Kulttuuri    |   Kirjat

Fantasiaklassikko vihdoin suomeksi – T. H. White irrotteli kuningas Arthurin tarinasta version, joka vakuutti Walt Disneyn ja vaikutti myös Harry Potter -kirjoihin

Tarina kuningas Arturista sisältää kauniin kaaren maagisesta lapsuudesta vanhuuden pettymykseen.

Fantasiaromaani. T. H. White: Muinainen ja tuleva kuningas (The Once and Future King). Suom. Pekka Tuomisto. Vaskikirjat. 752 s.

Brittiläisen T. H. Whiten Muinainen ja tuleva kuningas on ehkä viimeinen modernin fantasiakirjallisuuden klassikko, joka on ollut suomentamatta. Muun muassa J. K. Rowling ja Neil Gaiman ovat tunnustaneet velkansa Whiten romaanille.

Teoksen koko versio julkaistiin ensimmäistä kertaa 1958, mutta sen kolme ensimmäistä ”kirjaa” olivat ilmestyneet yksittäisinä teoksina 1938–40. Romaaniin lisättiin 1970-luvulla vielä postuumi viides osa, Merlynin kirja.

Muinainen ja tuleva kuningas on kertomus Britannian myyttisestä kuningas Arthurista. Perinteisesti kuningas Arthurin aika on sijoitettu 500-luvulle, ”pimeään aikaan” roomalaisten lähdön (410) ja anglosaksisten kuningaskuntien nousun (600-luvulla) väliin.

Tosiasia kuitenkin on, että tuon ajan säilyneissä lähteissä Arthuria ei mainita lainkaan. Hän ilmestyy luotettavuudeltaan epätasaisiin kronikoihin vasta 800-luvulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavien vuosisatojen aikana Arthurista tuli suosittu kirjallisuuden hahmo. Kirjailijat loivat hänen ympärilleen kokonaisen tarinapiirin, johon kuuluivat Pyöreän pöydän ritarit, vaimo Guinevere, urhea ritari Lancelot ja traaginen loppu taistelussa omaa poikaa Mordredia vastaan. Thomas Malory kokosi kaikki Arthur-tarinat teokseensa Le Morte d'Arthur (1485).

White kirjoittaa uudelleen nimenomaan Maloryn suurteosta. Niinpä hänen Arthurinsa seikkailee vanhassa iloisessa Englannissa, ”kahdennellatoista vuosisadalla, tai milloin se olikaan”. Kyse on ritareiden, turnajaisten, linnojen, hirviöiden ja velhojen mielikuvituksellisesta maasta, ”keskiajasta sellaisena kuin se ei koskaan ollut, mutta olisi pitänyt olla”, kuten kirjailija ja historioitsija Robert Irwin kuvaa.


Jossain mielessä Whiten romaani on kertomus kertomuksesta: teos sisältää suoria viittauksia Maloryyn – välillä lukijaa neuvotaan alkuteoksen äärelle, mikäli hän haluaa tietää jostain tapauksesta lisää. ”Olemmeko me kirjassa?” kysyy Arthur aiheellisesti taikuri Merlyniltä teoksen viimeisessä osassa.

White kertoo tarinaansa 1900-luvun lukijoille eikä tavoittele historiallisen romaanin aitoutta. Hän vertaa kuuluisia turnajaisten ritareita ihailtuihin kriketinpelaajiin tai laittaa ritarinsa keskustelemaan kommunismista.

Teoksen alkupuolella kertoja paljastaa tekniikkansa: hän korvaa muinaisajan sanat lukijalle tutummilla käsitteillä. Silti kokonaisuus on hilpeä anakronisten ilmaisujen pompahdellessa lukijan silmille keskeltä keskiaikaa.

White kuitenkin tiesi, mistä kirjoitti. Hänen tekstinsä puhkeaa välillä reheviksi asioiden luetteloiksi tai pienoisluennoiksi esimerkiksi haukkametsästyksestä tai turnajaistavoista.

Teoksen ensimmäinen osa Miekka kivessä oli alkujaan lastenkirja, kertomus tarunomaisen kuningas Arthurin lapsuudesta. Arthur kasvaa Wart-nimisenä kasvattipoikana syrjäisessä linnassa.

Hänen elämänsä muuttuu ihastuttavan fantastiseksi, kun hän saa opettajakseen salaperäisen taikuri Merlynin. Merlyn on nähnyt tulevaisuuden, sillä hän elää ajassa päinvastaiseen suuntaan kuin muut. Hän opettaa poikaa muuttamalla tämän eläimiksi, jotka edustavat eri hyveitä ja ideoita.

Merlynin anarkistinen irrottelu on sekoitus lasten fantasiaa ja brittiläistä nonsense-kirjallisuuden perinnettä. Ei ihme että Disney tuotti nimenomaan tästä osasta piirroselokuvan vuonna 1963.

Disneyn versio kannattaa yrittää pyyhkiä pois päästään kirjaa lukiessaan. Teoksen muut osat ovat nimittäin aikuisten kirjallisuutta. Kirjailija myös korjaili Miekka kivessä -osaa vakavammaksi vuoden 1958 laitokseen saadakseen sen istumaan paremmin kokonaisuuteen.

Muinainen ja tuleva kuningas kasvaa ihmiselämän ja ihmisyyden kuvaukseksi. Nuorena ja aikuisena Arthur yrittää toteuttaa taikuri Merlyniltä oppimaansa viisautta.

Arthurin Englantia piinaavat haarniskoidut paronit. He ovat tehneet sodasta huvia, jossa tavallisia jalkamiehiä teurastetaan surutta. Paronit tekevät näin koska voivat: heillä on valta ja voima.

Arthur haluaa, että ritarit olisivat oikeuden puolella, puolustaisivat heikkoja ja puolustuskyvyttömiä. Arthur perustaa Pyöreän pöydän ritarikunnan, joka antaa ”ritarillisuudelle” sen nykyisen merkityksen.

Nuoruuden huumassa Arthur luo myös oman tuhonsa: Mordredin, joka syntyy sukurutsaisesta suhteesta sisarpuolen kanssa.

Arthur on romaanin napa, mutta seikkailut ja romantiikka liittyvät muihin henkilöihin. Teoksen pitkä kolmas osa, Kehnotekoinen ritari kertoo Arthurin parhaan ystävän Sir Lancelotin ja Arthurin vaimon Gueneverin luvattomasta suhteesta. Toisin kuin vaikkapa Tolkienilla, Whiten rakastavaiset ovat oikeita ihmisiä ja heidän mahdoton rakkautensa samaan aikaan myrskyistä ja arkista.

Elämänsä lopulla Arthur saa huomata saavutustensa murentuvan edessään. Graalin etsintä rikkoo Pyöreän pöydän ritarikunnan, Gueneverin ja Lancelotin rakkaus tuhoaa ikuisen ystävyyden ja Mordred pettää isänsä. Kaikki onkin ollut vain – kuten neljännen osan nimi kuuluu – ”kynttilä tuulessa”.

Suoraan sanoen lukijan kannattaa harkita, päättäisikö Muinaisen ja tulevan kuninkaan neljännen kirjan koskettavaan loppuun.

White kyllä halusi julkaista teoksensa viiden osan mittaisena, mutta hänen elinaikanaan se ilmestyi neliosaisena. Missään nimessä kirjailija ei olisi päästänyt romaania ulos tässä julkaistussa muodossa. Toimitusvaiheessa viidennestä osasta siirrettiin kaksi katkelmaa ensimmäiseen osaan, nyt ne tarjoillaan lukijalle kahdesti erilaisessa ympäristössä.

Merlynin kirjassa Arthur kohtaa elämänsä lopussa uudelleen lapsuutensa opettajan eläinystävineen, jotka aikovat viimeistellä kuninkaan koulutuksen. Vanhan kuninkaan paluu lapsuuteen luo nostalgisia värähdyksiä, mutta valitettavasti Arthurin täydennyskoulutus menee luennoinnin puolelle.

Ilman osoittelevaa loppuakin on selvää, että Muinainen ja tuleva kuningas kertoo ihmisen osasta maailmassa. Teos sisältää kauniin kaaren maagisesta lapsuudesta aikuisuuden varmaotteiseen kamppailuun ja lopulta vanhuuden pettymykseen.

Arthur ei ole ylivertainen supersankari, vaan vilpitön ja jopa hiukan yksinkertainen mahtimies, joka haluaa jättää jälkeensä paremman maailman kuin se, johon syntyi. Se ei ole helppoa. White pitää pahuutta ihmisen synnynnäisenä ominaisuutena. Teos kirjoitettiin toisen maailmansodan aikana, ja se näkyy.

Arthurilla ei ole jättää perinnökseen kukoistavaa valtakuntaa. Hän voi antaa jälkipolville vain tarinan, myytin itsestään ja heikon lupauksen toivosta. Kuninkaasta, joka kerran oli ja on kerran taas oleva.

Kuka?

Terence Hanbury White


 T. H. White (1906–1964) syntyi brittiläisille vanhemmille Mumbaissa Intiassa. Lapsuutta varjosti isän alkoholismi. Vanhemmat erosivat, kun poika oli 14-vuotias.

 White teki Cambridgessa tutkielmansa Malorysta, jonka tarinat hän kirjoitti omikseen 1930-luvulta lähtien.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  10. 10

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat