäneet. Esimerkiksi Maltan esityksen aikana lieskoja tuli sellaisella syötöllä, että omassa paikassani piippuhyllylläkin olisi voinut käristellä makkaraa.

Hermopeliä loppuun asti

Euroviisujen nykyinen pisteidenlaskusysteemi takaa sen, että jännitys kestää aivan viime hetkiin asti. Tuomaristojen äänten perusteella ei voi vielä lainkaan päätellä voittajaa, jonkinlaisen trendin sentään.

Tänä vuonna ammattilaiset ja yleisö tuntuivat olevan eri mieltä vielä aiempaakin väkevämmin.

Erityisen erimielisiä oltiin esimerkiksi Italian, Tšekin ja Tanskan asemasta. Yleisö olisi suonut menestystä niille. Ammattilaiset taas kääntyivät esimerkiksi Itävallan ja Ruotsin kannalle.

Benjamin Ingrosson Dance You Off olikin kieltämättä hyvillä kuulokkeilla kuunneltuna erittäin pureva ja upeasoundinen tanssikappale. Se sopii täydellisesti radiosoittoon. Mutta lavalla tyylikkään vähäeleinen valoshow oli turhankin tyylikäs. Vaikea sille oli livenä lämmetä.

Suomea eivät rakastaneet sen enempää yleisö kuin ammattilaisetkaan. Sen vahvempaa viestiä ei voi saada. Suomen esitys ei enää finaalissa vedonnut.

Tyylikkäitä kannanottoja

Takavuosina viisuissa on ollut mukana hyvinkin avoimia poliittisia kannanottoja tai yhteiskunnallista tilannetta heijastelevia lauluja.

Ukrainan Jamala voitti kaksi vuotta sitten laululla 1944, joka kertoi Stalinin toimeenpanemasta tataariväestön pakkosiirrosta Aasiaan. Georgia taas yritti vuonna 2009 saada kisaan mukaan Putinin vastaisen We Don’t Wanna Put In -laulun.

Muistissa on vielä myöskin 1990-luvun alku, jolloin tehtailtiin hurmoshenkisiä lauluja Euroopan yhdentymisestä.

Venäjän edustajat ovat saaneet viisuyleisön vihat niskoilleen jo monena vuonna, kiitos homojen yhä hankalammaksi käyvän elon maassa.

Tänäkin vuonna salissa vihellettiin Venäjän edustajalle. Kuulemma kotikatsomoissa sitä ei kuultu.

Suorastaan sensaatiomaista oli se, ettei Venäjä lopulta päässyt finaaliin lainkaan. Niin ei ole käynyt kertaakaan kaksivaiheisen kilpailun historiassa eli vuodesta 2004 lähtien.

Toki tippumista edesauttoi voimakkaasti se, että Venäjän tämänvuotinen kisakappale I Won’t Break oli vaivaannuttavan huono.


Tänä vuonna lauluissa oltiin politiikan kanssa vähän maltillisempia, mutta tämä ei tarkoita, että lauluntekijät olisivat eläneet viime vuoden pussissa. Kuten Guardiankin kirjoittaa, kantaa otettiin. Omasta mielestäni se tehtiin varsin tyylikkäästi.

Ranska otti kantaa Välimeren pakolaistilanteeseen Mercy-laulullaan, Italia lauloi sodista. Israelin laulu sai toimittajat vetämään ahkerasti yhtäläisyysmerkkejä #metoo-aikaan.

Irlanti toi videonsa ja live-esityksensä rakastavaisiksi kaksi tanssivaa miestä. Se taas oli liikaa kiinalaiselle, viisulähetyksen näyttäneelle Mango tv -videopalvelulle. Miehet sensuroitiin pois.

Tämä ei sopinut Euroopan yleisradioliitolle, joka purki Mango tv:n kanssa tekemänsä sopimuksen. Viisufinaalia ei siis Kiinassa nähty.

Tapaus Israel

Israelin voitto ei ole herättänyt pelkkää ihastusta. Päinvastoin. Tässä kohti mukaan astuu jälleen politiikka.

Israelin esitystä ehdittiin kritisoida jo ennen kisoja kulttuurisesta omimisesta, koska Netta Barzilai käytti esityksessään muun muassa japanilaistyyppistä kimonoa sekä kättä heiluttavia maneki neko -kissoja.

Eniten päänvaivaa viisufaneille aiheuttaa kuitenkin Israelin toiminta Syyriassa ja Gazassa.

Kuka tahansa uutisensa viime vuosina, viime päivinä ja jopa viime tunteina lukenut joutuu nyt miettimään, kuinka suhtautua Israelin viisuvoittoon. Voiko siitä iloita, kun maa samaan aikaan tappaa palestiinalaisia mielenosoittajia tai pommittaa Iranin joukkoja Syyriassa?

Jos viisufani nyt kohkaa Israelin viisuvoitosta, onko samaan aikaan auttamassa Israelin poliitikkoja, kääntämällä huomiota pois ikävistä tosiasioista?

Voiko Jerusalemiin tai Tel Aviviin ensi vuonna mennä, miettii nyt moni glitterisen viisukuplansa keskellä. Syystä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut 2018
 • Kulttuuri
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin

  5. 5

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  6. 6

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  7. 7

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   ”Minun nimeni on John Anglin, pakenin Alcatrazista kesäkuussa 1962” – Salaperäinen kirje Alcatrazin vankilan mahdolliselta karkurilta vuosi julkisuuteen Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  9. 9

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri
  3. Tunti sitten
  4. Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin
  5. 2 tuntia sitten
  6. Ruotsi saattaa joutua katkaisemaan Suomen puolelta alkavan E4-tien metsä­palojen savun takia – Ukkoskuurot ovat sytyttäneet uusia paloja
  7. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  8. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  9. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  10. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  13. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  14. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  15. Näytä lisää