Ruotsinmuslimi Johannes Anyuru halusi kirjoittaa hauskan kirjan, mutta lopputuloksessa fasistinen Ruotsi pakkosyöttää muslimeille sianlihaa, Muhammed-pilakuvia ja hermomyrkkyä

Johannes Anyurun uusin romaani He hukkuvat äitiensä kyyneliin voitti Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon. Nyt painajainen fasistiseksi muuttuneesta Ruotsista on käännetty myös suomeksi.

Kirjailija Johannes Anyuru kirjoittaa tavallisesti kahvilassa Göteborgin rautatieasemalla. Puolitoista vuotta sitten hänestä tuli isä. ”Tulevaisuus on muuttunut mielessäni paljon todellisemmaksi ja akuutimmaksi asiaksi sen jälkeen”, hän kertoo.

20.5.2018 2:00 | Päivitetty 20.5.2018 6:12

Göteborg

Viisailla ihmisillä on usein yksi harvinainen tapa: he ajattelevat ennen kuin puhuvat. Tällä kriteerillä ruotsalaiskirjailija Johannes Anyuru vaikuttaa viisaalta mieheltä.

Anyuru on Ruotsin kirjallisuuden tämän hetken kuumimpia nimiä. Hänen tuorein romaaninsa He hukkuvat äitiensä kyyneliin voitti Ruotsin kustannusyhdistyksen jakaman ja suuresti arvostetun August-palkinnon. Ovatpa jotkut ehdotelleet häntä Ruotsin akatemiaankin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat