Kulttuuri

HS-haastattelu: Oscar-voittaja Sebástian Lelio teki elokuvan kahden naisen rakkaudesta, jota uskonnollisuus tukahduttaa – ja kuvasi siihen seksikohtauksen, jota kehutaan nyt "miehisen katseen" välttämisestä

Rachel Weisz ja Rachel McAdams esittävät Tottelemattomuus-elokuvassa naisia, joiden välisen rakkauden uskonnollinen yhteisö uhkaa tukahduttaa.

Chileläisohjaaja Sebástian Lelio tekee elokuvia naisista, jotka ovat jollain tavalla ulkopuolisia.

Tai siltä se ainakin hänen viimeaikaisten elokuviensa perusteella näyttää. Lelion edellinen ohjaus oli transnainen Marinasta kertova Fantastinen nainen, joka voitti maaliskuussa parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.

Sitä edellinen Gloria (2013), oli Lelion läpimurtoelokuva. Sen nimihenkilö on 58-vuotias eronnut nainen, joka päättää, ettei halua elää loppuelämäänsä yksin.

Ja nyt saa ensi-iltansa Lelion uusin ohjaus Tottelemattomuus. Se kuvaa kahden naisen rakkaussuhdetta tiukan uskonnollisen yhteisön puristuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun elokuva sai ensiesityksensä Toronton elokuvafestivaalilla, joku toimittaja kysyi minulta tekemästäni ’naistrilogiasta.’ Kysymys yllätti, koska en ollut itse ajatellut elokuviani tuolla tavoin”, kertoo Lelio HS:lle puhelimitse Chilestä.

”Mutta kun sitten mietin asiaa tarkemmin, niin onhan tuo ihan ymmärrettävä ajatus. Näissä kolmessa elokuvassa on paljon yhteistä. Mutta uskon tulevaisuudessa laajentavani aihepiirejäni ja tekeväni myös jotain aivan toisenlaista.”

Se ei tosin toteudu ihan lähitulevaisuudessa, sillä Lelion seuraava työ on Glorian englanninkielinen uusintaversio. Julianne Mooren tähdittämä elokuva on parhaillaan editointivaiheessa.

Mutta puhutaan nyt Tottelemattomuudesta, joka perustuu palkitun brittikirjailijan Naomi Aldermanin vuonna 2006 julkaistuun esikoisromaaniin.

Tarinan päähenkilö on kolmikymppinen ortodoksijuutalainen Ronit (Rachel Weisz), jota on hylännyt vanhoillisen uskonnollisen yhteisönsä Lontoossa ja muuttanut New Yorkiin elämään normaalia ura- ja sinkkuelämää. Kun Ronit saa tiedon rabbi-isänsä kuolemasta, hän palaa Lontooseen osallistuakseen tämän muistotilaisuuteen.

Ronitia ei oteta kovin lämpimästi takaisin yhteisöön, jonka hän on hylännyt ja jossa eletään yhä tiukasti vanhojen perinteiden mukaan. Ronit saa myös kuulla lapsuudenystäviensä Dovidin (Alessandro Nivola) ja Estin (Rachel McAdams) menneen keskenään naimisiin. Hartaan uskovainen Dovid, josta odotetaan rabbille seuraajaa, suhtautuu Ronitiin erityisen kireästi.

Sille on syynsä: Ronit ja Esti ovat olleet aiemmin rakastavaisia, mutta suhde on pitänyt yhteisössä tukahduttaa. Kahden naisen välinen kielletty rakkaus alkaa kuitenkin lämmetä heidän omista estelyistäänkin huolimatta uudelleen.

Lelio kertoo päätyneensä Tottelemattomuuteen Rachel Weiszin pyynnöstä. Weisz oli hankkinut Aldermanin kirjan filmausoikeudet, ja halusi nimenomaan Lelion ohjaavan elokuvaversion.

”Pyyntö oli houkutteleva, koska minulle luvattiin, että saisin myös käsikirjoittaa elokuvan. Ja kun luin kirjan, pidin siitä todella paljon. Minua viehätti kertomus kahdesta ihmisestä, joilla on ikään kuin kohtalona olla yhdessä, sekä erityisesti Ronitin, Estin ja Dovidin kompleksinen suhde”, Lelio sanoo.

Lisäksi Leliota kiinnosti kurkistus tuntemattomaan, ulkopuolisilta suljettuun ympäristöön: pohjois-Lontoon ortodoksijuutalaiseen yhteisöön, jonne tarina sijoittuu.

”Pidin hienona mahdollisuutena päästä katsomaan, mitä kaikkea siinä maailmassa tapahtuu: tutkimaan heidän perinteitään, rituaalejaan, uskomuksiaan. Ja sitä, kuinka noin vanhassa ja perinteikkäässä uskonnossa maailmaa katsotaan.”

Tottelemattomuus-kirjan kirjoittaja Alderman on itsekin taustaltaan ortodoksijuutalainen.

Lelio taas sanoo tulleensa projektiin ”täydellisen ulkopuolisena”.

”En ole brittiläinen, äidinkieleni ei ole englanti enkä ole juutalainen”, hän sanoo.

”Mutta silti tarinan teemat tuntuivat minullekin hyvin tutuilta: velvollisuudet vastaan halut, yksilön vapaus vastaan yhteisön sanelemat säännöt. Ne ovat yleismaailmallisia asioita.”

Hän kertoo perehtyneensä ortodoksijuutalaiseen kulttuuriin niin tarkkaan kuin mahdollista.

”Minulla oli ennen kuvauksia neljä ortodoksijuutalaista konsulttia, ja esituotannon sekä kuvausten aikaan heitä oli 12. Tein pitkiä kävelymatkoja Lontoon juutalaisalueilla Aldermanin kanssa. Lisäksi pääsin vierailemaan synagogissa sekä eri perheiden sapattiaterioilla, mistä olen hyvin kiitollinen”, Lelio sanoo.

Hän ei myöskään kirjoittanut Tottelemattomuus-filmatisointia yksin. Toisena käsikirjoittajana toimi Rebecca Lenkiewicz, joka on kirjoittanut esimerkiksi juutalaisvainoista kertovan Ida-elokuvan (2013).

”Opin elokuvaa tehdessä ortodoksijuutalaisuudesta paljon – myös sen, että kaiken oppiminen olisi mahdotonta. Se on niin rikas ja perinteikäs kulttuuri, että siihen joko kuuluu, tai sitten siitä pystyy näkemään vain vilauksen”, Lelio sanoo.

Aldermanin kirja sai ilmestyessään kritiikkiä juutalaisyhteisöiltä, ja Lelion mukaan elokuvankin näiltä saama palaute on ollut puolesta ja vastaan.

Seksuaalivähemmistöjen edustajilta elokuva on saanut sen sijaan paljon kiitosta siitä, kuinka aidon oloisesti Ronitin ja Estin lesbosuhde esitetään.

Etenkin hahmojen välinen seksikohtaus on monen siitä kirjoittaneen mielestä harvinaisen onnistunut: intiimi, realistinen eikä se tunnu miehistä katsetta (male gaze) varten tehdyltä. Miehisellä katsella tarkoitetaan sitä, että kohtaus rakennetaan heteroseksuaalisen mieskatsojan mielihyvää ajatellen.

Tästä aiheesta sai arvostelua Abdellatif Kechichen ohjaama ja Cannesin elokuvajuhlat tasan viisi vuotta sitten voittanut Adelen elämä -elokuva.

Lelio sanoo lähestyneensä seksikohtausta siten, että se oli kuin mikä tahansa muu kohtaus elokuvassa.

”Kamera on hahmoja varten, ei minua”, hän sanoo. ”Tuo kohtaus oli silti mielestäni jollain tapaa koko elokuvan sydän. Halusin välttää tekemästä geneeristä elokuvan seksikohtausta.”

Lisäksi hän halusi kohtauksesta eroottisen, mutta ilman alastomuutta. Se oli hänen mukaansa kiinnostava haaste nykyaikana, kun seksi ja porno on läsnä kaikkialla.

Vaikka Tottelemattomuus kuvaa ortodoksijuutalaisuutta kunnioittavasti, se esittää myös, että uskonnollinen yhteisö voi tukahduttaa kahden ihmisen rakkauden.

Lelio sanoo tajunneensa itse kirjoitusprosessin aikana, ettei yhteisö itse asiassa ole elokuvassa päähenkilöiden antagonisti, vastavoima, vaan että hahmot ovat itse itsensä vihollisia. Siksi, että he eivät kapinoi uskomuksiaan vastaan.

”Tämän tarinan ympäristö voisi olla mikä hyvänsä yhteisö, ei välttämättä edes uskonnollinen. Jokaisessa yhteisössä on omat sääntönsä, jokainen ihminen toimii jonkun säännöstön tai uskomusten mukaan. Jotta voisi elää vapaasti, niitä täytyy uskaltaa myös kyseenalaistaa ja tarvittaessa rikkoakin”, hän toteaa.

”Siitä koko tarinassa mielestäni on kyse. Rohkeudesta, jota näiden sääntöjen ja uskomusten rikkominen vaatii. Tottelemattomuudesta.”

Tottelemattomuus elokuvateattereissa 18.5.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Cannes
 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Juho Typpö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakaa oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Sipoon murhan motiivi tarkentui: Epäilty koki, ettei saanut yhtä paljon palkkaa kuin muut Ilmarisella, seurasi uhria yli kaksi kuukautta

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Koulukuljettaja peruutti ojaan ja tarvitsi 11-vuotiaan neuvoja – Nurmijärvellä jatkuvat ongelmat pakottivat vanhemmat perustamaan oman kuljetusringin

  8. 8

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  9. 9

   Uudet kirkuvanpunaiset katupisuaarit tyrmistyttävät pariisilaisia – ”Eivätkö miehet pysty hillitsemään rakkoaan?”

  10. 10

   Entinen huippumaalivahti putosi autossaan 30 metriä Genovan sillan romahdettua: ”Minussa ei ole naarmuakaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  2. 2

   Video näyttää täpärän pelastumisen Genovan silta­turmassa – Italian liikenne­ministeri uhkaa irtisanoa moottori­tie­yhtiön ja maksattaa sillä 150 miljoonan sakot

  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakaa oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  10. 10

   Inkeri Suomela yritti turhaan nostaa Espoossa Nordeasta rahaa 97-vuotiaalle tädilleen – ”Menkää Helsinkiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Video näyttää täpärän pelastumisen Genovan silta­turmassa – Italian liikenne­ministeri uhkaa irtisanoa moottori­tie­yhtiön ja maksattaa sillä 150 miljoonan sakot

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää