Kulttuuri

Ylen päätoimittaja syyttää kansan­edustaja Timo Harakkaa poliittisesta painostuksesta – ”Harvinainen tapaus”, sanoo Ylen hallituksen puheen­johtaja

”Koen Timo Harakan toiminnan erittäin voimakkaaksi yritykseksi vaikuttaa Ylen journalismiin”, päätoimittaja Jouko Jokinen kommentoi.

Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson pitää ”harvinaisena” tapausta, jossa Ylen uutistoiminnan johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokinen, 59, syyttää Sdp:n kansanedustaja Timo Harakkaa, 55, poliittisesta painostusyrityksestä.

”Poliitikot ovat olleet viime kevään jälkeen hyvin varovaisia”, Wilhelmsson kertoo HS:lle.

Asia tuli ensin ilmi Jokisen twiitissä tiistai-iltana.

”Kuolen nauruun”, entinen toimittaja ja tietokirjailija Timo Harakka vastasi tuolloin Yle-pomolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten vakava entisen toimittaja-tietokirjailija Harakan väitetty painostusyritys sitten oli?

Kaikki alkoi tiistai-iltana Ylen perinteisen klo 20.30. tv-uutislähetyksen jälkeen. Kansanedustaja Harakka twiittasi eteenpäin Helsingin Sanomien uutisen ja hetki hetkeltä -seurannan siitä, kuinka pääkaupunkiseudun valtuustot vaativat yhtenäisenä rintamana sote-uudistuksen perumista ja penäsi Yleisradiolta, miksi se ei käsitellyt asiaa.

Tiistai-iltana yhteensä 262 valtuutettua Espoosta, Helsingistä, Kauniaisista ja Vantaalta oli kokoontunut poikkeukselliseen tapaamiseen Martinlaaksossa.

Jasper Pääkkösen elokuvarooli raportoitiin @yleuutiset päälähetyksessä. Pääkaupunkiseudun valtuustojen historiallinen yhteiskokous, jossa hallituksen päähanke murskattiin, ei ylittänyt uutiskynnystä. Miksi @joukojokinen”, Harakka kysyi.
Jokinen muistutti, että asiaa oli käsitelty jo laajasti radiossa ja Yleisradion verkkosivuilla ennen puoli yhdeksän uutisia. Harakka muistutti, että puoli yhdeksän tv-uutislähetys on kuitenkin katsojaluvuissa edelleen omaa luokkaansa. ”Valintanne on käsittämätön”, kansanedustaja soimasi.

Keskustelun yhä jatkuessa Jouko Jokinen kertoi, että Harakka pääsi nyt Ylen listaukseen poliitikoista, jotka painostavat Yleisradiota journalistisissa ratkaisuissa.
Twitter alkoi tömistä varttuneiden mediavaikuttajien taistelussa yhä kiivaammin. ”Älä jaksa selittää”, kansanedustaja Harakka kuittasi päätoimittaja Jokisen vastauksia. ”Aikuistu, älä uhriudu.”

”Harakka neuvoo minua aikuistumaan! Kiitos! Ehkä vielä joskus?” Jokinen vastasi.

Kiivaan keskustelun jatkuessa päätoimittaja Jokinen muistutti professori Olli Mäenpään kevään 2017 Yle-raportista, jossa professori näki runsaasti korjattavaa Ylen riippumattomuuden turvaamisessa. Mäenpää katsoi Ylen esimerkiksi taipuneen pääministeri Juha Sipilän (kesk) viestipommituksen alla.

Tämän johdosta Ylen vastaavat toimittajat käyvät kerran kuukaudessa läpi toimet, jotka he katsovat journalismiin kohdistuviksi painostusyritykseksi. Harakan twiitit ylittivät raportointikynnyksen, Jokinen päätteli.

Juuri tässä vaiheessa kansanedustaja Harakka vastasi kuolevansa nauruun.
Tässä vaiheessa molemmat olivat jo unohtaneet pohtia Jasper Pääkkösen elokuvaroolin merkitystä. Pääkkösen iso rooli Cannesin elokuvajuhlilla kantesitetyssä Spike Leen uudessa elokuvassa on ollut esillä myös esimerkiksi HS:n kulttuurisivuilla.

Värikkään keskustelun jälkeen on syytä kartoittaa, mitä Yle laskee painostukseksi ja miten se siitä raportoi.

Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen kertoo HS:lle, että hän on joulukuusta 2017 lähtien kysynyt kerran kuussa viiden vastaavan toimittajan kokouksessa, onko Yleisradion riippumattomuutta uhkaavia asioita ilmennyt. Jokinen on yksi viidestä vastaavasta toimittajasta.

”Tähän asti ei ole ollut mitään erityistä eikä mitään toimintaamme uhkaavaa”, Huovinen.

Jokinen itse vahvistaa tämän HS:lle.

”Tapauksia on ollut vähän ja niillä ei ole ollut vaikutusta Ylen journalismiin.”

Mikä Harakan twiiteissä sitten oli Jokisen mielestä poliittista painostusta? Päätoimittaja vastaa yksityiskohtaisesti.

”Kansanedustajana – eli Ylen omistajan roolissa – hän väittää meidän tehneen journalistisesti vääriä ratkaisuja. Hän vaatii meitä myöntämään virheen asiassa, jossa ei ole mitään virhettä. Kommenteissaan hän hyökkää voimakkaasti ja asiattomasti sekä Ylen journalismia että minua kohtaan henkilökohtaisesti”, Jokinen listaa.

”Koen Harakan toiminnan erittäin voimakkaaksi yritykseksi vaikuttaa Ylen journalismiin. Hän tekee sen yleisön edessä. Harakka unohtaa totaalisesti kansanedustajan erityisroolin suhteessa Yleen.”

Jokinen huomauttaa, että yksityinen keskustelu olisi ollut toinen asia.

”Kahdenvälisissä keskusteluissa on myös helppo perustella julkaisupäätöksiä. Toki niissäkin painostusraja saattaa ylittyä, mutta pidän sitä hyvin hypoteettisena.”

Jokinen ei ole puhunut tästä tapauksesta sisältöpäällikkönsä kanssa, mutta puolustaa uutisointiratkaisua yhä vedoten aiemmin päivällä olleeseen uutisointiin ja siihen, että valtuustojen kokouksessa ei päätetty mistään.

”Samaa [Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan] Vapaavuoren johtamaa, kuukausia kestänyttä uhopuhetta. Tyypillinen poliittinen demonstraatio”, Jokinen kuittaa.

”Tampere seurasi eilen perässä. Iltalypsyllähän kaupungit ovat. Kiinnostava seurata, miten suurten kaupunkien kansanedustajat äänestävät aikanaan eduskunnassa, kun siirrytään poliittisista demonstraatioista oikeaan päätöksentekoon ja uutisoitaviin asioihin.”

Kansanedustaja Timo Harakka ei halunnut kysyttäessä enää kommentoida asiaa.

Entä Ylen hallitus? Miten se näkee tilanteen?

”En ole lukenut kaikkia twiittejä, joten en kommentoi”, hallituksen puheenjohtaja Wilhelmsson sanoo.

”Miksi tätä ei huomioitu -tyyppinen kritiikki pääuutislähetyksen suhteen on aika tyypillistä. Muutama kuukausi sitten vastaavaa puhuttiin Vaasan sotilasparaatiasiassa.”

Silloin puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) paheksui blogissaan sitä, että Yleisradio ei nostanut jääkärien kotiinpaluujuhlaa pääuutislähetykseen. Hänen mielestään jääkärit ovat ”aina uutinen”. Samalla ministeri myönsi, että Yle hoiti asian suoralla lähetyksellä Areenassa ja radiossa sekä verkkouutisessa.

”Yleisradion väki on hyvin immuunia. Ei tällaisilla saavuteta mitään muutoksia toimintaamme”, hallituksen puheenjohtaja Wilhelmsson vakuuttaa.

Yleisradion hallitus kokoontuu ensi viikolla, jolloin se saa myös koosteen alkuvuoden poliittisista painostusyrityksistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisradio
 • Journalismi
 • Politiikka
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  9. 9

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  10. 10

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää