Kulttuuri

Helatorstaina 1948 pikku­pojat löysivät valkea­koskelaisesta metsästä naisen ala­ruumiin – siitä alkoi rikos­tutkinta, jonka loppu­tulos kertoo, kuinka paljon asiat ovat maassamme parantuneet

Kaikki alkoi ei-toivotusta raskaudesta. Liikeapulainen, neiti Neiti P. oli tullut raskaaksi. Isäehdokkaita oli kaksi, eikä hän ollut kummankaan kanssa naimisissa.

Vantaalla keskusrikospoliisin ylläpitämässä Rikosmuseossa on kipsivalos jalasta.

Valos on otettu kuolleen ihmisen jalasta rikoksen selvittämistä varten. Se on yksi harvoja edelleen olemassa olevia todisteita paitsi eräästä murhasta, myös siitä, millaisia naiskohtaloita Suomessa nähtiin aikana, jolloin abortti oli laiton.

Jalan löysivät pikkupojat helatorstaina vuonna 1948 valkeakoskelaisesta metsästä.

Kaikki alkoi ei-toivotusta raskaudesta. Liikeapulainen, neiti Neiti P. oli tullut raskaaksi. Isäehdokkaita oli kaksi, eikä hän ollut kummankaan kanssa naimisissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne oli ikävä. Vaikka Suomessa oli jaettu äitiyspakkauksia jo kymmenen vuoden ajan, aviottomien äitien ja heidän lastensa asema yhteiskunnassa oli heikko.

Laittomien aborttien – tuolloin puhuttiin rikollisista sikiönlähdetyksistä – määrä lisääntyi jatkuvasti. Lääkärit arvioivat tapausmäärien liikkuvan kymmenissä tuhansissa.

Suurin osa tapauksista tapahtui kotioloissa.

Lähdetykset puhuttivat myös eduskunnassa. Sosiaalidemokraatit ajoivat abortin laillistamista vuosina 1945 ja 1948, ja tuolloin arvioivat, että syinä laittomaan tekoon olivat yhteisön moraalisen tuomion aiheuttaman häpeän pelko ja välttely sekä taloudellisen aseman heikentyminen.

Tavanomaista oli, että naimaton, raskaana oleva nainen sai potkut työpaikastaan. Neiti P. saattoi pelätä tällaista kohtaloa.

Neiti P:n tapauksesta kertoi – tuolloin myös hänen koko nimellään – muun muassa Helsingin Sanomat. Lehden mukaan sikiönlähdetykseen hänet ohjasi tämän Valkeakoskella asuva sukulainen. Lähdetyksen suoritti työmiehen vaimo Alma K.

Lehtitietojen perusteella emme tiedä, miten tämä pyrki raskauden keskeyttämään, mutta sen tiedämme, että ensimmäinen lähdetysyritys epäonnistui.

Yleisesti ottaen sikiötä yritettiin lähdettää kotioloissa muun muassa kuumin kylvyin, kohtua hieromalla tai erilaisilla kehoa rasittavilla metodeilla, kuten voimakkain hypyin tai nostamalla raskaita painoja.

Abortiiviaineitakin saatettiin käyttää, esimerkiksi kiniiniä, fosforia ja tärpättiä.

Abortteja tehtailivat myös erilaiset puoskarit, jotka pyrkivät keskeyttämään raskauden kohdun sisäisin menetelmin. Tällaisia menetelmiä olivat muun muassa nesteen ruiskuttaminen kohtuun, sikiökalvojen puhkaiseminen sukkapuikolla tai hiusneulalla tai kumiputken asentaminen kohtuun.

Nyt museoviikolla suomalaiseen aborttihistoriaan liittyvää välineistöä voi käydä tutkimassa muun muassa Yliopistomuseossa.

Löytyvätpä yhdet sikiön kallon murskaamiseen käytetyt pihditkin.

”Kallonmurskauspihdit eivät käsittääkseni liity suoranaisesti abortteihin vaan niiden ensisijainen käyttötarkoitus on kohtuun kuolleen sikiön poistaminen kohdusta. Jos sikiö on ehtinyt jo kehittyä pitkälle ennen kuolemaansa, on se helpompi saada ulos, jos pää murskataan”, kertoo amanuenssi Henna Sinisalo Helsingin Yliopistomuseosta.

Kun Neiti P havaitsi olevansa edelleen raskaana, hän palasi lähdettäjän luo ”uutta käsittelyä varten” 25. lokakuuta 1947. Muille hän valehteli menevänsä tapaamaan äitiään Liperiin.

Tuolta matkalta hän ei koskaan palannut. Jokin meni abortissa pieleen. Neiti P. sai hengenvaarallisia komplikaatioita ja Alma K. tiesi olevansa vaikeuksissa. Hän otti kirveen ja murskasi Neiti P:n kallon. Tämä kuoli.

Kuoleman jälkeen hän silpoi ruumiin ja piilotti sen osat metsään.

Vain kaksi vuotta Neiti P:n kuoleman ja Alma K:n kuritushuonetuomion jälkeen Suomen eduskunta hyväksyi aborttilain, jonka mukaan abortti oli sallittu äidin terveyden tai hengen ollessa vaarassa, sikiön vammaisuuden tai sairauden takia sekä eettisin perustein.

Tuolloin abortointilupa piti vielä hakea lääkintöhallitukselta.

Siinä, missä 2003 perustetun yliopistomuseon esineistö on kaikkien nähtävillä, Vantaan rikosmuseo on yleisöltä suljettu. Sen vitriineissä makaavaan rikoshistoriaan pääsevät tutustumaan vain poliisit ja poliisin sidosryhmät.

Yhteistä molemmille museoille on, että niitä vaivaavat pienet resurssit. Yhteistä on myös se, että rikokset ja lääketiede kohtaavat erityisesti henkirikosten kohdalla.

Sinisalo innostuukin ajatuksesta, että museot voisivat tulevaisuudessa järjestää yhteisnäyttelyn.

”Se on mielenkiintoinen ajatus. Kyllähän Suomen sairaalamuseot ja muut lääketieteen alan museot tekevät jo nyt yhteistyötä”, hän toteaa.

Museoviikkoa vietetään 15.–20.5.2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikoshistoria
 • Historia
 • Abortti
 • Museot
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  3. 3

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Girl power oli toimittajien suosituin terveinen Suomesta – karjalanpiirakka­kortit jäivät hyllyyn huippukokouksen lehdistökeskuksessa

  8. 8

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  9. 9

   Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse

  10. 10

   Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bloomberg: EU on määrännyt Googlelle 4,3 miljardin euron sakot kilpailun rajoittamisesta puhelimissa
  3. MM-jalkapalloa varten rakennetulla stadionilla karu kohtalo Volgogradissa – kuvat ja video kertovat mittavista vahingoista heti kisojen jälkeen
  4. Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä
  5. Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”
  6. Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse
  7. Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”
  8. Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa
  9. Queen-elokuvan traileri näyttää, miten Freddie Mercury liittyi kokoonpanoon – ja kuinka ainutlaatuisesta tarinasta ja musiikista on kyse
  10. Pariskunta kavalsi HJK:n junioreilta yli 10 000 euroa – oikeus antoi miehelle ehdottoman vankeustuomion
  11. Mielenosoittajat tehneet kanteluita poliisin tekemistä kiinniotoista huippukokouksen yhteydessä Helsingissä – kolmisenkymmentä otettiin kiinni Kiasman edustalla
  12. Näytä lisää