Kulttuuri

HS-haastattelu: Oscar-voittaja Sebástian Lelio teki elokuvan kahden naisen rakkaudesta, jota uskonnollisuus tukahduttaa – ja kuvasi siihen seksikohtauksen, jota kehutaan nyt "miehisen katseen" välttämisestä

Rachel Weisz ja Rachel McAdams esittävät Tottelemattomuus-elokuvassa naisia, joiden välisen rakkauden uskonnollinen yhteisö uhkaa tukahduttaa.

Chileläisohjaaja Sebástian Lelio tekee elokuvia naisista, jotka ovat jollain tavalla ulkopuolisia.

Tai siltä se ainakin hänen viimeaikaisten elokuviensa perusteella näyttää. Lelion edellinen ohjaus oli transnainen Marinasta kertova Fantastinen nainen, joka voitti maaliskuussa parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.

Sitä edellinen Gloria (2013), oli Lelion läpimurtoelokuva. Sen nimihenkilö on 58-vuotias eronnut nainen, joka päättää, ettei halua elää loppuelämäänsä yksin.

Ja nyt saa ensi-iltansa Lelion uusin ohjaus Tottelemattomuus. Se kuvaa kahden naisen rakkaussuhdetta tiukan uskonnollisen yhteisön puristuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun elokuva sai ensiesityksensä Toronton elokuvafestivaalilla, joku toimittaja kysyi minulta tekemästäni ’naistrilogiasta.’ Kysymys yllätti, koska en ollut itse ajatellut elokuviani tuolla tavoin”, kertoo Lelio HS:lle puhelimitse Chilestä.

”Mutta kun sitten mietin asiaa tarkemmin, niin onhan tuo ihan ymmärrettävä ajatus. Näissä kolmessa elokuvassa on paljon yhteistä. Mutta uskon tulevaisuudessa laajentavani aihepiirejäni ja tekeväni myös jotain aivan toisenlaista.”

Se ei tosin toteudu ihan lähitulevaisuudessa, sillä Lelion seuraava työ on Glorian englanninkielinen uusintaversio. Julianne Mooren tähdittämä elokuva on parhaillaan editointivaiheessa.

Mutta puhutaan nyt Tottelemattomuudesta, joka perustuu palkitun brittikirjailijan Naomi Aldermanin vuonna 2006 julkaistuun esikoisromaaniin.

Tarinan päähenkilö on kolmikymppinen ortodoksijuutalainen Ronit (Rachel Weisz), jota on hylännyt vanhoillisen uskonnollisen yhteisönsä Lontoossa ja muuttanut New Yorkiin elämään normaalia ura- ja sinkkuelämää. Kun Ronit saa tiedon rabbi-isänsä kuolemasta, hän palaa Lontooseen osallistuakseen tämän muistotilaisuuteen.

Ronitia ei oteta kovin lämpimästi takaisin yhteisöön, jonka hän on hylännyt ja jossa eletään yhä tiukasti vanhojen perinteiden mukaan. Ronit saa myös kuulla lapsuudenystäviensä Dovidin (Alessandro Nivola) ja Estin (Rachel McAdams) menneen keskenään naimisiin. Hartaan uskovainen Dovid, josta odotetaan rabbille seuraajaa, suhtautuu Ronitiin erityisen kireästi.

Sille on syynsä: Ronit ja Esti ovat olleet aiemmin rakastavaisia, mutta suhde on pitänyt yhteisössä tukahduttaa. Kahden naisen välinen kielletty rakkaus alkaa kuitenkin lämmetä heidän omista estelyistäänkin huolimatta uudelleen.

Lelio kertoo päätyneensä Tottelemattomuuteen Rachel Weiszin pyynnöstä. Weisz oli hankkinut Aldermanin kirjan filmausoikeudet, ja halusi nimenomaan Lelion ohjaavan elokuvaversion.

”Pyyntö oli houkutteleva, koska minulle luvattiin, että saisin myös käsikirjoittaa elokuvan. Ja kun luin kirjan, pidin siitä todella paljon. Minua viehätti kertomus kahdesta ihmisestä, joilla on ikään kuin kohtalona olla yhdessä, sekä erityisesti Ronitin, Estin ja Dovidin kompleksinen suhde”, Lelio sanoo.

Lisäksi Leliota kiinnosti kurkistus tuntemattomaan, ulkopuolisilta suljettuun ympäristöön: pohjois-Lontoon ortodoksijuutalaiseen yhteisöön, jonne tarina sijoittuu.

”Pidin hienona mahdollisuutena päästä katsomaan, mitä kaikkea siinä maailmassa tapahtuu: tutkimaan heidän perinteitään, rituaalejaan, uskomuksiaan. Ja sitä, kuinka noin vanhassa ja perinteikkäässä uskonnossa maailmaa katsotaan.”

Tottelemattomuus-kirjan kirjoittaja Alderman on itsekin taustaltaan ortodoksijuutalainen.

Lelio taas sanoo tulleensa projektiin ”täydellisen ulkopuolisena”.

”En ole brittiläinen, äidinkieleni ei ole englanti enkä ole juutalainen”, hän sanoo.

”Mutta silti tarinan teemat tuntuivat minullekin hyvin tutuilta: velvollisuudet vastaan halut, yksilön vapaus vastaan yhteisön sanelemat säännöt. Ne ovat yleismaailmallisia asioita.”

Hän kertoo perehtyneensä ortodoksijuutalaiseen kulttuuriin niin tarkkaan kuin mahdollista.

”Minulla oli ennen kuvauksia neljä ortodoksijuutalaista konsulttia, ja esituotannon sekä kuvausten aikaan heitä oli 12. Tein pitkiä kävelymatkoja Lontoon juutalaisalueilla Aldermanin kanssa. Lisäksi pääsin vierailemaan synagogissa sekä eri perheiden sapattiaterioilla, mistä olen hyvin kiitollinen”, Lelio sanoo.

Hän ei myöskään kirjoittanut Tottelemattomuus-filmatisointia yksin. Toisena käsikirjoittajana toimi Rebecca Lenkiewicz, joka on kirjoittanut esimerkiksi juutalaisvainoista kertovan Ida-elokuvan (2013).

”Opin elokuvaa tehdessä ortodoksijuutalaisuudesta paljon – myös sen, että kaiken oppiminen olisi mahdotonta. Se on niin rikas ja perinteikäs kulttuuri, että siihen joko kuuluu, tai sitten siitä pystyy näkemään vain vilauksen”, Lelio sanoo.

Aldermanin kirja sai ilmestyessään kritiikkiä juutalaisyhteisöiltä, ja Lelion mukaan elokuvankin näiltä saama palaute on ollut puolesta ja vastaan.

Seksuaalivähemmistöjen edustajilta elokuva on saanut sen sijaan paljon kiitosta siitä, kuinka aidon oloisesti Ronitin ja Estin lesbosuhde esitetään.

Etenkin hahmojen välinen seksikohtaus on monen siitä kirjoittaneen mielestä harvinaisen onnistunut: intiimi, realistinen eikä se tunnu miehistä katsetta (male gaze) varten tehdyltä. Miehisellä katsella tarkoitetaan sitä, että kohtaus rakennetaan heteroseksuaalisen mieskatsojan mielihyvää ajatellen.

Tästä aiheesta sai arvostelua Abdellatif Kechichen ohjaama ja Cannesin elokuvajuhlat tasan viisi vuotta sitten voittanut Adelen elämä -elokuva.

Lelio sanoo lähestyneensä seksikohtausta siten, että se oli kuin mikä tahansa muu kohtaus elokuvassa.

”Kamera on hahmoja varten, ei minua”, hän sanoo. ”Tuo kohtaus oli silti mielestäni jollain tapaa koko elokuvan sydän. Halusin välttää tekemästä geneeristä elokuvan seksikohtausta.”

Lisäksi hän halusi kohtauksesta eroottisen, mutta ilman alastomuutta. Se oli hänen mukaansa kiinnostava haaste nykyaikana, kun seksi ja porno on läsnä kaikkialla.

Vaikka Tottelemattomuus kuvaa ortodoksijuutalaisuutta kunnioittavasti, se esittää myös, että uskonnollinen yhteisö voi tukahduttaa kahden ihmisen rakkauden.

Lelio sanoo tajunneensa itse kirjoitusprosessin aikana, ettei yhteisö itse asiassa ole elokuvassa päähenkilöiden antagonisti, vastavoima, vaan että hahmot ovat itse itsensä vihollisia. Siksi, että he eivät kapinoi uskomuksiaan vastaan.

”Tämän tarinan ympäristö voisi olla mikä hyvänsä yhteisö, ei välttämättä edes uskonnollinen. Jokaisessa yhteisössä on omat sääntönsä, jokainen ihminen toimii jonkun säännöstön tai uskomusten mukaan. Jotta voisi elää vapaasti, niitä täytyy uskaltaa myös kyseenalaistaa ja tarvittaessa rikkoakin”, hän toteaa.

”Siitä koko tarinassa mielestäni on kyse. Rohkeudesta, jota näiden sääntöjen ja uskomusten rikkominen vaatii. Tottelemattomuudesta.”

Tottelemattomuus elokuvateattereissa 18.5.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Cannes
 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Juho Typpö

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sipilän hallitus tuntuu julkisuuden perusteella kompuroivan kriisistä toiseen – Kun HS kävi läpi hallitus­ohjelman tavoitteiden toteutumisen, paljastui yllätys

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

  3. 3

   Kannattaako tietokoneen kamera peittää teipinpalalla? Verkkohyökkääjä voi päästä käsiksi kotikoneen nettikameraan käyttäjän huomaamatta

  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  6. 6

   Valkoinen mies on yhä etuoikeutettu – ja taipuvainen sekä ylimielisyyteen että itsesääliin

  7. 7

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  8. 8

   Hädin tuskin yksi bussilinja, ei kauppaa, ei päiväkotia – Miksi uudisalueille rakennetaan Suomessa ensin kodit, sitten vasta palvelut?

  9. 9

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  10. 10

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  2. 2

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  3. 3

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  4. 4

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  5. 5

   Kun koodaaja Jussi Laine lähtee töistä, tuliterä iPhone jää pöydälle – Laine välttelee kaikkialle tunkevaa digi­maailmaa ja kertoo, että se on tehnyt hänestä terävämmän

   Tilaajille
  6. 6

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  7. 7

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  8. 8

   Pyörillä liikkuva perävaunu­sauna on nyt ilmiö, jolla saattaa välttää rakennusluvat – Kuusan­koskelainen aviopari saunoo kärryssä, jossa on jopa takka

  9. 9

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuka oli George Quinnell? Syrjäisessä Isosaaressa on yksinäinen hauta, jossa lepää päätön mies

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää