Kulttuuri

Ylen päätoimittaja syyttää kansan­edustaja Timo Harakkaa poliittisesta painostuksesta – ”Harvinainen tapaus”, sanoo Ylen hallituksen puheen­johtaja

”Koen Timo Harakan toiminnan erittäin voimakkaaksi yritykseksi vaikuttaa Ylen journalismiin”, päätoimittaja Jouko Jokinen kommentoi.

Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson pitää ”harvinaisena” tapausta, jossa Ylen uutistoiminnan johtaja ja päätoimittaja Jouko Jokinen, 59, syyttää Sdp:n kansanedustaja Timo Harakkaa, 55, poliittisesta painostusyrityksestä.

”Poliitikot ovat olleet viime kevään jälkeen hyvin varovaisia”, Wilhelmsson kertoo HS:lle.

Asia tuli ensin ilmi Jokisen twiitissä tiistai-iltana.

”Kuolen nauruun”, entinen toimittaja ja tietokirjailija Timo Harakka vastasi tuolloin Yle-pomolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten vakava entisen toimittaja-tietokirjailija Harakan väitetty painostusyritys sitten oli?

Kaikki alkoi tiistai-iltana Ylen perinteisen klo 20.30. tv-uutislähetyksen jälkeen. Kansanedustaja Harakka twiittasi eteenpäin Helsingin Sanomien uutisen ja hetki hetkeltä -seurannan siitä, kuinka pääkaupunkiseudun valtuustot vaativat yhtenäisenä rintamana sote-uudistuksen perumista ja penäsi Yleisradiolta, miksi se ei käsitellyt asiaa.

Tiistai-iltana yhteensä 262 valtuutettua Espoosta, Helsingistä, Kauniaisista ja Vantaalta oli kokoontunut poikkeukselliseen tapaamiseen Martinlaaksossa.

Jasper Pääkkösen elokuvarooli raportoitiin @yleuutiset päälähetyksessä. Pääkaupunkiseudun valtuustojen historiallinen yhteiskokous, jossa hallituksen päähanke murskattiin, ei ylittänyt uutiskynnystä. Miksi @joukojokinen”, Harakka kysyi.
Jokinen muistutti, että asiaa oli käsitelty jo laajasti radiossa ja Yleisradion verkkosivuilla ennen puoli yhdeksän uutisia. Harakka muistutti, että puoli yhdeksän tv-uutislähetys on kuitenkin katsojaluvuissa edelleen omaa luokkaansa. ”Valintanne on käsittämätön”, kansanedustaja soimasi.

Keskustelun yhä jatkuessa Jouko Jokinen kertoi, että Harakka pääsi nyt Ylen listaukseen poliitikoista, jotka painostavat Yleisradiota journalistisissa ratkaisuissa.
Twitter alkoi tömistä varttuneiden mediavaikuttajien taistelussa yhä kiivaammin. ”Älä jaksa selittää”, kansanedustaja Harakka kuittasi päätoimittaja Jokisen vastauksia. ”Aikuistu, älä uhriudu.”

”Harakka neuvoo minua aikuistumaan! Kiitos! Ehkä vielä joskus?” Jokinen vastasi.

Kiivaan keskustelun jatkuessa päätoimittaja Jokinen muistutti professori Olli Mäenpään kevään 2017 Yle-raportista, jossa professori näki runsaasti korjattavaa Ylen riippumattomuuden turvaamisessa. Mäenpää katsoi Ylen esimerkiksi taipuneen pääministeri Juha Sipilän (kesk) viestipommituksen alla.

Tämän johdosta Ylen vastaavat toimittajat käyvät kerran kuukaudessa läpi toimet, jotka he katsovat journalismiin kohdistuviksi painostusyritykseksi. Harakan twiitit ylittivät raportointikynnyksen, Jokinen päätteli.

Juuri tässä vaiheessa kansanedustaja Harakka vastasi kuolevansa nauruun.
Tässä vaiheessa molemmat olivat jo unohtaneet pohtia Jasper Pääkkösen elokuvaroolin merkitystä. Pääkkösen iso rooli Cannesin elokuvajuhlilla kantesitetyssä Spike Leen uudessa elokuvassa on ollut esillä myös esimerkiksi HS:n kulttuurisivuilla.

Värikkään keskustelun jälkeen on syytä kartoittaa, mitä Yle laskee painostukseksi ja miten se siitä raportoi.

Ylen etiikkapäällikkö Timo Huovinen kertoo HS:lle, että hän on joulukuusta 2017 lähtien kysynyt kerran kuussa viiden vastaavan toimittajan kokouksessa, onko Yleisradion riippumattomuutta uhkaavia asioita ilmennyt. Jokinen on yksi viidestä vastaavasta toimittajasta.

”Tähän asti ei ole ollut mitään erityistä eikä mitään toimintaamme uhkaavaa”, Huovinen.

Jokinen itse vahvistaa tämän HS:lle.

”Tapauksia on ollut vähän ja niillä ei ole ollut vaikutusta Ylen journalismiin.”

Mikä Harakan twiiteissä sitten oli Jokisen mielestä poliittista painostusta? Päätoimittaja vastaa yksityiskohtaisesti.

”Kansanedustajana – eli Ylen omistajan roolissa – hän väittää meidän tehneen journalistisesti vääriä ratkaisuja. Hän vaatii meitä myöntämään virheen asiassa, jossa ei ole mitään virhettä. Kommenteissaan hän hyökkää voimakkaasti ja asiattomasti sekä Ylen journalismia että minua kohtaan henkilökohtaisesti”, Jokinen listaa.

”Koen Harakan toiminnan erittäin voimakkaaksi yritykseksi vaikuttaa Ylen journalismiin. Hän tekee sen yleisön edessä. Harakka unohtaa totaalisesti kansanedustajan erityisroolin suhteessa Yleen.”

Jokinen huomauttaa, että yksityinen keskustelu olisi ollut toinen asia.

”Kahdenvälisissä keskusteluissa on myös helppo perustella julkaisupäätöksiä. Toki niissäkin painostusraja saattaa ylittyä, mutta pidän sitä hyvin hypoteettisena.”

Jokinen ei ole puhunut tästä tapauksesta sisältöpäällikkönsä kanssa, mutta puolustaa uutisointiratkaisua yhä vedoten aiemmin päivällä olleeseen uutisointiin ja siihen, että valtuustojen kokouksessa ei päätetty mistään.

”Samaa [Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan] Vapaavuoren johtamaa, kuukausia kestänyttä uhopuhetta. Tyypillinen poliittinen demonstraatio”, Jokinen kuittaa.

”Tampere seurasi eilen perässä. Iltalypsyllähän kaupungit ovat. Kiinnostava seurata, miten suurten kaupunkien kansanedustajat äänestävät aikanaan eduskunnassa, kun siirrytään poliittisista demonstraatioista oikeaan päätöksentekoon ja uutisoitaviin asioihin.”

Kansanedustaja Timo Harakka ei halunnut kysyttäessä enää kommentoida asiaa.

Entä Ylen hallitus? Miten se näkee tilanteen?

”En ole lukenut kaikkia twiittejä, joten en kommentoi”, hallituksen puheenjohtaja Wilhelmsson sanoo.

”Miksi tätä ei huomioitu -tyyppinen kritiikki pääuutislähetyksen suhteen on aika tyypillistä. Muutama kuukausi sitten vastaavaa puhuttiin Vaasan sotilasparaatiasiassa.”

Silloin puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) paheksui blogissaan sitä, että Yleisradio ei nostanut jääkärien kotiinpaluujuhlaa pääuutislähetykseen. Hänen mielestään jääkärit ovat ”aina uutinen”. Samalla ministeri myönsi, että Yle hoiti asian suoralla lähetyksellä Areenassa ja radiossa sekä verkkouutisessa.

”Yleisradion väki on hyvin immuunia. Ei tällaisilla saavuteta mitään muutoksia toimintaamme”, hallituksen puheenjohtaja Wilhelmsson vakuuttaa.

Yleisradion hallitus kokoontuu ensi viikolla, jolloin se saa myös koosteen alkuvuoden poliittisista painostusyrityksistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yleisradio
 • Journalismi
 • Politiikka
 • Vesa Sirén

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää